Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

5 rendhagyó adventi naptár

A karácsony ma már nem is lehetne karácsony a hosszas adventi készülődés nélkül. Ehhez ugyanúgy hozzá tartozik a gyertyák meggyújtása, az ajándékok beszerzése vagy elkészítése, mint az adventi kalendárium estéről estére történő nyitogatása. Akármilyen hihetetlen, ez a szokás csak a múlt század elején kezdődött. És ki is állhatna a naptár eredetének hátterében, ha nem egy, a karácsonyi ajándékokat türelmetlenül váró kisfiú, akinek anyukája egy papírlapok mögé rejtett édességekkel díszített 24 napos naptárt készített. Ilyenekből ma a boltok polcain is számos érdekes darabot találunk, mi most azonban 5 kiugróan ötletes adventi naptárt gyűjtöttünk össze.

Az első egy igazán hangulatos, rusztikus darab. A fonott keretre feszített csirkehálóból készült naptár talán nem a leginkább gyerekbarát ötlet, azonban a régi fa ruhacsipeszekre aggatott meglepetések garantálják a jó hangulatot.



Ha már gyerekeknél és kisfiúknál tartunk érdemes szemügyre venni a következő példányt, melyben a festett városképre ragasztott házak rejtik a finomságokat. Elkészítésük gyufás-skatulyák és egyéb hétköznapi bevásárlások alkalmával hazakerülő dobozok segítségével gyerekjáték.



Igazan egyszerű de mégis nagyszerű ötlet a közönséges borítékok használata. Gyurmaragasztóval könnyedén feltehetjük ezeket a falra, így létrehozva a képen is látható karácsonyfa-mintát vagy bármi egyebet. Lehet, hogy nem bírnak el komoly csokimennyiséget, de kedves üzeneteket hagyhatunk vele szeretteinknek.



A karácsonyfa cikkcakkos formájában felfüggesztett zoknisor is borzasztó jól tud mutatni. Igaz, csizma helyett zoknit kitenni, csak az angolszász országokban szokás, ha ezzel próbálkozunk érdemes lehet megfontolni a váltást...



A legkülönfélébb színes dobozokat összevissza felragasztva is remek összhatást tudunk elérni. Így akár egy kis fejtörőt is adhatunk gyermekeinknek: mindig meg kell keresniük a soron következő ajándékot.

0 Tovább

Karácsonyi forgatag az utcákon

Most, hogy beköszöntött az igazi hideg, az emberek kezdenek ráhangolódni a télre és ezzel együtt a karácsonyra. Annak ellenére, hogy advent csak most vasárnap kezdődik hivatalosan, a bevásárlóközpontokban és a többi nagy áruházban egyre fokozódik a zsúfoltság, és ez egészen az ünnep beköszöntéig így is marad. Ha valaki nem vágyik a plázák zsúfolt hangulatára, adott a lehetőség, hogy a számos utcai karácsonyi vásár egyikén nézzünk szét ajándékügyben. Ezek az elmúlt években gombamód szaporodtak, ma már szinte nincs is olyan köztér Budapesten és a nagyobb városokban, ahol ne állna néhány faház, bennük a portékájukat árusító kereskedőkkel. Bár ezekben is könnyen lehet találni egy-egy remek ajándékot, az ország egyik legjobb karácsonyi vására a múlt héten nyílt Vörösmarty téri rendezvény, ami nem csak vásárlásra ideális, de igazi téli kikapcsolódást nyújt az egész családnak.

Idén kimondottan erre a célra készült hangulatos faházak várják az érdeklődőket. Szám szerint 66, melyben közel kétszer ennyi árus értékesíti zsűrizett termékeit. A tér közepén kaptak helyet a gasztronómia élményt kínáló bódék, ahol a hagyományos karácsonyi finomságok mellett a vásár idén Belgium ételremekeit látja vendégül. Egyszóval a töltött káposzta, bejgli és forró italok alkotta menüt idén mesés belga csokoládék és sörök egészítik ki.

A jó falat és szép ajándékok mellett valódi szórakozásra is lesz lehetőség. A gyermekeket ingyenes kézműves-foglalkozással várják, a nagyobbakat pedig a mindennap 18 és 20 órakor kezdődő különleges fényjáték szórakoztatja. Mindeközben a színpadon is változatos programokkal készülnek, amit megfejelve, vasárnaponként izgalmas flashmob akciókkal lepik meg a sokadalmat. Ezt persze az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtása követi, amit egy egyelőre rejtelmes de izgalmasnak ígérkező újszerű köztéri attrakció követ.

A szervezők idén külön figyelmet szentelnek a jótékonykodásnak is. A vásár idejére kitelepedik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is, akiknél egy gyufásdoboz megvásárlásával lehet segíteni a rászorulókon.

Természetesen a fenti felsorolás nem lehet teljes, hiszen a leírtakon túl is számos érdekes és izgalmas programmal várják a látogatókat. Ami azonban a legfontosabb, hogy a gyakran stresszes karácsonyi nagy bevásárlás és rohanás közepén ideális kikapcsolódási lehetőséget biztosít Vörösmarty téri vásár. Ha az itt felépült ideiglenes 'kis falu' árai túl borsosak is lennének pénztárcánk számára, egy csésze forralt borral a kezünkben, családunkkal sétálgatva a kis házak közt, vásárlás nélkül is remekül érezhetjük magunkat!

Fotók: MTI Fotó / Mohai Balázs

0 Tovább

Pörögj rá a jégre! Gyorskorcsolya EB Budapesten

Bár a komoly fagyok még talán valamivel odébb vannak, így is van oka örülni a téli sportok szerelmeseinek: a héten jelentették be, hogy Budapest rendezheti a 2012 januárjában zajló gyorskorcsolya EB-t!

Ahogy a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elmondta, ennek az eseménynek nem csak a sport de a város- és országimázs szempontjából is kiemelkedő szerepe van. Annál is inkább, hiszen a versenyt a frissen felújított Városligeti Műjégpályán rendezik meg, ami immár a legmodernebb technológiákkal felvértezve, de a gyönyörű századfordulós stílusjegyeket megtartva továbbra is kiválóan illeszkedik majd a Hősök Tere környezetébe.

 

A Korcsolyázó Szövetség elmondása szerint ráadásul a rendezvényen nem csak a profik kapnak szerepet, de az izgalmas futamokkal és különleges kiegészítőprogramokkal egy igazi családbarát eseményt szeretnének megvalósítani, ami még szélesebb körben népszerűsíti a korcsolyázást.

 

És ugyan januárig, még hátra van pár hónap, ezt nem feltétlenül kell kivárni. A Műjégpálya a nagyközönség előtt is hamarosan megnyitja kapuit! Ekkor pedig elővehetjük a már hónapok óta porosodó korcsolyánkat, kicsit kicsinosíthatjuk és irány a jég! Hiszen a korcsolyázás nem csak remek mozgásforma, amire télen különösen nagy szükségünk van, de remek szórakozás is! A csípős hidegben elsétálni a kisföldalattitól a bejáratig, útközben esetleg venni egy zacskó frissen sült gesztenyét az árusoktól, átverekedni magunkat az öltözőkön, majd végre a hatalmas pályán suhanni néhány kört a gyakran nagy tömeg ellenére is remek kikapcsolódás!

 

0 Tovább

5 egészséges snack

Sokan gondolják úgy, hogy az egészséges táplálkozás felé vezető úton az első lépés a cukros nassok elleni tilalmat bevezetése. Ez így rendben is lenne, de nem kevés ember esik abba a hibába, hogy ezeket önkéntelenül is sós snackekkel pótolja, mert lássuk be: egy fárasztó nap után bizony jó érzés a tévé előtt ülve majszolni valami apróságot, még ha már vacsoráztunk is. Pedig a sózott mogyoró, burgonyachips vagy ropi nem sokkal jobbak, mint cukrozott társaik. Mégis mivel helyettesíthetjük akkor a fent említetteket úgy, hogy abból kárunk ne származzon? Erre következik itt most néhány példa.

Olívabogyó

Az olívával sokan úgy vannak, mint a spenóttal: gyerekkorukban egyszer megkóstolják, aztán egy életre eldöntik, hogy ezt bizony nem szeretik. Pedig érdemes, neki adni még egy esélyt, hiszen a különböző fajták ízvilága és ereje igencsak eltérő lehet. Ráadásul az alapvető rostok mellett számtalan vitamint tartalmaznak, aminek hála messze egészségesebbek, mint a szokásos nassok. Igaz bár, hogy ezek roppant sós vízben lettek tartósítva, ha bő vízzel átmossuk őket ennek a nemkívánatos sótartalomnak a jelentős részétől megszabadulhatunk.

 

Zöldségrudacskák

Vágjunk fel uborkát, répát, kaliforniai paprikát hosszában csíkokra és majszoljuk el ezeket. Meg fogunk lepődni milyen jólesnek! Ha ez nem elégítene ki minket, ehetünk hozzájuk valami mártogatni valót. Persze itt is érdemesebb a boltiak helyett valami sajátot készíteni: egy karakteresebb ízű rokfortos kence vagy kőrözött kiválóan passzol a zöldségekhez természetes ízéhez, de készíthetünk egy könnyű paradicsom salsát vagy padlizsánkrémet is.

 

Zöldség- és gyümölcschipsek

Bizony a klasszikus chips nem csak krumpliból készíthető. Nagyon finom a répából, zellerből, cukkiniből vagy akár céklából készült ropogtatni való is. Sőt nem csak zöldségeket, de gyümölcsöket, almát, ananászt is el lehet így készíteni. Ezek számos verziója kapható a boltokban is, de az interneten fellelhető tömérdek recept segítségével magunk is kísérletezhetünk.

 

Popcorn

Bár ez az egyik legalapvetőbb filmnézős ropogtatni való mégsem lehet együtt emlegetni a többiekkel. Egyrészt levegős állagából adódóan, sokkal kevesebbet falunk fel belőle, másrészt a kukorica szemeket egészben fogyasztjuk el, így sokkal több gazdagabb vitaminokban és rostokban. Persze érdemes a túlsózott, extra zsiradékkal pattogtatott bolti kukoricákat elkerülni. A saját készítésű kukoricát sem tart sokkal tovább elkészíteni, mint a zacskózottat betenni a mikróba, ráadásul, ha magunk készítjük úgy ízesítjük, ahogy csak szeretnénk.

 

Magvak

Bár pár sorral feljebb a sózott magvakat kerülendőként emlegettük, ez nem igaz minden fajtájukra. A bolti mogyoró, sózott mandula és társaik a pörkölés során extra zsiradékokat vesznek fel, majd rengeteg sóval ízesítik őket. Pedig önmagukban egyáltalán nem károsak! Saját zsírtartalmuk telítetlen zsírsavakból áll, efelett jelentékeny mennyiségű E-vitamin, magnéziumot, kalciumot és proteint tartalmaznak. Ha a boltok polcain a sótlan magvakat keressük, esetleg magunk őröljük őket nem lőhetünk nagyon mellé!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek