Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egyszerű módszerekkel a megfázás ellen

Mostanában egyre több olyan reklámot láthatunk a tévében, amelyekben a megfázás elleni szereket hirdetik, ha van tévéd, vagy nem kapcsolgatsz el krónikusan minden reklámblokk kezdetén, már biztosan te is belefutottál párba. Természetesen ez egyáltalán nem véletlen, a hideg idő beálltával egyre sűrűsödnek a megfázásos megbetegedések. A reklámokra visszatérve, ezekben tipikusan a tünetek enyhülését és nemritkán a gyors felépülést ígérik, ha megveszed és beszeded az épp aktuálisan megváltónak kikiáltott csodaszert. Nos, mi nem akarjuk elvitatni ezen szerek hatékonyságát, csupán felnyitni a szemed, hogy nem feltétlenül kell bevenned ezeket a jól hangzó mondatokat, hiszen vannak ezeknél jóval egyszerűbb, olcsóbb és egészségesebb praktikák is a megfázás ellen.

1 Tovább

Tartsd távol az orvost, egyél almát!

Vajon igaz a régi mondás, miszerint "minden nap egy alma, az orvost távol tartja"? Ami azt illeti nem alaptalan a vélekedés, mi kapásból öt dolgot is összeszedtünk, hogy bebizonyítsuk neked, érdemes rászokni az almaevésre. Persze ha nem elég annyi, hogy finom!

0 Tovább

Erre figyelj napozás közben: az 5 leggyakoribb hiba

Bár az időjárás sok jóindulattal is minimum furcsának mondható, hiszen két naponta váltják egymást a 30 fokok és a az óriási viharok, kétségtelen, hogy már javában nyár van. Nyakunkon az iskolai vakáció, és aki teheti hamarosan megindul a Balaton, vagy a közeli tengerek partja felé. Persze ha strandolni nem is készülünk, biztos megfordul a fejünkben, hogy a nagy hőséget a városban is egy szál semmiben a legkönnyebb elviselni. Akárhogy is, folyamatosan ki vagyunk téve a nap UV sugarai által ránk leselkedő veszélyeknek, így ezekre fel kell készülnünk. És bár ezt évről évre egyre többen veszik tudomásul, még mindig van pár gyakori hiba, amit a legtöbben elkövetünk.

Elfelejtünk újra kenni

Bár az egészségügyi kampányoknak hála, a legtöbben már bekenik magukat, ha tudják, hogy egész nap ki lesznek téve a nap erejének, ám ennek megismétléséről a legtöbben megfeledkeznek. Pedig a legtöbb naptej csak 2-3 órára nyújt védelmet. Természetesen vannak 8 órás védelemmel kecsegtető naptejek is azonban sokan ezt is hajlamosak leizzadni, a tengervíz pedig még a legjobb márkák termékeit is hatástalanítja pár órán belül. Ha biztosra akarunk menni nem árt magunkat 3 óránként újra bekenni!

Nem használunk elég krémet

Biztos sokan tértetek már haza egy nyaralásról félig üres naptejes flakonnal, pedig ennek szinte sose szabadna megtörténnie. Ahhoz, hogy egész testünket bekenjük legalább egy feles-pohárnyi, vagy tojásnyi krémre van szükségünk. Sokan megijednek, hogy miután szétkenték a krémet fehérek maradnak, pedig ez nem kéne, hogy gondot okozzon. Így biztos, hogy mindenhova jutott elég, a fehérség pedig pár perc alatt úgyis felszívódik. Egyébként sem árt időt hagyni bőrünknek, hogy felszívja a krémet, a naptejek a felhordástól számított 20-30 perccel később fejtik ki legjobban hatásukat.

Lejárt szavatosságú terméket használunk

Ez a hiba részben kapcsolódik az előzőhöz, a megmaradt naptejet gondosan eltesszük, majd egy évig hagyjuk csücsülni a fiók aljában. Bár az ételekkel ellentétben a lejárt krémek használatának nagy részéből közvetlenül nem származhat bajunk, a kívánt hatást jó eséllyel nem fogjuk elérni.

Nem megfelelő krémet választunk

A krémek és olajok faktorszámát ma már mindenki megvizsgálja vásárlás előtt, hiszen ez jelzi, hogy milyen fényvédő faktorral (SPF) rendelkezik a termék. Azonban az SPF csak az UV-B típusú sugárzástól nyújtott védelmet jelzi, így sok esetben a legmagasabb faktorú termékek szinte semennyi védelmet sem nyújtanak a szintén káros UV-A sugárzással szemben. Ne legyünk hát restek a hangzatos szlogenek mellett az apró-betűs részt is elolvasni, ahol erről is tájékozódhatunk!

Kihagyunk részeket

Az utolsó tulajdonképpen a legkönnyebben kivédhető, mégis a leggyakrabban elkövetett hiba. Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy alaposan bekente hátát és vállait, a karjára és lábaira is ügyelt, majd rákvörös orrheggyel érkezett haza a strandról...Ne felejtsük el, hogy a nap sugarai nem csak fentről érkeznek de a környező tárgyakról, homokról, vízről visszaverődve is éreztetik hatásukat, így tényleg minden porcikánkat érdemes alaposan bekenni!


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Eddzük-e bőrünk a nyári napfényre?

Ha az elmúlt egy-két borongós nap nem is feltétlenül lobbantotta lángra bennünk a nyári hangulatot, tagadhatatlan, hogy rohamosan érkeznek a verőfényes kánikulai napok. Ennek nem a megemelkedett hőmérséklet az egyetlen velejárója, hanem a gyakran extrém módon megnőtt UV sugárzás is, amire mindenképp fel kell készülnünk, ha egészségesek akarunk maradni.

Az elmúlt évtizedekben egyre elterjedtebbekké és keresettebbekké váltak a magas minőséget nyújtó szerek, melyek bőrünket óvják az akár halálos megbetegedéseket is okozni képes sugaraktól. Ennek ellenére hazánkban is egyre gyakoribbak a bőrrák különböző típusai okozta halálesetek és az egyéb, UV sugárzás okozta megbetegedések. Még mindig sok ugyanis a széles körben elterjed tévhit a napozás körül, amik sokat árthatnak egészségünknek. Mi most az egyik leggyakoribbat szeretnék szétoszlatni.

Barnuljunk előre?

Sokan úgy gondolják, hogy ha még a késő tavaszi hetek gyengébb napsugárzásban (és legyünk őszinték, a fürdőruhaszezon beköszönte előtt...) magukra szednek egy kis barnaságot, az később, az igazán erős napsugarak érkezésekor majd kellő védelmet nyújt a bőrük számára.

A modern kutatások legújabb eredményeit és a bőrgyógyászok évtizedes tapasztalatait figyelembe véve azonban úgy tűnik ez az állítás egész egyszerűen nem igaz.

A barna bőr nem véd

A valóság ezzel szemben, hogy egy enyhe barnaság, mindössze alig 2-3 faktoros fényvédelmet nyújt a bőrünknek, ami lássuk be szinte semmisnek tekinthető, hiszen a boltokban alig kapni 15 faktorosnál gyengébb krémeket, a bőrgyógyászok pedig egyenesen a 30 felettieket ajáénlják.

A szolárium sem készít fel

Nem csak kora nyári, de a szoláriumokban szerzett csokiszín sem segít a fent vázolt problémán. A gépek speciális fénycsövei által kibocsátott UVA sugarak ugyanis még mélyebbre hatolnak a bőrben, és nincs rá semmiféle bizonyíték, hogy kevésbé lennének károsak, mint a a Nap természetes fényei.

Mi tehát a teendő?

Egy életre felejtsük el, hogy bőrünket még a nyár előtt felkészíthetjük a barnulásra. A bőrünk kellő védelméről akkor kell gondoskodnunk, amikor az a veszélynek közvetlenül van kitéve. Fedetlen testrészeinken, ne csak strandon, hanem mindig használjuk kellő védelmet nyújtó, magas faktorú napkrémet. A nyári hónapokban figyeljük az időjárás-jelentésekkor közölt UV jelentést is, és ezeket vegyük is figyelembe.

És a legfontosabb, már szinte közhelynek hangzó, de vitathatatlanul igaz jó tanács délelőtt 11 és 3 között ne tegyük ki magunkat a feltétlenül szükségesnél több napfénynek.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

4 Tovább

A méz meglepően sokoldalú

A méz évezredek óta fontos szerepet tölt be az emberek táplálkozásában. Az ókori egyiptomiak már gyakorlott méhészek voltak, de még ennél is sokkal régebbi, 16.000 éves sziklarajzokat is találtak, melyek lépes mézet gyűjtő embereket ábrázolnak. A ragadós nedű évszázadokon keresztül az egyik legfontosabb édesítő szerepét töltötte be, csak a 17. századtól kezdett háttérbe szorulni, amikor a cukorfinomítás fejlődése új növényekből előállított édesítőket tolt előtérbe.

A hosszú idő alatt persze a méz felhasználásának számos módja és területe alakult ki, amelyek többségünknek eszébe sem jutnak. Pedig ezek ismerete sok új házi praktika alapját jelenthetik. Vegyük őket sorra!

A torok barátja

Kezdjük rögtön a legismertebb jó tulajdonsággal, a megfázás és nátha legyőzésében nyújtott szereppel. A méhek a tél átvészelésére gyűjtik és raktározzák a mézet, ezért a legfontosabb tulajdonsága, hogy semmilyen gomba, penész, baktérium vagy egyéb mikroorganizmus sem képes benne elszaporodni. Többek közt ennek az antibakteriális hatásnak hála olyan kiváló eszköz a torokgyulladás és köhögés kezelésére.

Megelőzésre is!

Persze a mézfogyasztás, ha rendszeresen tesszük egyes betegségek megelőzésében is segíthet minket. Állatkísérletekkel igazolták, hogy a segít csökkenteni egyes tumorok kialakulásának esélyét, de magas antioxidánstartalma az emberi immunrendszert is erősíti.

Egy kanállal a másnaposság ellen

A méz nagyon magas gyümölcscukor-koncentrációjának köszönhetően a macskajajt is elűzi. A fruktóz segít a májnak lebontani az előző este bevitt alkoholmennyiséget, így ha a nagy bulizás után kissé fejfájósan ébredünk egy kanál méz segíthet beindítani a napunkat.

Álmatlanság ellen

A méz szénhidráttartalma szintén beindítja a szervezet inzulintermelését, aminek mellékhatásaként tryptophan szabadul fel a szervezetben. Ennek az aminosavnak a megjelenése segít elálmosodni és kiegyensúlyozottabb, pihentetőbb alvást tesz lehetővé. Ha lefekvés előtt egy pohár meleg tejet mézzel elfogyasztunk úgy a tej melegsége tovább növeli a tryptophan relaxáló hatását.

Nem csak lassít, pörget is!

Magas tápanyagtartalmáénak hála a méz sportolók és nehéz fizikai munkát végzők számára is megoldást nyújthat. Mivel könnyen emészthető, a legmodernebb energiaszeletekkel is hatéékonyan veszi fel a versenyt.

Ragadós sebdoktor

A már korábban említett antibakteriális hatás nem csak belsőleg, de külsőleg is alkalmazható. A modern fertőtlenítők és kötszerek megjelenése előtt enyhébb égési sérülések, horzsolások és vágások tisztán tartására használták. Ha nincs kéznél sebfertőtlenítő, mi is nyugodtan kipróbálhatjuk. Persze ha lehet kössük le, különben mindent összeragacsozunk...

Hidratálás a test minden részének

A méz kiváló nedvszívó, így számos házi készítésű arcpakolás és hajbalzsam alapanyaga, mert segít felszívni és megkötni, ezáltal a kezelni kívánt felületen tartani a nedvességet. Erről a jó tulajdonságáról olvasóink már korábban is meggyőződhettek.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább
«
12

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek