Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

7 tuti diétatrükk!

A legutóbbi bejegyzésünkben megírt leggyakrabban elkövetett diétázó hibák után most lássunk pár olyan tippet, amik valóban segítenek, és még be is lehet tartani őket!

Kezdjük reggelivel a napot!

A reggeli fontosságáról már sokat írtunk, azonban ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ez az étkezés adja meg zsúfolt napunk számára a kellő löketet. Így ha reggel okosan eszünk az napközben számos fölöslegesen bevitt kalóriát spórolhat meg nekünk.

Csaljunk szemmel

Bár elsőre furának tűnik, a kisebb tányérok használata is segíthet leadni pár kilót. Ha egy hatalmas tányér közepére diétás miniadagot tálalunk, vizuálisan is kevesleni fogjuk az étel, esetleg attól függetlenül, hogy már jól laktunk. Arról nem is beszélve, hogy ha többször kell szednünk az ételből még van egy plusz alkalmunk végiggondolni kell-e a repeta.

Többet együnk otthon

Éttermek, kifőzdékben és gyorsbüfékben enni, nem csak drágább, mint otthon főzni, de gyakran egészségtelenebb is. Nem csak, hogy az üzemi konyhákra több olajhasználat a jellemző, de itt könnyeben is csábítanak el a fölös kalóriákat kínáló fogások. Arról nem is beszélve, hogy az éttermi adagok az elmúlt évtizedekben érezhetően megnőttek.

Apró bűn, nem bűn

Ha szigorú diétához kötjük magunkat, gyakran az élettől is elmehet a kedvünk... Ezt megelőzendő érdemes minden nap bűnözni egy egészen picit. Ezt azt jelenti, hogy egy durván 1300 kalóriás étrendbe nyugodtan belecsempészhetünk egy 90-100 kalóriányi bonbont, vagy bármilyen édes kis falatkát, hogy ezzel jutalmazzuk magunkat az egyébként egész nap betartott szigorú követelményekért.

Gyakrabban együnk keveset

Étkezések kihagyásával csak lelassítjuk anyagcserének, ami így a táplálékot zsírként kezdi elraktározni. Arról nem is beszélve, hogy a koplalás során leadott kilók azonnal visszajönnek, ha felhagyunk a diétánkkal, hiszen szervezetünk továbbra is az ínséges időkhöz alkalmazkodik. Ehelyett gyakrabban együnk, akár napi 5-6-szor is kis, de táplálék-dús adagokat.

A 80-20 szabály

Ha az idő 80 %-ában helyesen és jól táplálkozunk marad idő 20 %-nyi étkezési-kihágásra is. Persze ez nem jelenti azt, hogy hétvégente együk magunk teli olajban sült rántott húsokkal, de heti egy 'normál' étkezés vagy korsó sör nyugodtan belefér. Ez erőt fog adni, hogy utána megújult erővel folytassuk a diétát tovább.

Desszert helyett gyümölcsök

És itt persze nem arra gondolunk, hogy együnk egy kis meggykompótot a napi somlói galuska adagunkhoz. Hagyjuk el az édességet és együnk pár szem gyümölcsöt, vagy készítsünk gyümölcssalátát - ebbe akár a reggeli kávéhoz, teához használt édesítőből is tehetünk. Persze az apró bűnök szabálya itt is érvényesül. Ha nagy ritkán eljutunk egy szülinapra, egy szelet tortát nyugodtan megfelezhetünk valakivel.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Karácsonyfadíszek házilag

Az év legjelentősebb ünnepét megelőző pár napban nincs is jobb érzés, mint családunk körében elvégezni az utolsó simításokat, majd feldíszíteni a fát. Ennél már csak az okozhat nagyobb örömöt, ha ez utóbbi tevékenységet saját gyártású, kézzel készült díszekkel tesszük meg. Ráadásul ha így teszünk, azaz a számos kidobásra ítélt kacatból és természetes alapanyagokból újrahasznosított díszeket készítünk, azzal a környezetet is kímélhetjük. Ehhez adunk pár ötletet.

Az első és egyik kedvenc díszünk, egy abszolút környezetkímélő darab, hiszen csak pár faág és egy kevés madzag kell hozzá, ami szintén lehet természetes gyapjúfonal vagy spárga. Az ágacskákból formázott csillag minden fa-, ajtó-, vagy asztaldísz ékes darabja lehet, ha pedig szabadon engedjük fantáziánkat saját formákat is alkothatunk.

Különböző hosszúságú csíkokra vágott, majd ívesen összetűzött papírcsíkokból is látványos függődíszt alkothatunk. Ha régi képregényeket használunk föl, a tarka díszeken biztos minden vendégünknek megakad a szeme!

Egy kellemes borozgatás után megmaradt parafadugóból is kedves díszt faraghatunk. Ehhez már szükségünk lesz pár hobbiboltokban könnyen beszerezhető dologra, gombszemekre, gyöngyre a rénszarvas piros orrához, és finom szűrszálakkal bevont drótra az agancshoz, de bájos végeredmény megéri a munkát.

Inkább ajtódísznek való, de a kisebb verziója a fán is megállja a helyét ennek a régi gombokból készült koszorúnak. Természetesen ha nagyon ráérünk fel is varrhatjuk őket a színes, vagy textillel bevont kartonra, ha ragasztjuk is gyönyörű lesz, ráadásul az egész család segíthet.

Roppant látványosak, elkészítésük mégis pofon egyszerű ezeknek a hópelyheknek. A PET-palackok aljáról levágott talp adja magát, hogy kifessük.

Szintén látványos, bár kissé törékeny díszt készíthetünk egy kifestett villanykörtéből. Előnye, hogy fantáziánkat semmi sem köti, csak le ne pottyantsuk alkotás közben!

Képek forrása: 1, 2, 3, 4, 5, 6

0 Tovább

5 egészséges snack

Sokan gondolják úgy, hogy az egészséges táplálkozás felé vezető úton az első lépés a cukros nassok elleni tilalmat bevezetése. Ez így rendben is lenne, de nem kevés ember esik abba a hibába, hogy ezeket önkéntelenül is sós snackekkel pótolja, mert lássuk be: egy fárasztó nap után bizony jó érzés a tévé előtt ülve majszolni valami apróságot, még ha már vacsoráztunk is. Pedig a sózott mogyoró, burgonyachips vagy ropi nem sokkal jobbak, mint cukrozott társaik. Mégis mivel helyettesíthetjük akkor a fent említetteket úgy, hogy abból kárunk ne származzon? Erre következik itt most néhány példa.

Olívabogyó

Az olívával sokan úgy vannak, mint a spenóttal: gyerekkorukban egyszer megkóstolják, aztán egy életre eldöntik, hogy ezt bizony nem szeretik. Pedig érdemes, neki adni még egy esélyt, hiszen a különböző fajták ízvilága és ereje igencsak eltérő lehet. Ráadásul az alapvető rostok mellett számtalan vitamint tartalmaznak, aminek hála messze egészségesebbek, mint a szokásos nassok. Igaz bár, hogy ezek roppant sós vízben lettek tartósítva, ha bő vízzel átmossuk őket ennek a nemkívánatos sótartalomnak a jelentős részétől megszabadulhatunk.

 

Zöldségrudacskák

Vágjunk fel uborkát, répát, kaliforniai paprikát hosszában csíkokra és majszoljuk el ezeket. Meg fogunk lepődni milyen jólesnek! Ha ez nem elégítene ki minket, ehetünk hozzájuk valami mártogatni valót. Persze itt is érdemesebb a boltiak helyett valami sajátot készíteni: egy karakteresebb ízű rokfortos kence vagy kőrözött kiválóan passzol a zöldségekhez természetes ízéhez, de készíthetünk egy könnyű paradicsom salsát vagy padlizsánkrémet is.

 

Zöldség- és gyümölcschipsek

Bizony a klasszikus chips nem csak krumpliból készíthető. Nagyon finom a répából, zellerből, cukkiniből vagy akár céklából készült ropogtatni való is. Sőt nem csak zöldségeket, de gyümölcsöket, almát, ananászt is el lehet így készíteni. Ezek számos verziója kapható a boltokban is, de az interneten fellelhető tömérdek recept segítségével magunk is kísérletezhetünk.

 

Popcorn

Bár ez az egyik legalapvetőbb filmnézős ropogtatni való mégsem lehet együtt emlegetni a többiekkel. Egyrészt levegős állagából adódóan, sokkal kevesebbet falunk fel belőle, másrészt a kukorica szemeket egészben fogyasztjuk el, így sokkal több gazdagabb vitaminokban és rostokban. Persze érdemes a túlsózott, extra zsiradékkal pattogtatott bolti kukoricákat elkerülni. A saját készítésű kukoricát sem tart sokkal tovább elkészíteni, mint a zacskózottat betenni a mikróba, ráadásul, ha magunk készítjük úgy ízesítjük, ahogy csak szeretnénk.

 

Magvak

Bár pár sorral feljebb a sózott magvakat kerülendőként emlegettük, ez nem igaz minden fajtájukra. A bolti mogyoró, sózott mandula és társaik a pörkölés során extra zsiradékokat vesznek fel, majd rengeteg sóval ízesítik őket. Pedig önmagukban egyáltalán nem károsak! Saját zsírtartalmuk telítetlen zsírsavakból áll, efelett jelentékeny mennyiségű E-vitamin, magnéziumot, kalciumot és proteint tartalmaznak. Ha a boltok polcain a sótlan magvakat keressük, esetleg magunk őröljük őket nem lőhetünk nagyon mellé!

0 Tovább

Mit együnk futáshoz?

A futás idehaza és az egész világon egyre népszerűbb napi testmozgás. Elég csak a Margitszigetre kimenni és láthatjuk, hogy egyre többen választják a futópályát a konditermek helyett. A futáshoz szükséges felszerelésekről, edzésprogramokról rengeteg információt találni szerte az interneten. Arról már lényegesen kevesebbet, hogy milyen étrend szükséges, ha ezt a sportot űzzük, így ezeket az alapelveket próbáljuk meg röviden összefoglalni.

Minden megerőltető sport esetén szüksége van szervezetünknek a kellő mennyiségű energia bevitelére. Ezt a közhiedelemmel ellentétben nem a fehérjék, hanem a szénhidrátok, teljes kiőrlésű gabonák, egyes zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával érhetjük el leghatékonyabban. Ezzel párhuzamosan csökkenteni kell a zsíros és nehezen fogyasztható ételek arányát.

Futás előtt 1-1,5 órával szükséges szervezetünknek megadni a kellő energiaforrást, így könnyen emészthető, de szénhidrátban gazdag ételt fogyasszunk. Erre tökéletes egy banán, vagy kimondottan sportolóknak készített energiaszelet. Nem gond az sem, ha valami tésztafélét, vagy hüvelyes zöldségeket fogyasztunk, ekkor azonban érdemes nagyjából két órát várni.

Fontos, hogy ha több, mint egy órát futunk akkor menet közben se feledkezzünk meg az energiabevitelről. Az első egy óra futás után, majd ezt követően negyven percenként szükséges legalább 100 kalória bevitele.

 

A legfontosabb azonban mégis az, hogy elég folyadékot fogyasszunk futás előtt, alatt és közben! Kerüljük a szódát és a szénsavas üdítőket, fogyasztásuk futás közben kellemetlenségekkel járhat. Mentes vizet azonban mindig vigyünk magunkkal és azt tudatosan fogyasszuk, még az előtt, hogy ténylegesen megszomjaznánk. Legalább 20 percenként 2 dl folyadékra lesz szükségünk! Ha hosszabb ideig futunk izotóniás sportitalra is szükségünk lehet. Ezek szénhidrát és sótartalma segíti a folyadék felszívódását, és a szervezet folyadékháztartásának helyrebillentését. Futás után figyeljünk testünk jeleire, a sötét színű vizelet a dehidratáltság jele!

Futás után is pótoljuk az elvesztett folyadék és energiamennyiséget. Igyunk egy nagy pohár narancslevet és fogyasszunk ismét magas szénhidráttartalmú ételeket. Az edzést követő 30 percben van izmainknak a legnagyobb szüksége a proteinek bevitelére is, hogy fejlődni és regenerálódni tudjanak. Ezzel elkerülhető az izomláz és izommerevség kialakulása is.

0 Tovább

7 tipp az egészséges reggelihez!

Mind tudjuk, ha bal lábbal kelünk fel, az hogyan tudja rányomni bélyegét napunkra. Így van ez a reggelivel is. Mivel ez a nap első étkezése, olyannak kell lennie, hogy lendületet adjon napunknak. Így különösen fontos, hogy már reggel a lehető legegészségesebben étkezzünk és igyekezzünk olyan tápanyagokkal ellátni szervezetünket, amikből ebben a napszakban van a legnagyobb szüksége.

 

1. A kevesebb néha több!

A táplálkozástudományi szakemberek jelentős többsége mára elvetette a „reggelizz, mint egy király...” elvét. Hogy napunkat dinamikusan kezdjük, nincs szükség nehéz, gyakran zsíros vagy túl cukros ételek fogyasztására. Sőt, ezek a legtöbb esetben arra ösztönöznek, hogy visszabújjunk az ágyba. Sokkal fontosabb a kellő mennyiségű ásványi anyag, rost és fehérje bevitele.

 

2. Gondolkozzunk előre!

Próbáljuk meg már előző este, vagy még a délutáni bevásárlás alkalmával kitalálni mit eszünk másnap reggel. Ha ezt nem tesszük meg, az gyakran kapkodáshoz és fölösleges stresszhez, a szükséges hozzávalók hiánya pedig végül az egészségtelenebb ételekhez fordulást eredményezi.

 

3. Szénhidrátok helyett rostok

A nehéz, szervezetünket megterhelő szénhidrátok, mint a kenyér és egyéb, gyakran cukros pékáruk helyett fogyasszunk könnyebben emészthető gabonatermékeket. A jó minőségű gabonapelyhek nem csak a szervezetünk számára elengedhetetlen rostokat tartalmazzák, de a hozzájuk adott vitaminok és ásványi anyagok is segítenek, hogy jól induljon a napunk.

 

 

4. Legyünk kenyérkirályok

Ha mégis a kenyérfélék mellett döntünk, ne legyünk spórolósak. Bár a teljes kiőrlésű, barna és magvas kenyerek drágábbak az egyszerűbb fajtáknál, sokkal egészségesebbek, és ízük is változatosabb.

 

5. Faljuk fel a csendéletet!

Ne csak a díszítés végett tartsunk otthon gyümölcskosarat, hisz ezek a legegyszerűbb almáktól kezdve a különlegességnek számító trópusi szerzeményekig mind nagyon egészségesek. Egy körtét, barackot, vagy bármely, a szezonnak megfelelő gyümölcsöt akár a buszhoz sietve is elmajszolhatunk, de ha ráérünk reggeli gabonapelyhünket vagy joghurtunkat is „feltuningolhatjuk” velük.

 

6. Inni, inni és inni

Ne feledkezzünk meg a kellő folyadék beviteléről sem! Egész este nem ittunk, így nem ok nélkül érezzük magunkat szomjasnak reggel. Ráadásul a kávé, a zuhanyzás vagy az indulás körüli stressz csak rontanak ezen. Maradjunk hidratáltak, de ügyeljünk arra is, hogyan. Mielőtt magunkba döntünk egy liter cukros gyümölcslevet, érdemes meginni egy pohár vizet, hogy szomjunk csillapítsa. Utána jöhetnek az ízek.

 

7. Helyben vagy elvitelre?

Nem mindannyiunk szeret korán reggel, indulás előtt enni. Ha szervezetünk nem kívánja a reggelit, az rendben van, de ekkor is gondoskodnunk kell a később ébredő étvágyunkról. Vegyünk zárható nejlonzacskókat, dobozokat, melyekben gusztusosan vihetünk magunkkal bármiféle élelmet. Ezek elkészítésénél is vegyük figyelembe a fent leírtakat, hiszen nem csak egy szendvics, de kis törődéssel és gondolkozással bármilyen egyéb egészséges finomság is elcsomagolhatóvá válik.

0 Tovább
12
»

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek