Hogy min kell változtatnod? Az étkezési szokásaidon! A következő bejegyzésben összegyűjtöttük azokat a tanácsokat, amelyeket ha betartasz, máris sokkal nagyobb esélyekkel remélheted a hosszú, békés és boldog nyugdíjas éveket!

Azért eszünk, hogy éljünk, de a hosszú élet reményében érdemes arra is odafigyelni, hogy pontosan mi is az, amit megeszünk. Az alábbi étkezési tanácsok megfogadásával máris jó útra léphetünk egy egészségesebb élet felé.

Fogyassz vörösbort

Persze csak mértékkel, de igen, a legújabb kutatások arra engednek következtetni, hogy a vörösbor rendszeres és mértéktartó fogyasztása, nemhogy nem jár egészségügyi kockázatokkal, de kifejezetten előnyös, különösen az idősebb emberek számára. És hogy mennyi az annyi? Nőknek egy, férfiaknak maximum két pohár.

Alkalmanként hagyd el a húst

A Kaliforniai Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy aki kevés húst fogyaszt tovább él nagyevő társainál. A magyarázat szerint a kevesebb telített zsírnak és a nagyobb mennyiségben bevitt vitaminoknak, ásványi anyagoknak és antioxidánsoknak köszönhető a szerencsés hatás.

Egyél több zsírt

Nem, nem mondtunk magunknak ellent egy bekezdéssel korábban, igenis kevesebb húst és ezzel együtt kevesebb zsírt érdemes fogyasztani. A megoldás abban áll, hogy a jó, azaz a telítetlen zsírsavak bevitelét javasoljuk, és velünk együtt az orvostudomány is. Ezekben gazdag alapanyagok: olajos magvak, olajbogyó vagy az avokádó.

Lassíts az asztalnál

Valószínűleg már mindenki ismeri, de érdemes leírnunk, az agy csak hosszú percekkel azután érzékeli a jóllakottságot, hogy az bekövetkezett. Magyarán minél lassabban eszel, annál kevesebb is elég. Érdemes hát sok időt szánni az étkezésekre!

 Egyél több halat

A reklámokból már jól ismert omega-3 valóban fontos összetevője az egészséges étrendnek. Persze most nem a hekkre vagy a tavi halakra gondolunk! Hering, lazac és pisztráng, ezek a legjobbak. Ha azonban te vagy a pénztárcád nem szeretitek ezeket, akkor még mindig választhatod a spenótot, ugyanis az is majdnem ugyan jó omega-3 zsírsavforrás, mint a drága tengeri halak.

Fogyassz több gyümölcsöt, zöldséget és rostot

Alapvető jelentőségű, hogy szervezetünk megkapja a megfelelő tápanyagokat, nem is részleteznénk ezek fontosságát. Egyél sok gyümölcsöt és zöldséget! A rostok szintén elhagyhatatlan tartozékai a teljes étrendnek és szükséges kiegészítői az egészséges emésztőrendszernek, úgyhogy érdemes minél több rostot tartalmazó ételt fogyasztani!

Tudtunk újat mondani, illetve ismersz további megfontolásra érdemes tanácsokat? Oszd meg velünk!