Különös illat csapja meg a Mecsek erdeiben kirándulók orrát március végétől május közepéig. Minden kellemes hagymaillat leng be, melyet 20-30 centis lándzsa formájú levelek árasztanak magukból, melyek helyenként a teljes aljzatot betakarják. Ekkor már biztosak lehetünk: javában dúl a medvehagymaszezon.
A fokhagyma közeli rokonának számító növény rendkívül rövid ideig terem, leveleit a virágzás előtt érdemes leszedni, ekkor a legfinomabbak és a rengeteg értékes tápanyag, melyekre később még visszatérünk is ekkor található meg bennük legnagyobb mennyiségben. A medvehagyma csak pár éve jött igazán divatba, azóta viszont a kora-tavaszi közönséges, bio- és kézművespiacok asztalai roskadoznak a leginkább vadon szedett levelek alatt.
Természetesen a különböző helyeken beszerzett levelek ára változatos képet mutat. A bükkösökkel körbevett vidékek, ahol a legjobban érzi magát a növény, polcain már 1-200 forinttól találhatunk egy csomagot, míg Budapest drágább piacain, és az Alföldön, ahol egyáltalán nem terem, akár 500 forintot is elkérhetnek a friss levelekért.
Nem csak finom
De miért is ez a nagy felhajtás a hagyma zsenge hajtásaiért? A medvehagymának számtalan pozitív hatása van a szervezetre, csakúgy mint a fokhagymának. Komoly mennyiségben tartalmaz A-, C-, és B-vitaminokat, mangánt, vasat, cinket, szelént, kalciumot és magnéziumot. Serkenti a gyomor és a belek működését, így nyújtva menedéket a puffadástól, hasi görcsöktől, és hasmenéstől szenvedőknek. Ugyanakkor több kórokozóval is hatékonyan veszi fel a harcot, így űzve el a bélférgeket és a különböző gilisztákat.
A szív és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek is melegen ajánlott fogyasztása, hiszen vértisztító hatású, csökkenti a koleszterinszintet, és a vérben felhalmozott zsírok mennyiségét ezáltal lassítja az erek elmeszesedését és a magas vérnyomás kialakulását.
Szedd magad!
Sikeréhez ugyanakkor az is hozzájárul, hogy csak nagyon rövid ideig érhető el frissen, ekkor azonban magunk is leszedhetjük. Ha vesszük a fáradtságot, vagy csak összekötjük a kellemeset hasznossal és ellátogatunk a közeli erdőkbe magunk is kereshetünk bőségesen termő medvehagyma-lelőhelyeket. Saját fogyasztásra bárki szedhet engedély nélkül, azonban ha zsákmányt kereskedelmi forgalomba kívánjuk hozni a Természetvédelmi Főfelügyelőség engedélyére van szükségünk.
Ha magunk szedjük medvehagymánkat van egy veszély, melyről nem szabad megfeledkeznünk. A levelek nagyon hasonlítanak a gyöngyvirágéihoz, melyek azonban mérgezőek. De ne ijedjünk meg nagyon, megkülönböztetésükhöz nem kell a gombászokéhoz hasonló szakértelem, csak egy kis odafigyelés. A medvehagyma levele kellemes hagymaszagot áraszt és fonákja matt színű, míg a gyöngyvirágé illatmentes és fényes. További könnyebbséget jelent, hogy a veszélyes levelek általában csak valamivel később, májusban bújnak elő.
Edd magad!
A levelek igazi gasztronómiai különlegességként szolgálnak. Mint a legtöbb növény, jótékony hatásukat leginkább nyersen fejtik ki, szendvicsekre vagy salátákba aprítva kiválthatják a snidlinget, póré- vagy újhagymát. Fagyasztva is eltehetjük, ekkor azonban ügyeljünk rá, hogy a doboz amibe tesszük jól zárjon, különben az egész mélyhűtő hagymaillatot fog árasztani magából.
A legfinomabb talán mégis, ha pesto-szerű pürét készítünk belőle. Ehhez daraboljuk apróra keverjük el bőven olívaolajjal és ízesítsük kedvünk szerint parmezánnal, őrölt magokkal vagy bármi egyébbel. Ha ügyelünk rá, hogy az olaj mindig teljesen ellepje, ezáltal természetes módon elzárva a külvilágtól hűtőben akár egy évig is eláll, amikor vehetjük újra a kosarunkat és indulhatunk az erdőbe.
Utolsó kommentek