Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Eddzük-e bőrünk a nyári napfényre?

Ha az elmúlt egy-két borongós nap nem is feltétlenül lobbantotta lángra bennünk a nyári hangulatot, tagadhatatlan, hogy rohamosan érkeznek a verőfényes kánikulai napok. Ennek nem a megemelkedett hőmérséklet az egyetlen velejárója, hanem a gyakran extrém módon megnőtt UV sugárzás is, amire mindenképp fel kell készülnünk, ha egészségesek akarunk maradni.

Az elmúlt évtizedekben egyre elterjedtebbekké és keresettebbekké váltak a magas minőséget nyújtó szerek, melyek bőrünket óvják az akár halálos megbetegedéseket is okozni képes sugaraktól. Ennek ellenére hazánkban is egyre gyakoribbak a bőrrák különböző típusai okozta halálesetek és az egyéb, UV sugárzás okozta megbetegedések. Még mindig sok ugyanis a széles körben elterjed tévhit a napozás körül, amik sokat árthatnak egészségünknek. Mi most az egyik leggyakoribbat szeretnék szétoszlatni.

Barnuljunk előre?

Sokan úgy gondolják, hogy ha még a késő tavaszi hetek gyengébb napsugárzásban (és legyünk őszinték, a fürdőruhaszezon beköszönte előtt...) magukra szednek egy kis barnaságot, az később, az igazán erős napsugarak érkezésekor majd kellő védelmet nyújt a bőrük számára.

A modern kutatások legújabb eredményeit és a bőrgyógyászok évtizedes tapasztalatait figyelembe véve azonban úgy tűnik ez az állítás egész egyszerűen nem igaz.

A barna bőr nem véd

A valóság ezzel szemben, hogy egy enyhe barnaság, mindössze alig 2-3 faktoros fényvédelmet nyújt a bőrünknek, ami lássuk be szinte semmisnek tekinthető, hiszen a boltokban alig kapni 15 faktorosnál gyengébb krémeket, a bőrgyógyászok pedig egyenesen a 30 felettieket ajáénlják.

A szolárium sem készít fel

Nem csak kora nyári, de a szoláriumokban szerzett csokiszín sem segít a fent vázolt problémán. A gépek speciális fénycsövei által kibocsátott UVA sugarak ugyanis még mélyebbre hatolnak a bőrben, és nincs rá semmiféle bizonyíték, hogy kevésbé lennének károsak, mint a a Nap természetes fényei.

Mi tehát a teendő?

Egy életre felejtsük el, hogy bőrünket még a nyár előtt felkészíthetjük a barnulásra. A bőrünk kellő védelméről akkor kell gondoskodnunk, amikor az a veszélynek közvetlenül van kitéve. Fedetlen testrészeinken, ne csak strandon, hanem mindig használjuk kellő védelmet nyújtó, magas faktorú napkrémet. A nyári hónapokban figyeljük az időjárás-jelentésekkor közölt UV jelentést is, és ezeket vegyük is figyelembe.

És a legfontosabb, már szinte közhelynek hangzó, de vitathatatlanul igaz jó tanács délelőtt 11 és 3 között ne tegyük ki magunkat a feltétlenül szükségesnél több napfénynek.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

4 Tovább

Kávés áfonyatorta Valentin napra!

Unod már, hogy minden Valentin napi édesség, rózsaszín vagy vörös cukormázzal, csokoládéval vagy valami egyébbel van bekenve? Az alábbi recepttel megtörheted ez a végtelenségig unott hagyományt és egy új, izgalmas ízkombinációval kedveskedhetsz kedvesednek, és persze magadnak is.


Hozzávalók:

  • 1 + fél bögre finomliszt
  • 1 + fél bögre cukor
  • ½ bögre margarin vagy vaj
  • 2 bögre áfonya (ha elérhető áron tudunk frisset szerezni az a legjobb, persze a fagyasztott is megteszi. Ezt jól csöpögtessük le!)
  • 2 ½ kk sütőpor
  • 2 csipet só
  • 1 bögre Kellogg's Optima gabonapehely
  • ¾ bögre tej
  • 1 bögre nem túl erős kávé




Elkészítés:

A torta két részből áll: a kukoricapelyhes, kávés alapból és az áfonyás felső részből. Kezdjük az utóbbival.

Fél bögre lisztet, és egy bögre cukrot elkeverünk a zsiradék felével, majd beleszórjuk az apróra vágott áfonyát. A szemeket legalább negyedekbe aprítsuk fel! Az így elkevert masszát félretesszük.

Az alsó részhez összeöntjük a gabonapelyhet, a kávét és a tejet, majd pár percig állni hagyjuk, amíg kicsit megpuhul. Ezalatt összekeverjük a maradék 1 bögre lisztet, fél bögre cukrot, sót és sütőport. A fellazult kukoricapehelyhez hozzáadjuk a maradék margarint és a tojást, majd jól elkeverjük. Ha homogén masszát kaptuk jöhet a lisztes keverék és egy utolsó kavarás. Az így elkészült tésztát egy nem túl nagy kikent tepsibe tesszük, nehogy túlságosan lapos legyen a végeredmény. Ezután az egyenletesen szétkent alapra finoman felhordjuk az áfonyás felső részt és az egészet előmelegített sütőbe dugjuk. 200°C-on süssük körülbelül 45 percig, majd még melegen várjuk fel és tálaljuk.

Díszíthetjük friss áfonyával és tejszínhabbal, de akár pár levél mentával és vaníliafagylalttal is.

Persze ha nem elég Valentin napi számunkra a recept az egészet készíthetjük szív alakú szilikon sütőformában is.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Szilveszteri bulizás okosan!

A babona szerint olyan lesz az új év, ahogy annak első napja telik. Így, amennyiben hiszünk az ilyesmiben, a szokásosnál is fontosabb, hogy január elsején ha lehet elkerüljön minket a másnaposság és a rosszullét, amiket a fergeteges szilveszteri buliból viszünk haza magunkkal. Mivel ez gyakran problémát okoz, természetesen mindenkinek megvan a saját legtutibb módszere, a másnaposság megelőzésére és kezelésére. Mi most ezekből szedjük össze a valóban működőket.

Mi okozza a másnaposságot?

Az alkohol fokozza a szervezet vízháztatásának anyagcseréjét, így különösen ha csak a szilveszterhez hasonló jeles alkalmakkor szoktunk inni ha iszunk rengeteget fogunk a wc-re járkálni. Ezáltal szervezetünk sokkal több folyadékot veszít, mint amennyit az alkohol italokból nyer, így testünk kiszárad. A vizelettel persze nem csak folyadék de rengeteg vitamin, só és egyéb hasznos ásványi anyagok ürülnek ki a szervezetünkből. Helyükre a máj megerőltető munkájának hála számos méreganyag kerül, az amúgy is kitágult ereinkbe. Leesett vérnyomásunkhoz általában alacsony vércukorszint is társul, így ébredéskor tökéletesen erőtlennek, gyengének, fejfájósnak és kiszáradtnak érezzük magunkat.

Gyors segítség!

Természetesen a fent leírt anyagokat azonnal pótolni kell. Kezdhetünk egy nagy pohár vízzel, amihez, nagy dózisú C-vitamin vagy multivitamint veszünk be. A pezsgőtablettákat ilyenkor érdemes kerülni, hiszen ezek irritálják, az alkohol által amúgy is kikezdett gyomorfalat. Persze vannak akik ennek ellenére a savas és szánsavas kávé&kóla kombinációt részesítik előnyben, aminek persze van bizonyított előnye is: egyszerre emelik meg vérnyomásunkat és vércukorszintünket, így ha gyomorpanaszaink nincsenek érdemes velük kísérletezni. A többieknek maradnak a savlekötő lehetőleg cukros ételek, gyümölcsök, a nehéz zsíros fogásokat ugyanakkor érdemes kerülni.

Létezik megelőzés?



A másnaposság megelőzésére csak egy biztos módszer van: ha nem iszunk alkoholt. Ha azonban mégis így teszünk sem maradunk teljesen védtelenek. Érdemes az ivászat megkezdése előtt kiadósat vacsorázni, hogy ne üres gyomrunkra háruljon minden teher. Az apróbb falatokat később se száműzzük, alkohol italok mellett nagyon jól esik és hasznos is pár apróbb falat, snack vagy sörkorcsolya. Tiszta vizet, vagy alkohol- és lehetőleg szénsavmentes üdítőket se se felejtsünk el ivás közben. Ezek megóvnak minket a kiszáradástól. Lehetőleg ne keverjük össze vissza a különböző italokat. Bár a régi mondással miszerint sörre bor – mindenkor, borra sör – meggyötör lehet vitatkozni, az biztos, ha koktélra töményet, arra sör, majd éjfélkor pezsgőt iszunk biztosan kellemetlen másnapra számíthatunk. Érdemes egyféle italt fogyasztani és természetesen abból is a jobb minőségűt.

0 Tovább

Napsütés helyett tabletta? D-vitamin pótlás télen

A szervezetünkben fellelhető D-vitamin szintje számos egészségügyi okból rendkívül fontos. Egyrészt nélkülözhetetlen a kalcium és foszfor felszívódásához, így a csontok egészségéhez járul hozzá. A D-vitamin nélkülk a szervezetbe beépülni nem tudó kalcium már rövid idő alatt is lassíthatja a csontképződést és rontja azok ellenálló képességét. Ráadásul az így sérülékenyebbé vált csontok egy esetleg törés után is lassabban gyógyulnak. De a D-vitamin hiánya nem csak a csontritkulás felgyorsulásához járulhat, hozzá hanem fogazatunk gyengülését és immunrendszerünk ellenálló képességének csökkenését is eredményezheti. Utóbbi tény kevéssé közismert, de a d-vitamin bizonyítottan javítja testünk védekező mechanizmusait a fertőzésekkel szemben.

Itt a tél – jön a baj?

A D-vitamin hiánya az emberek többségénél az év nagy részében csak igen ritkán szokott jelentkezni. Azonban egészen máshogy van ez az októbertől márciusig tartó, téli időszakban. Szervezetünk a szükséges D-vitamin nagy részét maga állítja elő, a bőrünkben a napfényből származó UV-B sugárzásnak köszönhetően a lejátszódó folyamatokon keresztül. Hazánkban az év nagy részében elegendő a napfény, ellenben számos északi országgal, ahol a D-vitamin hiánya sokkal gyakrabban jelentkezik. Nem hiába keresztelték a XX. század eleji orvosok a rendellenességet angolkórnak. Az év fennmaradó, téli részében azonban nálunk is feltétlenül szükséges a kieső D-vitaminmennyiség pótlása.

A bőrünkben a nap hatására képződő Cholecalciferol, azaz D3-vitamin

Mi a teendő?

Természetesen ilyenkor kiemelten fontos a leggazdagabb természetes D-vitaminforrások fogyasztása. Ilyenek a elsősorban a különböző tengeri halak de az egyéb állatok májai is, az előbbiekből készült olajok, a tojás, és számos tej illetve tejtermék. Azonban még ezek is csak olyan kis mértékben tartalmazzák a vitamint, hogy egy étkezéssel nehéz 1-200 mg-nál többet a szervezetbe juttatni, pedig a napi ajánlott mennyiség 800-1000 mg körül mozog.

Így sok esetben szükséges lehet a a D-vitamin táplálékkiegészítőkkel, vitaminkészítményekkel való szervezetbe juttatása. Ezt tehetjük egyrészt multivitaminokkal, melyek közül a legtöbb tartalmaz kellő mennyiségű D-vitamint is. Léteznek azonban kimondottan a D-vitamin pótlására gyártott tabletták és cseppek is, melyeket célzottan alkalmazhatunk ha esetleg más vitaminokkal nem akarnánk túladagolni szervezetünket.

0 Tovább

5 rendhagyó adventi naptár

A karácsony ma már nem is lehetne karácsony a hosszas adventi készülődés nélkül. Ehhez ugyanúgy hozzá tartozik a gyertyák meggyújtása, az ajándékok beszerzése vagy elkészítése, mint az adventi kalendárium estéről estére történő nyitogatása. Akármilyen hihetetlen, ez a szokás csak a múlt század elején kezdődött. És ki is állhatna a naptár eredetének hátterében, ha nem egy, a karácsonyi ajándékokat türelmetlenül váró kisfiú, akinek anyukája egy papírlapok mögé rejtett édességekkel díszített 24 napos naptárt készített. Ilyenekből ma a boltok polcain is számos érdekes darabot találunk, mi most azonban 5 kiugróan ötletes adventi naptárt gyűjtöttünk össze.

Az első egy igazán hangulatos, rusztikus darab. A fonott keretre feszített csirkehálóból készült naptár talán nem a leginkább gyerekbarát ötlet, azonban a régi fa ruhacsipeszekre aggatott meglepetések garantálják a jó hangulatot.



Ha már gyerekeknél és kisfiúknál tartunk érdemes szemügyre venni a következő példányt, melyben a festett városképre ragasztott házak rejtik a finomságokat. Elkészítésük gyufás-skatulyák és egyéb hétköznapi bevásárlások alkalmával hazakerülő dobozok segítségével gyerekjáték.



Igazan egyszerű de mégis nagyszerű ötlet a közönséges borítékok használata. Gyurmaragasztóval könnyedén feltehetjük ezeket a falra, így létrehozva a képen is látható karácsonyfa-mintát vagy bármi egyebet. Lehet, hogy nem bírnak el komoly csokimennyiséget, de kedves üzeneteket hagyhatunk vele szeretteinknek.



A karácsonyfa cikkcakkos formájában felfüggesztett zoknisor is borzasztó jól tud mutatni. Igaz, csizma helyett zoknit kitenni, csak az angolszász országokban szokás, ha ezzel próbálkozunk érdemes lehet megfontolni a váltást...



A legkülönfélébb színes dobozokat összevissza felragasztva is remek összhatást tudunk elérni. Így akár egy kis fejtörőt is adhatunk gyermekeinknek: mindig meg kell keresniük a soron következő ajándékot.

0 Tovább
12
»

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek