Ahhoz, hogy egész nap fittek legyünk és a reggeli ébredés után egyből fel tudjunk pörögni a zsúfolt hétköznapokhoz kellő szintre, nem elég jobb lábbal kikelni az ágyból. Talán mindenki sejti, hogy az alvás legalább olyan fontos egészségünk és vitalitásunk megőrzéséhez, mint a rendszeres testmozgás vagy az egészséges táplálkozás. Ugyanakkor az ágyban töltött órák számánál jóval lényegesebb, jól aludjunk. Ehhez adunk pár tippet.

 

Fontos a testmozgás

A napi rendszeres testmozgás nem csak az alkunk megőrzésében de a valóban pihentető alvás elérésében is segít. A napi tevékenységeink közben, különösen ha íróasztalnál, számítógép mellett dolgozunk egyenletlenül fárad el elménk és fizikumunk. Ezért különösen fontos, hogy az utóbbinak is adjunk egy kis feladatot. Ugyanakkor nem érdemes a közvetlenül a lefekvés előtti tornát választani, hiszen ha alvás előtt egy órával mozgatjuk meg izmainkat, az elménket is felélénkíti és megnehezíti a nyugodt pihenést.

 

Le a koffeinnel!

Mindenki tudja, hogy a koffein egy élénkítő anyag, mégsem bánunk vele elég óvatosan. Ne csak a gyerekeinktől, magunktól is vonjuk meg esti koffeinadagunkat. Ha csak nehezen tudunk elaludni érdemes a késő délutáni ebédek alkalmával is lemondani a kávéról. És persze azt se felejtsük el, hogy ezen kívül számos egyéb ital, teák, energiaitalok és üdítők is (nem csak a kóla!) tartalmaznak koffeint.

 

Kerüljük a nagy evéseket

Lefekvés előtt 2-3 órával már nem érdemes nagy evéseket, vacsorát tartani, hiszen ha emésztőrendszerünket komoly munkára fogjuk az nehezíti a pihenést. Ugyanakkor fontos az is, hogy ne farkaséhesen bújjunk ágyba, hiszen ezután újabb órákig nem fogunk enni. Ha az utolsó komoly étkezés után csak 5-6 órával fekszünk le, nem bűn elalvás előtt bedobni pár falatot.

 

Ügyeljünk biológiai óránkra!

Érdemes lefekvés előtti rutint kialakítani. Ilyen lehet az esti tisztálkodás, olvasás rendszerességének bevezetése is. Ha ezeket mindennap ugyanolyan sorrendben és időben hajtjuk végre, az megszoktatja testünkkel, hogy ezeket követően fel kell készülnie az alvásra. Lehetőség szerint ettől hétvégén se térjünk el nagyon. Ilyenkor „lealudni” a hétköznap kimaradt órákat nem praktikus, gyakran frusztrációt okoz.

 

A nyugalom szigete!

Fontos, hogy hálószobánk valóban alkalmas legyen a pihenésre. Igyekezzünk zajmentessé tenni, ha pedig zavarnak a fények érdemes lehet akár a függönyöket vagy sötétítőket is lecserélni. Matracunk párnánk, de még takarónk minősége is roppant fontos. Ezek töltőanyaga az évek során észrevétlenül összetöredezhet, elöregedhet, így kényelmetlenné téve a megszokott tárgyat. Ha úgy érezzük valami nem stimmel legyünk készek változtatni rajta!

 

Tekerjük le a fűtést

Az emberek döntő többsége hűvös szobában, friss levegőn tud a legjobban aludni. Ne legyünk restek elalvás előtt szellőztetni pár percet, és a fűtést is érdemes letekerni. Nincs szükség rá, hogy egész éjjel melegek legyenek a radiátorok, így nem csak álmunknak de pénztárcánknak is kedvezhetünk.