Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fogadalmak fogságában

Újévi fogadalmat szinte mindenki tett már, és legalább ennyien szegték is meg már azokat. Szinte teljesen mindegy, hogy milyen nagy elhatározásunkat akarjuk véghezvinni, fogyni akarunk, többet, sportolni, vagy regényt írni, a fogadalmak beváltásával általában ugyanazon okok miatt hagyunk fel. Vegyük hát ezeket sorra, és nézzük meg hogyan kerülhetjük el őket!

Hullámzó lelkesedés

A leggyakoribb ok amiért az emberek felhagynak terveikkel, hogy elveszítik lelkesedésüket a kitűzött cél iránt. Ám ez a helyzet nem olyan fekete-fehér mint elsőre látszik. Bármilyen tervet is tűzünk ki magunk elé, azért lehetetlenség heteken, vagy akár hónapokon keresztül változatlanul rajongani. A fontos, hogy a pillanatnyi elbizonytalanodások ne bátortalanítsanak el minket. Vegyünk erőt magunkon és haladjunk tovább a kijelölt úton, és elszántságunk szinte magától vissza fog térni!

Pénzhiány

A fogadalmak gyakran járnak anyagi terhekkel. Kezdve egy diétához szükséges jobb minőségű de gyakran drágább alapanyagoktól, az új sport vagy hobbi elsajátításához szükséges edzések vagy magántanárok áráig, a fogadalmak megterhelik pénztárcánkat. Ne feledjük, hogy bár gyakran ez a legnehezebb, de önmagunkba befektetni mindig megtérülő vállalkozás! Igyekezzünk időben és költségesség szerint is beosztani a szükséges kiadásokat, azokat apránként valósítsuk meg. Ha valóban fontos számunkra a kitűzött cél korábbi felesleges, vagy túlságosan is bőkezű kiadásainkból is lefaraghatunk, hogy álmunk megvalósítsuk.

Időszűke

A pénzhez hasonlóan, időnket is gyakran sokkal nehezebb magunkra fordítani, mint bármi vagy bárki egyébre. Azonban fontos, hogy céljaink megvalósításához egy kicsit magunkat helyezzük az előtérbe. Különóráink, edzéseink vagy bármilyen egyéb elfoglaltságunk időpontjait véssük a naptárba, mint egy lemondhatatlan és kihagyhatatlan orvosi vizsgálat vagy munkahelyi kötelesség időpontjait és többi elfoglaltságunkkal alkalmazkodjunk ehhez. Kérjük, sőt kötelezzük erre családunkat és munkatársainkat is, itt az ideje, hogy ők alkalmazkodjanak!

Energiahiány

Akármilyen fáradtak is vagyunk, szervezetünknek bizony vannak titkos tartalékai. Ha úgy érezzük nincs erőnk megtenni a következő ugrást, tegyünk csak egy apró lépést. Akármilyen kis erőfeszítést is teszünk a kitűzött cél elérésért, az sokkal többet segít, mintha azon sajnálkoznánk, hogy erre nem volt energiánk. Ha erőt veszünk magunkon, az pszichésen is megerősít, és újult erővel folytathatjuk tovább utunk.

Együtt könnyebb!

Akármilyen kilátástalanak is tűnik pillanatnyi helyzetünk, higgyük el, más is járt már ilyen cipőben. Sőt, nem csak hogy jártak, de ki is kecmeregtek belőle. Így ne féljünk tanácsot kérni, kollégáktól, barátoktól, vagy akár az internet megfelelő fórumain szakemberektől, vagy idegenektől. A személyes történetek és tanácsok minden általános igazságnál többet tudnak segíteni.

0 Tovább

Torokfájás – patika helyett irány a fűszeres!

Egyre inkább ismert az a vélemény miszerint a legtöbb betegségre és ezek tüneteire a patikákban kapható gyógyszerek mellett a házi praktikák is megoldást nyújthatnak. Számos ilyen házi recept örvend nagy népszerűségnek, ráadásul ezek közül sokat nem csak a szájbeszéd terjeszt, de tudományos kísérletekkel is sikerült bizonyítani hatásosságukat. És bár az is igaz, hogy legtöbbjükkel önmagában nem lehet kiváltani a gyógyszertárakban kapható készítményeket, alkalmazásuk ezeket remekül kiegészítheti. Ráadásul természetes alapanyagokról lévén szó a túladagolás vagy a kellemetlen mellékhatások veszélye elhanyagolható. Mi most az egyik legbosszantóbb téli panasz, a torokfájás megszüntetésére adunk pár tippet, és mondjuk el, miért is működnek olyan jól.

Méz, a teán túl

Azt szinte mindenki tudja, hogy a mézes tea, a nélkülözhetetlen folyadék-utánpótlás mellett a torokgyulladás kellemetlen tüneteit is enyhíti. Ezt a mézben található antibakteriális anyagoknak köszönhetjük, amik a természet eme ragadós mesterművének hála megtapadnak és gyógyító anyagokkal vonják be torkunk, nyelőcsövünk. Kevésbé ismert módszer, a mézzel való gargarizálás. Ehhez pár 2-3 kiskanál mézet kell egy pohár langyos vízben feloldani, majd az így készült folyadékkal gargarizálni, hogy a kellő hatást elérjük.

Sós gargarizálás

A méznél jóval kellemetlenebb, de talán még hatásosabb módszer a sóval történő gargarizálás. Ehhez 3-4 teáskanál sót oldjunk fel egy pohár langyos vízben, és 20-30 másodpercig tartsuk azt a szánkban. A só ekkor feloldja a nyálkahártyánkra rakódott váladékot, ezáltal segít kitisztítani torkunkat.

A borsmenta mindig segít

A borsmenta segít megtisztítani a légutakat, akár teánk gőzét lélegezzük be, akár azt melegen fogyasztjuk. Azonban esetleges kihűlése után is remekül alkalmazhatjuk, ha gargarizálunk vele. Ehhez a szokásosnál erősebb főzetet készítsünk, 2 filter is tehetünk egy csészébe amit legalább 4-5 percig hagyjunk ázni.

0 Tovább

Felturbózott házi praktikákkal a megfázás ellen

Azt mindenki tudja, hogy megfázás vagy influenza esetén sokat kell inni, jót tesznek a különféle gyógyteák, pláne mézzel. Emellett szinte minden családban vannak saját trükkök, receptek, amik csak sokkal kevésbé ismertek, de gyakran legalább ilyen hatásosak. Ami azonban közös ezekben a házi praktikákban, hogy a legtöbben csak a hagyományos gyógyszerek mellett, kiegészítésként alkalmazzák őket. Azonban sokan vannak, akik szerint a vegyszerekkel teli készítmények és esetleges mellékhatásaik hosszútávon árthatnak egészségünknek. Kanadai kutatók szerint ezek gyermekeknél történő alkalmazása sokszor kimondottan káros. De mit lehet ilyenkor tenni?

Gyógyszerek a spejzból!

A jól ismert praktikákat alkalmazva és felturbózva remek házi gyógykészítményeket készíthetünk magunk is. Ezek, mivel csak természetes alapanyagokat tartalmaznak kevésbé veszik igénybe szervezetünket. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy súlyos esetekben igenis szükség lehet a valódi gyógyszerek alkalmazására, ha pedig pár napon belül nem javul állapotunk feltétlenül kérjük orvosunk segítségét!


Mézes-hagymás és tormás torokszirup

Bár elsőre már a mézes-hagymás elnevezés is furcsán hangzik a házi szirup hatása valóban tagadhatatlan. A méz, a vörös- és fokhagyma egyaránt tartalmaznak antibakteriális anyagokat, ráadásul előbbi nem csak fertőtlenít, de köhögés-reflexet csillapítva a tüneteket is enyhíti, kellemes érzést kölcsönöz a toroknak.

Elkészítéséhez fél bögre mézet hígítsunk fel ugyanannyi vízzel, majd keverjük bele az egészen finomra vágott hagymát és a kinyomott fokhagymát. Adjunk hozzá egy csipet zsályát, kakukkfüvet és oregánót, ezek szintén felveszik a harcot a nyálkahártyánkon tenyésző kórokozókkal. Ha a szirupot főzés helyett egy estét szobahőmérsékleten állni hagyjuk, akkor nem veszítünk a egy cseppet sem a benne lévő hatóanyagok erejéből.

Láz ellen a szirup tormás változatát érdemes alkalmazni. A torma elősegíti az izzadást, így a láz leküzdésében komoly segítséget jelenthet. Természetesen ha alkalmunk van rá igyekezzük a friss tormát magunk reszelni, így a maximális mennyiséget kaphatjuk a gyógyító anyagokból.

Ricinusos mellkasbalzsam

Bizony, a ricinus sem csak a székrekedésen segít. Mivel szervezetünkbe bőrön keresztül is könnyen felszívódik remek alapanyaga egy természetes balzsamnak. Fél bögrényi jó minőségi hidegen sajtolt ricinusolajba keverjünk el egy két gerezd kipréselt fokhagymát, frissen reszelt gyömbért pár csepp eukaliptusz eszenciát és egy csipet cayenne borsot. A ricinus, a gyömbér és a bors felgyorsítják a vérkeringést amivel fokozottabb működésre bírják immunrendszerünk is. Emellett a lerakodót váladék feloldásában is segítségünkre vannak. A fokhagyma és eukaliptusz pedig a már korábban említett antibakteriális anyagokat tartalmazzák.

Mikor az híg és csepegős olajat mellkasunkra kenjük ügyeljünk a tisztaságra! Legjobb egy régi törülközőt vagy elhasznált pólót magunk alá tenni.

0 Tovább

A legfinomabb kukoricapehely-torta

Már rég láttunk el titeket konyhai praktikákkal, így most egyből egy fenséges recepttel szeretnénk kedveskedni. A fehér csokis málnakrémes torta bár nem egy tipikusan adventi étel, de ha már unnátok az almás-fahájas hangulatot, akkor fagyasztott gyümölcsből is elkészíthető ez a nagyszerű desszert.

Hozzávalók:


Az alaphoz:

  • 15 dkg fehér
  • 25 gramm pirított, durvára vágott mandula
  • 5 dkg vaj
  • 80 gramm Kellogg's kukoricapehely


A krémhez:

  • 15 dkg málna
  • 4 gramm zselatinpor
  • 15 dkg mascarpone
  • 25 dkg ricotta
  • 10 dkg fehér csoki
  • 5 dkg cukor
  • 1 marék friss citromfűlevél




Elkészítés:

A durvára vágott mandulát alacsony lángon zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, majd hozzáolvasztjuk a vajat. Ha az alapanyagok összemelegedtek hozzákeverjük az apróra darabolt csokit, és addig melegítjük, amíg az teljesen el nem olvad. Levesszük a lángról majd finom mozdulatokkal belekeverjük a az enyhén összetört kukoricapelyhet, és sütőpapírral borított tortaformába kenjük.

A krémhez a málnát összeforraljuk a zselatinnal, amíg az teljesen fel nem oldódik. Belekeverjük a cukrot és a csokoládét, és tovább melegítjük, amíg utóbbi bele nem olvad. Ekkor a tűzről levéve hozzáadjuk a mascarponét és ricottát csomómentesre keverjük. Ha ezzel is végeztünk jöhet a finomra vágott friss citromfű. Majd az egész krémet az eddigre megdermedt tortalapra simítjuk.

Hűtőben hagyjuk állni, amíg a krém teljesen meg nem dermed (3-4 óra). Tálaláskor díszíthetjük néhány szem egész citromfűlevéllel vagy málnával, ha pedig igazán édesszájúak vagyunk reszelhetünk a tetejére egy csipet csokoládét is.



via: flat-cat

0 Tovább

Tippek az őszi-téli tekeréshez!

Arra szinte kár is fölöslegesen az időt pazarolni, hogy miért is jó a városban biciklizni: olcsó, környezetbarát, a tömegközlekedésnél pedig sokkal rugalmasabb. Hazánk természeti adottságai azonban nem könnyítik meg a bringások dolgát. Évente legalább 3-4 hónapon keresztül nehezíti a tekerést a hideg, a szél, a köd. De nem teszi lehetetlenné! Mi most igyekszünk pár olyan tippet adni, amiket betartva csak az igazán havas, lucskos vagy dézsából ömlő esős időben kell otthon hagyni a fémparipát.


Első a biztonság!

Számos előnye ellenére, tagadhatatlan, hogy városi bringázás idehaza nem veszélytelen tevékenység. Ez részben a városlakók közlekedési-moráljának, részben a bringautak hiányának, de gyakran a felelőtlen bicikliseknek is köszönhető. Ha valamikor, hát az őszi-téli hónapokban kiemelten fontos, hogy ügyeljünk erre! Ha évente csak egyszer visszük járművünket szakemberek által végzett nagyvizitre, azt érdemes most megtenni. A fékek ellenőrzése a csúszóssá váló utakon szó szerint élethalál kérdése lehet, ugyanúgy ahogy a túlhasznált, kopott gumik is komoly veszélyt jelentenek. Utóbbiakból kisebb ráköltéssel akár az autókéhoz hasonlóan, direkt a téli időjárásra tervezetteket is választhatunk.

A jól működő, erős fényű lámpák is elengedhetetlenek ilyenkor. És nem csak azért, hogy békén hagyjanak a rendőrök. Ne felejtsük el, milyen korán sötétedik ilyenkor. Ha dolgozni is bicajjal járunk szinte biztos, hogy már a hazautat is teljes sötétségben kell megtennünk. Ráadásul az ilyenkor nem ritka esős, ködös időben még nappal is lényegesen romlik a látótávolság, így érdemes újragondolni, hogy a nyáron vásárolt egyét LED-del pislákoló lámpánk elégséges-e...

Szintén nem csak a KRESZ miatt fontos a sisak használata. Télen ráadásul duplán jól járunk vele: nem csak az esetleges eséseknél, baleseteknél védi a kobakunkat, de a hideg ellen is remek kiegészítő.


Le a hideggel

A nyirkosság miatt veszélyes utak mellett a másik igazán problémás pont természetesen a hideg. Ha valaki ezt fél vállról veszi az hamar tüdőgyulladással végezheti, és akkor jó pár napig nem fog tekerni sehova... Fontos, hogy a testünk melegét megtartó, de ugyanakkor jól szellőző ruhákkal vértezzük fel magunkat. Na feltétlenül a nagyi jó meleg irhabundája a megfelelő viselet, hiszen ebbe szinte biztosan beleizzadunk, az pedig hamar a már fent említett ágyhoz kötöttséget eredményezheti. Érdemes a túra- és sportboltokban szétnézni és olyan profi felszerelést választani, ami a szél (menetszél) és a csapadék ellen is véd. A fej védelméről a sisak kapcsán már ejtettünk pár szót, de ezt sem szabad elhanyagolni. Kaphatóak direkt a sisak alá is felvehető sapkák, de akár a teljes arcot védő maszkok is. Csak nehogy biciklis banditának nézzenek bennünket!

A legfontosabb mégis az ízületek védelme. Első sorban a térd, de a könyök is ki van téve a hideg okozta sérüléseknek így védelmük elengedhetetlen. Ezt esetleg egy a nadrágra vagy kabátra pluszban felhúzott levágott végű sízoknival is megoldhatjuk, de természetesen vannak erre a célra tervezett céleszközök is. A térd szempontjából érdemes lehet elgondolkodni egy az ütések ellen is védelmet nyújtó térdvédő beszerzésén is, hiszen ez nem csak a sérülésektől de a hidegtől is megóvhat.

Aki ilyenkor teker az tudja, hogy egy profi kesztyű is nélkülözhetetlen. Talán kézfejünk adja fel elsőnek a hideg elleni küzdelmet, ha nem segítjük ki egy a szél és nedvesség ellen is teljes védelmet nyújtó ötujjúval.


Csak óvatosan!

Végül pedig ne felejtsük el, hogy a koránt sem ideális időjárásban való közlekedés nagyobb figyelmet és türelmet igényel a biciklisektől, az autósoktól és a gyalogosoktól egyaránt. A rossz látási viszonyok, a meghosszabbodott féktáv és a többi nehezítő körülmény összejátszása senkiből sem a legjobb formáját hozza ki. Ezért különösen fontos, hogy az általában megszokottnál nagyobb körültekintéssel és türelemmel segítsük a másikat.

0 Tovább
1234
»

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek