Bár a karácsonyi menük első hallásra roppant megterhelőek és egészségtelenek, valójában a hagyományos recepteknél felhasznált alapanyagok többsége igen jótékony szervezetünkre nézve. Mértéktartó fogyasztásuk mellett nem kell rövidebb vagy hosszabb távon jelentkező egészségügyi problémáktól tartani.
Mégis akadnak azonban olyan fogások melyeket kissé megreformálva még egészségesebb, de mégis hagyományos és finom karácsonyi vacsorát tálalhatunk családunk számára. Ezekből adunk most rövid ízelítőt.
Ne rontsuk el a halat!
Ha már a több szempontból is egészséges halvacsora mellett döntünk, ne rontsuk el azzal az egészet, hogy a vízi jószágokat vastagon panírozva és olajban kisütve fogyasszuk. A Rántott ponty helyett kevés vajon párolt halfilét is készíthetünk, melyeket zöld-fűszerekkel mennyei gasztronómiai magasságokba emelhetünk. A hagyományos ponty és harcsa mellett próbálkozhatunk tengeri halakkal, lazaccal, vagy a mostanában egyre népszerűbb pangasius-szal is.
A családi asztalok többségén elengedhetetlen tartármártást is feljavíthatjuk. Hagyjuk ki a bolti majonézt és főt tojássárgáját keverjünk a mustáros, citromleves krémbe. Ha nagyon ügyelni akarunk alakunkra még a tejfölt is kiválthatjuk, részben vagy egészben, lényegesen kevesebb zsírt tartalmazó joghurttal.
A szintén kihagyhatatlan töltött káposzta kalóriaadagját is visszavághatjuk. Használjuk sertés helyett füstölt pulykacombot, így a füstös hús íze megmarad, de jóval soványabb hús kerülhet a fazékba. Ha babonából vagy egyéb okokból a sertésről nem akarnánk lemondani, akkor is levághatjuk elkészítés előtt a túlzottan zsíros darabokat.
Talán a desszerteket a legnehezebb megreformálni, hiszen ha a nagyi titkos bejglireceptjét használjuk, akkor nem szívesen veszünk vissza a cukor mennyiségéből. Azonban ha nem így teszünk jó tudni, hogy a régebbi szakácskönyvekben és recepteken feltüntetett cukormennyiségnek gyakran kétharmada vagy fele is elég lehet ha nem vagyunk túlzottan édesszájúak. De ha nem is merünk kísérletezni, egy valamit biztosan megtehetünk: felejtsük el a tálalás után extra porcukorral megszórt süteményeket!
Utolsó kommentek