Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Karácsonyi menü – egészségesebben

Bár a karácsonyi menük első hallásra roppant megterhelőek és egészségtelenek, valójában a hagyományos recepteknél felhasznált alapanyagok többsége igen jótékony szervezetünkre nézve. Mértéktartó fogyasztásuk mellett nem kell rövidebb vagy hosszabb távon jelentkező egészségügyi problémáktól tartani.

Mégis akadnak azonban olyan fogások melyeket kissé megreformálva még egészségesebb, de mégis hagyományos és finom karácsonyi vacsorát tálalhatunk családunk számára. Ezekből adunk most rövid ízelítőt.

Ne rontsuk el a halat!

Ha már a több szempontból is egészséges halvacsora mellett döntünk, ne rontsuk el azzal az egészet, hogy a vízi jószágokat vastagon panírozva és olajban kisütve fogyasszuk. A Rántott ponty helyett kevés vajon párolt halfilét is készíthetünk, melyeket zöld-fűszerekkel mennyei gasztronómiai magasságokba emelhetünk. A hagyományos ponty és harcsa mellett próbálkozhatunk tengeri halakkal, lazaccal, vagy a mostanában egyre népszerűbb pangasius-szal is.

A családi asztalok többségén elengedhetetlen tartármártást is feljavíthatjuk. Hagyjuk ki a bolti majonézt és főt tojássárgáját keverjünk a mustáros, citromleves krémbe. Ha nagyon ügyelni akarunk alakunkra még a tejfölt is kiválthatjuk, részben vagy egészben, lényegesen kevesebb zsírt tartalmazó joghurttal.

A szintén kihagyhatatlan töltött káposzta kalóriaadagját is visszavághatjuk. Használjuk sertés helyett füstölt pulykacombot, így a füstös hús íze megmarad, de jóval soványabb hús kerülhet a fazékba. Ha babonából vagy egyéb okokból a sertésről nem akarnánk lemondani, akkor is levághatjuk elkészítés előtt a túlzottan zsíros darabokat.

Talán a desszerteket a legnehezebb megreformálni, hiszen ha a nagyi titkos bejglireceptjét használjuk, akkor nem szívesen veszünk vissza a cukor mennyiségéből. Azonban ha nem így teszünk jó tudni, hogy a régebbi szakácskönyvekben és recepteken feltüntetett cukormennyiségnek gyakran kétharmada vagy fele is elég lehet ha nem vagyunk túlzottan édesszájúak. De ha nem is merünk kísérletezni, egy valamit biztosan megtehetünk: felejtsük el a tálalás után extra porcukorral megszórt süteményeket!

0 Tovább

Karácsonyfadíszek házilag

Az év legjelentősebb ünnepét megelőző pár napban nincs is jobb érzés, mint családunk körében elvégezni az utolsó simításokat, majd feldíszíteni a fát. Ennél már csak az okozhat nagyobb örömöt, ha ez utóbbi tevékenységet saját gyártású, kézzel készült díszekkel tesszük meg. Ráadásul ha így teszünk, azaz a számos kidobásra ítélt kacatból és természetes alapanyagokból újrahasznosított díszeket készítünk, azzal a környezetet is kímélhetjük. Ehhez adunk pár ötletet.

Az első és egyik kedvenc díszünk, egy abszolút környezetkímélő darab, hiszen csak pár faág és egy kevés madzag kell hozzá, ami szintén lehet természetes gyapjúfonal vagy spárga. Az ágacskákból formázott csillag minden fa-, ajtó-, vagy asztaldísz ékes darabja lehet, ha pedig szabadon engedjük fantáziánkat saját formákat is alkothatunk.

Különböző hosszúságú csíkokra vágott, majd ívesen összetűzött papírcsíkokból is látványos függődíszt alkothatunk. Ha régi képregényeket használunk föl, a tarka díszeken biztos minden vendégünknek megakad a szeme!

Egy kellemes borozgatás után megmaradt parafadugóból is kedves díszt faraghatunk. Ehhez már szükségünk lesz pár hobbiboltokban könnyen beszerezhető dologra, gombszemekre, gyöngyre a rénszarvas piros orrához, és finom szűrszálakkal bevont drótra az agancshoz, de bájos végeredmény megéri a munkát.

Inkább ajtódísznek való, de a kisebb verziója a fán is megállja a helyét ennek a régi gombokból készült koszorúnak. Természetesen ha nagyon ráérünk fel is varrhatjuk őket a színes, vagy textillel bevont kartonra, ha ragasztjuk is gyönyörű lesz, ráadásul az egész család segíthet.

Roppant látványosak, elkészítésük mégis pofon egyszerű ezeknek a hópelyheknek. A PET-palackok aljáról levágott talp adja magát, hogy kifessük.

Szintén látványos, bár kissé törékeny díszt készíthetünk egy kifestett villanykörtéből. Előnye, hogy fantáziánkat semmi sem köti, csak le ne pottyantsuk alkotás közben!

Képek forrása: 1, 2, 3, 4, 5, 6

0 Tovább

Csokis cornflakes-roppancs – a legfinomabb ajándék!

Írtunk már róla, hogy milyen nehéz, gyakran stresszes és költséges dolog felkészülni a karácsonyra. Most egy nagyszerű ötletet szeretnénk bemutatni nektek, mellyel több legyet is üthettek egy csapásra.

A csokis cornflakes-roppancsok nem csak, hogy borzasztó egyszerűen, akár a gyerekek segítségével is,  elkészíthetőek, de az édességek közt meglehetősen egészségesnek mondhatók. Ráadásul egy kis díszcsomagolás segítségével ajándéknak is ideálisak. A csinos masnival díszített csomagocskák pár száz forintból kijönnek, mégis saját készítésű, személyre szabott ajándékot adhatunk velük rokonainknak, ismerőseinknek. Ja és majdnem elfelejtettük: nagyon FINOMAK!

Az alábbi videóban Jacques Torres csokoládémester receptjét láthatjátok, de lejebb mi is röviden összefoglaljuk a teendőket.

Elkészítésükhöz csak csokoládéra – tej-, ét-, fehér, ami ízlésünknek megfelel – és kukoricapehelyre van szükség. Előbbit egy dupla falú edényben gőz fölött teljesen megolvasztjuk, úgy hogy egészen híg legyen. Majd a tűzről levéve kavargatva enyhén visszahűtjük, amíg a munkára alkalmas halmazállapotot el nem éri.

Ekkor egy új keverőedénybe szórjuk kedvenc kukoricapelyhünket és olvasztott csokoládét adunk hozzá majd egy nagy fakanállal, óvatosan, alulról emelgetve elkeverjük, ügyelve, hogy ne törjük össze a cornflakes szemeit. Akkor finom, ha hozzáadott csoki épphogy teljesen elfedi, bevonja a pelyheket.

Ha masszával elkészültünk két kanál segítségével egy sütőpapírral vagy alufóliával letakart tepsire szedjük. A legszebb és legfinomabb eredményt akkor érjük el, ha egészen apró falatnyi roppancsokat halmozunk egymás mellé.

Ezt követően a tálcát nem több mint 10 percre tegyük a mélyhűtőbe. Éppen csak annyi ideig hűtsük őket, hogy teljesen megszilárdulnak, ha tovább maradnak a hidegen, az elváltoztatja a csokoládé színét, és a falatkák elveszítik fényességüket.

Ezután már csak a csomagolás maradt hátra, erre akármilyen kis műanyagzsákokat használhatunk, egy csinos masnival vagy kártyával díszítve roppant mutatós kis csomagokat kapunk.

1 Tovább

8 tipp a stresszmentes ünnepekhez

Bár a karácsony kétségtelenül az év egyik legszebb és leginkább várt ünnepe, lássuk be gyakran sok nehézséggel jár. Az ajándékok beszerzése, az ünnepi ebéd és vacsora elkészítése, az ezekkel járó extra idő- és anyagi ráfordítás mind megviselik az embert. Arról nem is beszélve, hogy ahol nagy a család, gyakran 3-4 napon keresztül vendégségről vendégségre kell rohanni, hogy végül mindenhova késve érkezzünk.

Hogy ne bántsuk meg szeretteinket, és magunk is élvezhessük az ünnep hangulatát bizony ügyesen kell lavíroznunk a feladatok tengerében. Ehhez adunk most pár tippet.

Vásároljunk online!

Számos dolog lényegesen kényelmesebben beszerezhető az interneten keresztül, mint az áruházakat végigloholva. Ráadásul könnyen lehet, hogy még spórolunk is. Cipőt természetesen nem érdemes felpróbálás nélkül választani, de ha egy rokonunknak veszünk ruhaneműt, aki úgyse jönne velünk a boltba, akkor egészen más a helyzet. Hát még ha könyvről, zenéről, filmekről vagy műszaki cikkekről van szó.

Ügyeljünk a családi kasszára

A nehéz gazdasági helyzetben bizony ügyesen kell bánnunk pénztárcánkkal. Ha gyermekeink drága ajándékot szeretnének, amit nem engedhetünk meg magunknak, ne legyünk restek elmagyarázni nekik, mi a helyzet, biztosan meg fogják érteni. Ha távoli rokonoknak vagy munkatársaknak is szoktunk ajándékot adni süssünk egy tálca finom süteményt, amit egy szép dobozban átadva fejezhetjük ki törődésünket.

Rokontól rokonig

Ha a szokásos karácsonyi menetrend túl stresszesnek bizonyul ne féljünk változtatni rajta. Nem muszáj minden nagyszülőt 24-én este végiglátogatni. Használjuk ki az ünnepnapok második felét is, hogy legyen időnk otthon, a szűk családdal igazán értékes időt eltölteni.

Svédasztalos piknik

Ha komoly vendégsereget várunk otthonunkba ne szégyelljük a vacsorát piknik-rendszerben megrendezni. Koncentráljunk a főfogásra, a vendégeket pedig kérjük meg, hogy a köretekkel, salátákkal és desszertekkel ők készüljenek. Amellett, hogy a tapasztalat szerint így még több finomság kerül az asztalra, a vendégek is inkább magukénak érzik majd az estét.

Irány a szabadba!

Bár már szinte közhelynek hangzik, az ünnepek stresszes hangulatában is nélkülözhetetlen a kellő testmozgás, hogy levezessük a felgyülemlett feszültséget. Használjuk ki, ha fehér karácsonyunk van és családunk társaságában menjünk szánkózni, korcsolyázni, vagy csak építsünk egy hatalmas hóembert és vívjunk hócsatát. Ha vállalkozó szelleműek vagyunk kipróbálhatjuk az itthon is egyre népszerűbb sífutást is.

Relaxáljunk!

Persze ha minden kötél szakad, sem szabad túlságosan kiborulnunk. Ha a nagy rohanásban nincs időnk egy kiadós testmozgásra, érdemes lehet légzési gyakorlatokat vagy a jógát kipróbálni. Ezekre bőven elég 20-30 percet rászánnunk és ha kellőképpen tudunk koncentrálni, ez az idő elég is ahhoz, hogy feltöltődjünk.

Közösen könnyebb

Ne feledjük, hogy bármilyen is az elvégzendő munka, azt közös erővel sokkal könnyebb megcsinálni. Fogjuk hát munkára az egész családot! Iskoláskorú gyerekek már igazán hasznos segítséget nyújthatnak. Levihetik a szemetet, elkotorhatják a havat, vagy ők díszíthetik a fát. Bármilyen feladatot adunk neki, már az is segítség ha a nagy sürgésforgásban nincsenek láb alatt.

Maradjunk szervezettek

A fent felsorolt dolgokat természetesen mind könnyebb véghezvinnünk ha jól szervezettek maradunk. Minden este és reggel szánjunk rá 5-5 percet, hogy átgondoljuk milyen elvégzendő feladataink vannak, és melyikre mikor, hogyan tudunk időt szakítani. Ha ezekről rövid jegyzeteket, emlékeztetőket készítünk magunknak az nagyban megkönnyíti a munkánkat.

0 Tovább

A legfinomabb kukoricapehely-torta

Már rég láttunk el titeket konyhai praktikákkal, így most egyből egy fenséges recepttel szeretnénk kedveskedni. A fehér csokis málnakrémes torta bár nem egy tipikusan adventi étel, de ha már unnátok az almás-fahájas hangulatot, akkor fagyasztott gyümölcsből is elkészíthető ez a nagyszerű desszert.

Hozzávalók:


Az alaphoz:

  • 15 dkg fehér
  • 25 gramm pirított, durvára vágott mandula
  • 5 dkg vaj
  • 80 gramm Kellogg's kukoricapehely


A krémhez:

  • 15 dkg málna
  • 4 gramm zselatinpor
  • 15 dkg mascarpone
  • 25 dkg ricotta
  • 10 dkg fehér csoki
  • 5 dkg cukor
  • 1 marék friss citromfűlevél




Elkészítés:

A durvára vágott mandulát alacsony lángon zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, majd hozzáolvasztjuk a vajat. Ha az alapanyagok összemelegedtek hozzákeverjük az apróra darabolt csokit, és addig melegítjük, amíg az teljesen el nem olvad. Levesszük a lángról majd finom mozdulatokkal belekeverjük a az enyhén összetört kukoricapelyhet, és sütőpapírral borított tortaformába kenjük.

A krémhez a málnát összeforraljuk a zselatinnal, amíg az teljesen fel nem oldódik. Belekeverjük a cukrot és a csokoládét, és tovább melegítjük, amíg utóbbi bele nem olvad. Ekkor a tűzről levéve hozzáadjuk a mascarponét és ricottát csomómentesre keverjük. Ha ezzel is végeztünk jöhet a finomra vágott friss citromfű. Majd az egész krémet az eddigre megdermedt tortalapra simítjuk.

Hűtőben hagyjuk állni, amíg a krém teljesen meg nem dermed (3-4 óra). Tálaláskor díszíthetjük néhány szem egész citromfűlevéllel vagy málnával, ha pedig igazán édesszájúak vagyunk reszelhetünk a tetejére egy csipet csokoládét is.



via: flat-cat

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek