A cékla a répafélék rokonságába tartozó eredetileg a Földközi-tenger mentén őshonos gumós növény, melyet azonban már hazánkban is több száz éve termelnek és fogyasztanak. Nem is hiába, hiszen a jellegzetes vöröses-lilás ciklámen színű növénynek számos jótékony tulajdonsága van.

A céklában rengeteg ásványi- és tápanyag, valamint vitamin található. Káliumtartalma meglehetősen magas így az izomműködés támogatásán keresztül nagyban növeli állóképességünket, és jótékony vérképző hatása is van. Utóbbit annak ellenére tudja produkálni, hogy vastartalma nem lényegesen magasabb, mint sok egyéb zöldségé, ám a szervezet a jóval hatékonyabban tudja ezt felhasználni. Magas B-vitamin tartalma az idegrendszert támogatja, a C-vitamin pedig ezen felül erősíti az immunrendszert. Ennek hála a hagyományos népi gyógyászatban már évszázadok óta alkalmazzák előszeretettel a nátha, a megfázás és az influenza tüneteinek leküzdésére. Cholin tartalma is magas, ami egy a májat, vesét és húgyhólyagot hatékonyan tisztító, méregtelenítő vegyület, így a cékla számos intenzív fogyasztó- és méregtelenítőkúra kedvelt alapanyaga is.

Ami azonban a legfontosabb, hogy a cékla szeptember közepétől november közepéig terem. Legtöbbünk savanyúságként találkozik vele, aminek hatására a hasznos anyagok egy része elvész, azonban még így is rendkívül egészséges táplálékhoz jutunk. Pedig a többi gumós növényhez hasonlóan ez is viszonylag sokáig eltartható frissen, így a téli hónapokban az egyik legkiválóbb tápanyagforrássá válhat.

Tápanyagtartalom 100 g-ban Energia 40 kcal   180 kJ

Szénhidrátok    

9 95 g

Cukrok  

4,80 g

Rost

2,00 g

Zsír

0,18 g

Fehérje

1,68 g

Víz

87 g

Tiamin (B1-vitamin)  0,029 mg  

2%

Riboflavin (B2-vitamin)  0,041 mg  

3%

Niacin (B3-vitamin)  0,329 mg  

2%

Pantoténsav (B5-vitamin)  0,147 mg 

3%

B6-vitamin  0,065 mg

5%

Folsav (B9-vitamin)  80 μg 

20%

C-vitamin  3,6 mg

6%

Kalcium  16 mg

2%

Vas  0,78 mg

6%

Magnézium  23 mg

6% 

Foszfor  38 mg

5%

Kálium  304 mg  

6%

Nátrium  285 mg

19%

Cink  0,35 mg

3%

A százalékos értékek az amerikai felnőtt
javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.
Forrás: USDA tápanyag adatbázis

Forrás: Wikipédia