Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Alvásmítoszok – I. rész

Azt gondolnánk, hogy egy évezredek óta megfigyelt jelenséggel kapcsolatban az emberek jelentős része széleskörű ismeretekkel rendelkezik, mégis kevés olyan dolog van, ami körül annyi tévhit terjengene, mint az alvás. Most kezdődő sorozatunkban ezeket a köztudatban élő mítoszokat vizsgáljuk meg, hogy egyszer s mindenkorra tiszta vizet öntsünk a pohárba.

0 Tovább

10 dolog, ami miatt lehet, hogy nem tudsz aludni

Rossz alvó vagy? Akkor is csak kínkeservesen tudsz elaludni, amikor épp nincs negyven fok a lakásban? Összeállításunkból most megtalálhatod a probléma forrását.

0 Tovább

Aludj jól – allergiásan is!

Már többször is írtuk milyen sok ember mindennapjait keseríti meg az allergia. Azonban nem csak a mindennapokról van szó, de ezek minden percéről, beleértve a nélkülözhetetlen pihenést is. A folyamatos orrfolyás, orrdugulás, a köhögés vagy az egyéb tünetek gyakorlatilag ellehetetlenítik a az igazán pihentető alvást. Enélkül pedig másnap dekoncentráltak, fáradékonyak és ingerlékenyek leszünk. Ráadásul allergiatípustól függően ez az időszak akár hetekig is eltarthat, aminek végére szinte kész zombivá válik az ember. Ezt elkerülendő érdemes betartani az alábbi tippeket.

Lefekvés előtt orrmosás

Igen, jól olvastátok, nem fogmosás hanem orrmosás. Hiába fújjuk ugyanis egész nap az orrunkat, vagy csepegtetünk és spriccelünk, a szervezetünkbe jutó irritáló részecskék, megragadnak a nyálkahártyánkon és orrüregünk apró szőrszálain. Így utánpótlás nélkül is egész este kellemetlen tünetekkel akadályozhatják a pihenést.

Eltávolításukhoz egy bögre langyos vízre lesz szükségünk, melybe fél kiskanálnyi sót keverünk. Egy patikákban kapható gumi szívófejű pipettával szívjuk fel az enyhén sós folyadékot és fejünket enyhén megdöntve fecskendezzük az orrüregünkbe. Ne ijedjünk meg ha a másik orrlyukunkból is vagy szánkból folyik vissza a folyadék, ez teljesen normális, hisz mind összeköttetésen vannak. A csöpögtetést orrlyukanként 2-3szor ismételjük meg!

Haladjunk a korral!

Na ragadjunk le a korábban bevált antihisztamineknél! Az allergiás gyógyszerek rohamosan fejlődnek, az újabb típusoknak már többnyire nincs álmatlanságot okozó mellékhatásuk, mint az korábban gyakori volt. Egy beváltnak hitt gyógyszert persze nem könnyű döntés félretenni, de orvosunk vagy gyógyszerészünk véleményének kikérése mellett érdemes lehet kísérletezni.

Tisztulj eukaliptuszos fürdővel

Korábbi cikkünkben már hangsúlyoztuk, milyen fontos, hogy a nap végén kimossuk hajunkból a láthatatlan polleneket, amik titokban kínoznak minket. Zuhanyzás vagy fürdés közben azonban két legyet is üthetünk egy csapásra. Cseppentsünk néhány csepp eukaliptusz-eszencia olajat a fürdőszivacsunkra, vagy forró fürdőnkbe és ezzel mossuk át egész testünket. Mire végzünk orrunk kitisztul, kiszáradt torkunk felfrissül és új emberként térhetünk nyugovóra. Vigyázzunk, hogy az olaj a szemünkbe ne menjen bele!

Légtisztítás

Érdemes lehet beruházni egy légtisztítóra, ami otthonunk levegőjét folyamatosan keringeti és megtisztítja a szálló portól. Ha lakásunk amúgy is hajlamos a túlmelegedésre, ami allergia nélkül is megnehezíti az egészséges alvást, akkor, ha tehetjük, szellőztetés helyett használjunk légkondicionáló berendezést. Azonban ennek se feledkezzünk meg rendszeresen tisztítani, vagy cserélni por és pollenszűrő alkatrészeit.

Hajnalban ne szellőztessünk!

A növények többsége a hajnali órákban eregeti legnagyobb mennyiségben pollenjeit, így ha nyitott ablaknál alszunk gyakran még az ébredés előtt komoly dózis veheti támadásba szervezetünket. Persze hajnalban kelni csak azért, hogy az ablakot bezárjuk, nem túl kellemes, így az egész szellőztetést érdemes átgondolni!

Teregetés helyett szárító

Az allergia csúcsszezonjában érdemes a szokásosnál gyakrabb mosni ágyneműnket, hogy az elővigyázatosságunk ellenére is belekerült részecskéket eltávolítsuk. Azonban a mosást sem szabad akárhogy csinálni. Ha van szárítónk, akkor a kinti nagy meleg ellenére is érdemesebb azt használni, hiszen a kiakasztott lepedők és huzatok valóságos pollencsapdaként működnek a kellemes nyári szélben. Ha nincs is szárítógépünk, ezeket az ágyneműket inkább a szobában szárítsuk.

Kedvenceinknek tabu a hálószoba!

Sokak számára egyértelmű ez a tanács, azonban érdemes felhívni rá a figyelmet, négylábú kedvenceink szőrzete számos pollent képes magába gyűjteni, ráadásul őket nem fürdethetjük naponta. Így legalább az allergiás időszak közepén tiltsuk ki őket a hálószobánkból. Ez ugyanúgy vonatkozik a látszólag makulátlan macskákra, mint az erdőn-mezőn szaladgáló kutyákra!


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Az alvás tudománya

Ahhoz, hogy egész nap fittek legyünk és a reggeli ébredés után egyből fel tudjunk pörögni a zsúfolt hétköznapokhoz kellő szintre, nem elég jobb lábbal kikelni az ágyból. Talán mindenki sejti, hogy az alvás legalább olyan fontos egészségünk és vitalitásunk megőrzéséhez, mint a rendszeres testmozgás vagy az egészséges táplálkozás. Ugyanakkor az ágyban töltött órák számánál jóval lényegesebb, jól aludjunk. Ehhez adunk pár tippet.

 

Fontos a testmozgás

A napi rendszeres testmozgás nem csak az alkunk megőrzésében de a valóban pihentető alvás elérésében is segít. A napi tevékenységeink közben, különösen ha íróasztalnál, számítógép mellett dolgozunk egyenletlenül fárad el elménk és fizikumunk. Ezért különösen fontos, hogy az utóbbinak is adjunk egy kis feladatot. Ugyanakkor nem érdemes a közvetlenül a lefekvés előtti tornát választani, hiszen ha alvás előtt egy órával mozgatjuk meg izmainkat, az elménket is felélénkíti és megnehezíti a nyugodt pihenést.

 

Le a koffeinnel!

Mindenki tudja, hogy a koffein egy élénkítő anyag, mégsem bánunk vele elég óvatosan. Ne csak a gyerekeinktől, magunktól is vonjuk meg esti koffeinadagunkat. Ha csak nehezen tudunk elaludni érdemes a késő délutáni ebédek alkalmával is lemondani a kávéról. És persze azt se felejtsük el, hogy ezen kívül számos egyéb ital, teák, energiaitalok és üdítők is (nem csak a kóla!) tartalmaznak koffeint.

 

Kerüljük a nagy evéseket

Lefekvés előtt 2-3 órával már nem érdemes nagy evéseket, vacsorát tartani, hiszen ha emésztőrendszerünket komoly munkára fogjuk az nehezíti a pihenést. Ugyanakkor fontos az is, hogy ne farkaséhesen bújjunk ágyba, hiszen ezután újabb órákig nem fogunk enni. Ha az utolsó komoly étkezés után csak 5-6 órával fekszünk le, nem bűn elalvás előtt bedobni pár falatot.

 

Ügyeljünk biológiai óránkra!

Érdemes lefekvés előtti rutint kialakítani. Ilyen lehet az esti tisztálkodás, olvasás rendszerességének bevezetése is. Ha ezeket mindennap ugyanolyan sorrendben és időben hajtjuk végre, az megszoktatja testünkkel, hogy ezeket követően fel kell készülnie az alvásra. Lehetőség szerint ettől hétvégén se térjünk el nagyon. Ilyenkor „lealudni” a hétköznap kimaradt órákat nem praktikus, gyakran frusztrációt okoz.

 

A nyugalom szigete!

Fontos, hogy hálószobánk valóban alkalmas legyen a pihenésre. Igyekezzünk zajmentessé tenni, ha pedig zavarnak a fények érdemes lehet akár a függönyöket vagy sötétítőket is lecserélni. Matracunk párnánk, de még takarónk minősége is roppant fontos. Ezek töltőanyaga az évek során észrevétlenül összetöredezhet, elöregedhet, így kényelmetlenné téve a megszokott tárgyat. Ha úgy érezzük valami nem stimmel legyünk készek változtatni rajta!

 

Tekerjük le a fűtést

Az emberek döntő többsége hűvös szobában, friss levegőn tud a legjobban aludni. Ne legyünk restek elalvás előtt szellőztetni pár percet, és a fűtést is érdemes letekerni. Nincs szükség rá, hogy egész éjjel melegek legyenek a radiátorok, így nem csak álmunknak de pénztárcánknak is kedvezhetünk.

0 Tovább
12
»

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek