Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

6 ok amiért a csokoládé egészséges!

Valentin nap közeledtével egyre többen kezdenek gondolkodni azon, milyen ajándékkal is lepjék meg kedvesüket. Legtöbbször a virág és a csokoládé jön szó, és míg előbbinek nem kell egészségügyi hatásairól beszélnünk (ritkán faljuk fel a csokrot ;)), addig utóbbi körül érdemes eloszlatni azt a tévhitet, miszerint a csokoládé minden körülmények közt az ember, főleg a diétázó legnagyobb ellensége lenne. Mert bizony, a sokak által átkozott és a konyhából száműzött csokoládé, ha jó minőségűt és mértékkel fogyasztjuk kimondottan egészséges is lehet. Persze nem csak diétázóknak és a testükre gondosan ügyelőknek lehetnek hasznosak az alábbi információk, de a fanatikus édesszájúak is új érveket kapnak kezükbe, ha ízlésbeli vitákba kavarodnának valakivel.

Antioxidánsok tömkelege

A Csokoládé, különösen a magas kakaótartalmú fekete csokik, nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat és gyógyhatású flavonoidokat, melyek számos betegség leküzdésében és megelőzésében játszanak komoly szerepet. A legtöbb gyógynövény a bennük található flavonoidoknak köszönheti előnyös hatását.

Óvja a szívet

A 70%, vagy afölötti kakaótartalommal bíró csokoládék enyhe véralvadásgátló hatásukon keresztül segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat, azonban ez nem mondható el a tejcsokoládékról. A tej ugyanis meggátolja a szervezetet, hogy az előbbi leírt hatásban szerepet játszó polifenolokat felszívja.

Kisimítja a bőrt

A csoki nem csak az egyre divatosabb organikus anyagokból készült kozmetikai termékekben, de elfogyasztva is segít megőrizni bőrünk fiatalságát, feszességét.

Fájdalmat csillapít

A csokoládéban lévő anyagok beindítják szervezetünk boldogsághormon termelését. Az így felszabadult endorfin és egyéb hormonoknak többek közt fájdalomcsillapító hatása is van.

Segít leküzdeni a menstruációs panaszokat

Nem véletlenül vágynak a nők bizonyos ételekre a hónap adott szakában. Testük pontosan tudja, hogy mire van szükségük, és ezek közé tartozik a csokoládé is. Ennek magas magnézium tartalma jó hatással van a feszült idegekre. Ráadásul a csokoládé a nyugtató hatású endorfinok termelését is beindítja, így segítve át a nehéz napokon. Persze ezzel is óvatosan kell bánni! A sok cukor, és a kakaóban található koffein ingerülté is tehet.


Koleszterin ellen is hatna?

Egyes kutatások szerint, a fekete csokoládéban található flavonoidok, ha rendszeresen és kis mértékben fogyasztják őket még a koleszterinszint csökkentésében is segíthetnek. Bár a kutatás eredményeit többen is megerősítették, érdemes megemlíteni, hogy azt a Mars csokoládét is gyártó Élelmiszer-óriás finanszírozta.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

A korcsolyázás öröme

Bár a legtöbbünk bánja, hogy még csak most jönnek az igazán kemény fagyok és a valódi téli időjárás, ennek sem csak árnyoldala van. A hideggel együtt a kisebb tavakon, és a Balatonon is jó eséllyel fagy biztonságos jégréteg a vízfelszínre ami számos szórakozási lehetőséget nyújt számunkra.

Elő a korikkal!

Korcsolyázni nem csak roppant szórakoztató de még egészséges is. Főleg, ha a szabadban tesszük. A friss levegőn tartózkodás pozitív hatásairól már mi is többször írtunk, ezeket csak fokozhatjuk ha mozgást is végzünk odakint. Emellett a korcsolyázás külön előnyökkel is jár. Egyfelől növeli koordinációs képességünket és egyensúlyérzékünket is javítja, hiszen az éles pengéken megállni elsőre nem is olyan könnyű feladat. Másrészt ezt a sportot szinte bárki végezheti, hiszen csak kis mértékben terheli az ízületeinket. Ellentétben mondjuk a futással, ahol sarkunk folyamatosan nagy erővel ütődik a talajhoz, aminek erejét bokánk, térdünk és csípőnk nyeli el, a siklás egy lényegesen lendületesebb, megszakításoktól mentes mozgásforma. Egyensúlyunk megőrzéséhez számtalan olyan parányi izom járul hozzá melyek létezéséről lehet nem is tudunk. Korcsolyázás közben ezek a többnyire, a bokánkon, a combunkban, csípőnk körül és derekunkon lévő izmok folyamatos igénybevételnek vannak kitéve, így természetesen meg is erősödnek. Ezek edzése roppant hasznos, ha jól fejlettek az számos egyéb dologban is segítségünkre lehet. Ilyen a futás, a síelés, de még a jóga is.

Ráadásul korcsolyázás közben több kalóriát égetünk, mint gondolnánk. 65-70 kilós ember lassan csúszkálva átlagosan akár 380-400 kalóriát is elégethet óránként, ami egyáltalán nem mondható rossznak, ha a fent felsorolt előnyöket is figyelembe vesszük.

Készüljünk fel!

Persze a korcsolyázáshoz se mindegy hogyan öltözünk fel, főleg ha a szabadba megyünk. Mint a legtöbb sportnál, itt is érdemes kerülni a vastag gyapjú, vagy pamut anyagokat, hiszen ezek felfogják a testünkből távozó nedvességet. Válasszunk inkább több, vékonyabb rétegből álló viseletet, amit ha mai modern műszálas anyagokból öltünk magunkra biztosan nem fogunk megizzadni. Persze a kesztyűt és a sapkát sem érdemes elspórolni, azonban ha olyan helyre megyünk ahol nagy tömegben kell csúszkálnunk érdemes lehet beszerezni egy bukósisakot is. Zokniból is inkább a síeléshez használt vastag sportzoknit vegyük fel, ez sokkal jobban védi ujjainkat, mint ha két réteg sima zoknit húznánk, ráadásul így a gyűrődésből adódó kényelmetlenség is elkerülhető.

A végére hagytuk a lényeget: a korcsolyát. Ha mesterséges jégpályára megyünk ott biztosan lehet bérelni korit pár órára, ami az alkalmi korcsolyázóknak meg is felelhet. Azonban sose felejtsük, hogy egy sokak által felváltva használt korcsolya sose fogja olyan jól tartani lábunkat, mint a sajátunk. Ha rendszeresen korcsolyázunk érdemes egyet beszerezni, hiszen egy új korcsolya bélése pár használat után felveszi lábfejünk egyedi formáját, hogy aztán hosszú évekig szolgáljon minket. Ez persze nem a nagyitól 20 éve karácsonyra kapott darabokra vonatkozik, hanem a sportszeráruházakban már 15-20 ezer forinttól beszerezhető modern műanyagokból készült példányokra.

Fő az óvatosság

Nem szabad azonban megfeledkezni a korcsolyázás árnyoldalairól sem. Mert mint minden sportnak, ennek is megvannak a maga veszélyei. A leggyakoribb balesetek az esésből eredő csukló- és kézsérülések, amiket egy kis odafigyeléssel el lehet kerülni. Szintén a kezdő korisokat fenyegeti a hátraesés következtében beütött farokcsont esetleg tarkósérülés.

Mégis, a legfontosabb dolog, amit természetes vizeken való korcsolyázáskor mindig szem előtt kell tartani a jég vastagsága. Mondanunk sem kell milyen végzetes következményekkel járhat egy esetleges jégbeszakadás. Mindig maradjunk a kijelölt területen belül, hiszen ezt a szakemberek rendszeresen ellenőrzik.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

1 Tovább

Sportoljunk spórolva!

A legtöbbünk számára, az idő hiánya mellett, a testmozgás anyagi vonzata a leggyakoribb indok annak elmaradására. Vagyis, hogy sportolni drága. Ez persze igaz lehet, ha minden nap drága fitnesztermekbe, és edzésekre járunk, azonban egy kis ügyeskedéssel rengeteget spórolhatunk, anélkül, hogy teljesen eltunyulnánk. Ehhez nyújtunk egy is segítséget.

Derítsük fel a terepet

Mielőtt beiratkoznánk, vagy bérletet vennénk bármilyen fitneszterembe vagy edzésre, órára alaposan nézzük át a lehetőségeinket. Manapság számos terem áll rendelkezésünkre, ezekben pedig rengeteg mozgásformaközül választhatunk. Mielőtt valamelyiknél lehorgonyzunk érdemes lehet az egyébként drágább egyalkalmas bérletekkel körbejárni, mindent kipróbálni, hogy ki derüljön mi a legalkalmasabb számunkra. Ráér bérletet venni akkor is, ha már megbizonyosodtunk róla, hogy azt valóban fel is fogjuk használni.

A bérletek árainak is érdemes egy kicsit utánaszámolni. Ha egy-két alkalmat kihagyva már bukunk az üzleten nem biztos, hogy megéri kockáztatni.

Tornázzunk otthon

Persze nem arra gondolunk, hogy vásároljuk meg az összes tévés műsorban kínált csodagépet, melyek segítségével otthon is edzhetünk. Épp ellenkezőleg. Saját testsúlyunk mozgatásával is kiválóan erősödhetünk gépek segítsége nélkül is. Ehhez csak egy jó matracra, esetleg néhány súlyzóra lesz szükségünk. Kezdetben eljárhatunk fitnesztermekbe vagy igénybe vehetjük személyi edző segítségét is azonban a célunk az legyen, hogy egyedül, otthon is végezhető programot állítsunk össze magunknak. Ha még a fentiekre se szeretnénk költeni vásárolhatunk pár ezer forintos DVD-t vagy ingyen oktatófilmeket kereshetünk az interneten is.

Adjuk fel a csillogást

Ha nem szeretünk otthon egyedül mozogni, sem feltétlenül szükséges a legdrágább csillogóvillogó gépekkel felszerelt modern fitnesztermekbe járnunk. Sok művelődési és ifjúsági ház de gyakran még iskolák is rendelkeznek konditermekkel, melyeket délutánonként roppant kedvező áron látogathatunk.

Irány a szabadba!

Sokak számára butaságnak tűnik, és részben igazuk is lehet, hogy egy zárt teremben futópadon vagy biciklin tekerünk, amikor ugyanezt odakint is megtehetnénk, ráadásul ingyen. A Budapesten elsősorban a margitszigeti futópálya, de számtalan más park és a budai hegyek is ingyen állnak bárki rendelkezésére. Amellett, hogy közel azonos módon edzhetjük testünket a szabadban is lehetünk ezzel kamatoztatva a friss levegő előnyeit.

Csapatban jobb!

Számos sportág rendelkezik amatőr bajnoksággal, melyekhez természetesen amatőr csapatok is kellenek. Ha van kedvenc sportágunk nézzünk utána, akad e olyan csapat, amihez csatlakozhatnánk. Ha igen sokszor pár ezer forintos díj fejében, vagy akár ingyen járhatunk edzésekre, ahol tapasztaltabb csapattársaink értékes tanácsokkal láthatnak el minket, így nem csak gyorsabban fejlődhetünk, de akár új barátokra is tehetünk szert.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

A karácsonyi menü az életünkre tör?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy nem túl káros-e az egészségünkre a hagyományos karácsonyi menü? Ilyenkor gyakran a pillanatnyi hangulatunkkal ellentétes, hagyományos ételeket fogyasztjuk, ráadásul ezekből a rokonság különböző részeit végiglátogatva gyakran több napon keresztül ugyanolyan, vagy nagyon hasonló ételsort eszünk végig. Ráadásul nem ritkán étvágyunkon felül. De mik is ezek a hagyományos élelmiszerek, és milyen hatással vannak egészségünkre?

A hagyománnyá vált babonák

Karácsony és újév környékén sok helyen száműzik a szárnyasokat a konyhából, hiszen ezek a néphiedelem szerint elkaparják a szerencsét. Ellenben a náluk bizonyítottan egészségtelenebb sertésről, ami az ünnepi töltött-káposzta elengedhetetlen része az a hír járja, hogy a épp ellenkezőleg, orrával előtúrja a a szerencsét.

A másik főfogásnak számító halételeket sem véletlenül fogyasztják. A halpikkelyek egyrészt a gazdagság és jómód szimbólumai (talán a pénzérmékre való hasonlóságuk miatt), valamint a hal szimbóluma a keresztény világban magát Jézust jelképezi.

Természetesen a desszert sem maradhat ki a babonából fogyasztott fogások közül. A diót régebben a rontások elkerülése érdekében fogyasztották, a mák pedig a lencséhez hasonlatosan a gazdagság bőség jelképe.

Jó ez nekünk?

Mára számos kutatás bizonyította, hogy bizony a fenti alapanyagok pozitív hatással is lehetnek szervezetünkre. A halak fogyasztása többszörösen egészségesnek bizonyult. Húsuk könnyen emészthető, teljes értékű fehérjéket, telítetlen zsírsavakat és rengeteg B-, E-, és D-vitamin tartalmaz. Szintén megtalálhatók benne a legszükségesebb ásványi anyagok, mint a kalcium, magnézium és a foszfor. A tengeri halak többségében emellett omega-3 zsírsavak is vannak, mely a vár koleszterinszintjét befolyásolja pozitívan. Idehaza az ünnepeknek ráadásul kiemelkedő szerepe van a halfogyasztásban. Idehaza az emberek átlagosan évente csupán 4,2 kg halat fogyasztanak, ami messze elmarad a kívánatostól, de az európai átlagtól is. Ennek ráadásul sokan nagy részét az ünnepek körül fogyasztják el.

A káposzta még főzve is jelentős C-vitaminforrás, ami a téli időszakban jelentősen erősíti immunrendszerünket. Ezen kívül tartalmaz még K- és E-vitaminokat, folsavat, és szintén nem elhanyagolható kalciumtartalma.

A mák az egyik leggazdagabb természetes káliumforrás, ezenkívül bővelkedik magnéziumban, kalciumban és vasban is. Ráadásul elkészítés során nem, vagy csak alig veszít ezekből, így a mákkal készült sütemények, ha a cukor mennyiségét kordában tarjuk kimondottan egészségesek lehetnek.

A dió szintén tartogat számunkra meglepetéseket. Vértisztító hatása mellett telítetlen zsírsavakat tartalmaz, valamint magas B-vitamintartalma is.

0 Tovább

A tökéletes masnit!

Mindenki tudja milyen jó érzés, amikor szeretteink őszintén örülnek a tőlünk kapott ajándéknak. Ekkor érezzük úgy, hogy a karácsonyt megelőző erőfeszítéseink, az ajándékok hajszolása és a készülődés nem voltak feleslegesek. Még szebbé teheti a pillanatot, ha az ajándékot a filmekben látott tökéletes csomagolásban adjuk át, ami olyan szépre sikeredett, hogy a megajándékozott szinte ki sem akarja nyitni a csomagot. Egy ilyen, tökéletes masnival ellátott csomag első ránézésre nem is olyan könnyű feladat, de Eddie Ross tervező és lakberendező most megmutatja, hogyan is kell csinálni.


0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek