Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ételekkel az ételszagok ellen?

Ha valaki azt állítja, hogy az ő hűtőjének még sosem volt kellemetlen szaga, nos, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy az illető nem mond igazat. Mert bár kétség sem férhet hozzá, hogy a hűtőszekrény az ételek frissen tartásának hosszú évtizedek óta a leghatékonyabb módja, alkalmanként mindig bent felejtünk egy egy fonnyadó gyümölcsöt, megpenészedik valamilyen ételmaradék, vagy elfelejtünk légmentesen elzárni valami erős aromájú alapanyagot. Ha pedig egyszer megtörtént a baj a hűtő eredeti jó tulajdonságának hála, miszerint légmentesen zár, csak komoly küzdelmek árán tudjuk elűzni a szagokat. Sokszor csak a teljes kipakolás és átmosás segít, így jobb a bajt megelőzni. Ehhez adunk tippeket.

Ecet, só, szódabikarbóna

A hűtőgépek alapos átmosására számos jól bevált házi praktika ismert. Ezek közül is a fenti három, minden háztartásban megtalálható szer hozza meg a legjobb eredményt. Sokan tisztán használják az ecetet és ebbe áztatott ronggyal törlik át az egész hűtő belsejét, nem feledkezve meg a rácsok és ládák nehezen elérhető pontjairól, valamint az ajtó gumicsíkjának redőiről sem. Ez a módszer elég drasztikus, azonban biztos beválik. Olyannyira, hogy ha az ecetet 1:1 arányban hígítjuk vízzel is hibátlanul fog működni.

A szódabikarbóna szagmentesító hatása is ismert, ezt a sóhoz hasonlóan 'súrolóporként' használjuk: száraz vagy éppen nedves szivacsra szórjuk, majd alaposan töröljünk át vele mindent. Ne féljünk egyik se fogja felsérteni a gép falának tükörsima felületét.

Fő a megelőzés

Persze rengeteg munkát spórolhatunk meg magunknak ha a kármentés helyett a megelőzésre koncentrálunk. A fenti csodaszerek közül a szódabikarbóna erre is alkalmas. Egy tasakot felbontva a hűtőbe helyezve akár hetekig is képes lehet távol tartani (illetve elszívni) a kellemetlen szagokat.

A citrom azonban ez alkalommal is bebizonyítja, hogy tényleg mindenre jó! Az illatok megőrzésében is jeleskedik, ráadásul többféle módon is bevethetjük. Egyszerűen félbevágva is megteszi de tovább turbózhatjuk erejét, ha a sóval kombinálva vetjük be. Vágjuk félbe, félig kaparjuk ki a belét, majd töltsük fel sóval, és így helyezzük a gépbe. Persze ha ezt túl sok macerának tartanánk levét egy vattapamacsra csöpögtetve is elhelyezhetjük, ekkor azonban ne feledkezzünk meg az utánpótlásról és pár naponta csöpögtessünk újra.

Szintén remekül semlegesíti a szagokat a kávé, nem hiába helyezik el parfümboltok polcain is. Legyen sz egész kávészemekről, őrleményről vagy zaccról, magukba szívják a kellemetlen szagokat és segítenek megőrizni hűtőnk higiéniáját.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Tippek az őszi-téli tekeréshez!

Arra szinte kár is fölöslegesen az időt pazarolni, hogy miért is jó a városban biciklizni: olcsó, környezetbarát, a tömegközlekedésnél pedig sokkal rugalmasabb. Hazánk természeti adottságai azonban nem könnyítik meg a bringások dolgát. Évente legalább 3-4 hónapon keresztül nehezíti a tekerést a hideg, a szél, a köd. De nem teszi lehetetlenné! Mi most igyekszünk pár olyan tippet adni, amiket betartva csak az igazán havas, lucskos vagy dézsából ömlő esős időben kell otthon hagyni a fémparipát.


Első a biztonság!

Számos előnye ellenére, tagadhatatlan, hogy városi bringázás idehaza nem veszélytelen tevékenység. Ez részben a városlakók közlekedési-moráljának, részben a bringautak hiányának, de gyakran a felelőtlen bicikliseknek is köszönhető. Ha valamikor, hát az őszi-téli hónapokban kiemelten fontos, hogy ügyeljünk erre! Ha évente csak egyszer visszük járművünket szakemberek által végzett nagyvizitre, azt érdemes most megtenni. A fékek ellenőrzése a csúszóssá váló utakon szó szerint élethalál kérdése lehet, ugyanúgy ahogy a túlhasznált, kopott gumik is komoly veszélyt jelentenek. Utóbbiakból kisebb ráköltéssel akár az autókéhoz hasonlóan, direkt a téli időjárásra tervezetteket is választhatunk.

A jól működő, erős fényű lámpák is elengedhetetlenek ilyenkor. És nem csak azért, hogy békén hagyjanak a rendőrök. Ne felejtsük el, milyen korán sötétedik ilyenkor. Ha dolgozni is bicajjal járunk szinte biztos, hogy már a hazautat is teljes sötétségben kell megtennünk. Ráadásul az ilyenkor nem ritka esős, ködös időben még nappal is lényegesen romlik a látótávolság, így érdemes újragondolni, hogy a nyáron vásárolt egyét LED-del pislákoló lámpánk elégséges-e...

Szintén nem csak a KRESZ miatt fontos a sisak használata. Télen ráadásul duplán jól járunk vele: nem csak az esetleges eséseknél, baleseteknél védi a kobakunkat, de a hideg ellen is remek kiegészítő.


Le a hideggel

A nyirkosság miatt veszélyes utak mellett a másik igazán problémás pont természetesen a hideg. Ha valaki ezt fél vállról veszi az hamar tüdőgyulladással végezheti, és akkor jó pár napig nem fog tekerni sehova... Fontos, hogy a testünk melegét megtartó, de ugyanakkor jól szellőző ruhákkal vértezzük fel magunkat. Na feltétlenül a nagyi jó meleg irhabundája a megfelelő viselet, hiszen ebbe szinte biztosan beleizzadunk, az pedig hamar a már fent említett ágyhoz kötöttséget eredményezheti. Érdemes a túra- és sportboltokban szétnézni és olyan profi felszerelést választani, ami a szél (menetszél) és a csapadék ellen is véd. A fej védelméről a sisak kapcsán már ejtettünk pár szót, de ezt sem szabad elhanyagolni. Kaphatóak direkt a sisak alá is felvehető sapkák, de akár a teljes arcot védő maszkok is. Csak nehogy biciklis banditának nézzenek bennünket!

A legfontosabb mégis az ízületek védelme. Első sorban a térd, de a könyök is ki van téve a hideg okozta sérüléseknek így védelmük elengedhetetlen. Ezt esetleg egy a nadrágra vagy kabátra pluszban felhúzott levágott végű sízoknival is megoldhatjuk, de természetesen vannak erre a célra tervezett céleszközök is. A térd szempontjából érdemes lehet elgondolkodni egy az ütések ellen is védelmet nyújtó térdvédő beszerzésén is, hiszen ez nem csak a sérülésektől de a hidegtől is megóvhat.

Aki ilyenkor teker az tudja, hogy egy profi kesztyű is nélkülözhetetlen. Talán kézfejünk adja fel elsőnek a hideg elleni küzdelmet, ha nem segítjük ki egy a szél és nedvesség ellen is teljes védelmet nyújtó ötujjúval.


Csak óvatosan!

Végül pedig ne felejtsük el, hogy a koránt sem ideális időjárásban való közlekedés nagyobb figyelmet és türelmet igényel a biciklisektől, az autósoktól és a gyalogosoktól egyaránt. A rossz látási viszonyok, a meghosszabbodott féktáv és a többi nehezítő körülmény összejátszása senkiből sem a legjobb formáját hozza ki. Ezért különösen fontos, hogy az általában megszokottnál nagyobb körültekintéssel és türelemmel segítsük a másikat.

0 Tovább

Irány az ősz!

Sokan választják már az ősz érkezésekor az otthon melegét és nyugalmát, így gyakorlatilag hosszú hónapokat töltenek el anélkül, hogy a friss levegőn lennének. Pedig ennek nem kell így lennie! Attól, hogy a hőmérő higanyszára tartósan 10-15 °C alá süllyed egyáltalán nem szükséges a négy fal, vagy az ilyenkor gyakran erősen légszennyezett város határai közé zárnunk magunkat.


Miért Ősszel?

Ha nem esik az eső ilyenkor is nagyszerűeket kirándulhatunk. Sőt, még az is lehet, hogy jobban fogjuk élvezni a túrázást, ha nem egy meleg júliusi napot szánunk arra, hogy egy kellemeset sétáljunk a természetben. Ilyenkor a gyaloglás, esetleg mászás lényegesen kevésbé megerőltető, így a kezdők is sokkal érdekesebb útvonalakon juthatnak el a legszebb célpontokhoz. Azért persze ilyenkor is fontos ügyelni egészségünkre. A kellő mennyiségű folyadék pótlása hideg idő esetén is nélkülözhetetlen, így ha egy óránál többet kívánunk gyalogolni feltétlenül legyen nálunk innivaló, lehetőleg tiszta víz. Az öltözködésre is külön ügyelnünk kell ilyenkor. A következő napok, és különösen a hétvége időjárás-előrejelzését figyelve meglehetősen hideg, csípős, ugyanakkor szép napos időre kell számítanunk(szombat-vasárnapra 6-7 °C-t mondanak). Ez azt jelenti, hogy mozgás nélkül jó pár réteg meleg ruhára lenne szükségünk, azonban ha gyalogolunk, különösen hegynek fölfele, az hamar kimelegedéshez, azon keresztül pedig megfázáshoz vagy akár tüdőgyulladáshoz is vezethet. Ezért fontos, hogy rétegesen öltözzünk és legyen mit levenni, ha melegünk támadna. De még lényegesebb, hogy ruháink a kellő hőtartás mellett légáteresztőek is legyenek, így kevésbé izzadunk beléjük. A sport- és szabadidőboltok kínálatában számos kimondottan ilyen célra gyártott ruha és egyéb kiegészítő közül választhatunk, amit, ha rendszeressé kívánjuk tenni a kirándulást érdemes is megtennünk.

Ha az alapvető előkészületeket megtettük nincs más dolgunk, mint hogy képességeinknek és ízlésünknek megfelelő célpontot és útirányt válasszunk. A budapestiek számára kézenfekvő lehet, különösen ilyen szmogriadó közeli napokon, hogy a Budai-hegység erdeit vegyék célba. Nem kell feltétlenül egész napos kemény túrákban gondolkodnunk. A Normafa, a Jánoshegy vagy Hűvösvölgy kijelölt turistaútjai az egész család számára kellemes kikapcsolódást nyújthatnak. Az erdők mára mind sárgába, narancsba és vörösbe borultak, így amellett, hogy friss levegővel szívhatjuk teli tüdőnket gyönyörű látványban is lehet részünk. A szabadban játszhatunk egy gyors számháborút, vagy fogócskázhatunk a lábunk alatt ropogó avaron. Néhány odakint eltöltött óra rengeteg energiával tölthet fel bennünket, amire a közelgő tél alatt igazán nagy szükségünk lesz.

Vidd haza a természetet!

Ráadásul egy darabka természetet haza is vihetünk magunkkal Gyermekeinkkel gyűjthetünk gesztenyét, makkot, vagy egyéb fák terméseit, amik akár egy kézzel készült őszi ajtódísz, adventi koszorú, vagy akár karácsonyfadísz kellékei is lehetnek. Ha pedig ősszel nyíló vadvirágokat vagy elszíneződött leveleket szedünk, azokat otthon könyvek és újságpapír közt szintén gyönyörű díszekké préselhetjük. Az ilyen szezonális kézműves tevékenységeket nem csak a kicsik fogják borzasztóan élvezni, de számunkra is remek kikapcsolódást nyújthatnak.

1 Tovább

Faragjunk tököt!

Itt van az igazi ősz, amivel együtt megérkezett a sütőtök szezonja is! Ennek a gyönyörű színű, hatalmas zöldségnek pedig természetesen nem csak a finom íze miatt örülhetünk. Mint már korábban írtuk a sütőtök rendkívül egészséges, a tökfélék közül ennek legmagasabb a vitamintartalma, aminek hála erősíti az immunrendszert, valamint antioxidánsainak hála a daganatos érrendszeri megbetegedések ellen is kiváló védelmet nyújt.

Ezek azonban mind csak hosszú távú előnyök, pedig a tökből pár perc leforgása alatt is rendkívül szórakoztató szerzemény válhat.

A zöldségek faragásának Írországban és Nagy-Britanniában évszázados hagyománya van, ám ekkor még nem tököt, hanem lényegesen kisebb retek és répaféléket faragtak az őszi időszakban. Ez a népszokás ekkor azonban még nem kapcsolódott a Halottak-napjának megfelelő Halloween ünnepéhez, sokkal inkább az őszi betakarítás egészéhez kötődött. A tök, mint oly sok egyéb Észak-Amerikában jött divatba, amikor az angolszász bevándorlók felfelezték, hogy ennek látványos kifaragása sokkal egyszerűbb, hiszen a nagyméretű tökökkel könnyebb a munka. Ráadásul belsejükből lényegesen könnyebb kivájni a sok száz maggal teli lágy részt, hogy ennek helyére később gyertya kerüljön.

 

A tökfaragás mára igazi művészeti ággá nőtte ki magát, egyes hihetetlen türelemmel és kézügyességgel megáldott művészek valóságos mesterműveket képesek a tökökből kivájni.

Persze nem szükséges rögtön a Sixtus-kápolna híres mennyezetfreskóját megformálnunk. Rendkívül szórakoztató elfoglaltságban lesz részünk akkor is ha csak egy az amerikai filmekből jól ismert vigyorgó fejet vájunk a narancssárga héjba. Ehhez nincs is másra szükségünk, mint egy jókora tökre, egy éles késre és pár perc koncentrációra. Mindezt természetesen még szórakoztatóbban tehetjük meg, ha a tököt a szobrászkodás mellett a konyhában is felhasználjuk!

0 Tovább

Őszi vitaminbombák 3.

Fekete áfonya

A hazánkban nem sok helyen termő, így meglehetősen drága fekete áfonya nem csak a vadételek remek kiegészítője, de egészségünk megóvása szempontjából is rendkívül hasznos. Ahogy a sötétlila hamvas gyümölcsök többsége, az áfonya is teli van antioxidáns hatású antocianidokkal így megakadályozza a rákos sejtek szaporodását és így a daganatok kialakulásának esélyét csökkenti. C-vitamin tartalma sem utolsó így immunerősítő hatása különösen fontos lehet a megfázásos időszakban.

 

Szilva

Ha már a sötétlila gyümölcsöknél tartunk, meg kell említenünk a szilvát is. Az ebben a gyümölcsben található anyagok is rendkívül hatékonyan veszik fel a harcot a rákos sejtekkel szemben, valamint koleszterincsökkentő hatása is ismert. Ám legrégebb óta egy mindennapi de annál bosszantóbb probléma kezelésére alkalmazzák: ez az egyik leghatékonyabb természetes hashajtó.

 

Mogyoró

Bár a mogyoró, mint az olajos magvak többsége rengeteg kalóriát és zsírt tartalmaz, nem szabad megijedni tőle. Ezek a zsírsavak ugyanis telítetlenek, így nem, hogy nem károsak, de kimndottan jót tesznek szervezetünknek. Támogatják az idegműködést és jelentős koleszterincsökkentő hatásuk is van. A mogyoró E- C- és B-vitaminokban is gazdag így a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is hatékony védelmet nyújt.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek