Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Eltunyultak a mai gyerekek

Lehet, hogy a mai gyerekek jobban kiismerik magukat a mobilnet és az érintőképernyős kütyük világában, de úgy tűnik, a sportpályán elmaradnának szüleik gyerekkori teljesítménye mögött.


Egy friss amerikai kardiológiai tanulmány szerint sokkoló, mennyire elmarad a mai kölykök edzettségi szintje az egy generációval korábban mért adatoktól. 1970 óta évtizedenként mintegy hat százalékot romlik a gyerekek teljesítménye az Egyesült Államokban. A kutatók nemzetközi összehasonlítást is végeztek. Ebből kiderült, hogy világszerte mintegy 15 százalékkal maradnak el a gyerekek a sportok terén „az ősök” valamikori teljesítményétől. 

Grant Tomkinson, a kutatás vezetője szerint a hanyatlásnak több oka van, de a következményei nyilvánvalóak. A kevesebb sport és mozgás 30-60 százalékban okolható a terjedő gyerekkori elhízásért. Ez nem csak esztétikai kérdés, mutatott rá Tomkinson: ha valaki már gyerekkorában sem edzett, akkor életében jóval nagyobb eséllyel kell egészségügyi problémákkal, például szívbetegségekkel szembenéznie.

Szerencsére a kutatók a jobbító javaslatokkal sem maradtak adósok. Tomkinson szerint naponta legalább egy óra intenzív testmozgásra, például úszásra, futásra vagy bringázásra kell szoktatni a gyerekeket. Ez nem tűnik soknak, mégsem magától értetődő a fejlett országokban. A Kanadai Egészségügyi Szolgálat szerint az országban élő gyerekek többsége nem mozog eleget az optimális fejlődéshez – ők is egy óra mérsékelt és intenzív szakaszokat tartalmazó testmozgást javasolnak.

Szerintetek régen egyszerűbb volt sportra, mozgásra bírni a gyerekeket? Mivel lehet őket a leginkább elcsábítani a képernyők és kütyük elől?

VIA: Best Health

4 Tovább

A 3 legkörnyezetbarátabb sport

Mi is számtalanszor elmondtuk már, hogy milyen fontos, hogy rendszeres testmozgást végezzünk. Nem csak szervezetünket tarthatjuk így karban, de szellemileg is nagyon fontos, hogy le tudjuk vezetni a munkahelyi stresszt, megtörjük a monotonitást, stb. Szerencsére manapság egyre többen fordítanak kellő figyelmet a szükséges testmozgásra, ugyanúgy ahogy bolygónk megóvása, a környezetvédelem is egyre fontosabb téma. Ha mindkettő fontos számunkra, és miért ne lenne az, akkor olyan sportot igyekezzünk keresni, amivel a lehető legkisebb mértékben terheljük környezetünket.

Séta és gyaloglás

Sokak számára butaságnak tűnik a gyaloglást az egészséges testmozgások közé sorolni, hiszen sétálni mindenki szokott. Ez igaz is, ugyanakkor ha belegondolunk, hogy hány métert teszünk meg így, különösen ha autóval járunk az eredmény elég elszomorító lesz. pedig a szakemberek szerint egy egészséges felnőttnek legalább napi 10.000 lépést kéne megtennie (ami nem egyenlő 10.000 méterrel!). A gyaloglás, bár csak nagyon kis mértékben veszi igénybe az ízületeket jelentősen csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélyét. Ráadásul sétálni rengeteg alkalmunk van, anélkül, hogy külön időt szakítanánk edzésre. Elég pár perccel előbb elindulni, és az eggyel távolabbi buszmegállót célba venni, vagy otthon hagyni az autót néhanapján.

Futás

A gyaloglás felgyorsított rokona, már sokkal jobban igénybe veszi az ízületeket, különösen a térdet, így nem is biztos, hogy bárki végezheti rendszeresen. Ugyanakkor ez a rendkívül természetes mozgásforma, mivel a legtöbb kardio-edzéssel ellentétben évezredek óta az ember sajátja sokkal több kalóriát képes elégetni adott idő alatt, mint bármi egyéb. Külön öröm, hogy a gyalogláshoz hasonlóan futni is bárhol lehet, és bár utcai ruhában, így a busztól hazafele űzni nem a legpraktikusabb, akárhol is lakunk, biztosan találunk olyan helyet a közelben, ahol átmozgathatjuk magunkat.



Kerékpározás

Ha már eddig is többször megemlítettük, hogy néha érdemes kihagyni a buszozást, vagy az autóba ülést, akkor nem mehetünk el szó nélkül amellett az eszköz mellett sem, ami ezeket akár teljesen ki is válthatja. Ez pedig természetesen a bicikli. Szerencsénkre hazánkban is egyre elterjedtebb a városi biciklizés (a minap több tízezren vonultak a Budapesti Criticall Mass-en), aminek hála nem csak a városok levegője lehet tisztább, de a tömegközlekedési eszközökön is enyhülhet a csúcsforgalomban tapasztalható zsúfoltság. Persze, ha életvitelünk nem engedi meg, hogy mindennap biciklizzünk, akkor előkaphatjuk hétvégente a bringát, hogy kitekerjünk vele a természetbe, kiránduljunk egy kicsit. Az eddigiekkel szemben komoly hátránya, hogy több tízezres felszerelésre lesz szükségünk, ami azonban ha jól bánunk vele hamar behozza az árát.




Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Okosan az izomláz ellen!

Már korábban is hangsúlyoztuk, hogy bár a sport, a mozgás elengedhetetlen az egészséges élethez, azt nem szabad ész nélkül csinálni. A leggyakoribb tünet, ami ennek az alapszabálynak a nem betartását jelzi az izomláz. Ezzel a kellemetlen állapottal talán nem túlzás kijelenteni, hogy már mindenkinek volt dolga. Jelentkezhet a végtagokban, hasizmainkban, de szinte a test bármely részén. Ha izomlázunk van biztosak lehetünk benne, hogy nem melegítettünk be kellőképpen, vagy ha igen akkor ennek ellenére túl megerőltető tevékenységet végeztünk. Olyat, amire testünk nem volt felkészülve és ennek kárát izmaink viselik.

Mi az izomláz?

Széles körben elterjedt az elmélet, miszerint az izomlázért az izmokban felhalmozódott tejsav a felelős. Ez a vegyület, az izmok túlerőltetése miatt keletkezik, amikor a nagy igénybevétel miatt oxigénhiány lép fel az izmokban, így azok nem tudják tökéletesen lebontani a tápanyagokat. A tejsav-elmélet azonban megdőlni látszik. A legfőbb érvek ellene, hogy az izomláz többnyire amatőr sportolóknál, kevésbé edzett embereknél jelentkezik, pedig a profi sportolók izmaiban is ugyanannyi tejsav termelődik komoly igénybevétel esetén. Szintén cáfolja ezt az a tény, hogy bár a tejsav akár órák alatt is képes teljesen lebomlani, az izomlázas tünetek többnyire csak másnap jelentkeznek és akár napokig is eltarthatnak.

Az újabb kutatások szerint az izomláz az izomrostokban a megerőltetéstől keletkező mikroszkopikus repedések, szakadások és az ezekben fellépő gyulladás következménye.

Bemelegítés vagy rendszeres nyújtás

A fenti okok miatt sokan mondják, hogy az alkalmi sportolók számára az alapos bemelegítés sem nyújt teljes biztonságot az izomláz elől, hiszen az izmok fizikai túlterhelése ettől függetlenül megtörténhet. Azonban ha hosszabb távon folyamatosan eddzük, nyújtjuk és lazítjuk izmainkat, ahogy a profi sportolók teszik, az végül ellenállóbbá teheti őket.

Ha már megtörtént a baj – fokozzuk a vérbőséget!

Ha nem is sikerült elkerülni az izomlázat a tüneteket és azok időtartalmát még minimalizálhatjuk. Ha fokozzuk a vérbőséget azzal felgyorsul a sejtek, így az izomsejtek anyagcseréje is. Ennek hála pedig regenerálódni is gyorsabban tudnak. Nem rossz ötlet tehát a meleg borogatás de még jobb, ha forróvizes fürdőt veszünk vagy beülünk a szaunába hiszen ezek nem csak az adott terület vérkeringését pezsdítik fel, hanem az egész testre hatással vannak.

Jöhet a magnéziumkúra

A magnéziumnak fontos szerepe van az idegrendszer és az izmok egészséges működésében. Ez utóbbiakban szabályozza az anyagcserét, azok gyorsabb gyógyulását segíti. Az ajánlott nap bevitel 300mg körül mozog, ha izomlázunk van ezt érdemes lehet 500 mg fölé is felvinni. Ebben hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák és halfélék lehetnek segítségünkre.

Kutyaharapást szőrivel?

Ezt a módszert még a korábbi tejsav-elmélet hívei gyakorolták, mondván az újabb edzés segít az izmoknak feldolgozni és kilökni a lerakódott mellékterméket. Azonban ma már beigazolódni látszik, hogy az újabb megerőltetés csak még nagyobb nyomás alá helyezi a gyulladást így azok lassabban gyógyulnak. Ha komoly panaszaink vannak akár 4-5 napra is hagyjunk fel az edzéssel és ezután is csak 'kímélőprogramon' indítsuk újra.

Óvatosan masszázzsal is!

Ez az utóbbi tanács igaz a masszázsra is. Bár általánosságban elmondható, hogy aki rendszeresen és komolyan sportol jól teszi ha legalább heti rendszerességgel ellátogat egy profi sportmasszőrhöz, a gyulladt izmokat nem érdemes azonnal megdolgozni. A lágy, simító mozdulatok jót tesznek, hiszen ezek is növelik vérbőséget de a komolyabb gyúrással várjunk pár napot.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Így szabotáljuk saját fitneszprogramunk!

Ha hosszú idő után végre rászánjuk magunkat a mozgásra, esetleg valami nagy célt tűzünk magunk elé hajlamosak vagyunk ész nélkül belevetni magunkat az edzésbe. Azonban itt is fontos szem előtt tartani pár dolgot, hogy nehogy rossz irányba forduljanak a dolgok és egészségünk lássa kárát a nagy lelkesedésnek. Alább pár gyakran elkövetett merényletet olvashattok, melyek mind alááshatják terveinket.

Unalmas edzések

Ha minden nap mozgunk már megtettük az első lépést, egészségünk megőrzése vagy visszanyerése felé. Azonban ezt sem szabad ész nélkül csinálni. Minden nap megismételni ugyanazt az edzést, fitneszórát vagy vagy lefutni, leúszni ugyanazt a távot egy idő után borzasztó unalmas lehet. Ez elsősorban pszichésen jelenthet gondot, hiszen ha nem élvezzük a mozgást, az hamar elkedvetleníthet minket és esetleg felhagyhatunk az egésszel. Másrészt fizikailag sem biztos, hogy előnyös a monotonitás, hiszen azáltal, hogy mindig egy adott mozgásformát végzünk ugyanazokat az izmainkat dolgoztatjuk, és persze ugyanazokat is hanyagoljuk el.

Változtassunk a rendszeren mielőtt belesnénk ebbe a csapdába! Próbáljunk ki valami teljesen új sportot, vagy ha ragaszkodunk kedvencünkhöz egyszerűen járjunk másik konditerembe. A legkisebb változás is újra felpörget majd minket.

Energiahiány

Bár elsőre furán hangozhat, ahhoz, hogy kalóriákat égessünk bizony energiára van szükségünk. Agyunk és izmaink megfelelő működtetéséhez folyamatos energia-utánpótlást kell biztosítanunk szervezetünk számára. Különösen igaz sportolás előtt, hiszen ilyenkor izmaink intenzív igénybevételnek vannak kitéve. Ezért ha sportolás előtt feltankolunk könnyen emészthető szénhidrátokkal, akkor sokkal keményebben és tartósabban fogunk tudni mozogni, végeredményképp pedig több kalóriát égethetünk el.

Persze ezt is csak okosan szabad csinálni. Ha a legutóbbi étkezés után több, mint 3 óra telt el érdemes bekapni valamit. Ugyanakkor teli hassal nem jó érzés, és nem is egészséges mozogni, így érdemes emésztőrendszerünknek egy órát adni mielőtt megkezdenénk az edzést.

Elfelejtett nyújtás

Ahogy bemelegítés nélkül is veszélyes rögtön belecsapni a dolgok közepébe, úgy az intenzív mozgás utáni levezető nyújtás is feltétlenül szükséges. Ekkor izmaink megpihennek és ez segíti őket a regenerálódásban, az egészséges izomfejlődésben. A megfeszült izmok ellazítása a balesetek megelőzésében is szerepet játszik.

Túlerőltetés

Könnyen elkaphat minket a hév, különösen ha valami nagy célt tűztünk ki magunk elé. Azonban nem felejtsük el, hogy testünknek pihenésre és regenerációra is szüksége van. Egy megerőltető edzés után lehet 1-2 napot is érdemes lehet pihenni, hiszen a mozgásban is fontosabb a minőség, mint a mennyiség. Ha csak amatőr szinten sportolunk és pusztán fittségünket szeretnénk megőrizni heti 3, max. 4 alkalom erre bőven elég.

A túlerőltetés elsősorban a balesetek esélyének megnövekedése miatt okoz gondot, hiszen szellemileg és fizikailag is elfáradunk, figyelmetlenek leszünk. Azonban diétázóknak sem ajánlott túlságosan belehajszolni magukat az edzésbe, hiszen a túlzott megerőltetés lassíthatja az emésztést is.

0 Tovább

A 6 legszexibb mozgásforma

Hosszú éveken keresztül ugyanazokra fitnesz- és tornaórákra, edzésekre járni, nem csak unalmas, de testünk szempontjából sem tökéletes megoldás. Ha mindig ugyanazokat a testrészeinket, izmainkat eddzük, annak aránytalan következményei lehetnek. Ezért új és izgalmas mozgásformákat kipróbálni nem csak izgalmas, de egészséges is. Arról nem is beszélve, hogy ha ezeket otthon is bemutatjuk párunk biztosan szinte lángra fog kapni a vágytól.

Rúdtánc

A fentebb leírtakkal ellentétben, rögtön egy olyan sport bemutatásával kezdünk, amit otthon nehéz gyakorolni. Igen sportról van szó, hiszen már országos- európa-, és világbajnokságot is rendeznek rúdtáncból. Otthon pedig természetesen a rúd hiányában nehéz gyakorolni, hiszen a biztonságos edzéshez egy rendkívül stabilan beszerelt profi rúdra lenne szükségünk. Ezzel szemben már idehaza is több tánc- és fitneszstúdió tart rúdtáncedzéseket, amiket bárki kipróbálhat.

Erőnlétünk szempontjából sem akármilyen sport a rúdtánc. Egy rúd köré fonódva táncot ejteni nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Testsúlyunk megtartásához kemény izommunkára van szükségünk. Így borzasztóan megerősíti főleg a karokat, de a lábat is emellett a nyújtásban is komoly segítséget jelent.

Zumba

A zumba már itthon is hódit, a legtöbb fitneszklubban lehet órákra jelentkezni. Ha valaki még nem hallott volna róla, ez egy latinos hévvel és érzelmekkel átfűtött fitnesz és táncelemeket ötvöző mozgásforma, mely Kolumbiából ered.

A ritmusos mozgás megmozgatja minden porcikánkat, így egy 60 perces óra komolyan igénybe veszi testünket, a zumba kiváló zsírégető. Emellett a forró ritmusok és ütemek felpezsdítik a lelket is, így mégis biztosan fittebbek érezzük magunkat az edzés után, mint előtt.

Hastánc

A fentiekkel ellentétben, a hastánc nem az elmúlt pár évtizedben jött divatba, hanem sok száz éves múltra visszatekintő, sokszor erotikus érzelmekkel túlfűtött mozgásforma. Ezt a közel-keleti táncot, alighanem mindenki ismeri, így bemutatására nem fecsérelnénk az időt. Azt azonban kevesen gondolnák, hogy a hastánc milyen remekül megdolgoztatja a csípő, a derék és a has főbb izmai mellett szinte törzsünk valamennyi apróbb izmát is. Olyanokat melyek létezéséről eddig talán nem is tudtunk! Ráadásul a legtöbb férfi szerint egy kis hasika kimondottan jót tesz a hastáncolóknak, így nem csak a csont-vékony hölgyeknek van esélye sikeresnek lennie a műfajban.

Meztelen jóga

Hazánkban még a jóga is csak néhány éve vált széles körben ismert, elismert és kedvelt mozgásformává azonban nyugaton már hódít ennek legújabb verziója a meztelen jóga. Ez valójában nem sokban különbözik a hagyományostól. A fő érvek, amik a több ezer éves tornagyakorlatok meztelenül gyakorlása mellett szólnak azt hangoztatják, hogy így még jobban, még tudatosabb ismerhetjük meg a testünk. Persze egyes gyakorlatok könnyebben, kényelmesebben végezhetők el ruha nélkül, és sokan a légzésükre is jobban tudnak így figyelni, a lényeg, hogy megismerjük, elfogadjuk és megszeressük testünket.

Széktánc

A rúdtánchoz hasonlóan, a széktánc is a sztriptízbárok homályából indulva kezdett el egyre elismertebbé táncformává válni. Népszerűségének oka, amellett, hogy roppant izgatóan lehet egy szék köré fonódva táncolni, hogy ez is remekül megmozgatja az embert. A széktáncot általában a hosszú lassú csípő és lábmozdulatok jellemzik, amik sokak számára talán meglepő módon, de sokkal jobban megerősítik az izmokat, mint a hirtelen lábemelgetések.

Salsa

A salsa és egyéb latin páros táncok, mint a tangó és társaik, bár hagyományos értelemben nem sorolhatók a fitneszórák soraiba, bizony nagyszerűen megtornáztatják a testet. Nem hiába olyan népszerű, az ezekből merítő, fentebb már említett zumba is. Ha a hagyományosabb kikapcsolódásokat kedveljük, látogassunk el egy latin társas tánc órára, a végére biztosan izomlázunk lesz, miközben 'csak szórakoztunk' egy kicsit...


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább
«
123

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek