Most, hogy beköszöntött az igazi hideg, az emberek kezdenek ráhangolódni a télre és ezzel együtt a karácsonyra. Annak ellenére, hogy advent csak most vasárnap kezdődik hivatalosan, a bevásárlóközpontokban és a többi nagy áruházban egyre fokozódik a zsúfoltság, és ez egészen az ünnep beköszöntéig így is marad. Ha valaki nem vágyik a plázák zsúfolt hangulatára, adott a lehetőség, hogy a számos utcai karácsonyi vásár egyikén nézzünk szét ajándékügyben. Ezek az elmúlt években gombamód szaporodtak, ma már szinte nincs is olyan köztér Budapesten és a nagyobb városokban, ahol ne állna néhány faház, bennük a portékájukat árusító kereskedőkkel. Bár ezekben is könnyen lehet találni egy-egy remek ajándékot, az ország egyik legjobb karácsonyi vására a múlt héten nyílt Vörösmarty téri rendezvény, ami nem csak vásárlásra ideális, de igazi téli kikapcsolódást nyújt az egész családnak.

Idén kimondottan erre a célra készült hangulatos faházak várják az érdeklődőket. Szám szerint 66, melyben közel kétszer ennyi árus értékesíti zsűrizett termékeit. A tér közepén kaptak helyet a gasztronómia élményt kínáló bódék, ahol a hagyományos karácsonyi finomságok mellett a vásár idén Belgium ételremekeit látja vendégül. Egyszóval a töltött káposzta, bejgli és forró italok alkotta menüt idén mesés belga csokoládék és sörök egészítik ki.

A jó falat és szép ajándékok mellett valódi szórakozásra is lesz lehetőség. A gyermekeket ingyenes kézműves-foglalkozással várják, a nagyobbakat pedig a mindennap 18 és 20 órakor kezdődő különleges fényjáték szórakoztatja. Mindeközben a színpadon is változatos programokkal készülnek, amit megfejelve, vasárnaponként izgalmas flashmob akciókkal lepik meg a sokadalmat. Ezt persze az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtása követi, amit egy egyelőre rejtelmes de izgalmasnak ígérkező újszerű köztéri attrakció követ.

A szervezők idén külön figyelmet szentelnek a jótékonykodásnak is. A vásár idejére kitelepedik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is, akiknél egy gyufásdoboz megvásárlásával lehet segíteni a rászorulókon.

Természetesen a fenti felsorolás nem lehet teljes, hiszen a leírtakon túl is számos érdekes és izgalmas programmal várják a látogatókat. Ami azonban a legfontosabb, hogy a gyakran stresszes karácsonyi nagy bevásárlás és rohanás közepén ideális kikapcsolódási lehetőséget biztosít Vörösmarty téri vásár. Ha az itt felépült ideiglenes 'kis falu' árai túl borsosak is lennének pénztárcánk számára, egy csésze forralt borral a kezünkben, családunkkal sétálgatva a kis házak közt, vásárlás nélkül is remekül érezhetjük magunkat!

Fotók: MTI Fotó / Mohai Balázs