A komolyabb hidegek beköszöntével egyre gyakoribbak az influenzás és megfázásos megbetegedések, így arra gondoltuk, hogy a már ezektől szenvedőknek, illetve a potenciális betegeknek is jól jöhet, ha összeszedünk néhány dolgot, amivel gyorsabban megszabadulhatunk a köhögéstől és a csöpögő orrtól.

Húsleves

A listánk legalapvetőbb eleme. Nem véletlenül mondogatták nagyanyáink, hogy a betegség legjobb ellenszere egy jó húsleves. A forró, zöldségekkel főtt csirkehúsleves tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelően működjön, ráadásul a gőzölgő leves jót tesz a légutaknak is. Ha tovább akarjuk növelni a hatékonyságát mindenképp tegyünk bele gyömbért és fokhagymát is. Utóbbi természetes antibiotikumként és vírusölőként veszi fel a harcot a megfázás ellen, míg a gyömbér gyökér a makacs köhögéses tüneteken is enyhít, amellett, hogy egyben lázcsillapító hatású is.

Sok folyadék

Ez is egy alapvető tanács, amit nem is csak a megbetegedések során lenne érdemes megfogadni. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen folyadékról beszélünk. Felejtsük el a cukros üdítőket és igyunk sok tiszta vizet, az a legalkalmasabb arra, hogy kimossa a szervezetünkből a méreganyagokat. A gyógyulás szempontjából azonban még jobb lehet, ha sok teát fogyasztunk. Legyen az zöld vagy fekete, mindkettő magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, amelyek segítenek leküzdeni a fertőzéseket és enyhítik a gyulladásokat. Sőt a teában, főleg a zöldben magas koncentrációjú L-thenanine nyugtató hatása miatt hozzájárulhat a kielégítőbb alváshoz éjszakánként, ami szintén elengedhetetlen a gyógyuláshoz.


Párásítás

Már-már ősi trükk a forró gőz inhalálása a betegség tüneteinek enyhítésére, és nem véletlenül. A száraz levegő különösen kedvezőtlen egy megfázásban szenvedőnek. Ha tehát otthon nem elég magas a páratartalom, mindenképp ajánlott egy párologtató beszerzése, vagy kissé házilagosabb módszerrel élve, dobj fel a tűzre egy lábosnyi vizet takarékon, hogy magasabb legyen a páratartalom a lakásban.

Csípős

Jól olvasod, azt tanácsoljuk, hogy vedd elő a hűtő ajtajából az Erős Pistát, és nyomd bele abba a tányér gőzölgő húslevesbe, hadd csípjen. Az erős ételek ugyanis nagyszerűen tisztítják az orrüreg járatait.

A legfontosabb azonban, hogy ha néhány nap alatt sem enyhülnek a megfázás tünetei, mindenképp fordulj orvoshoz, hiszen a szimptómák mögött valami komolyabb dolog is rejtőzhet.