Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A leggyakoribb kifogások

Kifogásokat keresni a legkönnyebb arra nézve, hogy miért nem élünk egészségesebben, sőt olyan nagyon kutakodnunk sem kell, hiszen jönnek az ellenérvek maguktól is. Az igazság azonban az, hogy a legtöbb esetben szimplán becsapod magad, és meggyőződsz a hibás viselkedés helyességéről. Hogy változtassunk ezen, számba vettük a leggyakoribb hazugságokat, amelyeket oly gyakran vetünk oda a lelkiismeretünknek.

2 Tovább

Tippek az edzés megúszásához

Szeretnél jobban kinézni, de nincs időd arra, hogy órákat tölts a konditeremben? Fogadd meg tanácsainkat, és felejtsd el az órákig tartó edzéseket.

0 Tovább

Okosan az izomláz ellen!

Már korábban is hangsúlyoztuk, hogy bár a sport, a mozgás elengedhetetlen az egészséges élethez, azt nem szabad ész nélkül csinálni. A leggyakoribb tünet, ami ennek az alapszabálynak a nem betartását jelzi az izomláz. Ezzel a kellemetlen állapottal talán nem túlzás kijelenteni, hogy már mindenkinek volt dolga. Jelentkezhet a végtagokban, hasizmainkban, de szinte a test bármely részén. Ha izomlázunk van biztosak lehetünk benne, hogy nem melegítettünk be kellőképpen, vagy ha igen akkor ennek ellenére túl megerőltető tevékenységet végeztünk. Olyat, amire testünk nem volt felkészülve és ennek kárát izmaink viselik.

Mi az izomláz?

Széles körben elterjedt az elmélet, miszerint az izomlázért az izmokban felhalmozódott tejsav a felelős. Ez a vegyület, az izmok túlerőltetése miatt keletkezik, amikor a nagy igénybevétel miatt oxigénhiány lép fel az izmokban, így azok nem tudják tökéletesen lebontani a tápanyagokat. A tejsav-elmélet azonban megdőlni látszik. A legfőbb érvek ellene, hogy az izomláz többnyire amatőr sportolóknál, kevésbé edzett embereknél jelentkezik, pedig a profi sportolók izmaiban is ugyanannyi tejsav termelődik komoly igénybevétel esetén. Szintén cáfolja ezt az a tény, hogy bár a tejsav akár órák alatt is képes teljesen lebomlani, az izomlázas tünetek többnyire csak másnap jelentkeznek és akár napokig is eltarthatnak.

Az újabb kutatások szerint az izomláz az izomrostokban a megerőltetéstől keletkező mikroszkopikus repedések, szakadások és az ezekben fellépő gyulladás következménye.

Bemelegítés vagy rendszeres nyújtás

A fenti okok miatt sokan mondják, hogy az alkalmi sportolók számára az alapos bemelegítés sem nyújt teljes biztonságot az izomláz elől, hiszen az izmok fizikai túlterhelése ettől függetlenül megtörténhet. Azonban ha hosszabb távon folyamatosan eddzük, nyújtjuk és lazítjuk izmainkat, ahogy a profi sportolók teszik, az végül ellenállóbbá teheti őket.

Ha már megtörtént a baj – fokozzuk a vérbőséget!

Ha nem is sikerült elkerülni az izomlázat a tüneteket és azok időtartalmát még minimalizálhatjuk. Ha fokozzuk a vérbőséget azzal felgyorsul a sejtek, így az izomsejtek anyagcseréje is. Ennek hála pedig regenerálódni is gyorsabban tudnak. Nem rossz ötlet tehát a meleg borogatás de még jobb, ha forróvizes fürdőt veszünk vagy beülünk a szaunába hiszen ezek nem csak az adott terület vérkeringését pezsdítik fel, hanem az egész testre hatással vannak.

Jöhet a magnéziumkúra

A magnéziumnak fontos szerepe van az idegrendszer és az izmok egészséges működésében. Ez utóbbiakban szabályozza az anyagcserét, azok gyorsabb gyógyulását segíti. Az ajánlott nap bevitel 300mg körül mozog, ha izomlázunk van ezt érdemes lehet 500 mg fölé is felvinni. Ebben hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák és halfélék lehetnek segítségünkre.

Kutyaharapást szőrivel?

Ezt a módszert még a korábbi tejsav-elmélet hívei gyakorolták, mondván az újabb edzés segít az izmoknak feldolgozni és kilökni a lerakódott mellékterméket. Azonban ma már beigazolódni látszik, hogy az újabb megerőltetés csak még nagyobb nyomás alá helyezi a gyulladást így azok lassabban gyógyulnak. Ha komoly panaszaink vannak akár 4-5 napra is hagyjunk fel az edzéssel és ezután is csak 'kímélőprogramon' indítsuk újra.

Óvatosan masszázzsal is!

Ez az utóbbi tanács igaz a masszázsra is. Bár általánosságban elmondható, hogy aki rendszeresen és komolyan sportol jól teszi ha legalább heti rendszerességgel ellátogat egy profi sportmasszőrhöz, a gyulladt izmokat nem érdemes azonnal megdolgozni. A lágy, simító mozdulatok jót tesznek, hiszen ezek is növelik vérbőséget de a komolyabb gyúrással várjunk pár napot.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

A korcsolyázás öröme

Bár a legtöbbünk bánja, hogy még csak most jönnek az igazán kemény fagyok és a valódi téli időjárás, ennek sem csak árnyoldala van. A hideggel együtt a kisebb tavakon, és a Balatonon is jó eséllyel fagy biztonságos jégréteg a vízfelszínre ami számos szórakozási lehetőséget nyújt számunkra.

Elő a korikkal!

Korcsolyázni nem csak roppant szórakoztató de még egészséges is. Főleg, ha a szabadban tesszük. A friss levegőn tartózkodás pozitív hatásairól már mi is többször írtunk, ezeket csak fokozhatjuk ha mozgást is végzünk odakint. Emellett a korcsolyázás külön előnyökkel is jár. Egyfelől növeli koordinációs képességünket és egyensúlyérzékünket is javítja, hiszen az éles pengéken megállni elsőre nem is olyan könnyű feladat. Másrészt ezt a sportot szinte bárki végezheti, hiszen csak kis mértékben terheli az ízületeinket. Ellentétben mondjuk a futással, ahol sarkunk folyamatosan nagy erővel ütődik a talajhoz, aminek erejét bokánk, térdünk és csípőnk nyeli el, a siklás egy lényegesen lendületesebb, megszakításoktól mentes mozgásforma. Egyensúlyunk megőrzéséhez számtalan olyan parányi izom járul hozzá melyek létezéséről lehet nem is tudunk. Korcsolyázás közben ezek a többnyire, a bokánkon, a combunkban, csípőnk körül és derekunkon lévő izmok folyamatos igénybevételnek vannak kitéve, így természetesen meg is erősödnek. Ezek edzése roppant hasznos, ha jól fejlettek az számos egyéb dologban is segítségünkre lehet. Ilyen a futás, a síelés, de még a jóga is.

Ráadásul korcsolyázás közben több kalóriát égetünk, mint gondolnánk. 65-70 kilós ember lassan csúszkálva átlagosan akár 380-400 kalóriát is elégethet óránként, ami egyáltalán nem mondható rossznak, ha a fent felsorolt előnyöket is figyelembe vesszük.

Készüljünk fel!

Persze a korcsolyázáshoz se mindegy hogyan öltözünk fel, főleg ha a szabadba megyünk. Mint a legtöbb sportnál, itt is érdemes kerülni a vastag gyapjú, vagy pamut anyagokat, hiszen ezek felfogják a testünkből távozó nedvességet. Válasszunk inkább több, vékonyabb rétegből álló viseletet, amit ha mai modern műszálas anyagokból öltünk magunkra biztosan nem fogunk megizzadni. Persze a kesztyűt és a sapkát sem érdemes elspórolni, azonban ha olyan helyre megyünk ahol nagy tömegben kell csúszkálnunk érdemes lehet beszerezni egy bukósisakot is. Zokniból is inkább a síeléshez használt vastag sportzoknit vegyük fel, ez sokkal jobban védi ujjainkat, mint ha két réteg sima zoknit húznánk, ráadásul így a gyűrődésből adódó kényelmetlenség is elkerülhető.

A végére hagytuk a lényeget: a korcsolyát. Ha mesterséges jégpályára megyünk ott biztosan lehet bérelni korit pár órára, ami az alkalmi korcsolyázóknak meg is felelhet. Azonban sose felejtsük, hogy egy sokak által felváltva használt korcsolya sose fogja olyan jól tartani lábunkat, mint a sajátunk. Ha rendszeresen korcsolyázunk érdemes egyet beszerezni, hiszen egy új korcsolya bélése pár használat után felveszi lábfejünk egyedi formáját, hogy aztán hosszú évekig szolgáljon minket. Ez persze nem a nagyitól 20 éve karácsonyra kapott darabokra vonatkozik, hanem a sportszeráruházakban már 15-20 ezer forinttól beszerezhető modern műanyagokból készült példányokra.

Fő az óvatosság

Nem szabad azonban megfeledkezni a korcsolyázás árnyoldalairól sem. Mert mint minden sportnak, ennek is megvannak a maga veszélyei. A leggyakoribb balesetek az esésből eredő csukló- és kézsérülések, amiket egy kis odafigyeléssel el lehet kerülni. Szintén a kezdő korisokat fenyegeti a hátraesés következtében beütött farokcsont esetleg tarkósérülés.

Mégis, a legfontosabb dolog, amit természetes vizeken való korcsolyázáskor mindig szem előtt kell tartani a jég vastagsága. Mondanunk sem kell milyen végzetes következményekkel járhat egy esetleges jégbeszakadás. Mindig maradjunk a kijelölt területen belül, hiszen ezt a szakemberek rendszeresen ellenőrzik.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

1 Tovább

Sportoljunk spórolva!

A legtöbbünk számára, az idő hiánya mellett, a testmozgás anyagi vonzata a leggyakoribb indok annak elmaradására. Vagyis, hogy sportolni drága. Ez persze igaz lehet, ha minden nap drága fitnesztermekbe, és edzésekre járunk, azonban egy kis ügyeskedéssel rengeteget spórolhatunk, anélkül, hogy teljesen eltunyulnánk. Ehhez nyújtunk egy is segítséget.

Derítsük fel a terepet

Mielőtt beiratkoznánk, vagy bérletet vennénk bármilyen fitneszterembe vagy edzésre, órára alaposan nézzük át a lehetőségeinket. Manapság számos terem áll rendelkezésünkre, ezekben pedig rengeteg mozgásformaközül választhatunk. Mielőtt valamelyiknél lehorgonyzunk érdemes lehet az egyébként drágább egyalkalmas bérletekkel körbejárni, mindent kipróbálni, hogy ki derüljön mi a legalkalmasabb számunkra. Ráér bérletet venni akkor is, ha már megbizonyosodtunk róla, hogy azt valóban fel is fogjuk használni.

A bérletek árainak is érdemes egy kicsit utánaszámolni. Ha egy-két alkalmat kihagyva már bukunk az üzleten nem biztos, hogy megéri kockáztatni.

Tornázzunk otthon

Persze nem arra gondolunk, hogy vásároljuk meg az összes tévés műsorban kínált csodagépet, melyek segítségével otthon is edzhetünk. Épp ellenkezőleg. Saját testsúlyunk mozgatásával is kiválóan erősödhetünk gépek segítsége nélkül is. Ehhez csak egy jó matracra, esetleg néhány súlyzóra lesz szükségünk. Kezdetben eljárhatunk fitnesztermekbe vagy igénybe vehetjük személyi edző segítségét is azonban a célunk az legyen, hogy egyedül, otthon is végezhető programot állítsunk össze magunknak. Ha még a fentiekre se szeretnénk költeni vásárolhatunk pár ezer forintos DVD-t vagy ingyen oktatófilmeket kereshetünk az interneten is.

Adjuk fel a csillogást

Ha nem szeretünk otthon egyedül mozogni, sem feltétlenül szükséges a legdrágább csillogóvillogó gépekkel felszerelt modern fitnesztermekbe járnunk. Sok művelődési és ifjúsági ház de gyakran még iskolák is rendelkeznek konditermekkel, melyeket délutánonként roppant kedvező áron látogathatunk.

Irány a szabadba!

Sokak számára butaságnak tűnik, és részben igazuk is lehet, hogy egy zárt teremben futópadon vagy biciklin tekerünk, amikor ugyanezt odakint is megtehetnénk, ráadásul ingyen. A Budapesten elsősorban a margitszigeti futópálya, de számtalan más park és a budai hegyek is ingyen állnak bárki rendelkezésére. Amellett, hogy közel azonos módon edzhetjük testünket a szabadban is lehetünk ezzel kamatoztatva a friss levegő előnyeit.

Csapatban jobb!

Számos sportág rendelkezik amatőr bajnoksággal, melyekhez természetesen amatőr csapatok is kellenek. Ha van kedvenc sportágunk nézzünk utána, akad e olyan csapat, amihez csatlakozhatnánk. Ha igen sokszor pár ezer forintos díj fejében, vagy akár ingyen járhatunk edzésekre, ahol tapasztaltabb csapattársaink értékes tanácsokkal láthatnak el minket, így nem csak gyorsabban fejlődhetünk, de akár új barátokra is tehetünk szert.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek