Hosszú éveken keresztül ugyanazokra fitnesz- és tornaórákra, edzésekre járni, nem csak unalmas, de testünk szempontjából sem tökéletes megoldás. Ha mindig ugyanazokat a testrészeinket, izmainkat eddzük, annak aránytalan következményei lehetnek. Ezért új és izgalmas mozgásformákat kipróbálni nem csak izgalmas, de egészséges is. Arról nem is beszélve, hogy ha ezeket otthon is bemutatjuk párunk biztosan szinte lángra fog kapni a vágytól.

Rúdtánc

A fentebb leírtakkal ellentétben, rögtön egy olyan sport bemutatásával kezdünk, amit otthon nehéz gyakorolni. Igen sportról van szó, hiszen már országos- európa-, és világbajnokságot is rendeznek rúdtáncból. Otthon pedig természetesen a rúd hiányában nehéz gyakorolni, hiszen a biztonságos edzéshez egy rendkívül stabilan beszerelt profi rúdra lenne szükségünk. Ezzel szemben már idehaza is több tánc- és fitneszstúdió tart rúdtáncedzéseket, amiket bárki kipróbálhat.

Erőnlétünk szempontjából sem akármilyen sport a rúdtánc. Egy rúd köré fonódva táncot ejteni nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Testsúlyunk megtartásához kemény izommunkára van szükségünk. Így borzasztóan megerősíti főleg a karokat, de a lábat is emellett a nyújtásban is komoly segítséget jelent.

Zumba

A zumba már itthon is hódit, a legtöbb fitneszklubban lehet órákra jelentkezni. Ha valaki még nem hallott volna róla, ez egy latinos hévvel és érzelmekkel átfűtött fitnesz és táncelemeket ötvöző mozgásforma, mely Kolumbiából ered.

A ritmusos mozgás megmozgatja minden porcikánkat, így egy 60 perces óra komolyan igénybe veszi testünket, a zumba kiváló zsírégető. Emellett a forró ritmusok és ütemek felpezsdítik a lelket is, így mégis biztosan fittebbek érezzük magunkat az edzés után, mint előtt.

Hastánc

A fentiekkel ellentétben, a hastánc nem az elmúlt pár évtizedben jött divatba, hanem sok száz éves múltra visszatekintő, sokszor erotikus érzelmekkel túlfűtött mozgásforma. Ezt a közel-keleti táncot, alighanem mindenki ismeri, így bemutatására nem fecsérelnénk az időt. Azt azonban kevesen gondolnák, hogy a hastánc milyen remekül megdolgoztatja a csípő, a derék és a has főbb izmai mellett szinte törzsünk valamennyi apróbb izmát is. Olyanokat melyek létezéséről eddig talán nem is tudtunk! Ráadásul a legtöbb férfi szerint egy kis hasika kimondottan jót tesz a hastáncolóknak, így nem csak a csont-vékony hölgyeknek van esélye sikeresnek lennie a műfajban.

Meztelen jóga

Hazánkban még a jóga is csak néhány éve vált széles körben ismert, elismert és kedvelt mozgásformává azonban nyugaton már hódít ennek legújabb verziója a meztelen jóga. Ez valójában nem sokban különbözik a hagyományostól. A fő érvek, amik a több ezer éves tornagyakorlatok meztelenül gyakorlása mellett szólnak azt hangoztatják, hogy így még jobban, még tudatosabb ismerhetjük meg a testünk. Persze egyes gyakorlatok könnyebben, kényelmesebben végezhetők el ruha nélkül, és sokan a légzésükre is jobban tudnak így figyelni, a lényeg, hogy megismerjük, elfogadjuk és megszeressük testünket.

Széktánc

A rúdtánchoz hasonlóan, a széktánc is a sztriptízbárok homályából indulva kezdett el egyre elismertebbé táncformává válni. Népszerűségének oka, amellett, hogy roppant izgatóan lehet egy szék köré fonódva táncolni, hogy ez is remekül megmozgatja az embert. A széktáncot általában a hosszú lassú csípő és lábmozdulatok jellemzik, amik sokak számára talán meglepő módon, de sokkal jobban megerősítik az izmokat, mint a hirtelen lábemelgetések.

Salsa

A salsa és egyéb latin páros táncok, mint a tangó és társaik, bár hagyományos értelemben nem sorolhatók a fitneszórák soraiba, bizony nagyszerűen megtornáztatják a testet. Nem hiába olyan népszerű, az ezekből merítő, fentebb már említett zumba is. Ha a hagyományosabb kikapcsolódásokat kedveljük, látogassunk el egy latin társas tánc órára, a végére biztosan izomlázunk lesz, miközben 'csak szórakoztunk' egy kicsit...


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!