Fekete áfonya

A hazánkban nem sok helyen termő, így meglehetősen drága fekete áfonya nem csak a vadételek remek kiegészítője, de egészségünk megóvása szempontjából is rendkívül hasznos. Ahogy a sötétlila hamvas gyümölcsök többsége, az áfonya is teli van antioxidáns hatású antocianidokkal így megakadályozza a rákos sejtek szaporodását és így a daganatok kialakulásának esélyét csökkenti. C-vitamin tartalma sem utolsó így immunerősítő hatása különösen fontos lehet a megfázásos időszakban.

 

Szilva

Ha már a sötétlila gyümölcsöknél tartunk, meg kell említenünk a szilvát is. Az ebben a gyümölcsben található anyagok is rendkívül hatékonyan veszik fel a harcot a rákos sejtekkel szemben, valamint koleszterincsökkentő hatása is ismert. Ám legrégebb óta egy mindennapi de annál bosszantóbb probléma kezelésére alkalmazzák: ez az egyik leghatékonyabb természetes hashajtó.

 

Mogyoró

Bár a mogyoró, mint az olajos magvak többsége rengeteg kalóriát és zsírt tartalmaz, nem szabad megijedni tőle. Ezek a zsírsavak ugyanis telítetlenek, így nem, hogy nem károsak, de kimndottan jót tesznek szervezetünknek. Támogatják az idegműködést és jelentős koleszterincsökkentő hatásuk is van. A mogyoró E- C- és B-vitaminokban is gazdag így a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is hatékony védelmet nyújt.