Ne legyünk álszentek: snack-eket ropogtatni, tévé előtt nassolni mindenki szokott. Még ha különösen is figyelünk az egészséges táplálkozásra, néha-néha a ropis tál felé téved a kezünk, vagy bedobunk suttyomba egy marék chipset. Nincs is ezzel különösebb gond ha csak ritkán esünk kísértésbe. Azonban a fent leírt apróbb bűnök bizony még csábítóbbak, ha valami igazán izgalmas megy a tévében, és a labdarúgó-Európa-bajnokság bizony ilyennek ígérkezik. Nézzük azt otthon barátaink vagy családunk szűk körében, vagy egy parkban felállított óriás kivetítő előtt több száz vagy ezer ember társaságában a legizgalmasabb pillanatokban, szinte leküzdhetetlen a vágy hogy valami ropogtatni valón vezessük le a feszültséget. Hogy emiatt senkinek se legyen lelkiismeret-furdalása, megosztjuk veletek pár finom, ropogós de ugyanakkor egészséges snack receptjét, amit a pasik is imádni fognak.

Roppanós zöldségrudak

Ez a legkézenfekvőbb és legegyszerűbben elkészíthető finomság, ráadásul ilyenkor nyáron a hozzávalókat beszerezni sem nagy ördöngösség. Szeleteljünk fel sárgarépát, kígyóuborkát, kaliforniai paprikát 10-15 centi hosszú, 1-2 centi vastag darabokra és a ropihoz hasonlóan kínáljuk meccsnéző társainknak. A friss zöldségek teli vannak vitaminnal és ugyanúgy megállás nélkül lehet majszolni őket. Mártogathatjuk is őket ház készítésű kőrözöttbe, humuszba vagy saját készítésű rokfortos krémbe.

Zöldségchips

Ha nem tudunk elszakadni a chipsektől, sem kell feltétlenül a legegészségtelenebb, olajos, túlsózott burgonyát választani. Rengeteg helyen kaphatóak más zöldségekből, répából, cukkiniből, céklából készült finomságok, melyeket jellegzetes ízük miatt nem kell agyonsózni. Ráadásul mivel ezek a tudatos vásárlókat célozzák többnyire nem olajban sütik ki őket. Persze a ha biztosra akarunk menni otthon magunk is készíthetünk.

Ropogós csicseriborsó

Ha már magunk készítjük a harapni valót, adjunk bele mindent! Nyissunk fel egy konzerv csicseriborsót, jól csöpögtessük le, itassuk fel törlőkendővel levét, majd pár csepp olívaolajjal, citrommal, chilivel, pici sóval vagy bármi egyébbel ízesítsük kedvünk szerint. Pár perc a 200°C-os sütőben és már kész is. Ezután házi szurkolótáborunk biztos nem csak a gyönyörű gólok miatt várja majd a következő meccset.

Natúr magvak

A sózott, pörkölt mogyoró és társai is a legkedveltebb ropogtatni valók közé tartoznak. Ezzel csupán két gond van: sózottak és pörköltek. Utóbbi folyamat alatt a magok ugyanis rengeteg fölösleges plusz zsiradékot szívnak magukba, a hatalmas adag sóra, amit ezután kapnak pedig végképp nincs a szervezetünknek szüksége. Ellenben a natúr olajos magvak, a dió, mandula, földi és sima mogyoró mind telítetlen zsírsavakban gazdagok és rengeteg vitamin és ásványi anyag van bennük. Ne rontsuk hát el őket!

Olívabogyó

A fentiekhez mind remekül illik, azokat izgalmasan színesítheti pár szem olíva. Különösen ha a belsejükbe mandulát, paprikát, sajtot vagy egyebet töltenek. Bár az olíva sokak szerint egészségtelen, mert erősen sózott lében vannak tartósítva, a bennük található alapvető rostokról és vitaminokról ezért nem érdemes lemondani. Ha az üvegből kivéve levüktől megszabadulunk és csapvízzel alaposan átmossuk őket, a fölösleges só nagyrészétől könnyedén megszabadulhatunk.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!