Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egészséges snack-ek a foci Eb-re

Ne legyünk álszentek: snack-eket ropogtatni, tévé előtt nassolni mindenki szokott. Még ha különösen is figyelünk az egészséges táplálkozásra, néha-néha a ropis tál felé téved a kezünk, vagy bedobunk suttyomba egy marék chipset. Nincs is ezzel különösebb gond ha csak ritkán esünk kísértésbe. Azonban a fent leírt apróbb bűnök bizony még csábítóbbak, ha valami igazán izgalmas megy a tévében, és a labdarúgó-Európa-bajnokság bizony ilyennek ígérkezik. Nézzük azt otthon barátaink vagy családunk szűk körében, vagy egy parkban felállított óriás kivetítő előtt több száz vagy ezer ember társaságában a legizgalmasabb pillanatokban, szinte leküzdhetetlen a vágy hogy valami ropogtatni valón vezessük le a feszültséget. Hogy emiatt senkinek se legyen lelkiismeret-furdalása, megosztjuk veletek pár finom, ropogós de ugyanakkor egészséges snack receptjét, amit a pasik is imádni fognak.

Roppanós zöldségrudak

Ez a legkézenfekvőbb és legegyszerűbben elkészíthető finomság, ráadásul ilyenkor nyáron a hozzávalókat beszerezni sem nagy ördöngösség. Szeleteljünk fel sárgarépát, kígyóuborkát, kaliforniai paprikát 10-15 centi hosszú, 1-2 centi vastag darabokra és a ropihoz hasonlóan kínáljuk meccsnéző társainknak. A friss zöldségek teli vannak vitaminnal és ugyanúgy megállás nélkül lehet majszolni őket. Mártogathatjuk is őket ház készítésű kőrözöttbe, humuszba vagy saját készítésű rokfortos krémbe.

Zöldségchips

Ha nem tudunk elszakadni a chipsektől, sem kell feltétlenül a legegészségtelenebb, olajos, túlsózott burgonyát választani. Rengeteg helyen kaphatóak más zöldségekből, répából, cukkiniből, céklából készült finomságok, melyeket jellegzetes ízük miatt nem kell agyonsózni. Ráadásul mivel ezek a tudatos vásárlókat célozzák többnyire nem olajban sütik ki őket. Persze a ha biztosra akarunk menni otthon magunk is készíthetünk.

Ropogós csicseriborsó

Ha már magunk készítjük a harapni valót, adjunk bele mindent! Nyissunk fel egy konzerv csicseriborsót, jól csöpögtessük le, itassuk fel törlőkendővel levét, majd pár csepp olívaolajjal, citrommal, chilivel, pici sóval vagy bármi egyébbel ízesítsük kedvünk szerint. Pár perc a 200°C-os sütőben és már kész is. Ezután házi szurkolótáborunk biztos nem csak a gyönyörű gólok miatt várja majd a következő meccset.

Natúr magvak

A sózott, pörkölt mogyoró és társai is a legkedveltebb ropogtatni valók közé tartoznak. Ezzel csupán két gond van: sózottak és pörköltek. Utóbbi folyamat alatt a magok ugyanis rengeteg fölösleges plusz zsiradékot szívnak magukba, a hatalmas adag sóra, amit ezután kapnak pedig végképp nincs a szervezetünknek szüksége. Ellenben a natúr olajos magvak, a dió, mandula, földi és sima mogyoró mind telítetlen zsírsavakban gazdagok és rengeteg vitamin és ásványi anyag van bennük. Ne rontsuk hát el őket!

Olívabogyó

A fentiekhez mind remekül illik, azokat izgalmasan színesítheti pár szem olíva. Különösen ha a belsejükbe mandulát, paprikát, sajtot vagy egyebet töltenek. Bár az olíva sokak szerint egészségtelen, mert erősen sózott lében vannak tartósítva, a bennük található alapvető rostokról és vitaminokról ezért nem érdemes lemondani. Ha az üvegből kivéve levüktől megszabadulunk és csapvízzel alaposan átmossuk őket, a fölösleges só nagyrészétől könnyedén megszabadulhatunk.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

6 ropogós snack – diétázóknak is!

A diétázás egyik legidegesítőbb és nehezebb része, hogy otthon a tévé előtt ülve vagy barátokkal beszélgetve nem markolhatunk a többiek által olyan jóízűen ropogtatott pereces, sós mogyorós és kitudja még milyen bűnös finomságokat tartalmazó tálkákba. Bár ez valóban nem tanácsos, nekünk sem kell minden földi élvezettől megfosztani magunkat. Jöjjön pár ropogós finomság, amit nyugodt szívvel fogyaszthatunk, sőt még nem diétázó ismerőseinknek is ízleni fog.

Zöldségchips

Ma már a krumplin kívül számos zöldségből készítenek chipseket, amit ráadásul, lévén diétás finomságokról szó, a legtöbbször nem olajban sütnek ki és utólag sem sózzák. A cékla, a sárgarépa és társaik a krumplihoz hasonlóan, azonban annál lényegesen egészségesebben roppan a szánkban.

Pörkölt csicseriborsó

Ehhez már nem elég feltépni egy zacskót, de a finom végeredmény igazán megér 5 perc munkát. A konzerv csicseriborsót csöpögtessük le, majd a maradék nedvességet is itassuk fel konyharuhával vagy papírötlővel. Az így megszárított bogyócskákat forgassuk meg pár csepp extra szűz olívaolajban, enyhén sózzuk, fűszerezzünk ízlésünk szerint, mondjuk oregánóval, vagy akár egy kis chilivel és citrommal, majd egy tepsibe szórva dugjuk 200 °C-os sütőbe míg finom ropogós nem lesz. Ha ropihabzsoló barátaink eddig csak nevettek rajtunk, most majd szemlesütve nyalják meg mind a tíz ujjukat...

Ropogós cukorborsó

Bizony cukorborsót ropogtatni is roppant finom és remekül passzol a mozizós hangulathoz. Ha igazán ínyencek vagyunk mártogassuk mikróban megolvasztott zsírszegény kecskesajtba. Isteni!

Töltött endívia

Az endívia még itthon kevésbé ismert salátaféle, melynek merev tartású ropogós leveleit mindenféle finomsággal megtölthetjük. Ezt érdemes észben tartani, mert nem csak magányos tévénézős estéken szolgál remek étekül, de akár egy elegáns vendégségben is látványos és ízletes előételeket lehet tálalni, ebben az ehető kis 'tálkában'. Apróra vágott balzsamecetes körtével például igazén különleges ízkombinációt alkot.

Egyszerű salsa

Egy egyszerű de finom salsát gyakorlatilag bármiből készíthetünk, az egyik legfinomabb mégis a paradicsom, uborka, színes kaliforniai paprika és hagyma (ha lehet használjunk vörös helyett édes fehéret) apróra vágott keverékéből készült sűrű, darabos szós. Kétszersülttel, vagy a fentiek bármelyikével tunkolva kiváló párost alkotnak.

Bébirépa joghurtos szósszal

A végére hagytuk a kedvencünket. Ehhez a leturmixolt brokkolit, kaliforniai paprikákat és gyöngyhagymát görög joghurttal kell elkeverni. Az ízletes krém nem csak ízben zseniális, de látványra is gyönyörű, kiválóan harmonizál a bébirépa naranccsával.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

2 Tovább

5 egészséges snack

Sokan gondolják úgy, hogy az egészséges táplálkozás felé vezető úton az első lépés a cukros nassok elleni tilalmat bevezetése. Ez így rendben is lenne, de nem kevés ember esik abba a hibába, hogy ezeket önkéntelenül is sós snackekkel pótolja, mert lássuk be: egy fárasztó nap után bizony jó érzés a tévé előtt ülve majszolni valami apróságot, még ha már vacsoráztunk is. Pedig a sózott mogyoró, burgonyachips vagy ropi nem sokkal jobbak, mint cukrozott társaik. Mégis mivel helyettesíthetjük akkor a fent említetteket úgy, hogy abból kárunk ne származzon? Erre következik itt most néhány példa.

Olívabogyó

Az olívával sokan úgy vannak, mint a spenóttal: gyerekkorukban egyszer megkóstolják, aztán egy életre eldöntik, hogy ezt bizony nem szeretik. Pedig érdemes, neki adni még egy esélyt, hiszen a különböző fajták ízvilága és ereje igencsak eltérő lehet. Ráadásul az alapvető rostok mellett számtalan vitamint tartalmaznak, aminek hála messze egészségesebbek, mint a szokásos nassok. Igaz bár, hogy ezek roppant sós vízben lettek tartósítva, ha bő vízzel átmossuk őket ennek a nemkívánatos sótartalomnak a jelentős részétől megszabadulhatunk.

 

Zöldségrudacskák

Vágjunk fel uborkát, répát, kaliforniai paprikát hosszában csíkokra és majszoljuk el ezeket. Meg fogunk lepődni milyen jólesnek! Ha ez nem elégítene ki minket, ehetünk hozzájuk valami mártogatni valót. Persze itt is érdemesebb a boltiak helyett valami sajátot készíteni: egy karakteresebb ízű rokfortos kence vagy kőrözött kiválóan passzol a zöldségekhez természetes ízéhez, de készíthetünk egy könnyű paradicsom salsát vagy padlizsánkrémet is.

 

Zöldség- és gyümölcschipsek

Bizony a klasszikus chips nem csak krumpliból készíthető. Nagyon finom a répából, zellerből, cukkiniből vagy akár céklából készült ropogtatni való is. Sőt nem csak zöldségeket, de gyümölcsöket, almát, ananászt is el lehet így készíteni. Ezek számos verziója kapható a boltokban is, de az interneten fellelhető tömérdek recept segítségével magunk is kísérletezhetünk.

 

Popcorn

Bár ez az egyik legalapvetőbb filmnézős ropogtatni való mégsem lehet együtt emlegetni a többiekkel. Egyrészt levegős állagából adódóan, sokkal kevesebbet falunk fel belőle, másrészt a kukorica szemeket egészben fogyasztjuk el, így sokkal több gazdagabb vitaminokban és rostokban. Persze érdemes a túlsózott, extra zsiradékkal pattogtatott bolti kukoricákat elkerülni. A saját készítésű kukoricát sem tart sokkal tovább elkészíteni, mint a zacskózottat betenni a mikróba, ráadásul, ha magunk készítjük úgy ízesítjük, ahogy csak szeretnénk.

 

Magvak

Bár pár sorral feljebb a sózott magvakat kerülendőként emlegettük, ez nem igaz minden fajtájukra. A bolti mogyoró, sózott mandula és társaik a pörkölés során extra zsiradékokat vesznek fel, majd rengeteg sóval ízesítik őket. Pedig önmagukban egyáltalán nem károsak! Saját zsírtartalmuk telítetlen zsírsavakból áll, efelett jelentékeny mennyiségű E-vitamin, magnéziumot, kalciumot és proteint tartalmaznak. Ha a boltok polcain a sótlan magvakat keressük, esetleg magunk őröljük őket nem lőhetünk nagyon mellé!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek