Újévi fogadalmat szinte mindenki tett már, és legalább ennyien szegték is meg már azokat. Szinte teljesen mindegy, hogy milyen nagy elhatározásunkat akarjuk véghezvinni, fogyni akarunk, többet, sportolni, vagy regényt írni, a fogadalmak beváltásával általában ugyanazon okok miatt hagyunk fel. Vegyük hát ezeket sorra, és nézzük meg hogyan kerülhetjük el őket!

Hullámzó lelkesedés

A leggyakoribb ok amiért az emberek felhagynak terveikkel, hogy elveszítik lelkesedésüket a kitűzött cél iránt. Ám ez a helyzet nem olyan fekete-fehér mint elsőre látszik. Bármilyen tervet is tűzünk ki magunk elé, azért lehetetlenség heteken, vagy akár hónapokon keresztül változatlanul rajongani. A fontos, hogy a pillanatnyi elbizonytalanodások ne bátortalanítsanak el minket. Vegyünk erőt magunkon és haladjunk tovább a kijelölt úton, és elszántságunk szinte magától vissza fog térni!

Pénzhiány

A fogadalmak gyakran járnak anyagi terhekkel. Kezdve egy diétához szükséges jobb minőségű de gyakran drágább alapanyagoktól, az új sport vagy hobbi elsajátításához szükséges edzések vagy magántanárok áráig, a fogadalmak megterhelik pénztárcánkat. Ne feledjük, hogy bár gyakran ez a legnehezebb, de önmagunkba befektetni mindig megtérülő vállalkozás! Igyekezzünk időben és költségesség szerint is beosztani a szükséges kiadásokat, azokat apránként valósítsuk meg. Ha valóban fontos számunkra a kitűzött cél korábbi felesleges, vagy túlságosan is bőkezű kiadásainkból is lefaraghatunk, hogy álmunk megvalósítsuk.

Időszűke

A pénzhez hasonlóan, időnket is gyakran sokkal nehezebb magunkra fordítani, mint bármi vagy bárki egyébre. Azonban fontos, hogy céljaink megvalósításához egy kicsit magunkat helyezzük az előtérbe. Különóráink, edzéseink vagy bármilyen egyéb elfoglaltságunk időpontjait véssük a naptárba, mint egy lemondhatatlan és kihagyhatatlan orvosi vizsgálat vagy munkahelyi kötelesség időpontjait és többi elfoglaltságunkkal alkalmazkodjunk ehhez. Kérjük, sőt kötelezzük erre családunkat és munkatársainkat is, itt az ideje, hogy ők alkalmazkodjanak!

Energiahiány

Akármilyen fáradtak is vagyunk, szervezetünknek bizony vannak titkos tartalékai. Ha úgy érezzük nincs erőnk megtenni a következő ugrást, tegyünk csak egy apró lépést. Akármilyen kis erőfeszítést is teszünk a kitűzött cél elérésért, az sokkal többet segít, mintha azon sajnálkoznánk, hogy erre nem volt energiánk. Ha erőt veszünk magunkon, az pszichésen is megerősít, és újult erővel folytathatjuk tovább utunk.

Együtt könnyebb!

Akármilyen kilátástalanak is tűnik pillanatnyi helyzetünk, higgyük el, más is járt már ilyen cipőben. Sőt, nem csak hogy jártak, de ki is kecmeregtek belőle. Így ne féljünk tanácsot kérni, kollégáktól, barátoktól, vagy akár az internet megfelelő fórumain szakemberektől, vagy idegenektől. A személyes történetek és tanácsok minden általános igazságnál többet tudnak segíteni.