Warren Buffet, a világ egyik leggazdagabb embere mondta egyszer, hogy egyedül annak köszönheti a sikereit, hogy a megfelelő időben és a megfelelő helyen született. Annak idején, 1930-ban az USA valóban a lehetőségek hazája volt, de vajon manapság is ott a legjobbak az újszülöttnek esélyei? Hol érdemes belevágni az életbe, és hányadik Magyarország ezen a képzeletbeli ranglistán? Kattints a válaszokért!

 


A képzelt listát az Economist testvérintézménye az Economist Intelligence Unit (EUI) változtatta
kézzelfoghatóvá, mégpedig egy 11 tényezőt figyelembe vevő vizsgálattal igyekezett megjósolni, hogy a jövőben mely országokban lesz a lehető legjobb az új generációnak. A kutatás során olyan szempontokat vizsgáltak, mint a bűnözési statisztikák, a kormányzatba vetett bizalom, a gazdaság állapota, vagy az általános jólét színvonala. A jövedelmi szinteket például 2030-as előrejelzések alapján határozták meg, mivel akkor válnak majd nagykorúvá a most született gyermekek.

A listát a legendásan stabil gazdasággal rendelkező Svájc vezeti, a második helyen Ausztrália található, ami nem is csoda, hiszen a kontinensnyi országban semmi jele a válságnak, jóformán munkaerőhiánnyal küzdenek. A lista első felében nagyrészt az észak-európai jóléti államok szerepelnek, míg a nagyobb gazdaságok, mint Németország vagy az USA saját magukhoz képest rosszul teljesítettek (16. hely). A vizsgálatba bevont országok között a rangsor végén továbbra is az Afrikai országok „dominálnak”, a 80 állam közül Nigériában vannak a legrosszabb esélyei egy újszülöttnek.

Érdekes a helyzet, ha Magyarország helyét keressük. Egészen a 46-ik kell görgetnünk a listában, hogy megtaláljuk a kissé csalódást keltő pozíciónkat. Érdemes megvizsgálni közvetlen szomszédaink helyzetét is, ugyanis talán olyan országok is megelőznek minket, amelyekről nem is gondolnánk. Az eremény azonban, akkor válik különösen pikánssá, ha hozzátesszük, hogy az 1988-as kimutatásban pontosan 22 hellyel előrébb végeztünk, mint most. Ez egy egészen érdekes kérdéshez vezet. Rosszabbul élünk, mint 24 éve?

via: Economist