Nem meglepő, ha az Ünnepek közeledtével egyre feszültebbnek érzed magad az év vége felé, hiszen ilyenkor minden összesűrűsödik és a szokásosnál is több problémát kell megoldanunk. Szerencsére azonban nem kell feltétlenül sok idő a megnyugváshoz sem. Akár 10 perced van erre, akár egy egész órád, van ötletünk, hogyan lazulj el!

Rágj rágót (10 perc)

A stresszoldás ezen módja kétségkívül alapvetőnek tűnhet, de csak a közelmúltban bizonyították nyugtató hatását ausztrál és brit kutatók. A kísérleteik alapján a rágózok szervezetében 18%-kal kevesebb kortizol (a stresszért felelős hormon) termelődött, mint az rágógumit mellőzökében, és a résztvevők saját megítélése szerint is csökkent bennük a feszültség. 

Teázz (12 perc)

A Londoni Egyetem kutatói szintén kísérletekkel igazolták, hogy a rendszeres fekete teafogyasztók jobban reagálnak a stresszhelyzetekre, ezzel együtt pedig kevesebb kortizol termelődik szervezetükben. Nincs más hátra tehát, mint feldobni a tűzre egy kanna vizet, illetve ha nagyon modernek vagyunk bekapcsolni a vízforralót, elővenni a kedvenc teánkat, alaposan kiáztatni és elkortyolgatni.

Masszírozd meg magad (15 perc)

Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy heti kétszeres masszázs jelentősen csökkenti a stressz okozta tüneteket. Na igen, hiába hatékony, ha nincs kéznél egy ügyes kezű kolléga, hogy megmasszírozzon.  De különben is ki kér meg valakit egy ilyen szívességre? Jöjjön hát a házilagos módszer! Fogj a tenyeredbe egy teniszlabdát és görgesd végig lassan az izmaidon, állítólag már ez a kis trükk is el tudja indítani a pozitív folyamatokat a testedben.

Írj (20 perc)

Fogj egy ceruzát és egy füzetet és írd ki magadból a bánatod! Hidd el, működni fog! Tanulmányok is bizonyítják, hogy ha leírod a stresszel kapcsolatos gondolataidat, könnyebb megbirkózni a nehéz helyzetekkel és elengedni a rossz érzéseket.

Hallgass zenét (30 perc)

A megfelelően választott zene nem csak felpörgetni tud, gondolj csak a konditermekben szóló harsány, dinamikus zenékre, hanem épp ellenkezőleg meg is tud nyugtatni. Válassz hangulatodnak megfelelően, és engedd ki a gőzt egy kis zenével!

Tarts technikai szünetet (45 perc)

Egyszerű a módszer, nincs e-mail 45 percen keresztül! Egy kutatás ugyanis a Kaliforniai Egyetemről szívmonitoros vizsgálatokkal arra jutott, hogy minden egyes e-mail postafiók ellenőrzéssel megemelkedik a kísérletben résztvevők pulzusa, ezzel szemben  pedig sokkal nyugodtabbak voltak, ha eltiltották őket a levelezéstől.

Takaríts (60 perc)

Hányan vezettük már le a feszültséget egy családi veszekedés után azzal, hogy nekiálltunk takarítani, ugye? Ez nem véletlen, akár hisszük, akár nem a takarítás az egyik legtökéletesebb kikapcsolódási forma. A sok ismétlődő feladat eltompítja agyunkat és testünket, a tevékenység végén remélhetőleg keletkező tisztaság pedig jótékonyan hat lelkivilágunkra is. Hölgyeim és Uraim, a következő vita után tessék porszívót ragadni!

Mit gondolsz nálad működnének a technikák? Tudsz jobbat is? Írd meg!