Rossz alvó vagy? Akkor is csak kínkeservesen tudsz elaludni, amikor épp nincs negyven fok a lakásban? Összeállításunkból most megtalálhatod a probléma forrását.

A testedzés hiánya

A kimerítő edzés olyan hatékonyan ringat álomba, akár egy nagy adag altatószer. Ha nekünk nem hiszed, hidd el azon oklahomai kutatóknak, akik egy kísérlet során arra jutottak, hogy a testmozgás nem csak hogy 12 perccel csökkentette az elalváshoz szükséges időt, de 42 perccel a teljes alvási időt is megnövelte. Szóval nem tudunk mást ajánlani, mint hogy ki a szabadba, hiszen a sport nem csak az alvásra van jó hatással.

Túlzásba vitt kávéfogyasztás

Ehhez túl sok mindent nem lehet hozzáfűzni. Azért isszuk, hogy ne ásítozzunk, fiziológiai hatása ismeretes. Az viszont kevésbé köztudott, hogy már egyetlen csésze is rontja az alvás minőségét, így azt ajánljuk, hogy mértékkel fogyaszd a forró feketét!

Feszültség

Nyomás alatt bizony nehezebben megy az alvás, és az álmatlanságban szenvedők fokozottan ki vannak téve az olyan egészségügyi problémáknak, mint a szorongás, a depresszió, a cukorbetegség vagy a szívroham. Ezért azt tanácsoljuk, hogy törekedj a stressz csökkentésére, és ha ez nem is megy, akkor találd meg azt a dolgot, ami kellőképpen ellazít. Kitűnő relaxációs tevékenység például a jóga.

Ijedten fekszel ágyba

Nem csak a gyerekek félnek az ágy alól kibukkanó szörnyektől, kiváltképp ha lefekvés előtt egy jól sikerült horror vagy thrillert nézünk meg a tévében. Akár viccesen is hangozhat, de valóban érvényes az a jó tanács, hogy ne nézz félelmetes filmeket lefekvés előtt, ha nem akarsz rosszat álmodni.

Elégtelen szexuális élet

A szexnek a testmozgáshoz hasonlóan megvan az alvásra gyakorolt jótékony hatása. Egy kiadós torna az ágyban és az álom is hamarabb száll majd a szemünkre. A partnerre és a megfelelő védelemre azonban érdemes ügyelni, ha nem akarsz kilenc hónap múlva tartós álmatlanságban szenvedni.

A délutáni szieszta hiánya

Brit tudósok helyett, kaliforniaiak bizonyították be, hogy naponta egy legalább 90 perces szundikálás a délutáni órákban csodákat képes tenni a munkahelyi teljesítménnyel, a közérzettel és még az éjszakai alvásra is pozitív hatással van. Szóval sok sikert kívánunk a főnököd rábeszélésére!

Menstruáció

No igen, a nők körében nem ritka a hónap ezen szakaszában az alvászavar, ami leginkább a menstruáció alatt fellépő fájdalommal és a hangulati változásokkal függ össze. Hölgyeim, ebben az esetben nincs mit tenni, kitartás!

Túl nagy meleg

Úgy gondoljuk, hogy jelen pillanatban ez okozza legtöbbünknél az álmatlanságot, de ha vigasztal bárkit is akkor most eláruljuk, hogy amerikai kutatók már tudományosan is bebizonyították, hogy az alacsony hőmérséklet kedvez az alvásnak, míg fordítva... talán mondanunk sem kell.

Kevés eltöltött idő a barátokkal

Rossz hírünk van a magányos hölgyek számára, mivel Los Angeles-beli tudósok arra jutottak, hogy a baráti és a családi kapcsolatok minősége szintén összefüggésben áll az alvás milyenségével. Úgyhogy itt az ideje barátok után nézni!

Aggodalom

Ismerős az éjszakákon vissza-visszatérő álmatlan forgolódás? Ha igen, akkor érdemes megszívlelni a következő tanácsot: Órákkal a lefekvés előtt, jegyezzük fel egy tiszta lapra a problémáinkat, majd próbáljunk meg mindegyikre egy-egy megoldást találni. Így este, amikor befekszünk végre az ágyba nyugodtan mondhatjuk magunknak, hogy világos terveink vannak problémáink kezelésére.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!