Mostanában egyre több olyan reklámot láthatunk a tévében, amelyekben a megfázás elleni szereket hirdetik, ha van tévéd, vagy nem kapcsolgatsz el krónikusan minden reklámblokk kezdetén, már biztosan te is belefutottál párba. Természetesen ez egyáltalán nem véletlen, a hideg idő beálltával egyre sűrűsödnek a megfázásos megbetegedések. A reklámokra visszatérve, ezekben tipikusan a tünetek enyhülését és nemritkán a gyors felépülést ígérik, ha megveszed és beszeded az épp aktuálisan megváltónak kikiáltott csodaszert. Nos, mi nem akarjuk elvitatni ezen szerek hatékonyságát, csupán felnyitni a szemed, hogy nem feltétlenül kell bevenned ezeket a jól hangzó mondatokat, hiszen vannak ezeknél jóval egyszerűbb, olcsóbb és egészségesebb praktikák is a megfázás ellen.

Fogyassz cinket

 Ha tehetné, a patikus is ezt ajánlaná, ugyanis vizsgálatok támasztják alá, hogy a kezdődő megfázásra bevett cink nem csak enyhíti a tüneteket, de rövidíti is a betegség lefolyását. A megelőzéshez ajánlott a rendszeres napi szedése a téli évszakokban.

Meditálj

Vagy legalábbis pihenj és kapcsolódj ki! Stresszes környezetben az immunrendszered nem tud megfelelően ellenállni a fertőzéseknek, ezért is érdemes kikapcsolni a stressz forrásokat az életedből. Ha ez egyelőre nem is megy, pár relaxációs tanács még jól jöhet, ezekről itt olvashatsz.

Gargalizálj

Lehet, hogy nagypapásnak hangzik, de hidd el nem árt néha „kimosni” a torkodat az influenza szezonban.

Igyál sokat

A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele nemcsak betegen, hanem egészségesen is alapvető fontosságú, Megfázás esetén pedig különösen fontos, hogy a megnövelt folyadékfogyasztással átmosd a szervezetedet.

D-vitamin

Biztosan nem véletlen, hogy az influenza szezon akkor a legkeményebb, amikor a legkevesebb napfény éri bőrünket. Ezért napsütés hiányában azt tanácsoljuk, fokozd a D-vitamin bevitelt mielőtt megfázol, na meg persze utána is.

Egyél fokhagymát

A népi hagyományokban a fokhagyma mindig is kiemelt szerepet játszott a betegségek elleni küzdelemben, hiszen még a vámpírok ellen is hatásos. Éppen ezért érdekes, hogy szinte alig végeztek tudományos kutatást a növény egészségügyi hatásaival kapcsolatban, mégis arra lehet következtetni, hogy nem teljesen felesleges beilleszteni az influenza elleni repertoárba. Fogyaszd bátran!

Függeszd fel az edzést

Ne értsd félre, a megelőzés szempontjából fontos az aktív életmód, ha viszont egyszer már elkaptad a betegséget, akkor ne terheld a szervezetedet feleslegesen még a mozgással is!

Irány az ágy

Az egészséges alvás az alapja mindennek, ezt egy nemrégiben közzétett tanulmány is bizonyítja, amiben megállapították, hogy akik heti három alkalomnál többször alszanak az ajánlott hét és fél óránál kevesebbet, azok sokkal gyakrabban betegednek le. Megelőzésképp tehát rendszeres, míg megfázás esetén kiadós alvást javallunk!

Mit gondolsz hatásosak a fent leírt praktikák? Ismersz többet is? Oszd meg velünk kommentben vagy a Facebookon!