Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Okosan az allergia ellen!

A pollenallergia több tízezer ember életét keseríti meg idehaza, ráadásul a kutatások szerint az allergiások száma folyamatosan növekszik. Akik nem küzdenek ezzel a betegséggel, szinte el sem tudják képzelni mennyire megnehezíti az 'áldozatai' életét. Ahány növény, annyiféle pollen, és ahány pollen annyiféle allergia létezik így a szezon már március elejétől egészen szeptemberig tarthat. Sokak számára egy tavaszi kirándulás változhat rémálommá, és vannak akiknek az augusztusi vakációt, kikapcsolódás lehetetleníti el túlérzékenységük. Számos receptre kapható és vény nélküli gyógyszer is kapható a patikáékban, amik egyénenként több-kevesebb sikerrel tudnak segíteni, azonban egy kis odafigyeléssel, házi praktikákkal gyógyszer nélkül is enyhíthetünk panaszainkon.

pollenszemek elektromikroszkóppal

Tervezzünk előre!

A levegőben szálló por és pollenek mennyisége nem mindig azonos. Ez nagyban függ az időjárástól, hogy volt e napokban eső, erős szél, stb. Ha kirándulni szeretnénk érdemes lehet alaposan utánajárni a dolgoknak. Válasszunk eső utáni napokat, ilyenkor amúgy is frissebb a levegő, mint nagy melegben.

Figyeljünk a légzésre!

Bár tudjuk, hogy ezt mondani sokkal könnyebb, mint be is tartani mégis érdemes figyelni a légzésre. Mindig az orrunkon keresztül vegyünk levegőt, hiszen így az orrüreg apró szőrszálai és a nyálkahártya segítenek csökkenteni a szervezetbe jutó pollenmennyiséget. Természetesen a nemkívánatos por ezeken keresztül is irritál, így akkor is fújjuk ki alaposan orrunkat, ha nem vagyunk taknyosak.

Kerüljünk egyes növényeket

Azt mondanunk sem kell, hogy a pontos allergiatesztek elvégzése mennyire fontos. Ha tudjuk mi irritálja szervezetünket megpróbálhatjuk minél jobban elkerülni azt. Nyilvánvalóan nem érdemes nyír- nyár- vagy juharfa erdőbe menni virágzás idején, ha ezekre vagyunk allergiások. Más helyeken is maradjunk a kijelölt turistautak mentén.

Védjük szemünket is

Sok levegőben szálló részecske a szemünkön keresztül is közvetlen kapcsolatba kerülhet szervezetünkkel így ennek védelméről is gondoskodjunk. Különösen ha szeles az idő fontos, hogy viseljünk napszemüveget, ezt a nyári verőfényben az UV védelem miatt amúgy sem árt észben tartani.

Lassan a testtel!

Ha odakint mozgunk vagy sportolunk, sose erőltessük túl magunkat. Minél gyorsabban és erőteljesebben légzünk, vagy lihegünk annál több pollen jut szervezetünkbe. A kemény edzéseket így érdemes egy kicsit elhalasztani.

Alaposan mosakodjunk!

Ha szabadban jártunk mindenképp zuhanyozzunk le alaposan. Ne csak a testünket csutakoljuk át rendesen de a hajunkat is feltétlenül mossuk meg, hiszen ez igazi 'porfogó', ami legérzékenyebb szerveink, orrunk, szemünk és szájunk közelében tartja a zavaró részecskéket.

Vetkőzz!

Ha allergiától szenvedünk bizony a szennyes is külön bánásmódot igényel a legrosszabb hetekben. A levetett ruhát többnyire nem áll módunkban azonnal kimosni (pedig ez lenne a legjobb) de egyéb elővigyázatosságokat tehetünk. A mindig zárható, fedeles szennyes kosarat válasszunk, és a levetett ruhát semmiképp sem a háló vagy egyéb lakószobában tartsuk, hiszen így állandóan közelünkben lesznek 'támadóink'. Ha a fentiekre nincs lehetőségünk a ruhát tegyük egy becsomózott nejlonzacskóba, hogy a mosásig hermetikusan elzárjuk magunktól a beletapadt polleneket.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Ételekkel az ételszagok ellen?

Ha valaki azt állítja, hogy az ő hűtőjének még sosem volt kellemetlen szaga, nos, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy az illető nem mond igazat. Mert bár kétség sem férhet hozzá, hogy a hűtőszekrény az ételek frissen tartásának hosszú évtizedek óta a leghatékonyabb módja, alkalmanként mindig bent felejtünk egy egy fonnyadó gyümölcsöt, megpenészedik valamilyen ételmaradék, vagy elfelejtünk légmentesen elzárni valami erős aromájú alapanyagot. Ha pedig egyszer megtörtént a baj a hűtő eredeti jó tulajdonságának hála, miszerint légmentesen zár, csak komoly küzdelmek árán tudjuk elűzni a szagokat. Sokszor csak a teljes kipakolás és átmosás segít, így jobb a bajt megelőzni. Ehhez adunk tippeket.

Ecet, só, szódabikarbóna

A hűtőgépek alapos átmosására számos jól bevált házi praktika ismert. Ezek közül is a fenti három, minden háztartásban megtalálható szer hozza meg a legjobb eredményt. Sokan tisztán használják az ecetet és ebbe áztatott ronggyal törlik át az egész hűtő belsejét, nem feledkezve meg a rácsok és ládák nehezen elérhető pontjairól, valamint az ajtó gumicsíkjának redőiről sem. Ez a módszer elég drasztikus, azonban biztos beválik. Olyannyira, hogy ha az ecetet 1:1 arányban hígítjuk vízzel is hibátlanul fog működni.

A szódabikarbóna szagmentesító hatása is ismert, ezt a sóhoz hasonlóan 'súrolóporként' használjuk: száraz vagy éppen nedves szivacsra szórjuk, majd alaposan töröljünk át vele mindent. Ne féljünk egyik se fogja felsérteni a gép falának tükörsima felületét.

Fő a megelőzés

Persze rengeteg munkát spórolhatunk meg magunknak ha a kármentés helyett a megelőzésre koncentrálunk. A fenti csodaszerek közül a szódabikarbóna erre is alkalmas. Egy tasakot felbontva a hűtőbe helyezve akár hetekig is képes lehet távol tartani (illetve elszívni) a kellemetlen szagokat.

A citrom azonban ez alkalommal is bebizonyítja, hogy tényleg mindenre jó! Az illatok megőrzésében is jeleskedik, ráadásul többféle módon is bevethetjük. Egyszerűen félbevágva is megteszi de tovább turbózhatjuk erejét, ha a sóval kombinálva vetjük be. Vágjuk félbe, félig kaparjuk ki a belét, majd töltsük fel sóval, és így helyezzük a gépbe. Persze ha ezt túl sok macerának tartanánk levét egy vattapamacsra csöpögtetve is elhelyezhetjük, ekkor azonban ne feledkezzünk meg az utánpótlásról és pár naponta csöpögtessünk újra.

Szintén remekül semlegesíti a szagokat a kávé, nem hiába helyezik el parfümboltok polcain is. Legyen sz egész kávészemekről, őrleményről vagy zaccról, magukba szívják a kellemetlen szagokat és segítenek megőrizni hűtőnk higiéniáját.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Vacsorát - de gyorsan!

Időnként egészen biztosan mindenkivel előfordul, hogy idejét nem sikerül tökéletesen beosztani. Ami a naptárba vagy a határidőnaplóba vésve még kivitelezhetőnek tűnt gyakran nem is olyan könnyen megvalósítható, aminek káosz rohanás és stressz az eredménye. Nem is csoda, hogy az imént leírt gondok gyakran felütik a fejüket. Mindennapi teendőink, egész napos megerőltető munka után a gyermekek és egyéb családtagok iskolába és hazahordása, a bevásárlás és egyéb házimunkák gyakran minden időnket felemésztik. Nem csoda, hogy minimális szabadidőnket így minél jobban igyekszünk beosztani, és ilyenkor legtöbbször nincs kedvünk, a végeláthatatlannak tűnő nap után további hosszú órákat állni a fazék mellett. Márpedig enni muszáj, a készen kapható mirelit és mikrózható ételek pedig bár pillanatok alatt elkészülnek, azok többsége borzasztó egészségtelen. Azonban egészséges ételek készítése közben is komoly perceket spórolhatunk, hogy azokat inkább önmagunkra és a pihenésre fordítsuk ha kipróbálunk párat az alábbi praktikák közül.

Használjuk a mikrónkat!

No persze nem a fent már kárhoztatott készételek felmelegítésre! Azonban számos fogás, zöldségek, köretek, és mártások sokkal gyorsabban elkészíthetőek a mikrohullámú sütőben, mint ha a sütőbe vagy a tűzre tennénk őket. Ráadásul a végeredmény sok esetben nagyon hasonló lehet. Az újabb készülékek segítségével zöldségeket párolhatunk, de akár hájában sült krumplit is készíthetünk, a szokásos 45-50 perces sütési idő helyett 15-20 perc alatt.

Forró víz gombnyomásra

Bár ma már széles körben elterjedté vált a vízforralók használata praktikusságukat nem lehet eléggé hangsúlyozni. Nem csak teához, kávéhoz használhatjuk ezeket a gyors kis kannákat, de akár egy spagettinyi vizet is forralhatunk bennük, amit a fazékba áttöltve sokkal hatékonyabban főzhetjük meg a vacsorát.

Előkészített zöldségek

Bár, ahogy már többször írtuk a készételek nem egészségesek, az előkészített alapanyagokkal legkomolyabb diétát követőknek sem lehet kifogásuk. Ha elúszott a napunk mégis friss és egészséges vacsorát szeretnénk készíteni, ne szégyelljük a zöldségespultban az előre pucolt és szeletelt gombát, sárgarépát, vagy zacskós salátamixer választani. Ezek bár drágábbak valamelyest ha komoly időhiányban szenvedünk olykor-olykor megengedhetünk magunknak egy kis luxust.

Saláták készen

Persze a saláták és köretek elkészítésén nem csak így spórolhatunk időt. A legtöbb nagy áruházban és közértben már 'svédasztalos' salátás pult is a rendelkezésünkre áll. Itt egyszerű szeletelt uborkától, paradicsomtól és reszelt sárgarépától és egyéb zöldségektől kezdve az összetettebb ecetes, majonézes és kevert salátákig sok mindent megtalálunk. Persze több szempontból sem tanácsos ezeket nap mint nap fogyasztani, alkalmanként azonban komoly perceket spórolhatunk velük magunknak.

Kanyarodjunk a hűtőpult felé!

Sokszor elfelejtjük, hogy a fagyasztott zöldségekben és gyümölcsökben nem csak az a jó, hogy bármikor rendelkezésünkre állnak, de ezek szinte kivétel nélkül, konyhakészek. Tehát ha ilyenekhez nyúlunk nem lesz gondunk a pucolással, magozással, hámozással és a többi macerás időrabló munkával. Ha mélyhűtőkapacitásunk engedi, tárazzunk hát be belőlük bátran, bármikor pillanatok alatt ízletes vacsorát készíthetünk velük.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Légy a bevásárlás mestere!

Néhány kivételtől eltekintve, akik természetesen most is csak a szabályt erősítik, a bevásárlás legtöbbünk számára csak az elkerülhetetlen, mindennapi terhek egyike. Listát írni a szükséges dolgokról, majd munka nekiindulni a végtelennek tűnő polcsoroknak, végül rengeteg pénzt a kasszánál hagyni bizony nem épp a legszórakoztatóbb tevékenység. Ráadásul mint mindent, ezt is lehet jól és rosszabbul is csinálni. Az áruházak elrendezése, arra lett kitalálva, hogy minden alkalommal a lehető legtöbb pénzt húzzák ki a zsebünkből, ráadásul úgy, hogy nem is mindig a számunkra legfontosabb termékeket vesszük meg. Mert ki ne eszmélt még volna arra az otthoni kipakolásnál, hogy a nélkülözhetetlen alapanyagok mind kimaradtak, helyettük viszont ügyesen kihelyezett haszontalanságokkal tértünk haza? Mi több, sokak szerint a kevésbé gyakorlott bevásárlók, de a olykor a rutinos figyelmetlenek is több egészségtelen ételt vásárolnak, mint a felkészültek. Alább adunk pár olyan tippet, amivel ezek a kellemetlenségek elkerülhetőek.

Készpénz, KP, Cash, Zseton

Bizonyított, hogy amennyiben étkezési utalvánnyal, bankkártyával, vagy egyéb fizetőeszközzel költekezünk nagyobb összegeket hagyunk a kasszánál. Mivel ezek 'absztrakt' módon képviselnek értéket, könnyebben engedjük kicsúszni a nehezen megkeresett pénzt a kezeink közül.

Nassoljunk vásárlás előtt

Bár ez elsőre furán hangozhat, ha teli hassal érkezünk a boltba kevésbé csábulunk el a polcokon és a kasszáknál kihelyezett finomságokra. Sőt, egyes kutatók szerint az éhség általánosságban is befolyásolja racionális döntéshozó képességeinket. Kutatásukban az éhes szerencsejátékozók bátrabban tettek nagyobb téteket, mint a jóllakottak.

Nem butaság a lista!

Bevásárlólistát nem csak a feledékenyeknek érdemes készítenie. Több haszna is van, ha pontosan előttünk van, és látjuk miket akarunk venni. Egyrészt Időt és energiát spórolhatunk azzal, hogy nem bolyongunk órákat a számunkra nem érdekes sorok közt, másrészt megspórolhatjuk az eközben a kosárba került fölösleges dolgok árát is.

Kerüljük a hétvégéket

Számos család életviteléből adódóan a hétvégéken intézi a nagy bevásárlást. Ennek eredményeképp az üzletek ilyenkor túlzsúfoltak, hosszú sorok kígyóznak a kasszák előtt, mi pedig hajlamosak vagyunk tenni még egy kört, míg párunk a sorban áll, hogy újabb butaságokat vegyünk az utolsó pillanatban. Vásároljunk inkább hétköznap estéken, ezt a legtöbb nagy áruház nyitva tartása megengedi, mi pedig kevésbé lesz kimerültek.

Kocsi vagy kosár?

Kutatók szerint a kézikosárral vásárlók stresszesebbek, így pillanatnyi impulzusok alapján, mérlegelés nélkül pakolják a termékeket a kosárba. Ekkor nem veszik figyelembe sem az árat, sem a minőséget, ami hosszú távon igencsak rossz hatással lehet rénk és pénztárcánkra egyaránt. Ezzel szemben a kocsit tologatók többször veszik a fáradságot, hogy összehasonlítsák az árakat és elolvassák a kis betűs részt is a dobozok hátoldalán. Ugyanakkor igaz, hogy egy hatalmas kocsit hajlamosak vagyunk telepakolni, így dobva ki pénzt a nem szükséges dolgokra.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Tippek az őszi-téli tekeréshez!

Arra szinte kár is fölöslegesen az időt pazarolni, hogy miért is jó a városban biciklizni: olcsó, környezetbarát, a tömegközlekedésnél pedig sokkal rugalmasabb. Hazánk természeti adottságai azonban nem könnyítik meg a bringások dolgát. Évente legalább 3-4 hónapon keresztül nehezíti a tekerést a hideg, a szél, a köd. De nem teszi lehetetlenné! Mi most igyekszünk pár olyan tippet adni, amiket betartva csak az igazán havas, lucskos vagy dézsából ömlő esős időben kell otthon hagyni a fémparipát.


Első a biztonság!

Számos előnye ellenére, tagadhatatlan, hogy városi bringázás idehaza nem veszélytelen tevékenység. Ez részben a városlakók közlekedési-moráljának, részben a bringautak hiányának, de gyakran a felelőtlen bicikliseknek is köszönhető. Ha valamikor, hát az őszi-téli hónapokban kiemelten fontos, hogy ügyeljünk erre! Ha évente csak egyszer visszük járművünket szakemberek által végzett nagyvizitre, azt érdemes most megtenni. A fékek ellenőrzése a csúszóssá váló utakon szó szerint élethalál kérdése lehet, ugyanúgy ahogy a túlhasznált, kopott gumik is komoly veszélyt jelentenek. Utóbbiakból kisebb ráköltéssel akár az autókéhoz hasonlóan, direkt a téli időjárásra tervezetteket is választhatunk.

A jól működő, erős fényű lámpák is elengedhetetlenek ilyenkor. És nem csak azért, hogy békén hagyjanak a rendőrök. Ne felejtsük el, milyen korán sötétedik ilyenkor. Ha dolgozni is bicajjal járunk szinte biztos, hogy már a hazautat is teljes sötétségben kell megtennünk. Ráadásul az ilyenkor nem ritka esős, ködös időben még nappal is lényegesen romlik a látótávolság, így érdemes újragondolni, hogy a nyáron vásárolt egyét LED-del pislákoló lámpánk elégséges-e...

Szintén nem csak a KRESZ miatt fontos a sisak használata. Télen ráadásul duplán jól járunk vele: nem csak az esetleges eséseknél, baleseteknél védi a kobakunkat, de a hideg ellen is remek kiegészítő.


Le a hideggel

A nyirkosság miatt veszélyes utak mellett a másik igazán problémás pont természetesen a hideg. Ha valaki ezt fél vállról veszi az hamar tüdőgyulladással végezheti, és akkor jó pár napig nem fog tekerni sehova... Fontos, hogy a testünk melegét megtartó, de ugyanakkor jól szellőző ruhákkal vértezzük fel magunkat. Na feltétlenül a nagyi jó meleg irhabundája a megfelelő viselet, hiszen ebbe szinte biztosan beleizzadunk, az pedig hamar a már fent említett ágyhoz kötöttséget eredményezheti. Érdemes a túra- és sportboltokban szétnézni és olyan profi felszerelést választani, ami a szél (menetszél) és a csapadék ellen is véd. A fej védelméről a sisak kapcsán már ejtettünk pár szót, de ezt sem szabad elhanyagolni. Kaphatóak direkt a sisak alá is felvehető sapkák, de akár a teljes arcot védő maszkok is. Csak nehogy biciklis banditának nézzenek bennünket!

A legfontosabb mégis az ízületek védelme. Első sorban a térd, de a könyök is ki van téve a hideg okozta sérüléseknek így védelmük elengedhetetlen. Ezt esetleg egy a nadrágra vagy kabátra pluszban felhúzott levágott végű sízoknival is megoldhatjuk, de természetesen vannak erre a célra tervezett céleszközök is. A térd szempontjából érdemes lehet elgondolkodni egy az ütések ellen is védelmet nyújtó térdvédő beszerzésén is, hiszen ez nem csak a sérülésektől de a hidegtől is megóvhat.

Aki ilyenkor teker az tudja, hogy egy profi kesztyű is nélkülözhetetlen. Talán kézfejünk adja fel elsőnek a hideg elleni küzdelmet, ha nem segítjük ki egy a szél és nedvesség ellen is teljes védelmet nyújtó ötujjúval.


Csak óvatosan!

Végül pedig ne felejtsük el, hogy a koránt sem ideális időjárásban való közlekedés nagyobb figyelmet és türelmet igényel a biciklisektől, az autósoktól és a gyalogosoktól egyaránt. A rossz látási viszonyok, a meghosszabbodott féktáv és a többi nehezítő körülmény összejátszása senkiből sem a legjobb formáját hozza ki. Ezért különösen fontos, hogy az általában megszokottnál nagyobb körültekintéssel és türelemmel segítsük a másikat.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek