Ha egészséges táplálkozásról beszélünk mindig fontos megemlíteni, hogy a különböző korú, nemű, tevékenységű emberek energiaigénye eltérő. Azonban a különböző tápanyagok és így a bevitelükhöz szükséges élelmiszerek aránya többé-kevésbé mindenkinél azonos. Ennek az arányrendszernek a szemléltetésére szokták alkalmazni a a táplálékpiramis ábráját.

 Gabonafélék

Energiaszükségletünk alapját képezik, így a piramisban is legalul foglalnak helyet a gabonafélék és ezek készítményei. A kenyérfélék, péksütemények, gabonapelyhek összetett szénhidrátokat tartalmaznak, így minden egészséges étrend alapját képezik. Sokan idesorolják a rizsféléket, burgonyát és hüvelyeseket is, hiszen szénhidrát és keményítő tartalmuk szintén nagyon magas. A teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek ráadásul a szervezet számára fontos rostokat és vitaminokat is tartalmaznak.

 Zöldségek

A már korábban említett rostok legnagyobb arányban a zöldségfélékben találhatóak meg. Energia tartalmuk elmarad a gabonafélék mögött, de számtalan vitamint és ásványi anyagokat tartalmaznak, melyek közül több antioxidáns hatású.

 Gyümölcsök

Utóbbi két csoportot nem is mindig szokták szétválasztani, hiszen rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban egyaránt gazdagok. A gyümölcsök azonban fontos cukorforrást is jelentenek, amiket a szervezet a magas keményítőtartalmú növényekből (cukorrépa, krumpli) előállítottnál hatékonyabban tud feldolgozni.

 Tejtermékek

A tejtermékek fogyasztása nem csak a gyerekek számára elengedhetetlen. Magas fehérje és ásványi anyag tartalmuk minden életkorban előnyösen befolyásolja a szervezet működését.

 Húsok

A húsok, halfélék, és a tojás biztosítják szervezetük számára a fehérjék bevitelének legjelentősebb forrását, így elhagyásuk csak nagy odafigyeléssel, a bennük található tápanyagok pótlásával oldható meg biztonságosan.

 Zsiradékok

Bár manapság divat démonizálni a zsiradékokat és legtöbben teljesen száműznék őket a konyhából fogyasztásukra kis mértékben feltétlenül szükség van. Nem csak, hogy ez a legmagasabb energiatartalmú csoport, de számos zsírban oldódó vitamin (pl. A-, D-, E-vitaminok) felszívódásához is elengedhetetlenek

 Édességek

A többnyire zsiradékban is gazdag és cukrozott ételek, nem tartalmaznak olyan tápanyagokat, amiket a fenti csoportok valamelyikéből nem vehetnénk magunkhoz, hiszen ezekből készülnek, mégis a legtöbb ember számára az étrend alapvető részét képezik. Kismértékű fogyasztásuk remekül tud illeszkedni az egészséges étrendbe.

A különböző élelmiszerek fent leírt aránya természetesen nem kell, hogy minden étkezéskor, vagy akár minden nap megvalósuljon. Heti vagy kétheti átlagban azonban igyekezzünk a fenti arányokat elérni. Fontos továbbá, hogy mint sok másban, az étkezésben sincs egyetemes, aranyszabály. Figyeljünk testünk jeleire, és ha úgy érezzük a szakemberek minden tanácsát betartva is hiányunk van valamiből, vagy épp ellenkezőleg, nem kívánjuk az adott élelmiszert, ne féljünk változtatni.