Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sóból is megárt a sok

Először is mindenkitől elnézést kérünk a címben előtt rossz szóviccért, de a sófogyasztásra igenis oda kell figyelni. A WHO napi ajánlásának ugyanis az átlag magyar csaknem tízszeresét fogyasztja. A só megköti a szervezetbe kerülő vizet, ami a vérbe kerülve hosszú távon magas vérnyomás kialakulásához, azon keresztül pedig szív és érrendszeri zavarokhoz vezethet. Az egészségügyi felvilágosító kampányoknak hála, egyre többen veszik tudomásul, hogy vissza kell fogniuk sófogyasztásukat, mi most ehhez igyekszünk pár hasznos tippet adni.

Ésszel kezeljük a recepteket

Csakúgy, mint a cukor esetében a jó öreg családi receptek és szakácskönyvek komoly mennyiségű sóval készítenek minden ételt. Ne legyünk restek főzés közben többször kóstolni, és ha elégnek érezzük, akkor a receptben írtaknál akár 30-40 %-kal is kevesebb sót tehetünk a fazékba.

Rejtsük el a sószórót

Sokan szinte automatikusan nyúlnak a sószóróért tálalás után, anélkül, hogy az ételt megkóstolnák. Ezt persze csak addig ilyen könnyű megtenni, amíg a sószóró egy karnyújtásnyi távolságban van. Ha konyhaszekrénybe száműzzük kétszer is meg fogjuk gondolni, hogy valóban szükségünk van e rá.

Fűszerezzünk többet!

Sokak szerint a só hozza ki az ételek ízét, és bár ez részben igaz, vannak más megoldások is. Ha nem találjuk elég ízletesnek a vacsorát próbáljuk bátrabban használni kedvenc fűszereinket és kísérletezzünk újakkal is! Azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy ha kész fűszerkeverékeket használunk azok a legtöbb esetben már önmagukban is jelentős mennyiségű sót tartalmaznak.

Sok a sós lé

A legtöbb konzerv zöldséget, olajbogyót, gombát és egyéb finomságot sós lében tartósítják, ebben ázva csomagolják. Erre főzéskor persze a legtöbb esetben nincs szükségünk, így leöntjük, azonban a maradék sótól is megszabadulhatunk, ha doboz tartalmát csapvíz alatt alaposan átöblítjük.

Kerüljük a készételeket

A készételek, zacskós vagy dobozos levesek, szószalapok, instant egytálételek szinte mindig rengeteg sót tartalmaznak. Kerüljük ezeket, vagy ha mindenképp rájuk fanyalodunk olvassunk utána, hogy mivel is van dolgunk és keressük az alacsonyabb sótartalmú típusokat.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

1 Tovább

Sajtos sonkás quiche

A quiche egy itthon még kevéssé ismert hagyományos francia fogás, amolyan lepényféle. Nagy előnye, hogy előre elkészíthető, hiszen melegen és hidegen egyaránt finom. A pizzákhoz hasonlóan rengeteg módon elkészíthető, így egyszerű uzsonnaként is magunkkal vihetjük, de akár vacsoravendégeinket is várhatjuk vele. Mivel hidegen könnyen kézbe vehető, akár meccsnézés közben is sikert arathatunk vele vendégeink körében.

Hozzávalók:

A Tésztához

  • 1 ¼ bögre liszt
  • ¾ bögre Kellogg's Corn Flakes
  • 3 csipet só
  • 1/3 bögre olaj
  • 3 kanél víz

A krémhez:

  • 2 marék reszelt sajt
  • 1 marék felkockázott sonka
  • 3 szál újhagyma
  • 5 tojás
  • 1 bögre tej
  • 1 kanál liszt
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 kanál mustár

Elkészítés:

Egy közepes keverőedényben forgassuk össze a kukoricapelyhet, a a lisztet, és a sót, adjunk hozzá olajat, majd keverjük, amíg az egész massza át nem nedvesedik. Keverés közben lassan adjuk hozzá a hideg vizet. A Kész tésztát kanalazzuk és villával vagy kanállal lapítsuk egy kerek sütőformába. A tészta az edény falán menjen fel 3-4 centi magasságban is.

Az alapot 200°C-ra előmelegített sütőben süssük 10 percig. Hogy ne púposodjon, hólyagosodjon fel terítsük le egy réteg alufóliával, majd egyenletesen terítsünk szét rajta egy fél bögre szárazbabot vagy rizst, hogy nehezékként szolgáljon. Sütés után ezt a fóliával együtt távolítsuk el.
Ezután a még meleg tésztára szórjuk a sajtot. Ha különleges alkalomra készülünk és pénztárcánk megengedi használhatunk svájci gruyére sajtot. Ez a különleges félkemény fajtaenyhén diós aromájú, egy kilója 10 liter tehéntejből készül és gyakran évekig érlelik. Jól olvad így fondue-k és quiche-ek állandó alapeleme. Persze ha ehhez nem férünk hozzá nyugodtan használhatunk ementálit is.

A sajt felszórása után egy edényben enyhén felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejet, egy kanál lisztet, sót, borsot, felaprózott hagymát és mustárt. Az egész keveréket a sajtos tésztára öntjük és az enyhén lejjebb csavart, 180°C-os sütőbe dugjuk fél órára. Ha a teteje megpirult készen is van. Fogyaszthatjuk hidegen, melegen egyaránt, de ha z utóbbi mielőtt döntünk is várjuk pár percet mielőtt felszeleteljük.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Ételekkel az ételszagok ellen?

Ha valaki azt állítja, hogy az ő hűtőjének még sosem volt kellemetlen szaga, nos, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy az illető nem mond igazat. Mert bár kétség sem férhet hozzá, hogy a hűtőszekrény az ételek frissen tartásának hosszú évtizedek óta a leghatékonyabb módja, alkalmanként mindig bent felejtünk egy egy fonnyadó gyümölcsöt, megpenészedik valamilyen ételmaradék, vagy elfelejtünk légmentesen elzárni valami erős aromájú alapanyagot. Ha pedig egyszer megtörtént a baj a hűtő eredeti jó tulajdonságának hála, miszerint légmentesen zár, csak komoly küzdelmek árán tudjuk elűzni a szagokat. Sokszor csak a teljes kipakolás és átmosás segít, így jobb a bajt megelőzni. Ehhez adunk tippeket.

Ecet, só, szódabikarbóna

A hűtőgépek alapos átmosására számos jól bevált házi praktika ismert. Ezek közül is a fenti három, minden háztartásban megtalálható szer hozza meg a legjobb eredményt. Sokan tisztán használják az ecetet és ebbe áztatott ronggyal törlik át az egész hűtő belsejét, nem feledkezve meg a rácsok és ládák nehezen elérhető pontjairól, valamint az ajtó gumicsíkjának redőiről sem. Ez a módszer elég drasztikus, azonban biztos beválik. Olyannyira, hogy ha az ecetet 1:1 arányban hígítjuk vízzel is hibátlanul fog működni.

A szódabikarbóna szagmentesító hatása is ismert, ezt a sóhoz hasonlóan 'súrolóporként' használjuk: száraz vagy éppen nedves szivacsra szórjuk, majd alaposan töröljünk át vele mindent. Ne féljünk egyik se fogja felsérteni a gép falának tükörsima felületét.

Fő a megelőzés

Persze rengeteg munkát spórolhatunk meg magunknak ha a kármentés helyett a megelőzésre koncentrálunk. A fenti csodaszerek közül a szódabikarbóna erre is alkalmas. Egy tasakot felbontva a hűtőbe helyezve akár hetekig is képes lehet távol tartani (illetve elszívni) a kellemetlen szagokat.

A citrom azonban ez alkalommal is bebizonyítja, hogy tényleg mindenre jó! Az illatok megőrzésében is jeleskedik, ráadásul többféle módon is bevethetjük. Egyszerűen félbevágva is megteszi de tovább turbózhatjuk erejét, ha a sóval kombinálva vetjük be. Vágjuk félbe, félig kaparjuk ki a belét, majd töltsük fel sóval, és így helyezzük a gépbe. Persze ha ezt túl sok macerának tartanánk levét egy vattapamacsra csöpögtetve is elhelyezhetjük, ekkor azonban ne feledkezzünk meg az utánpótlásról és pár naponta csöpögtessünk újra.

Szintén remekül semlegesíti a szagokat a kávé, nem hiába helyezik el parfümboltok polcain is. Legyen sz egész kávészemekről, őrleményről vagy zaccról, magukba szívják a kellemetlen szagokat és segítenek megőrizni hűtőnk higiéniáját.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Húsvéti menü egészségesen - Mire figyeljünk?

Ahogy egy rendes ünnep idején ’illik’, húsvét előtt is sokan esnek kétségbe, hogy mi is kerüljön az asztalra. Hagyományosan a húsvét jelentette a kora tavaszi böjt végét, ami után megújult erővel vetették bele magukat az emberek a komoly megerőltetést jelentő mezőgazdasági munkákba. Mára azonban a böjtöt sem tekinthetjük elterjedt szokásnak, és a húsvéti utáni kemény fizikai munka is a múlté. Ami maradt az a hétvégi nagy zabálás, családi lakoma, és a locsolkodással kényszerűen járó pálinkázás.

Mi tévők legyünk hát ha a hagyományos menüről sem szeretnénk lemondani, de egészséges életvitelünket az ünnep alatt is fent kívánjuk tartani? Ha az alábbi pár dologra odafigyelünk, és mindenből mértékkel fogyasztunk nem származhat bajunk az ezeréves szokásokból.

A sonka legyen tényleg sonka!

Jó sonkát vásárolni szinte valódi tudomány. Minden háziasszonynak megvannak a maga tuti trükkjei és praktikái, hogyan lehet kiválasztani a tökéletes kötözött sonkát, és bizony nem hiába. Sonka vásárláskor tényleg fontos, hogy figyeljünk, mi kerül a kosárba. Rengeteg 'sonka' valójában  sokkal zsírosabb lapockakörnyéki húsokból van összeállítva, amit túlsózott fecskendezett aromák és gyors páclék ízesítenek. Tán már mondanunk sem kell, hogy minél messzebbről érdemes elkerülni ezeket a mesterséges adalékanyagokat, tény ugyanakkor, hogy a jó minőségű házi-sonka minősége az árán is érződik. Akármilyet is veszünk, csak mértékkel fogyasszuk, hiszen energia-, zsír- és koleszterintartalma is igen magas.

A friss torma minden könnycseppet megér

 

A torma egy roppant egészséges, emésztést serkentő hatású növény. Intenzív ízét és illatát különböző olajoknak köszönheti. A népgyógyászatban vízhajtóként és a meghűlés kezelésére is alkalmazzák. Mindezen jó tulajdonságoknak búcsút inthetünk azonban, ha minimális valódi tormatartalmú majonézes készítményeket választunk. Nem épp hálás feladat magunknak reszelni a gyökeret, de ha egyszer elkészültünk nem fogjuk megbánni!

A tojás – végtelen ötletek tárháza

A tojás mértéktelen fogyasztását magas koleszterintartalma miatt senkinek nem szokták ajánlani, azonban ünnepnapokon kivételt tehetünk. Hiszen az érrendszerünkre káros vegyület mellett roppant gazdag A-, B-, D-, és E-vitaminokban, valamint fontos fehérjékben. Ráadásul a koleszterin a sárgájában koncentrálódik, amit keményre főzve, egy kis fantáziával darált sonkából készült pástétommal, vagy franciasalátával helyettesíthetünk.

Csokinyuszi

Az ünnepek körüli híradások leggyakoribb szereplői a csokoládényulak (illetve télen mikulások), így erre nem is vesztegetnénk sok időt. Ezek kapcsán talán mindennél fontosabb, hogy vegyük a fáradtságot és olvassuk el az apró-betűs részt, hiszen a nyulacskák többsége csak hírből ismeri a valódi kakaót...

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Szuper-egészséges ételduók

Az ma már nem újdonság, hogy egyes ételek egészségesebbek másoknál. Azon sem lepődünk meg, hogy ezek közül is van pár csemege, ami magasan kiemelkedik, hiszen egyes betegségek leküzdésében vagy megelőzésében az élen jár. Azonban ha ezeket jól párosítjuk, a hatás nem csak összeadódhat, de akár meg is sokszorozódhat!

Lazac szezámmaggal a menstruációs panaszok ellen

Bár a lazac sokak szerint zsíros húsú hal, nagyon egészséges. Rengeteg D-vitamint tartalmaz, aminek köszönhetően akár egy szelettel is fedezhetjük napi D-vitaminszükségletünk jelentős részét. Erre főleg a téli hónapok napsütésmentes időszakában van nagy szükség. A D-vitamin és a kalcium együttesen jelentősen csökkenthetik a menstruációs panaszok kialakulásának esélyét. Kalcium pedig nagy mennyiségben található a szezámmagban, de a mandulában és egyéb növényekben is. Azonban a narancsos húsú hal ez előbbivel elkészítve egészen isteni. Próbáljuk csak ki!

Tofu és jalapeno paprika a gyulladás ellen

Bár a jalapenoről legtöbbünknek tüzes ereje jut eszünkbe, ami lássuk be nehezen képzelhető el gyulladáscsökkentőként, a chilinek még is van ilyen hatása. Koreai kutatók kimutatták, hogy a szójából készült ételek, mint a tofu nagy mennyiségben tartalmaznak izoflavonoidokat, melyek a paprikában lévő kapszaicionnel együtt hatékonyan lépnek fel a gyulladásokkal szemben. Pirítsunk apróra vágott tofut és zöldségeket egy serpenyőben kis szójaszósszal, tüzeljük fel apróra vágott jalapenoval és kész is a gyógyító vacsora.

Japán soba tészta és brokkoli a szívünkért

Bár elsőre kevesen tudjuk csak, mi is az a soba tészta, a legtöbbünk valószínűleg már találkozott vele. A sötét tészta színét a barnás-szürkés hajdinalisztnek köszönheti, melyet előszeretettel használnak Japánban és a Távol-kelet más országaiban. Sok gyorsétterem szinte minden fogásához felhasználja, így az itthoni ázsiai éttermekben is léptem nyomon belebotlunk. A soba azonban nem csak színében különbözik a haza száraztésztáktól, de lévén teljes kiőrlésű rengeteg antioxidánst tartalmaz, ami küzd a magas koleszterinszint ellen és segít megelőzni az érszűkületet. Hasonlóan a brokkolihoz, amivel elkészítve sült tésztaként ízlelőbimbóinkat is kényezteti.

Csicseriborsó és hagyma, mint energiabomba

A csicseriborsó nagy mennyiségben tartalmaz vasat és cinket, melyek komoly szerepet játszanak sejtjeink oxigénellátásában. Ezeket azonban sokunk nem tudja kellő mértékben kinyerni, még a velük legdúsabban ellátott táplálékokból sem. Ebben segítenek a hagyma kénvegyületei, melyek megkönnyítik a vas felszívódását, ezzel adva energialöketet a szervezetünknek. Fogyasszuk humusszal vagy készítsünk jó hagymás csicseriborsókrém levest!

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek