Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi is az a táplálékpiramis?

Ha egészséges táplálkozásról beszélünk mindig fontos megemlíteni, hogy a különböző korú, nemű, tevékenységű emberek energiaigénye eltérő. Azonban a különböző tápanyagok és így a bevitelükhöz szükséges élelmiszerek aránya többé-kevésbé mindenkinél azonos. Ennek az arányrendszernek a szemléltetésére szokták alkalmazni a a táplálékpiramis ábráját.

 Gabonafélék

Energiaszükségletünk alapját képezik, így a piramisban is legalul foglalnak helyet a gabonafélék és ezek készítményei. A kenyérfélék, péksütemények, gabonapelyhek összetett szénhidrátokat tartalmaznak, így minden egészséges étrend alapját képezik. Sokan idesorolják a rizsféléket, burgonyát és hüvelyeseket is, hiszen szénhidrát és keményítő tartalmuk szintén nagyon magas. A teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek ráadásul a szervezet számára fontos rostokat és vitaminokat is tartalmaznak.

 Zöldségek

A már korábban említett rostok legnagyobb arányban a zöldségfélékben találhatóak meg. Energia tartalmuk elmarad a gabonafélék mögött, de számtalan vitamint és ásványi anyagokat tartalmaznak, melyek közül több antioxidáns hatású.

 Gyümölcsök

Utóbbi két csoportot nem is mindig szokták szétválasztani, hiszen rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban egyaránt gazdagok. A gyümölcsök azonban fontos cukorforrást is jelentenek, amiket a szervezet a magas keményítőtartalmú növényekből (cukorrépa, krumpli) előállítottnál hatékonyabban tud feldolgozni.

 Tejtermékek

A tejtermékek fogyasztása nem csak a gyerekek számára elengedhetetlen. Magas fehérje és ásványi anyag tartalmuk minden életkorban előnyösen befolyásolja a szervezet működését.

 Húsok

A húsok, halfélék, és a tojás biztosítják szervezetük számára a fehérjék bevitelének legjelentősebb forrását, így elhagyásuk csak nagy odafigyeléssel, a bennük található tápanyagok pótlásával oldható meg biztonságosan.

 Zsiradékok

Bár manapság divat démonizálni a zsiradékokat és legtöbben teljesen száműznék őket a konyhából fogyasztásukra kis mértékben feltétlenül szükség van. Nem csak, hogy ez a legmagasabb energiatartalmú csoport, de számos zsírban oldódó vitamin (pl. A-, D-, E-vitaminok) felszívódásához is elengedhetetlenek

 Édességek

A többnyire zsiradékban is gazdag és cukrozott ételek, nem tartalmaznak olyan tápanyagokat, amiket a fenti csoportok valamelyikéből nem vehetnénk magunkhoz, hiszen ezekből készülnek, mégis a legtöbb ember számára az étrend alapvető részét képezik. Kismértékű fogyasztásuk remekül tud illeszkedni az egészséges étrendbe.

A különböző élelmiszerek fent leírt aránya természetesen nem kell, hogy minden étkezéskor, vagy akár minden nap megvalósuljon. Heti vagy kétheti átlagban azonban igyekezzünk a fenti arányokat elérni. Fontos továbbá, hogy mint sok másban, az étkezésben sincs egyetemes, aranyszabály. Figyeljünk testünk jeleire, és ha úgy érezzük a szakemberek minden tanácsát betartva is hiányunk van valamiből, vagy épp ellenkezőleg, nem kívánjuk az adott élelmiszert, ne féljünk változtatni.

0 Tovább

Őszi vitaminbombák 3.

Fekete áfonya

A hazánkban nem sok helyen termő, így meglehetősen drága fekete áfonya nem csak a vadételek remek kiegészítője, de egészségünk megóvása szempontjából is rendkívül hasznos. Ahogy a sötétlila hamvas gyümölcsök többsége, az áfonya is teli van antioxidáns hatású antocianidokkal így megakadályozza a rákos sejtek szaporodását és így a daganatok kialakulásának esélyét csökkenti. C-vitamin tartalma sem utolsó így immunerősítő hatása különösen fontos lehet a megfázásos időszakban.

 

Szilva

Ha már a sötétlila gyümölcsöknél tartunk, meg kell említenünk a szilvát is. Az ebben a gyümölcsben található anyagok is rendkívül hatékonyan veszik fel a harcot a rákos sejtekkel szemben, valamint koleszterincsökkentő hatása is ismert. Ám legrégebb óta egy mindennapi de annál bosszantóbb probléma kezelésére alkalmazzák: ez az egyik leghatékonyabb természetes hashajtó.

 

Mogyoró

Bár a mogyoró, mint az olajos magvak többsége rengeteg kalóriát és zsírt tartalmaz, nem szabad megijedni tőle. Ezek a zsírsavak ugyanis telítetlenek, így nem, hogy nem károsak, de kimndottan jót tesznek szervezetünknek. Támogatják az idegműködést és jelentős koleszterincsökkentő hatásuk is van. A mogyoró E- C- és B-vitaminokban is gazdag így a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is hatékony védelmet nyújt.

0 Tovább

Őszi vitaminbombák 2.

A tegnap kezdett sorozatunk mai részében egy igazi klasszikussal és két hasonlóan kedvelt, ám lényegesen ritkábban fogyasztott kedvenccel ismerkedünk meg.

Körte

A körtéknek az almákhoz hasonlóan rengeteg különböző fajtája ismert. Szabálytalan formájuk mellett másik közös tulajdonságuk, hogy rengeteg, rostot ásványi anyagot, és vitamint tartalmaznak. Csupán egy körte is biztosítja az ajánlott napi rostbevitel közel 5 %-át, ami a bélrendszerre gyakorolt pozitív hatásának hála segít megóvja a vastagbelet és a nyálkahártyát a rákos vegyületektől. Egyéb immunerősítő hatása is van, hiszen az almákénál lényegesen magasabb C-vitamin szintje ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben.

 

Gesztenye

A szelídgesztenye az ősz és a tél egyik legkedveltebb finomsága, ám lássuk be leginkább utcai árusoktól vásárolt kis tasakokból, vagy püré formában fogyasztjuk. Pedig a szúrós héjba bújt kis termés igazán egészséges! C-vitamin tartalma vetekszik a citroméval, ezen felül pedig rengeteg káliumot és kalciumot tartalmaz, így hasmenéses vagy hányásos betegségek esetén is hasznos lehet. A népi gyógymódik régóta használják légúti megbetegedések, szamárköhögés és hörghurut kezelésére, aminek eredményeit a modern orvostudomány is alátámasztja.

 

Sütőtök

A rikító narancssárga sütőtök egy másik igazi őszi-téli finomság, pedig jótékony hatásai az év bármely egyéb részében is hasznunkra lennének. A tökfélék közül ebben találhatóak a legnagyobb mennyiségben A-, B- és C-vitaminok, amik erősítik az immunrendszer és támogatják az idegrendszert, agyműködést. Magas ásványi anyag tartalmának hála bővelkedik antioxidánsokban, így a daganatos és érrendszeri betegségek megelőzésében is jeleskedik. A sütés mellett számos egyéb módon, krémleveskét, krumplit kiváltó püréként, húsok mellett köretként remekül alkalmazható így remek alapanyag a konyhában is.

0 Tovább

Őszi vitaminbombák 1.

Azt mindannyian megtanultuk még kisiskolás korunkban, hogy az ősz a betakarítás évszaka. Ám az már kevésbé köztudott, hogy az ilyenkor a boltokban és piacokon megtalálható rengeteg friss finomságnak milyen élettani hatásai vannak. Ezeket vesszük most végig.

Dió

A dió a maghéjasok családjába tartozik, így a többi rokonához hasonlóan kiváló E-vitamin forrás. Ez nem csak növeli állóképességünket, de vértisztító hatásának hála lassítja az öregedést is.  A manapság egyre fontosabbnak ítélt omega 3 és egyéb telítetlen zsírsavak is megtalálhatók benne. A dió számos olyan ásványi anyagot, E-vitamint, vasat, fehérjéket, foszfort és káliumot is tartalmaz, amiket általában állati eredetű táplálékokból veszünk magunkhoz, így a vegetáriánusok is nagyszerűen alkalmazhatják.

Alma

Az almáknak számos faja létezik, de mindegyikre igaz, hogy gazdagok kalciumban, foszforban, vasban és magnéziumban. Ezek kiegyensúlyozottá teszik szervezetünket és idegrendszerünket is támogatják. Ezen felül az almák jelentős A és B-vitamin forrásnak tekinthetők, amik együtt különösen jó hatással vannak a bőrre, a hajra és a fogakra. Anyukánk nem tévedett nagyot, amikor kijelentette, hogy a „héjában van a vitamin”, hiszen a C-vitamin valóban itt koncentrálódik.

Szőlő

A szőlő klasszikus őszi gyümölcs, ami ilyenkor minden gyümölcskosár kötelező szereplője. Bővelkedik ásványi anyagokban, elsősorban káliumban, de antioxidánsokat és koleszterincsökkentő anyagokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Érdemes azonban ésszel fogyasztani, hiszen ez az egyik legmagasabb cukor tartalmű gyümölcs. Ez persze a kiváló borok készítéséhez elengedhetetlen, de mint tudjuk túlzott fogyasztása sok baj eredője lehet.

0 Tovább

7 tipp az egészséges reggelihez!

Mind tudjuk, ha bal lábbal kelünk fel, az hogyan tudja rányomni bélyegét napunkra. Így van ez a reggelivel is. Mivel ez a nap első étkezése, olyannak kell lennie, hogy lendületet adjon napunknak. Így különösen fontos, hogy már reggel a lehető legegészségesebben étkezzünk és igyekezzünk olyan tápanyagokkal ellátni szervezetünket, amikből ebben a napszakban van a legnagyobb szüksége.

 

1. A kevesebb néha több!

A táplálkozástudományi szakemberek jelentős többsége mára elvetette a „reggelizz, mint egy király...” elvét. Hogy napunkat dinamikusan kezdjük, nincs szükség nehéz, gyakran zsíros vagy túl cukros ételek fogyasztására. Sőt, ezek a legtöbb esetben arra ösztönöznek, hogy visszabújjunk az ágyba. Sokkal fontosabb a kellő mennyiségű ásványi anyag, rost és fehérje bevitele.

 

2. Gondolkozzunk előre!

Próbáljuk meg már előző este, vagy még a délutáni bevásárlás alkalmával kitalálni mit eszünk másnap reggel. Ha ezt nem tesszük meg, az gyakran kapkodáshoz és fölösleges stresszhez, a szükséges hozzávalók hiánya pedig végül az egészségtelenebb ételekhez fordulást eredményezi.

 

3. Szénhidrátok helyett rostok

A nehéz, szervezetünket megterhelő szénhidrátok, mint a kenyér és egyéb, gyakran cukros pékáruk helyett fogyasszunk könnyebben emészthető gabonatermékeket. A jó minőségű gabonapelyhek nem csak a szervezetünk számára elengedhetetlen rostokat tartalmazzák, de a hozzájuk adott vitaminok és ásványi anyagok is segítenek, hogy jól induljon a napunk.

 

 

4. Legyünk kenyérkirályok

Ha mégis a kenyérfélék mellett döntünk, ne legyünk spórolósak. Bár a teljes kiőrlésű, barna és magvas kenyerek drágábbak az egyszerűbb fajtáknál, sokkal egészségesebbek, és ízük is változatosabb.

 

5. Faljuk fel a csendéletet!

Ne csak a díszítés végett tartsunk otthon gyümölcskosarat, hisz ezek a legegyszerűbb almáktól kezdve a különlegességnek számító trópusi szerzeményekig mind nagyon egészségesek. Egy körtét, barackot, vagy bármely, a szezonnak megfelelő gyümölcsöt akár a buszhoz sietve is elmajszolhatunk, de ha ráérünk reggeli gabonapelyhünket vagy joghurtunkat is „feltuningolhatjuk” velük.

 

6. Inni, inni és inni

Ne feledkezzünk meg a kellő folyadék beviteléről sem! Egész este nem ittunk, így nem ok nélkül érezzük magunkat szomjasnak reggel. Ráadásul a kávé, a zuhanyzás vagy az indulás körüli stressz csak rontanak ezen. Maradjunk hidratáltak, de ügyeljünk arra is, hogyan. Mielőtt magunkba döntünk egy liter cukros gyümölcslevet, érdemes meginni egy pohár vizet, hogy szomjunk csillapítsa. Utána jöhetnek az ízek.

 

7. Helyben vagy elvitelre?

Nem mindannyiunk szeret korán reggel, indulás előtt enni. Ha szervezetünk nem kívánja a reggelit, az rendben van, de ekkor is gondoskodnunk kell a később ébredő étvágyunkról. Vegyünk zárható nejlonzacskókat, dobozokat, melyekben gusztusosan vihetünk magunkkal bármiféle élelmet. Ezek elkészítésénél is vegyük figyelembe a fent leírtakat, hiszen nem csak egy szendvics, de kis törődéssel és gondolkozással bármilyen egyéb egészséges finomság is elcsomagolhatóvá válik.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek