A diétázás egyik legidegesítőbb és nehezebb része, hogy otthon a tévé előtt ülve vagy barátokkal beszélgetve nem markolhatunk a többiek által olyan jóízűen ropogtatott pereces, sós mogyorós és kitudja még milyen bűnös finomságokat tartalmazó tálkákba. Bár ez valóban nem tanácsos, nekünk sem kell minden földi élvezettől megfosztani magunkat. Jöjjön pár ropogós finomság, amit nyugodt szívvel fogyaszthatunk, sőt még nem diétázó ismerőseinknek is ízleni fog.

Zöldségchips

Ma már a krumplin kívül számos zöldségből készítenek chipseket, amit ráadásul, lévén diétás finomságokról szó, a legtöbbször nem olajban sütnek ki és utólag sem sózzák. A cékla, a sárgarépa és társaik a krumplihoz hasonlóan, azonban annál lényegesen egészségesebben roppan a szánkban.

Pörkölt csicseriborsó

Ehhez már nem elég feltépni egy zacskót, de a finom végeredmény igazán megér 5 perc munkát. A konzerv csicseriborsót csöpögtessük le, majd a maradék nedvességet is itassuk fel konyharuhával vagy papírötlővel. Az így megszárított bogyócskákat forgassuk meg pár csepp extra szűz olívaolajban, enyhén sózzuk, fűszerezzünk ízlésünk szerint, mondjuk oregánóval, vagy akár egy kis chilivel és citrommal, majd egy tepsibe szórva dugjuk 200 °C-os sütőbe míg finom ropogós nem lesz. Ha ropihabzsoló barátaink eddig csak nevettek rajtunk, most majd szemlesütve nyalják meg mind a tíz ujjukat...

Ropogós cukorborsó

Bizony cukorborsót ropogtatni is roppant finom és remekül passzol a mozizós hangulathoz. Ha igazán ínyencek vagyunk mártogassuk mikróban megolvasztott zsírszegény kecskesajtba. Isteni!

Töltött endívia

Az endívia még itthon kevésbé ismert salátaféle, melynek merev tartású ropogós leveleit mindenféle finomsággal megtölthetjük. Ezt érdemes észben tartani, mert nem csak magányos tévénézős estéken szolgál remek étekül, de akár egy elegáns vendégségben is látványos és ízletes előételeket lehet tálalni, ebben az ehető kis 'tálkában'. Apróra vágott balzsamecetes körtével például igazén különleges ízkombinációt alkot.

Egyszerű salsa

Egy egyszerű de finom salsát gyakorlatilag bármiből készíthetünk, az egyik legfinomabb mégis a paradicsom, uborka, színes kaliforniai paprika és hagyma (ha lehet használjunk vörös helyett édes fehéret) apróra vágott keverékéből készült sűrű, darabos szós. Kétszersülttel, vagy a fentiek bármelyikével tunkolva kiváló párost alkotnak.

Bébirépa joghurtos szósszal

A végére hagytuk a kedvencünket. Ehhez a leturmixolt brokkolit, kaliforniai paprikákat és gyöngyhagymát görög joghurttal kell elkeverni. Az ízletes krém nem csak ízben zseniális, de látványra is gyönyörű, kiválóan harmonizál a bébirépa naranccsával.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!