Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Faragjunk tököt!

Itt van az igazi ősz, amivel együtt megérkezett a sütőtök szezonja is! Ennek a gyönyörű színű, hatalmas zöldségnek pedig természetesen nem csak a finom íze miatt örülhetünk. Mint már korábban írtuk a sütőtök rendkívül egészséges, a tökfélék közül ennek legmagasabb a vitamintartalma, aminek hála erősíti az immunrendszert, valamint antioxidánsainak hála a daganatos érrendszeri megbetegedések ellen is kiváló védelmet nyújt.

Ezek azonban mind csak hosszú távú előnyök, pedig a tökből pár perc leforgása alatt is rendkívül szórakoztató szerzemény válhat.

A zöldségek faragásának Írországban és Nagy-Britanniában évszázados hagyománya van, ám ekkor még nem tököt, hanem lényegesen kisebb retek és répaféléket faragtak az őszi időszakban. Ez a népszokás ekkor azonban még nem kapcsolódott a Halottak-napjának megfelelő Halloween ünnepéhez, sokkal inkább az őszi betakarítás egészéhez kötődött. A tök, mint oly sok egyéb Észak-Amerikában jött divatba, amikor az angolszász bevándorlók felfelezték, hogy ennek látványos kifaragása sokkal egyszerűbb, hiszen a nagyméretű tökökkel könnyebb a munka. Ráadásul belsejükből lényegesen könnyebb kivájni a sok száz maggal teli lágy részt, hogy ennek helyére később gyertya kerüljön.

 

A tökfaragás mára igazi művészeti ággá nőtte ki magát, egyes hihetetlen türelemmel és kézügyességgel megáldott művészek valóságos mesterműveket képesek a tökökből kivájni.

Persze nem szükséges rögtön a Sixtus-kápolna híres mennyezetfreskóját megformálnunk. Rendkívül szórakoztató elfoglaltságban lesz részünk akkor is ha csak egy az amerikai filmekből jól ismert vigyorgó fejet vájunk a narancssárga héjba. Ehhez nincs is másra szükségünk, mint egy jókora tökre, egy éles késre és pár perc koncentrációra. Mindezt természetesen még szórakoztatóbban tehetjük meg, ha a tököt a szobrászkodás mellett a konyhában is felhasználjuk!

0 Tovább

5 egészséges snack

Sokan gondolják úgy, hogy az egészséges táplálkozás felé vezető úton az első lépés a cukros nassok elleni tilalmat bevezetése. Ez így rendben is lenne, de nem kevés ember esik abba a hibába, hogy ezeket önkéntelenül is sós snackekkel pótolja, mert lássuk be: egy fárasztó nap után bizony jó érzés a tévé előtt ülve majszolni valami apróságot, még ha már vacsoráztunk is. Pedig a sózott mogyoró, burgonyachips vagy ropi nem sokkal jobbak, mint cukrozott társaik. Mégis mivel helyettesíthetjük akkor a fent említetteket úgy, hogy abból kárunk ne származzon? Erre következik itt most néhány példa.

Olívabogyó

Az olívával sokan úgy vannak, mint a spenóttal: gyerekkorukban egyszer megkóstolják, aztán egy életre eldöntik, hogy ezt bizony nem szeretik. Pedig érdemes, neki adni még egy esélyt, hiszen a különböző fajták ízvilága és ereje igencsak eltérő lehet. Ráadásul az alapvető rostok mellett számtalan vitamint tartalmaznak, aminek hála messze egészségesebbek, mint a szokásos nassok. Igaz bár, hogy ezek roppant sós vízben lettek tartósítva, ha bő vízzel átmossuk őket ennek a nemkívánatos sótartalomnak a jelentős részétől megszabadulhatunk.

 

Zöldségrudacskák

Vágjunk fel uborkát, répát, kaliforniai paprikát hosszában csíkokra és majszoljuk el ezeket. Meg fogunk lepődni milyen jólesnek! Ha ez nem elégítene ki minket, ehetünk hozzájuk valami mártogatni valót. Persze itt is érdemesebb a boltiak helyett valami sajátot készíteni: egy karakteresebb ízű rokfortos kence vagy kőrözött kiválóan passzol a zöldségekhez természetes ízéhez, de készíthetünk egy könnyű paradicsom salsát vagy padlizsánkrémet is.

 

Zöldség- és gyümölcschipsek

Bizony a klasszikus chips nem csak krumpliból készíthető. Nagyon finom a répából, zellerből, cukkiniből vagy akár céklából készült ropogtatni való is. Sőt nem csak zöldségeket, de gyümölcsöket, almát, ananászt is el lehet így készíteni. Ezek számos verziója kapható a boltokban is, de az interneten fellelhető tömérdek recept segítségével magunk is kísérletezhetünk.

 

Popcorn

Bár ez az egyik legalapvetőbb filmnézős ropogtatni való mégsem lehet együtt emlegetni a többiekkel. Egyrészt levegős állagából adódóan, sokkal kevesebbet falunk fel belőle, másrészt a kukorica szemeket egészben fogyasztjuk el, így sokkal több gazdagabb vitaminokban és rostokban. Persze érdemes a túlsózott, extra zsiradékkal pattogtatott bolti kukoricákat elkerülni. A saját készítésű kukoricát sem tart sokkal tovább elkészíteni, mint a zacskózottat betenni a mikróba, ráadásul, ha magunk készítjük úgy ízesítjük, ahogy csak szeretnénk.

 

Magvak

Bár pár sorral feljebb a sózott magvakat kerülendőként emlegettük, ez nem igaz minden fajtájukra. A bolti mogyoró, sózott mandula és társaik a pörkölés során extra zsiradékokat vesznek fel, majd rengeteg sóval ízesítik őket. Pedig önmagukban egyáltalán nem károsak! Saját zsírtartalmuk telítetlen zsírsavakból áll, efelett jelentékeny mennyiségű E-vitamin, magnéziumot, kalciumot és proteint tartalmaznak. Ha a boltok polcain a sótlan magvakat keressük, esetleg magunk őröljük őket nem lőhetünk nagyon mellé!

0 Tovább

Mit együnk futáshoz?

A futás idehaza és az egész világon egyre népszerűbb napi testmozgás. Elég csak a Margitszigetre kimenni és láthatjuk, hogy egyre többen választják a futópályát a konditermek helyett. A futáshoz szükséges felszerelésekről, edzésprogramokról rengeteg információt találni szerte az interneten. Arról már lényegesen kevesebbet, hogy milyen étrend szükséges, ha ezt a sportot űzzük, így ezeket az alapelveket próbáljuk meg röviden összefoglalni.

Minden megerőltető sport esetén szüksége van szervezetünknek a kellő mennyiségű energia bevitelére. Ezt a közhiedelemmel ellentétben nem a fehérjék, hanem a szénhidrátok, teljes kiőrlésű gabonák, egyes zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával érhetjük el leghatékonyabban. Ezzel párhuzamosan csökkenteni kell a zsíros és nehezen fogyasztható ételek arányát.

Futás előtt 1-1,5 órával szükséges szervezetünknek megadni a kellő energiaforrást, így könnyen emészthető, de szénhidrátban gazdag ételt fogyasszunk. Erre tökéletes egy banán, vagy kimondottan sportolóknak készített energiaszelet. Nem gond az sem, ha valami tésztafélét, vagy hüvelyes zöldségeket fogyasztunk, ekkor azonban érdemes nagyjából két órát várni.

Fontos, hogy ha több, mint egy órát futunk akkor menet közben se feledkezzünk meg az energiabevitelről. Az első egy óra futás után, majd ezt követően negyven percenként szükséges legalább 100 kalória bevitele.

 

A legfontosabb azonban mégis az, hogy elég folyadékot fogyasszunk futás előtt, alatt és közben! Kerüljük a szódát és a szénsavas üdítőket, fogyasztásuk futás közben kellemetlenségekkel járhat. Mentes vizet azonban mindig vigyünk magunkkal és azt tudatosan fogyasszuk, még az előtt, hogy ténylegesen megszomjaznánk. Legalább 20 percenként 2 dl folyadékra lesz szükségünk! Ha hosszabb ideig futunk izotóniás sportitalra is szükségünk lehet. Ezek szénhidrát és sótartalma segíti a folyadék felszívódását, és a szervezet folyadékháztartásának helyrebillentését. Futás után figyeljünk testünk jeleire, a sötét színű vizelet a dehidratáltság jele!

Futás után is pótoljuk az elvesztett folyadék és energiamennyiséget. Igyunk egy nagy pohár narancslevet és fogyasszunk ismét magas szénhidráttartalmú ételeket. Az edzést követő 30 percben van izmainknak a legnagyobb szüksége a proteinek bevitelére is, hogy fejlődni és regenerálódni tudjanak. Ezzel elkerülhető az izomláz és izommerevség kialakulása is.

0 Tovább

A legfinomabb reggeli - 5 perc alatt!

Néha a legegyszerűbb receptek a legfinomabbak. Így van ez a most következővel is, ami bár valóban hihetetlenül egyszerű az eredmény nem csak, hogy finom, de ízlésesen tálalva olyan látványos is, hogy nem csak a reggeli menüben, de egy elegáns vacsorán is megállná a helyét.

 

Hozzávalók

  • egy fél banán
  • pár csepp vaníliaaroma
  • fél bögre natúr joghurt
  • fél bögre szeletelt eper
  • fél bögre kukoricapehely

 

 

 

 

 

Mint a hozzávalókból is látszik az ízletes reggeli elkészítése nem igényel bonyolult előkészületeket. A banánt villával összenyomkodjuk, majd a vaníliával együtt jól elkeverjük a joghurtban. Innen már csak a tálalás van hátra, ami tulajdonképpen a fantáziánkra van bízva. A gabonapelyhet, az eperszeleteket és az előbb kikevert masszát rétegesen adagoljuk egy keskeny, magas pohárba, fagylaltos kehelybe, hogy a különönöző szintek szépen elváljanak egymástól az üveg falánál.

 

Ha nem magunknak készítjük e gyors de ínycsiklandozó desszertet, hanem vendégeket várunk a pohár tetejét díszíthetjük egy megmaradt szelet eperrel vagy pár levél mentával is. De ne feledjük, a tökéletes eredmény eléréséhez a hozzávalókat csak közvetlenül a tálalás előtt adagoljuk ki, hogy a gabonapehely még friss, ropogós legyen!

 

 

 

0 Tovább

Indul a céklaszezon!

A cékla a répafélék rokonságába tartozó eredetileg a Földközi-tenger mentén őshonos gumós növény, melyet azonban már hazánkban is több száz éve termelnek és fogyasztanak. Nem is hiába, hiszen a jellegzetes vöröses-lilás ciklámen színű növénynek számos jótékony tulajdonsága van.

A céklában rengeteg ásványi- és tápanyag, valamint vitamin található. Káliumtartalma meglehetősen magas így az izomműködés támogatásán keresztül nagyban növeli állóképességünket, és jótékony vérképző hatása is van. Utóbbit annak ellenére tudja produkálni, hogy vastartalma nem lényegesen magasabb, mint sok egyéb zöldségé, ám a szervezet a jóval hatékonyabban tudja ezt felhasználni. Magas B-vitamin tartalma az idegrendszert támogatja, a C-vitamin pedig ezen felül erősíti az immunrendszert. Ennek hála a hagyományos népi gyógyászatban már évszázadok óta alkalmazzák előszeretettel a nátha, a megfázás és az influenza tüneteinek leküzdésére. Cholin tartalma is magas, ami egy a májat, vesét és húgyhólyagot hatékonyan tisztító, méregtelenítő vegyület, így a cékla számos intenzív fogyasztó- és méregtelenítőkúra kedvelt alapanyaga is.

Ami azonban a legfontosabb, hogy a cékla szeptember közepétől november közepéig terem. Legtöbbünk savanyúságként találkozik vele, aminek hatására a hasznos anyagok egy része elvész, azonban még így is rendkívül egészséges táplálékhoz jutunk. Pedig a többi gumós növényhez hasonlóan ez is viszonylag sokáig eltartható frissen, így a téli hónapokban az egyik legkiválóbb tápanyagforrássá válhat.

Tápanyagtartalom 100 g-ban Energia 40 kcal   180 kJ

Szénhidrátok    

9 95 g

Cukrok  

4,80 g

Rost

2,00 g

Zsír

0,18 g

Fehérje

1,68 g

Víz

87 g

Tiamin (B1-vitamin)  0,029 mg  

2%

Riboflavin (B2-vitamin)  0,041 mg  

3%

Niacin (B3-vitamin)  0,329 mg  

2%

Pantoténsav (B5-vitamin)  0,147 mg 

3%

B6-vitamin  0,065 mg

5%

Folsav (B9-vitamin)  80 μg 

20%

C-vitamin  3,6 mg

6%

Kalcium  16 mg

2%

Vas  0,78 mg

6%

Magnézium  23 mg

6% 

Foszfor  38 mg

5%

Kálium  304 mg  

6%

Nátrium  285 mg

19%

Cink  0,35 mg

3%

A százalékos értékek az amerikai felnőtt
javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.
Forrás: USDA tápanyag adatbázis

Forrás: Wikipédia

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek