Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tavaszváró mandulás-barackos gyümölcskenyér

Bár még nem tennénk el a szekrény mélyére a télikabátot, megállíthatatlanul közeledik a tavasz. És bár a két címben is említett finomság még csak hónapok múlva fog teremni, virágzásukra már talán nem is kell olyan sokat várni. Csalogassuk, sürgessük hát őket azzal, hogy fenséges gyümölcskenyeret ízesítünk velük!

A recept, ahogy tőlünk talán már megszokhattátok nem túl bonyolult, semmilyen szaktudást és képzett konyhatündérek felügyeletét sem igényli, így nyugodtan nekifoghatunk.


Hozzávalók:

  • 1 3/4 bögre finomliszt
  • ½ bögre apróra vágott aszalt sárgabarack
  • ½ bögre aprított hámozott natúr mandula
  • 1 ½ bögre Kellogg's Optima
  • ½ bögre cukor
  • 1 ¼ bögre tej
  • 1 tojás
  • 1/3 bögre étolaj
  • 1 ek. sütőpor
  • 2 csipet só








Elkészítés:

Keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót és a mandulát majd tegyük félre.

Egy nagyobbacska edényben Keverjük el a gabonapelyhet a tejjel és hagyjuk állni 2-3 percig, hogy megpuhuljon. Adjuk a masszához a tojás és az olajat és verjük fel. Keverjük bele a sárgabarackot és a lisztes keveréket és már csak kicsit keverjük, hogy homogén tésztát kapjunk. Öntsük az egészet egy keskeny, őzgerinc formájú, kikent tepsibe, hogy a tészta az egészet egyenletesen ellepje, és már készen is vagyunk.

A Tepsit 180°C-os sütőbe dugjuk és durván egy órán át sütjük. Persze a szokásos szurkálós ellenőrzést ez esetben is érdemes bevetni. Ha elkészült 15-20 percig hagyjuk a tepsiben hűlni és csak ezután fordítsuk fejre és vegyük ki, hogy szépen egyben maradjon.

Édesszájúak baracklekvárral vagy vaníliafagylalttal is fogyaszthatják a tökéletes tavaszélmény eléréséhez.

0 Tovább

Meleg italok a teán és forralt boron túl

Odakint továbbra is tombolnak a mínuszok, s bár a hét második felétől állítólag enyhülésre lehet számítani, az igazi tavasz még odébb van. Ilyenkor az ember gyakran olyan kedvetlennek érzi magát, hogy legszívesebben ki se mozdulna otthonról, azonban ha mégis rászánja magát egy kis kikapcsolódásra sem könnyű választani a hazai pubok és kávézók szegényes melegital-kínálatából. A hideg sörös korsó érintése persze szóba se jön, de még egy pohár vörösbornál is gyakran valami melengetőbbre vágyna az ember. Így többnyire maradnak a teák és a többnyire pancsolt forralt borok, amiket lássuk be, mostanra legalább annyira ununk, mint magát a hideget. Pedig a világ legkülönbözőbb pontjain fogyasztott meleg italokból bizony hatalmas a kínálat! Mi most pár otthon is egyszerűen elkészíthető, valódi lélekmelegítő receptjét osztjuk meg veletek.

Mexikói forrócsoki

Kezdjük is rögtön egy felturbózott klasszikussal. A chilijéről híres ország forrócsokija úgy feltüzel, hogy bárki bátran mer utána szembeszállni a téllel.

Egy nagy edényben keverjünk össze 1 evőkanál valódi kakaóport, 2 kiskanál barna cukrot, pár csipet fahéjat, és szerecsendiót, és persze a kihagyhatatlan chilit. Adjunk hozzá pár evőkanálnyi forró vizet és keverjük el az egészet, amíg csomómentes alapot nem kapunk. Ezután jöhet a lassú tűzön felforralt tej és pár csepp vanília és mandulaeszencia. Ha az egészet elkevertük helyezzük magunkat kényelembe és képzeletben irány Közép Amerika!

Hot Bloody Mary

A klasszikus vodkás paradicsomos koktél meleg verziója csak igazán forróvérűeknek ajánlott!

Egy mikrózható edényben kb. fél percig melegítsünk egy feles vodkát, 2 deci paradicsomlevet pár csepp Worcestershire és Tabasco szószt. A Meleg italt kínálhatjuk zellerszárral és ízlés szerint egy csipet fekete borssal is meghinthetjük.

Forralt cider

Hazánkban is egyre népszerűbbek a ciderek, amik tulajdonképpen többnyire almából, alkalmanként

körtéből készült a sörhöz hasonló alkohol és szénsavtartalommal bíró, de inkább a borokhoz hasonló eljárással készült frissítők. Ezeket legtöbben hidegen, jéggel fogyasztják, de ha épp ellenkezőleg teszünk sem fogunk csalódni. Két litert cidert 3 evőkanál barna cukorral két rúd fahéjjal, pár szem egész szegfűborssal és szegfűvel és két csipet frissen reszelt gyömbérrel melegítsünk fel lassú tűzön és hagyjuk gyöngyözni 15-20 percig. Természetesen a forralt borhoz hasonlóan, erre is mindenkinek megvan a maga tuti receptje, így merjünk kísérletezni!

Ananászos Puncs

A puncsról idehaza legtöbbünknek egy halvány rózsaszín gejl massza jut eszébe, pedig igazán finom meleg italok is futnak ezen a néven. Fél liter jó minőségű ananászlevet, 2 nagy csipet frissen reszelt gyömbért, mézet, fahéjat, pár csipet borsot és egy marék szegfűszeget egy kis edényben nagy lángon forraljunk fel. Ezután lefedve forraljuk tovább immár kis lángon tovább tíz percig és készen is vagyunk. Ha alkoholra fájna fogunk ez utóbbi lépés előtt tehetünk a keverékbe egy deci rumot is.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Kávés áfonyatorta Valentin napra!

Unod már, hogy minden Valentin napi édesség, rózsaszín vagy vörös cukormázzal, csokoládéval vagy valami egyébbel van bekenve? Az alábbi recepttel megtörheted ez a végtelenségig unott hagyományt és egy új, izgalmas ízkombinációval kedveskedhetsz kedvesednek, és persze magadnak is.


Hozzávalók:

  • 1 + fél bögre finomliszt
  • 1 + fél bögre cukor
  • ½ bögre margarin vagy vaj
  • 2 bögre áfonya (ha elérhető áron tudunk frisset szerezni az a legjobb, persze a fagyasztott is megteszi. Ezt jól csöpögtessük le!)
  • 2 ½ kk sütőpor
  • 2 csipet só
  • 1 bögre Kellogg's Optima gabonapehely
  • ¾ bögre tej
  • 1 bögre nem túl erős kávé




Elkészítés:

A torta két részből áll: a kukoricapelyhes, kávés alapból és az áfonyás felső részből. Kezdjük az utóbbival.

Fél bögre lisztet, és egy bögre cukrot elkeverünk a zsiradék felével, majd beleszórjuk az apróra vágott áfonyát. A szemeket legalább negyedekbe aprítsuk fel! Az így elkevert masszát félretesszük.

Az alsó részhez összeöntjük a gabonapelyhet, a kávét és a tejet, majd pár percig állni hagyjuk, amíg kicsit megpuhul. Ezalatt összekeverjük a maradék 1 bögre lisztet, fél bögre cukrot, sót és sütőport. A fellazult kukoricapehelyhez hozzáadjuk a maradék margarint és a tojást, majd jól elkeverjük. Ha homogén masszát kaptuk jöhet a lisztes keverék és egy utolsó kavarás. Az így elkészült tésztát egy nem túl nagy kikent tepsibe tesszük, nehogy túlságosan lapos legyen a végeredmény. Ezután az egyenletesen szétkent alapra finoman felhordjuk az áfonyás felső részt és az egészet előmelegített sütőbe dugjuk. 200°C-on süssük körülbelül 45 percig, majd még melegen várjuk fel és tálaljuk.

Díszíthetjük friss áfonyával és tejszínhabbal, de akár pár levél mentával és vaníliafagylalttal is.

Persze ha nem elég Valentin napi számunkra a recept az egészet készíthetjük szív alakú szilikon sütőformában is.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Marokkói csirkeragu kukoricapelyhes kuszkusszal

Most, hogy már bő két hónapja tart a téli szürkeség, ráadásul a hétvégén érkezik az igazán kemény fagy és hóesés azt gondoltuk egy igazán színes és fűszeres marokkói recepttel elrepítünk titeket, ha csak egy vacsora erejéig, is a Földközi tenger partjára. Az élénk színű fűszerek látványa, a fokhagyma és a fahéj illatának egzotikus keveredése, kukoricapelyhes kuszkusz roppanása, az ízek harmóniájáról nem is beszélve, minden érzékszervünket elkényeztetik.

Hozzávalók:

  • 2 bögre hús alaplé
  • 2/3 bögre kuszkusz
  • 6 magozott, félbevágott datolya
  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 6 szál újhagyma
  • 3 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 ek. olaj
  • 1 tk. római kömény
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • ½ tk. kurkuma
  • ¼ tk. fahéj
  • 2 bögre hosszában félbevágott bébirépa
  • bő fél zacskó fagyasztott spenót, felolvasztva, jól lecsöpögtetve
  • 1,25 bögre kukoricapehely

Elkészítés:

Egy közepes méretű edényben forraljuk fel az alaplé felét, majd keverjük bele a kuszkuszt és a datolyát és vegyük le a tűzről. Lefedve hagyjuk állni legalább öt percig, vagy amíg a kuszkusz fel nem szívta az összes folyadékot.

Ezalatt hozzáláthatunk a ragu elkészítéséhez. Pár csepp olajon pároljuk meg a csíkokra vágott csirkét, a hagymát és fokhagymát, amíg a hús meg nem puul. Ekkor adjuk hozzá a fűszereket: a köményt, a paprikát, fahéjat és a kurkumát. Ha ezeket elkevertük jöhet a bébirépa és a maradék leves is. Ezzel együtt, immár lassú tűzön forraljuk az egészet újabb 1 percig és el is készültünk.

A kiolvasztott, alaposan lecsepegtetett és kinyomkodott spenótot (persze ha lakalmunk van rá használhatunk frisset is) valamint a kukoricapelyhet keverjük az eddig állni hagyott kuszkuszhoz és azonnal tálaljuk.

Megjegyzés: A kukoricapelyhes kuszkusz csak frissen finom, ráadásul tényleg 5 perc alatt elkészíthető, így nem érdemes egyszerre túl nagy adagot főzni!

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Ínycsiklandó mogyoróvajas kukoricapehely-süti

A hagyományos magyar édességek mellett hazánkban is egyre népszerűbbek az amerikai típusú kekszek. Ezekbe az általában roppanósan finom édes kis csodákba szinte bármilyen magot, csokit, gyümölcsöt keverhetünk, így a receptek sokszínűségének csak fantáziánk szab határt. Mi most egy vérbeli amerikai kedvenc receptjét osztjuk meg veletek, ami természetesen nem nélkülözheti a tengerentúli gyerkőcök kedvenc eledelét, a mogyoróvajat sem.



Hozzávalók

  • 2 pohár liszt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • ½ kk só
  • ¾ pohár vaj vagy margarin
  • ½ pohár mogyoróvaj
  • 1 pohár barna-cukor
  • 2 tojás
  • 1 kk vaníliaeszencia
  • 1 marék mazsola
  • 4 pohár kukoricapehely







A sütemény 3 borzasztó egyszerű lépésben elkészíthető

Keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát és a sót, majd tegyük félre.

Robotgéppel dolgozzuk össze a vajat/margarint, mogyoróvajat és cukrot, amíg egyenletes massza nem keveredik. Ezután adjuk hozzá a tojásokat, és a vaníliát és jól verjük föl. Ekkor jöhet a lisztes keverék, a mazsola és a corn flakes, amivel együtt ismét homogén keveréket készítünk.

Az így kikevert tésztát egy kanál segítségével halmozzuk sütőpapírral terített tepsibe. Saját ízlésünknek megfelelő méretű kekszeket készíthetünk, azonban túl vastagok ne legyenek. Pár centit hagyjunk köztük, hogy legyen helyük nőni.

A tepsit nem több mint 12-15 percre, vagy enyhe barnulásig 190 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük és készen is vagyunk.

Most jön a legnehezebb próbatétel: hogy a sütik a legfinomabbak legyenek meg kell várnunk, hogy kihűljenek, mielőtt magunkba tömnénk az összes finomságot...

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

1 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek