Szinte valamennyien döntöttünk már úgy, hogy leadunk pár kilót. Ha a nagy elhatározást tettek is követik általában ismerősök, vagy internetes oldalak, fitneszprogramok tanácsait, receptjeit és alapelveit követjük. Azonban ezek sokszor számos téves állítást és módszert tartalmaznak, amikbe akarva-akaratlanul is beleesünk. Vegyük ezeket sorra!

A rossz ételek feketelistája

Szinte már közhely, persze ettől még nem igaz, hogy ami finom az káros, és ami egészséges az kevésbé esik jól. Azonban ha minden hizlalónak mondott kedvencünktől (csoki, sajtok, fagylalt, nassok, stb.) teljes mértékben elzárkózunk az nem ritkán súlyos hiányérzetet, akár enyhe depressziót is kiválthat. Bár kétségtelen, hogy ki lehet bírni ezek nélkül pár hétig, vagy akár hónapig, előbb-utóbb megtörünk és ekkor fékezhetetlenül elkezdjük magunkba tömni az áhított étkeket. Ez sokkal károsabb lehet, mintha folyamatosan megengedünk magunknak egy-egy kis mértékletes bűnözést.

Étkezések kihagyása

Az egyes étkezések teljes kihagyása sokak számára jó ötletnek tűnhet, azonban a szakemberek szerint csak gondunk lehet a módszerrel. Ilyenkor ugyanis emésztésünk és anyagcserénk lelassul, aminek következményeként szervezetünk az egyéb étkezésekből származó tápanyagot zsírként kezd elraktározni. Sokkal hatásosabb, ha rendszeresen eszünk, akár 3 óránként kis adagokat, így szervezetünk a biztos táplálékforrás tudatában elkezdi leadni a felesleget.

A testmozgás egyhangúsága

Ha minden nap mozgunk már megtettük az első lépést, azonban itt is vannak szempontok amiket érdemes figyelembe venni. Bármilyen jó fitneszprogramot állítottunk is össze, azt napról napra ugyanúgy megismételni, nem csak unalmas, de elkedvetlenítő hatású is. Akár minden nap is is csinálhatunk másfajta mozgásformát, de minimum a gyakorlatokat érdemes változtatni. Koncentrálhatunk például minden nap más testrészünkre.

Slágerdiéták követése

Minden évnek, de gyakran évszaknak is megvannak az aktuális slágerdiétái. Ezek, a gyakran celebekkel hirdetett, legdivatosabb programok fix időtartamra szólnak és gyakran különleges étrendet állítanak össze számunkra, melyekhez persze sajátmárkás étrend-kiegészítőket vetetnek velünk. A baj, hogy ezekkel a legkönnyebb a jojó-effektus csapdájába esni, ugyanis semmilyen szinten nem veszik figyelembe saját szervezetünk személyre szabott igényeit, és mivel adott időszakra szólnak, a program végeztével gyakran napok alatt visszaszedhetjük a leadott kilókat. Válasszunk inkább olyan diétákat melyek összeegyeztethetők jelenlegi életvitelünkkel, ezeket azután is folytathatjuk, hogy az adott kilókat leadtuk.

Teljes táplálékcsoportok kizárása

Sokan teljesen megfosztják magukat egyes táplálékcsoportoktól, többnyire a szénhidráttól. Ezzel azonban azt a nemkívánatos mellékhatást is elérhetjük, hogy szervezetünket az egészséges anyagcseréhez szükséges tápanyagoktól zárjuk el. A szénhidrátokban, mint a teljes kiőrlésű gabonák, és hüvelyesek, számos olyan elemi rost van, amik nélkülözhetetlenek szervezetünkben felhalmozott zsír- és koleszterinfelesleg, valamint a méreganyagok eltávolítása szempontjából.