Az ásványvizek fogyasztása egyre elterjedtebb, egészségügyi szempontokat figyelembe véve is egyre szélesebb körben támogatott. Országunk ebből a szempontból kimondottan szerencsés adottságokkal rendelkezik, több mint száz elismert természetes ásványvíznyerő van bejegyezve, melyek közül közel ötvenet palackoznak és a kereskedelmi forgalomban is értékesítenek. Ennek hála az ásványvízfogyasztás az elmúlt évtizedekben más élelmiszereknél ritkán látott meredekségben emelkedett a lakosság körében. A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács felmérése szerint az egy főre jutó évi ásványvízfogyasztás tavaly meghaladta a 110 litert. Ráadásul ez a szám csak a természetes ásványívízeket tartalmazza, azonban a boltok polcain számtalan ásványi anyagokkal mesterségesen dúsított tartalmú palack is található.

 

Természetes vagy dúsított?

 

Természetes ásványvizeknek azokat nevezzük, amik eredendően legalább 1000 mg oldott ásványi sót tartalmaznak literenként. Ezeket többnyire a föld mélyről, a felszíni szennyeződésektől védett rétegekből hozzák a felszínre, így utólagos tisztításra esetükben már nincs szükség. Ezzel szemben az ásványi anyagokkal mesterségesen dúsított vizek a csapvízhez hasonlóan tisztított ivóvizek, melyek ásványi só tartalmát mesterségesen megnövelték. Élettani- és az egészségre kifejtett hatásukban lényegi különbség nincsen.

 

Mikor fogyasszuk?

 

Ásványi anyagokra, minden egészséges szervezetnek nagy mennyiségben van szüksége, így az ásványvizek fogyasztása, néhány ritka betegséget és rendellenességet leszámítva a többség számára minden esetben javallott. A vizekben oldott ásványi sók sokkal könnyebben szívódnak fel, mint ha ezeket szilárd élelmiszereken keresztül juttatnánk szervezetünkbe.

 

Melyiket válasszuk?

 

A boltban kapható számos víz ásványi anyag összetétele igen eltérő lehet. A legismertebb márkák ásványi anyagtartalmában hatalmas szórás 600-4000 mg/l fedezhető fel. Így egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket válasszuk. Igyekezzünk olyan vizet választani, amiben a különböző ásványi sók aránya egyenletesen oszlik meg. Ha szervezetünk, korunk, egészségi vagy egyéb állapotunk miatt nem kíván különleges bánásmódot akkor egyik anyagból, sem érdemes túl sokat vagy éppen keveset bevinni. Ugyanakkor a terhes kismamák kiválóan alkalmazhatják a magas jódtartalmú vizeket megemelkedett igényeik kiegészítésére, illetve laktózérzékenyek vagy vegánok számára is kiváló pótlékot jelenthetnek a magas kalciumtartalmú vizek, hogy csak két gyakori példát említsünk.

 

Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy ha hosszútávon márka hűek vagyunk és mindig ugyanazt a vizet fogyasztjuk akkor a szervezetünkbe került ásványi anyagok aránya is többé kevésbé megegyező lesz. Ez ritka esetben okozhatja azt, hogy egyes anyagokból túl sok, másokból túl kevés áll rendelkezésünkre. Természetesen ennek elkerülése érdekében nem szükséges minden nap új márkával próbálkoznunk de , pár hetente érdemes lehet váltani.

 

A ásványvizekben található leggyakoribb ásványi anyagok és hatásaik:

 

Kalcium: a csontok fogak alapvető alkotóeleme, segíti a véralvadást, támogatja az idegrendszert

Nátrium: fenntartja a sav-bázis egyensúlyt, segíti a megfelelő izomműködést

Kálium: az idegi kapcsolatokhoz szükséges elektrolit-egyensúly fenntartója

Magnézium: támogatja az idegrendszert, csökkenti a menstruációs panaszokat, erősíti a csontokat és a fogakat, stresszoldó

Foszfor: a DNS alkotóeleme

Vas: a vérképződésben és az izomsejtek zavartalan működésében nélkülözhetetlen

Jód: a pajzsmirigyhormon alkotórésze, szabályozza az anyagcserét, az egészséges magzatfejlődésben kiemelt szerepel van