Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Éltető italok

Összeállításunkból megtudhatod, hogy mely szomjoltók a legfontosabbak egészségünk szempontjából.

0 Tovább

Csökkentsük vízlábnyomunkat a konyhában is!

Bár a víz világnapja a múlt héten volt, bolygónk egészséges ivóvízkészletének megőrzése az év mind a 365 napján fontos kellene, hogy legyen. Ha a vízfogyasztásunkra gondolunk legtöbbünknek a mosdás, WC-öblítés és ezekhez hasonló, közvetlen vízigényű dolgok jutnak először eszünkbe. Azonban vízre minden élőlények, és szinte minden munkafolyamathoz szükség van, így vízigénye nem csak az embernek van de egy pohár almalé előállításának is. Ráadásul rengeteg! Hogy a fenti példánál maradjunk egy pohár almalé előállításához 190, egy darab almához 70 literre van szükség. Ugye megdöbbentő? És akkor még nem is mondtuk, hogy egy pohár tejhez még ennél is több, 200 literre van szükség, ami mellett szinte eltörőül egy szelet kenyér 40 literes vízigénye. Természetesen minél összetettebb dolgokról beszélünk, úgy nő az előállításhoz szükséges víz mennyisége is, egy hamburgerhez már 2400 (!) literre is szükség lehet, hiszen, ennek számos összetevője mind igényli a vizet. Összességében elmondhatjuk, hogy egy ember évente átlagosan 1,24 millió liter édesvizet fogyaszt el, aminek csak töredéke származik közvetlenül a csapból.

Mi a megoldás, ha ennek ellenére mégis tenni szeretnénk valamit környezetünk megóvása érdekében? Világos, hogy nem csak az otthoni közvetlen vízfogyasztásunkat kell csökkentenünk, de vásárlási és étkezési szokásainkon is változtatni kell. Ehhez adunk most pár tippet.

Együnk kevesebb húst

A hús előállításához, megtermeléséhez nem pusztán annyi vízre van szükség, amennyit az állat a vágásig elfogyaszt, de a takarmány megtermeléséhez szükséges vizet is ide kell számolnunk. Így míg egy kiló disznóhús előállításának 4800 literes vízigénye is lehet addig a zöldségek, gabonák, ennek csak kis részét igénylik. Persze állat és állat között is hatalmas különbségek vannak, a csirke már kilónként 3900 literrel is megelégszik, míg a marha hihetetlen mennyiséget, több mint 15000 litert igényel.

Már megint a cukor...

Szegény cukrot manapság sokan támadják, és hát ezen a téren sem áll jól a szénája. Nem csak szervezetünk lesz hálás érte ha visszaveszünk cukorfogyasztásunkból de bolygónk is. Hiszen bár előbb a növényi eredetű táplálékok fogyasztását ajánlottuk a cukornád legtöbbjüknél több vizet pazarol. Így egy kg előállításához 1500 literre is szükség lehet, míg a kukoricához csupán 900 liter kell.

Fogyasszuk a helyit!

Ez egy klasszikus környezetvédelmi igazság, ami most is megállja a helyét. Hiszen ha megspóroljuk a szállítás üzemanyagköltségét, azzal a gázolaj literenként 100-170 literes vízigényét is megmenthetjük. Arról nem is beszélve, hogy a csomagolóanyagok, szállítóeszközök, a raktározás, és megannyi egyéb járulékos feladatnak mind hatalmas vízigénye van. Sőt, így frissebb és egészségesebb táplálékhoz juthatunk

Felejtsük el a készételeket

Az előző tanácsot kiegészítendő, fogyasszunk kevesebb feldolgozott és készételt. Ezek előállításának minden lépcsőfokán rengeteg vizet használnak fel, majd csomagolják és szállítják őket.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Kis ásványvízlexikon

Az ásványvizek fogyasztása egyre elterjedtebb, egészségügyi szempontokat figyelembe véve is egyre szélesebb körben támogatott. Országunk ebből a szempontból kimondottan szerencsés adottságokkal rendelkezik, több mint száz elismert természetes ásványvíznyerő van bejegyezve, melyek közül közel ötvenet palackoznak és a kereskedelmi forgalomban is értékesítenek. Ennek hála az ásványvízfogyasztás az elmúlt évtizedekben más élelmiszereknél ritkán látott meredekségben emelkedett a lakosság körében. A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács felmérése szerint az egy főre jutó évi ásványvízfogyasztás tavaly meghaladta a 110 litert. Ráadásul ez a szám csak a természetes ásványívízeket tartalmazza, azonban a boltok polcain számtalan ásványi anyagokkal mesterségesen dúsított tartalmú palack is található.

 

Természetes vagy dúsított?

 

Természetes ásványvizeknek azokat nevezzük, amik eredendően legalább 1000 mg oldott ásványi sót tartalmaznak literenként. Ezeket többnyire a föld mélyről, a felszíni szennyeződésektől védett rétegekből hozzák a felszínre, így utólagos tisztításra esetükben már nincs szükség. Ezzel szemben az ásványi anyagokkal mesterségesen dúsított vizek a csapvízhez hasonlóan tisztított ivóvizek, melyek ásványi só tartalmát mesterségesen megnövelték. Élettani- és az egészségre kifejtett hatásukban lényegi különbség nincsen.

 

Mikor fogyasszuk?

 

Ásványi anyagokra, minden egészséges szervezetnek nagy mennyiségben van szüksége, így az ásványvizek fogyasztása, néhány ritka betegséget és rendellenességet leszámítva a többség számára minden esetben javallott. A vizekben oldott ásványi sók sokkal könnyebben szívódnak fel, mint ha ezeket szilárd élelmiszereken keresztül juttatnánk szervezetünkbe.

 

Melyiket válasszuk?

 

A boltban kapható számos víz ásványi anyag összetétele igen eltérő lehet. A legismertebb márkák ásványi anyagtartalmában hatalmas szórás 600-4000 mg/l fedezhető fel. Így egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket válasszuk. Igyekezzünk olyan vizet választani, amiben a különböző ásványi sók aránya egyenletesen oszlik meg. Ha szervezetünk, korunk, egészségi vagy egyéb állapotunk miatt nem kíván különleges bánásmódot akkor egyik anyagból, sem érdemes túl sokat vagy éppen keveset bevinni. Ugyanakkor a terhes kismamák kiválóan alkalmazhatják a magas jódtartalmú vizeket megemelkedett igényeik kiegészítésére, illetve laktózérzékenyek vagy vegánok számára is kiváló pótlékot jelenthetnek a magas kalciumtartalmú vizek, hogy csak két gyakori példát említsünk.

 

Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy ha hosszútávon márka hűek vagyunk és mindig ugyanazt a vizet fogyasztjuk akkor a szervezetünkbe került ásványi anyagok aránya is többé kevésbé megegyező lesz. Ez ritka esetben okozhatja azt, hogy egyes anyagokból túl sok, másokból túl kevés áll rendelkezésünkre. Természetesen ennek elkerülése érdekében nem szükséges minden nap új márkával próbálkoznunk de , pár hetente érdemes lehet váltani.

 

A ásványvizekben található leggyakoribb ásványi anyagok és hatásaik:

 

Kalcium: a csontok fogak alapvető alkotóeleme, segíti a véralvadást, támogatja az idegrendszert

Nátrium: fenntartja a sav-bázis egyensúlyt, segíti a megfelelő izomműködést

Kálium: az idegi kapcsolatokhoz szükséges elektrolit-egyensúly fenntartója

Magnézium: támogatja az idegrendszert, csökkenti a menstruációs panaszokat, erősíti a csontokat és a fogakat, stresszoldó

Foszfor: a DNS alkotóeleme

Vas: a vérképződésben és az izomsejtek zavartalan működésében nélkülözhetetlen

Jód: a pajzsmirigyhormon alkotórésze, szabályozza az anyagcserét, az egészséges magzatfejlődésben kiemelt szerepel van

 

6 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek