Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Könnyű olasz ebéd

Az olasz konyha tudománya sokak számára még mindig nem jelent többet a nagy adag tészták és vastagon megrakott pizzák ismereténél. Pedig mondanunk sem kell, hogy erről sokkal többről van szó és ha egy könnyű ebédre vágyunk bizalommal nyúlhatunk az itáliai szakácskönyv felé. Mi egy klasszikusnak számító parmezános csirkés receptet, most egy kis kukoricapehellyel bolondítunk meg, ráadásul a ropogós falatokat olaj nélkül sütjük ki. Csámm!

Hozzávalók

  • 1 bögre Kellogg's Special K kukoricapehely
  • 1 ek. Liszt
  • 2 ek. Reszelt parmezánsajt
  • 2 kk. olasz fűszerkeverék (oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, majoránna, borsikafű, zsálya)
  • 1/3 bögre olaszos salátaöntet
  • 2 pár csirkemellfilé



Elkészítés:

Egy turmixgép vagy keverőedény és konyhai mixer segítségével keverjük össze a kukoricapelyhet, lisztet, parmezánt, és fűszereket, amíg pelyhek szét nem morzsolódnak. Vehetünk kész olasz fűszerkeveréket, ami a nagyobb márkák kínálatában mind szerepel, de a fent felsorolt fűszerekből a magunk ízlésének megfelelőt is készíthetünk. Az így elkészült morzsalékot fogjuk panírnak használni, így egy erre alkalmas, alacsony falú edénybe, vagy tálcára öntsük ki, és terítsük szét.

A salátaöntethez érve is többféle megoldás közül választhatunk. Vehetünk kész, olajos salátadresszinget, vagy ennek zacskós porváltozatát, amihez csak egy kis olívát kell adni. Mindkettőből számos márkának több terméke is a rendelkezésünkre áll. Persze ezeket is kiválthatjuk, pár perc munkával és készíthetünk magunknak dresszinget. Ehhez csak a korábban már felsorolt fűszerek (vagy egyéb személyes kedvenceink), kellenek és lehetőleg jó minőségű extra szűz olívaolaj. A fűszerezett olaj elkészítésével ráadásul nem kell minden alkalommal bajlódnunk, hiszen ha egyszerre készítünk egy egész üvegnyit, az is hónapokig eláll, sőt így az ízek is jobban összeérnek.

Akármelyik utat is választottuk, salátaöntetet öntsük egy tálba, mártsuk bele a felszeletett húst úgy, hogy mindenhol érje, majd hempergessük a kukoricapelyhes morzsába. Az így elkészült húsokat egy rétegben fektessük egy olajjal hajszálvékonyan kikent vagy sütőpapírral takart tepsibe. Süssük 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig, vagy amíg a hús át nem sül. Ezt egy villával könnyen tesztelhetjük.

Tálaljuk friss zöldsalátával, amit szintén ízesíthetünk az olaszos dresszinggel és pár csipet reszelt parmezánnal koronázhatunk.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Spenót - Az első friss zöldség

Popeye kedvenc eledele az egyik első tavaszi finomság, ami kibújik a földből, így már nem kell az áruházak fagyasztóiban keresgélnünk, friss spenóttal találkozhatunk a piacokon és zöldségeseknél egyaránt. Ez pedig nagy örömre ad okot, még akkor is ha nem szeretnénk a híres rajzfilmtengerészéhez hasonló karizmokat.

Teli egészséggel

Ha nem is mindannyian de a legtöbbünk megharcolt gyerekkorában a spenóttal, amit szüleink akaratunk ellenére akartak belénk erőltetni. Mint sokszor, azonban most is be kell látnunk, hogy bizony igaza volt a 'felnőtteknek', a spenót borzasztó egészséges. Sokak által vitatott, hogy szervezetünknek milyen nehézséget okoz felszívása, de tény, hogy nagyon gazdag vasban. Ez segíti a vérképződést valamint az idegrendszer egészséges működéséhez is hozzájárul. Ez utóbbi hatást tovább erősíti, hogy egy kis adagban napi magnéziumszükségletünk 7-8 %-a is megtalálható, ami szintén segít leküzdeni a mindennapi stresszt és a menstruációs panaszok ellen is hatékony.

A spenótban lévő folsavak és klorofillok magas koncentrációban lassíthatják a daganatos sejtek osztódását, de ellenállóbbá is tesznek ezek megjelenésével szemben.

Ezen kétségkívül fontos tulajdonságok mellett rengeteg vitamint is tartalmaz. A csontok erősségéhez nélkülözhetetlen K-vitamin gazdag forrása, azonban számottevő A- és C- vitaminban is bővelkedik.

A főzeléken túl

Bár legtöbben főzelékként ismerik, friss leveles változatával is érdemes megbarátkozni, hisz igazi csodákat művelhetünk vele a konyhában. Az apróbb, zsenge leveleket akár friss salátaként is fogyaszthatjuk, de párolva húsok köreteként is kiváló. Apróra vágva keverhetjük krumplipüréhez, ízesíthetünk vele rizsféléket, de akár zsemlegombócok kiegészítője is válhat belőle.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

3 Tovább

Ételekkel az ételszagok ellen?

Ha valaki azt állítja, hogy az ő hűtőjének még sosem volt kellemetlen szaga, nos, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy az illető nem mond igazat. Mert bár kétség sem férhet hozzá, hogy a hűtőszekrény az ételek frissen tartásának hosszú évtizedek óta a leghatékonyabb módja, alkalmanként mindig bent felejtünk egy egy fonnyadó gyümölcsöt, megpenészedik valamilyen ételmaradék, vagy elfelejtünk légmentesen elzárni valami erős aromájú alapanyagot. Ha pedig egyszer megtörtént a baj a hűtő eredeti jó tulajdonságának hála, miszerint légmentesen zár, csak komoly küzdelmek árán tudjuk elűzni a szagokat. Sokszor csak a teljes kipakolás és átmosás segít, így jobb a bajt megelőzni. Ehhez adunk tippeket.

Ecet, só, szódabikarbóna

A hűtőgépek alapos átmosására számos jól bevált házi praktika ismert. Ezek közül is a fenti három, minden háztartásban megtalálható szer hozza meg a legjobb eredményt. Sokan tisztán használják az ecetet és ebbe áztatott ronggyal törlik át az egész hűtő belsejét, nem feledkezve meg a rácsok és ládák nehezen elérhető pontjairól, valamint az ajtó gumicsíkjának redőiről sem. Ez a módszer elég drasztikus, azonban biztos beválik. Olyannyira, hogy ha az ecetet 1:1 arányban hígítjuk vízzel is hibátlanul fog működni.

A szódabikarbóna szagmentesító hatása is ismert, ezt a sóhoz hasonlóan 'súrolóporként' használjuk: száraz vagy éppen nedves szivacsra szórjuk, majd alaposan töröljünk át vele mindent. Ne féljünk egyik se fogja felsérteni a gép falának tükörsima felületét.

Fő a megelőzés

Persze rengeteg munkát spórolhatunk meg magunknak ha a kármentés helyett a megelőzésre koncentrálunk. A fenti csodaszerek közül a szódabikarbóna erre is alkalmas. Egy tasakot felbontva a hűtőbe helyezve akár hetekig is képes lehet távol tartani (illetve elszívni) a kellemetlen szagokat.

A citrom azonban ez alkalommal is bebizonyítja, hogy tényleg mindenre jó! Az illatok megőrzésében is jeleskedik, ráadásul többféle módon is bevethetjük. Egyszerűen félbevágva is megteszi de tovább turbózhatjuk erejét, ha a sóval kombinálva vetjük be. Vágjuk félbe, félig kaparjuk ki a belét, majd töltsük fel sóval, és így helyezzük a gépbe. Persze ha ezt túl sok macerának tartanánk levét egy vattapamacsra csöpögtetve is elhelyezhetjük, ekkor azonban ne feledkezzünk meg az utánpótlásról és pár naponta csöpögtessünk újra.

Szintén remekül semlegesíti a szagokat a kávé, nem hiába helyezik el parfümboltok polcain is. Legyen sz egész kávészemekről, őrleményről vagy zaccról, magukba szívják a kellemetlen szagokat és segítenek megőrizni hűtőnk higiéniáját.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Környezet- és pénztárcabarát konyhatippek

Ha igazán fontos számunkra a környezetvédelem, akkor az élet minden területén érdemes keresni a zöld megoldásokat. Nincs ez másképp a konyhában sem, hiszen háztartásunk legenergiaigényesebb gépei itt találhatók. Ne felejtsük el azt sem, hogy a környezetvédelem nem csak nyűg, aminek a legritkább esetben látjuk eredményét, de számos módszerrel még pénzt is spórolhatunk.

Bánjunk okosan a tűzzel!

Mindig a megfelelő méretű gázrózsát (vagy kerámialapot) és fokozatot használjuk. Ha lángok az edény alján is túlnyúlnak és a falát csapdossák azzal rengeteg hőenergia vész kárba. Nem is beszélve az előállításához szükséges gázról, ami pénztárcánkat is fölöslegesen terheli.


Vízforraláshoz nem is biztos, hogy mindig a tűzhely a legalkalmasabb eszköz, legyen az bármilyen fajta is. Egy korszerű vízforraló akár kétszer hatékonyabb is lehet, még akkor is ha a forró vizet utána egy fazékba átöntjük. Ekkor ugyan sok hőt vesztünk, de ezzel a módszerrel még így is időt és pénzt spórolunk, sőt még környezetünk is hálás lesz nekünk.

A sütővel is lehet trükközni

Sok esetben komoly energiát spórolhatunk ha a receptben megadott idő előtt 5-10 perccel leállítjuk a sütőt. Ekkor a bennszorult hő többnyire még bőven elég, hogy az étel elkészítését segítse. Ugyanígy, ahol erre nem hívják fel külön a figyelmünket (mint sütemények, kenyerek esetében) az előmelegítést is nyugodtan elfelejthetjük. Ez általánosságban igaz az egy óránál tovább készülő ételekre, hiszen ezek elég sokáig vannak bent ahhoz, hogy a sütővel egyszerre is kellően átmelegedjenek. Az is fontos, hogy ne legyünk túl kíváncsiak, ha fölöslegesen és túl gyakran nyitogatjuk a sütő ajtaját, azzal alkalmanként akár 10-20 °C-t is veszíthetünk.

A hidegből is megárt a sok

Ne csak a elpazarolt hőre de a hidegre is figyeljünk. Szerezzünk be egy pici hőmérőt és rendszeresen mérjük hűtőnk hőmérsékletét. Persze a modernebb készülékek ezt is megoldják helyettünk. Ha új, ha régi, a hűtő ideális hőmérséklete 2-3 °C körül mozog, míg a fagyasztóban -18 °C-ra is szükség lehet.

Az is fontos, hogy a maradékoknak adjunk időt kihűlni mielőtt betesszük őket a hűtőbe. Pár adag langyos leves az egészet felmelegítheti, amivel fölösleges munkára késztetjük a gépet.

A karbantartásról se feledkezzünk meg. A régi típusú hűtők hátoldalán elrejtett hőleadó tekercsek valósággal vonzzák a port. És persze minél porosabbak, annál kisebb hatásfokon működnek. Ezért évente kétszer is érdemes lehet őket alaposan átporszívózni.

Elég a sok papírszemétből!

A jobb minőségű mikroszálas anyagokból készült törlőruhák rengeteg nedvességet képesek magukba szívni, ráadásul moshatóak is, így ha ezekből eleget tartunk otthon ahhoz, hogy mindig legyen tiszta akár végleg el is felejthetjük a papír törlőkendőket. Ugyanígy, szalvétából sem kell minden étkezés után kidobnunk egy készletet. Bár elegánsnak tűnhet, hogy az éttermek is mindig textilszalvétát használnak, ők is spórolásból teszik.

Mosogasson a gép – de csak okosan

Azt talán mondani sem kell, hogy a mosogatógépet félig üresen beindítani hatalmas pazarlás. Ugyanakkor érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy szemben az első példányokkal a modern gépek hatásfoga sokkal nagyobb. Ha ilyenünk van nyugodtan leszokhatunk az előzetes áztatásról, amivel több tíz liter vizet is spórolhatunk. Szintén nem mindegy, hogy milyen programot indítunk el. Ha nem odakozmált zsíros edényekről van szó többnyire a legrövidebb fokozat is csillogóvá varázsol mindent.



Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Tavaszi gyümölcsös pizza

A gyümölcsös pizza szóösszetétel hallatán biztos sokan kapják fel a fejüket, pedig a klasszikus olasz fogásból kiindulva egy kis ötletességgel igazán finom és egészséges ételeket alkothatunk. Arról nem is beszélve, hogy ezzel az ügyes kis csalással a gyümölcsöket egyébként messziről kerülő gyerekeket is egy kis plusz vitaminhoz juttathatjuk...

Hozzávalók:

  • 4 bögre Kellogg's Corn Flakes
  • 6 ek. cukor
  • 2 ek. vaj vagy margarin
  • 2 ek. kukoricaszirup
  • 50 dkg mascarpone vagy egyéb lágy krémsajt
  • 6 tojás
  • 2-3 bögre gyümölcs, ízlésünk szerint





Elkészítés:

Egy közepes keverőedényben forgassuk össze a kukoricapelyhet, a mikróban felolvasztott margarint és a kukoricaszirupot. Óvatosan egyengessük el egy 20-25 centi átmérőjű pizzás-tepsiben.

Süssük 180°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 5 percig vagy amíg enyhén meg nem pirul, majd engedjük teljesen kihűlni.

A tojások fehérjét és sárgáját válasszuk külön. A sárgáját a cukorral összekeverve géppel verjük keményre, míg a fehérjével külön tegyünk ugyanígy. Ezután összeönthetjük a sárgáját, fehérjét és a sajtkrémet, majd óvatosan forgassuk össze, hogy egységes, sűrű masszát alkossanak. Egyengessük a megsült tésztára majd díszítsük a gyümölcsökkel. Ha a krémünk valamiért nem lett elég sűrű a gyümölcsök felhelyezése előtt tegyük a hűtőbe, hogy a díszítésig kicsit megdermedjen. Ezután is tartsuk tálalásig hűtőben, mert hidegen a legfinomabb. Ha mirelit gyümölcsöt használunk ne legyünk restek azokat teljesen kiolvasztani és lecsepegtetni, mert az olvadó gyümölcsök leve az egészet szétáztathatja.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

1 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek