Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

4 étel, amit gyerekekkel is készíthetünk

Gyerekekkel sütni, főzni gyakran lassabb, és nehézkesebb, mint ha magunk állnánk neki a vacsora elkészítésének, de nem is azért csináljuk, hogy hamarabb elkészüljünk. A gyerekek egyrészt imádnak becsatlakozni a felnőttes tevékenységekbe, utánozni minket és segíteni nekünk. Másrészt amíg ezt teszik számos olyan ismeretre tesznek szert és készséget sajátítanak el, amelyekre később komoly szükségük lesz. Arról nem is beszélve, hogy a idejében kedvelik meg a konyhamunkát később még valódi segítség is válhat belőlük.

Gyümölcssaláta

Egy gyümölcssaláta elkészítésében már az óvodás korú gyerekek is tudnak segíteni. A gyümölcsök feldarabolása fejleszti a kézügyességet és a koncentrációs képességet. Persze ne egy hatalmas görögdinnyével birkózzanak meg első körben! Banánt, epret vagy nagy szemű szőlőt egy nem túl éles kenőkéssel is fel lehet vágni, így elkerülhetjük a sérüléseket is.

Szendvicsek

Bár a felnőtt korosztályban induló szakácsok számára a szendvicskészítés nem is számít igazi 'főzésnek', a gyerekek számára ez is hasznos tevékenység lehet. Bízzuk rájuk, hogy kiválasszák milyen alapanyagokat tegyenek a kenyérre (amit jobb ha mi szeletelünk fel). Ha a legfontosabb dolog felkerültek biztassuk őket a szendvicsek díszítésére is. Bármiből válhat rajzszerszám, aminek tubusos a kiszerelése, a kicsik pedig így kreativitásukat is fejleszthetik.

Rántotta

Ha nagyobbakról van szó és már biztonságosan bánnak a tűzhellyel készítsünk velük rántottát. Ennek elkészítése sem túl bonyolult, mégis rengeteg lehetőséget rejt magában. A tojás feltörése alapvető készség, amit itt remekül elsajátíthatnak, és ha már rutinosan bánnak a késsel zöldségek felszeletelésével is lehet próbálkozni. Az utálatos hagymaszeletelést egyelőre tartsuk meg magunknak. Itt se kényszerítsünk a gyerekekre recepteket. Egy rántottát a legkülönbözőbb zöldségektől kezdve felvágottakon keresztül bármivel fel lehet dobni, így engedjük szárnyalni fantáziájukat.

Muffin

A főzés mellett a sütés megszeretése is fontos, ehhez pedig gyakran egészen más készségek kellenek. Itt többnyire sokkal szigorúbban kell ragaszkodni a receptekben megadott alapanyagokhoz és mennyiségekhez, így gyermekünk fejlesztheti matematikai készségét, és megtanulhat bánni a mérleggel, ami pontosságot, türelmet és koncentrációt igényel, sőt az alapanyagok összekeverése és a muffinok kiporciózása is remek móka.





Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Okosan az allergia ellen!

A pollenallergia több tízezer ember életét keseríti meg idehaza, ráadásul a kutatások szerint az allergiások száma folyamatosan növekszik. Akik nem küzdenek ezzel a betegséggel, szinte el sem tudják képzelni mennyire megnehezíti az 'áldozatai' életét. Ahány növény, annyiféle pollen, és ahány pollen annyiféle allergia létezik így a szezon már március elejétől egészen szeptemberig tarthat. Sokak számára egy tavaszi kirándulás változhat rémálommá, és vannak akiknek az augusztusi vakációt, kikapcsolódás lehetetleníti el túlérzékenységük. Számos receptre kapható és vény nélküli gyógyszer is kapható a patikáékban, amik egyénenként több-kevesebb sikerrel tudnak segíteni, azonban egy kis odafigyeléssel, házi praktikákkal gyógyszer nélkül is enyhíthetünk panaszainkon.

pollenszemek elektromikroszkóppal

Tervezzünk előre!

A levegőben szálló por és pollenek mennyisége nem mindig azonos. Ez nagyban függ az időjárástól, hogy volt e napokban eső, erős szél, stb. Ha kirándulni szeretnénk érdemes lehet alaposan utánajárni a dolgoknak. Válasszunk eső utáni napokat, ilyenkor amúgy is frissebb a levegő, mint nagy melegben.

Figyeljünk a légzésre!

Bár tudjuk, hogy ezt mondani sokkal könnyebb, mint be is tartani mégis érdemes figyelni a légzésre. Mindig az orrunkon keresztül vegyünk levegőt, hiszen így az orrüreg apró szőrszálai és a nyálkahártya segítenek csökkenteni a szervezetbe jutó pollenmennyiséget. Természetesen a nemkívánatos por ezeken keresztül is irritál, így akkor is fújjuk ki alaposan orrunkat, ha nem vagyunk taknyosak.

Kerüljünk egyes növényeket

Azt mondanunk sem kell, hogy a pontos allergiatesztek elvégzése mennyire fontos. Ha tudjuk mi irritálja szervezetünket megpróbálhatjuk minél jobban elkerülni azt. Nyilvánvalóan nem érdemes nyír- nyár- vagy juharfa erdőbe menni virágzás idején, ha ezekre vagyunk allergiások. Más helyeken is maradjunk a kijelölt turistautak mentén.

Védjük szemünket is

Sok levegőben szálló részecske a szemünkön keresztül is közvetlen kapcsolatba kerülhet szervezetünkkel így ennek védelméről is gondoskodjunk. Különösen ha szeles az idő fontos, hogy viseljünk napszemüveget, ezt a nyári verőfényben az UV védelem miatt amúgy sem árt észben tartani.

Lassan a testtel!

Ha odakint mozgunk vagy sportolunk, sose erőltessük túl magunkat. Minél gyorsabban és erőteljesebben légzünk, vagy lihegünk annál több pollen jut szervezetünkbe. A kemény edzéseket így érdemes egy kicsit elhalasztani.

Alaposan mosakodjunk!

Ha szabadban jártunk mindenképp zuhanyozzunk le alaposan. Ne csak a testünket csutakoljuk át rendesen de a hajunkat is feltétlenül mossuk meg, hiszen ez igazi 'porfogó', ami legérzékenyebb szerveink, orrunk, szemünk és szájunk közelében tartja a zavaró részecskéket.

Vetkőzz!

Ha allergiától szenvedünk bizony a szennyes is külön bánásmódot igényel a legrosszabb hetekben. A levetett ruhát többnyire nem áll módunkban azonnal kimosni (pedig ez lenne a legjobb) de egyéb elővigyázatosságokat tehetünk. A mindig zárható, fedeles szennyes kosarat válasszunk, és a levetett ruhát semmiképp sem a háló vagy egyéb lakószobában tartsuk, hiszen így állandóan közelünkben lesznek 'támadóink'. Ha a fentiekre nincs lehetőségünk a ruhát tegyük egy becsomózott nejlonzacskóba, hogy a mosásig hermetikusan elzárjuk magunktól a beletapadt polleneket.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Rakott zöldbab ropogós tetővel

A rakott ételekben az a legjobb, hogy bár összeállításuk többnyire nem igényel, túl nagy szakácstudomány, a végeredmény mindig nagyon látványos lesz. A rétegekben feltornyozott alapanyagok íze kellemesen átjárja egymást, ezzel teremtve meg az ízek harmóniáját. Ráadásul a receptek többnyire kreatívan variálhatóak, nem csak a fűszerezést, változtathatjuk meg, de akár az alapzöldséget is kicserélhetjük. Mi is erre, vagyis a bátor kísérletezésre biztatjuk a kedves olvasót, persze csak miután a mi verziónkat kipróbálták ;) Ha pedig sikerül valami finomat kisütniük, ne habozzanak, osszák meg velünk!

Hozzávalók

  • ¼ bögre vaj vagy margarin
  • 2 bögre Kellogg's Corn Flakes
  • 2 ek. liszt
  • 2 csipet só
  • 2 csipet bors
  • 1 kk. cukor
  • 1 kisebb, apróra vágott vöröshagyma
  • 1,5 nagy dobozos tejföl (kb. 650 ml)
  • bő fél kiló előfőzött, lecsepegtetett zöldbab
  • 2 bögre reszelt sajt



Elkészítés

A zsiradékot egy nagyobb keverőedényben olvasszuk fel. Vegyünk el belőle 2 evőkanálnyit, majd a maradékhoz keverjük hozzá a kukoricapelyhet. Tegyük félre, ebből lesz az étel ropogós teteje.

Egy másik edényben keverjük össze a kivett margarint, a lisztet, sót, borsot, lisztet és a hagymát. Lassan keverjük bele a tejfölt, majd jöhet a zöldbab is. Óvatosan forgassuk át, nehogy hüvelyek szétessenek. Öntsük az egészet egy vékonyan kiolajozott, közepes méretű, 3-4 centiméter magas jénaitálba, majd a tetejét szórjuk meg a sajttal és a kukoricapelyhes masszával.

200°C-os sütőben süssük legalább húsz percig, vagy amíg a sajt rá nem pirul a tetejére.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

A 3 legkörnyezetbarátabb sport

Mi is számtalanszor elmondtuk már, hogy milyen fontos, hogy rendszeres testmozgást végezzünk. Nem csak szervezetünket tarthatjuk így karban, de szellemileg is nagyon fontos, hogy le tudjuk vezetni a munkahelyi stresszt, megtörjük a monotonitást, stb. Szerencsére manapság egyre többen fordítanak kellő figyelmet a szükséges testmozgásra, ugyanúgy ahogy bolygónk megóvása, a környezetvédelem is egyre fontosabb téma. Ha mindkettő fontos számunkra, és miért ne lenne az, akkor olyan sportot igyekezzünk keresni, amivel a lehető legkisebb mértékben terheljük környezetünket.

Séta és gyaloglás

Sokak számára butaságnak tűnik a gyaloglást az egészséges testmozgások közé sorolni, hiszen sétálni mindenki szokott. Ez igaz is, ugyanakkor ha belegondolunk, hogy hány métert teszünk meg így, különösen ha autóval járunk az eredmény elég elszomorító lesz. pedig a szakemberek szerint egy egészséges felnőttnek legalább napi 10.000 lépést kéne megtennie (ami nem egyenlő 10.000 méterrel!). A gyaloglás, bár csak nagyon kis mértékben veszi igénybe az ízületeket jelentősen csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélyét. Ráadásul sétálni rengeteg alkalmunk van, anélkül, hogy külön időt szakítanánk edzésre. Elég pár perccel előbb elindulni, és az eggyel távolabbi buszmegállót célba venni, vagy otthon hagyni az autót néhanapján.

Futás

A gyaloglás felgyorsított rokona, már sokkal jobban igénybe veszi az ízületeket, különösen a térdet, így nem is biztos, hogy bárki végezheti rendszeresen. Ugyanakkor ez a rendkívül természetes mozgásforma, mivel a legtöbb kardio-edzéssel ellentétben évezredek óta az ember sajátja sokkal több kalóriát képes elégetni adott idő alatt, mint bármi egyéb. Külön öröm, hogy a gyalogláshoz hasonlóan futni is bárhol lehet, és bár utcai ruhában, így a busztól hazafele űzni nem a legpraktikusabb, akárhol is lakunk, biztosan találunk olyan helyet a közelben, ahol átmozgathatjuk magunkat.



Kerékpározás

Ha már eddig is többször megemlítettük, hogy néha érdemes kihagyni a buszozást, vagy az autóba ülést, akkor nem mehetünk el szó nélkül amellett az eszköz mellett sem, ami ezeket akár teljesen ki is válthatja. Ez pedig természetesen a bicikli. Szerencsénkre hazánkban is egyre elterjedtebb a városi biciklizés (a minap több tízezren vonultak a Budapesti Criticall Mass-en), aminek hála nem csak a városok levegője lehet tisztább, de a tömegközlekedési eszközökön is enyhülhet a csúcsforgalomban tapasztalható zsúfoltság. Persze, ha életvitelünk nem engedi meg, hogy mindennap biciklizzünk, akkor előkaphatjuk hétvégente a bringát, hogy kitekerjünk vele a természetbe, kiránduljunk egy kicsit. Az eddigiekkel szemben komoly hátránya, hogy több tízezres felszerelésre lesz szükségünk, ami azonban ha jól bánunk vele hamar behozza az árát.




Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Könnyű olasz ebéd

Az olasz konyha tudománya sokak számára még mindig nem jelent többet a nagy adag tészták és vastagon megrakott pizzák ismereténél. Pedig mondanunk sem kell, hogy erről sokkal többről van szó és ha egy könnyű ebédre vágyunk bizalommal nyúlhatunk az itáliai szakácskönyv felé. Mi egy klasszikusnak számító parmezános csirkés receptet, most egy kis kukoricapehellyel bolondítunk meg, ráadásul a ropogós falatokat olaj nélkül sütjük ki. Csámm!

Hozzávalók

  • 1 bögre Kellogg's Special K kukoricapehely
  • 1 ek. Liszt
  • 2 ek. Reszelt parmezánsajt
  • 2 kk. olasz fűszerkeverék (oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, majoránna, borsikafű, zsálya)
  • 1/3 bögre olaszos salátaöntet
  • 2 pár csirkemellfilé



Elkészítés:

Egy turmixgép vagy keverőedény és konyhai mixer segítségével keverjük össze a kukoricapelyhet, lisztet, parmezánt, és fűszereket, amíg pelyhek szét nem morzsolódnak. Vehetünk kész olasz fűszerkeveréket, ami a nagyobb márkák kínálatában mind szerepel, de a fent felsorolt fűszerekből a magunk ízlésének megfelelőt is készíthetünk. Az így elkészült morzsalékot fogjuk panírnak használni, így egy erre alkalmas, alacsony falú edénybe, vagy tálcára öntsük ki, és terítsük szét.

A salátaöntethez érve is többféle megoldás közül választhatunk. Vehetünk kész, olajos salátadresszinget, vagy ennek zacskós porváltozatát, amihez csak egy kis olívát kell adni. Mindkettőből számos márkának több terméke is a rendelkezésünkre áll. Persze ezeket is kiválthatjuk, pár perc munkával és készíthetünk magunknak dresszinget. Ehhez csak a korábban már felsorolt fűszerek (vagy egyéb személyes kedvenceink), kellenek és lehetőleg jó minőségű extra szűz olívaolaj. A fűszerezett olaj elkészítésével ráadásul nem kell minden alkalommal bajlódnunk, hiszen ha egyszerre készítünk egy egész üvegnyit, az is hónapokig eláll, sőt így az ízek is jobban összeérnek.

Akármelyik utat is választottuk, salátaöntetet öntsük egy tálba, mártsuk bele a felszeletett húst úgy, hogy mindenhol érje, majd hempergessük a kukoricapelyhes morzsába. Az így elkészült húsokat egy rétegben fektessük egy olajjal hajszálvékonyan kikent vagy sütőpapírral takart tepsibe. Süssük 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig, vagy amíg a hús át nem sül. Ezt egy villával könnyen tesztelhetjük.

Tálaljuk friss zöldsalátával, amit szintén ízesíthetünk az olaszos dresszinggel és pár csipet reszelt parmezánnal koronázhatunk.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek