Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Óvatosan a sószóróval!

Nemzeti konyháktól, fogásoktól és receptektől függetlenül, a só évszázadok óta az emberiség egyik legtöbbet használt 'fűszere' Legyen az tengeri- vagy kősó, ez az ami egészen biztos egy konyhából sem hiányozhat, ahogy erre a magyar nyelvben számos szólás és közmondás is utal. Egyszóval a só megkerülhetetlen. Azonban az elmúlt évtizedek tudományos kutatásai sorra bizonyítják, hogy bár egy bizonyos mértékben, a só valóban elengedhetetlen az egészséges izom és idegműködéshez, valamint a vérnyomás szabályzásában is fontos szerepe van, ha túl sokat fogyasztunk belőle az roppant káros is lehet. Többségünk pedig túl sokat fogyaszt!

Amikor sóról beszélünk, azalatt valójában legfontosabb összetevőjét, a nátriumot értjük. Egy átlagos felnőttnek körülbelül napi 1500-2300 mg nátriumra van szüksége, amit durván egy kiskanál étkezési só bőven fedez. Ha hosszútávon sófogyasztásunk meghaladja a napi ajánlott mennyiséget, az magas vérnyomáshoz és végül szív- és érrendszeri panaszok megjelenéséhez vezethet.

Adódik a kérdés tehát, hogy hogyan csökkenthetjük napi sóadagunkat úgy, hogy receptjeinket és ízlésünket ne kelljen túlságosan átformálni? Mi most ehhez nyújtunk egy kis segítséget.

Kerüljük a készételeket

Az áruházakban készen megvehető, melegítés után fogyasztható készételek, és a gyorséttermek receptjei rendszerint igazán nagyvonalúan bánnak a sóval. Ha ezeket elkerüljük máris sokat tettünk, hiszen ha magunknak főzünk nagyobb kontrollunk marad a hozzávalók adagolása fölött.

Csökkentett sótartalom?

Ne feledjük, hogy a nagy élelmiszermárkák követik a trendeket. Ahogy egyre többen figyelnek napi sófogyasztásukra a különböző készítményeknek egyre nagyobb arányban jelennek meg 'csökkentett sótartalmú' változatai. Azonban a csökkentett tartalom nem jelenti, hogy a készítmény sómentes, hiszen gyakran még így is napi adagunk sokszorosát tartalmazzák. Ne hagyjuk magunkat félrevezeti, és vegyük a fáradságot, hogy a hangzatos és látványos feliratok mellett az apró betűs rész t is elolvassuk.

Öblítsünk főzés előtt!

Az előre főzött vagy hőkezelt zöldségek, mint a szemezett konzervkukorica, bébirépa, borsó és társaik többnyire sós lében állnak a konzervekben. Fogyasztás előtt ne csak csepegtessük, de öblítsük is le őket, így a fölösleges hozzáadott sótartalom jelentő részétől megszabadulhatunk.

Főzés után szórjunk

Bár ez a tipp sok fogásnál nem kivitelezhető, ahol lehet alkalmazzuk! Főzés közben csak minimális sót adjunk az ételhez, majd csak tálaláskor vegyük elő a sószórót. Így mindenki saját ízlésének megfelelően ízesítheti ételét. Arról nem is beszélve, hogy sokunk reflexből minden ételt megsóz, még mielőtt kóstolná...

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Tavaszváró mandulás-barackos gyümölcskenyér

Bár még nem tennénk el a szekrény mélyére a télikabátot, megállíthatatlanul közeledik a tavasz. És bár a két címben is említett finomság még csak hónapok múlva fog teremni, virágzásukra már talán nem is kell olyan sokat várni. Csalogassuk, sürgessük hát őket azzal, hogy fenséges gyümölcskenyeret ízesítünk velük!

A recept, ahogy tőlünk talán már megszokhattátok nem túl bonyolult, semmilyen szaktudást és képzett konyhatündérek felügyeletét sem igényli, így nyugodtan nekifoghatunk.


Hozzávalók:

  • 1 3/4 bögre finomliszt
  • ½ bögre apróra vágott aszalt sárgabarack
  • ½ bögre aprított hámozott natúr mandula
  • 1 ½ bögre Kellogg's Optima
  • ½ bögre cukor
  • 1 ¼ bögre tej
  • 1 tojás
  • 1/3 bögre étolaj
  • 1 ek. sütőpor
  • 2 csipet só








Elkészítés:

Keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót és a mandulát majd tegyük félre.

Egy nagyobbacska edényben Keverjük el a gabonapelyhet a tejjel és hagyjuk állni 2-3 percig, hogy megpuhuljon. Adjuk a masszához a tojás és az olajat és verjük fel. Keverjük bele a sárgabarackot és a lisztes keveréket és már csak kicsit keverjük, hogy homogén tésztát kapjunk. Öntsük az egészet egy keskeny, őzgerinc formájú, kikent tepsibe, hogy a tészta az egészet egyenletesen ellepje, és már készen is vagyunk.

A Tepsit 180°C-os sütőbe dugjuk és durván egy órán át sütjük. Persze a szokásos szurkálós ellenőrzést ez esetben is érdemes bevetni. Ha elkészült 15-20 percig hagyjuk a tepsiben hűlni és csak ezután fordítsuk fejre és vegyük ki, hogy szépen egyben maradjon.

Édesszájúak baracklekvárral vagy vaníliafagylalttal is fogyaszthatják a tökéletes tavaszélmény eléréséhez.

0 Tovább

Farsangi jelmezötlet: a megelevenedő corn flakes doboz!

Most, hogy javában tart a báli és farsangi szezon mindenkinek a jelmezötletek járnak a fejében. Ne feledjük, hogy az álarcosbálok nem csak az iskolák és óvodák kedvenc programjai, azokat nem csak a gyermekek tudják maradéktalanul élvezni. Akármilyen idősek vagyunk pár óra erejéig mi is megfeledkezhetünk a mindennapok bajairól és a téli szürkeségről, ha pár pillanatig magunk is újra gyermekekké válunk és felöltjük a legelképesztőbb jelmezeket.

Az egyik legegyszerűbb jelmeztípusok a 'dobozjelmezek'. Ezeket megfesthetjük tévének, autónak, robotnak vagy bármi egyéb négyszögletes formájú tárgynak, amit meg szeretnénk eleveníteni. Azonban még szellemesebb dobozjelmezt készíthetünk, ha jelmezünk valóban egy dobozt, jelen esetben kukoricapelyhes dobozt ábrázol. Ezt elkészítve megelevenítjük a gyerekek körében oly népszerű Kellogg's kabalafigurákat, Tony-t a Tigris, vagy a bohókás Choco majmot, vagy a többieket.

Nincs Más dolgunk, mint a lenti képek valamelyikét a kellő méretre kinyomtatni, majd arcunk helyét a jelölt szaggatott vonal mentén kivágni. Ha még egy kis arcfestésre is van időnk és energiánk, roppant életű Kellogg's dobozok lehetünk!

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Egészségesen az irodában!

Egyre többen töltik mindennapjaikat egy irodában ülve és számítógép monitorok előtt dolgozva. Bár sokak szerint - nekik többnyire nincs saját tapasztalatuk – ez lényegesen kímélőbb, mint a fizikai munka, sőt egészségünket is könnyebb így megőrizni. Azonban ez nem feltétlenül van így. Napi 8 órát egy asztalnál ülni rendkívül megterhelő lehet, mind szellemileg, mind fizikailag, ráadásul számos komoly kockázatot is rejt magában. Persze nem veszett ügyről van szó, így tehetünk egészségünk megőrzése érdekében. Most néhány ilyen problémára és lehetséges megoldásukra kívánjuk felhívni a figyelmet.

Mozogj minél többet!

Az egész napos ülés meglepően megterhelő tud lenni. Ez lehet a táptalaja az idősebb korban kialakuló hát- és derékfájásnak,, reumának is. Ráadásul ha egész nap azonos testhelyzetben vagyunk az lassítja a vérkeringésünk, ami hosszú távon annak zavaraihoz is vezethet. A megoldás természetesen, hogy mozogjunk minél többet, és ne csak munka előtt vagy után. Persze a kora reggeli sport segít beindítani a napot, és délután ugyanez lendületünk megtartásában játszik szerepet, de napközben sem ártana mozogni. Ha időbeosztásunk és munkakörünk engedi járjunk inkább sportolni ebédidőben, ez megtöri az egész napos monotóniát. Ha ezt nem is engedhetjük meg magunknak, álljunk fel az asztaltól minél többet, nyújtózkodjunk, vagy sétáljuk körbe az irodát. Irodaházban lift helyett használhatjuk a lépcsőket is! Az asztalnál ülve is végezhetünk váll és nyakgyakorlatokat a lényeg, hogy ne zsibbadjunk le az egész napos mozdulatlanságtól.

A masszázs segít

Bizonyított, hogy az egész napos irodai munka hosszú távon még rendszeres testmozgás mellett is rosszat tesz az izomzatnak. Különösen kíméletlenek vagyunk testünkkel, ha egy maratoni ülőmunkánkat csupán három négy naponta, vagy még ritkábban szakítjuk meg, ekkor azonban rendkívül megerőltető sportolással. Az átmenet és bemelegítés, elégséges nyújtás sérülésekhez, hosszú távon szintén ízületi- és izomfájdalmakhoz vezethet. Havonta 1-2 alapos, szakember által végzett hát- és nyakmasszázs segíthet megelőzni az ezeken a testrészeken jelentkező fájdalom kialakulását és ezután a sportban is jobban fogunk teljesíteni. Ma már pár ezer forintból elmehetünk egy ilyen kezelésre, de még egyszerűbb megoldások is vannak. Ha sok kolléga jár hasonló cipőben és cégünk nyitott a dologra, akár béren kívüli juttatásként is kérhetünk masszázs, ahol a szakemberek házhoz – jelen esetben irodához - jönnek és mindenkit ellátnak. Így nem csak spórolhatunk, de a szürke hétköznapokat is feldobhatjuk.

Egészséges rágcsálnivalók

Sokan részben az állandó stressz miatt, vagy éppen unalomból nem tudjuk megállni, hogy fél óra-óránként a liftnél lévő rágcsálnivaló- és csokiautomatához szaladgáljunk egy kis extra kalóriáért. Persze mondanunk sem kell, hogy ezen gépek kínálatai nem a legegészségesebb falatokból állnak össze. Azonban a napi tízórai és uzsonna távolról sem üldözendő dolgok, a napi 5 étkezés felnőttek számára is ajánlott. Ehhez vigyünk azonban magunkkal egészséges harapnivalókat, sótlan magvakat, joghurtot, vagy nyers zöldségeket és gyümölcsöt.

Menza helyett okosan

Persze az ebédre, mint napközbeni fő étkezése is érdemes odafigyelni. A menzák konyháin gyakran túl sok olajat és cukrot használnak, még az egyébként egészséges fogások elkészítéséhez is. Ugyanez a gond az ételrendeléssel, ráadásul az nem csak minket hizlal, de pénztárcánkat ezzel szemben jelentősen fogyasztja. Ha otthon figyelünk a főztünkre és igyekszünk egészségesen táplálkozni, tegyünk így a munkahelyünkön is. Főzzünk mindig egy kicsit többet az előző napi vacsorából, így a maradékból másnap kiváló ebéd válhat.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

1 Tovább

Süssünk kenyeret!

Az otthon elkészített kenyér nem csak az egész konyhát belengő finom illatával és meleg frissességével kényeztet minket, de sok szempontból jobb is, mint a bolti. Egyrészt mi döntjük el mi kerüljön bele, így tökéletesen saját ízlésünkre szabhatjuk. Másrészt persze ha még találunk is a boltokban ilyen, az ízlésünknek megfelelő kenyeret se lehetünk biztosak benne, hogy minden esetben a legjobb, legfinomabb, és legegészségesebb alapanyagokat adták hozzá.

A házi kenyérsütők, melyekkel 500-1500 g közti kenyereket süthetünk már rendkívül jutányos áron, akár 10-15.000.- forinttól is beszerezhetőek a elektronikai áruházakban. Persze akadnak ennél jóval drágább, márkás csúcstermékek is, ezek árának határa a csillagos ég. Azonban már egy egyszerűbb darab is számos kényelmi funkcióval van ellátva, így például beállíthatjuk, hogy az este beletöltött alapanyagok, az automatikus keverés, dagasztás, kelesztés és sütés után pontosan mikorra készüljenek el. Így még mielőtt kikecmergünk az ágyból érezhetjük saját kenyerünk lélekmelengető, friss illatát! Mi most egy roppant egyszerű, mégis fenséges parmezános-fokhagymás cipó receptjét osztjuk meg veletek.

Hozzávalók:

  • 1 bögre víz
  • 2 ek. étolaj
  • 2 ek. méz
  • 2 bögre kenyérliszt
  • 1 ½ bögre Kellogg's Corn Flakes
  • 1/3 bögre kukoricakorpa
  • 1/3 bögre reszelte vagy apróra vágott parmezánsajt
  • 2 tk. szárított, őrült bazsalikom
  • 2 tk. só
  • 1 ½ tk. száraz élesztő
  • 4-5 gerezd közepes darabokra vágott fokhagyma




A fenti alapanyagokat kenyérsütő használati utasítása szerint összeöntjük, majd sima fehér kenyér, vagy ennek megfelelő programon megsütjük.

Ha még intenzívebb ízekre vágyunk fogyasszuk fokhagymás-parmezános vajjal. Ehhez keverjünk el ¼ bögre mikrohullámú sütőben megolvasztott vajat vagy margarint 2 evőkanál reszelt parmezánnal, 2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemmel, és egy kisebb gerezd kinyomott fokhagymával. Az így elkészült krémet hűtőben vagy mélyhűtőben – attól függően, hogy mennyire vagyunk éhesek - lefedve dermesszük meg, majd csak fogyasztás előtt közvetlenül tegyük ki szobahőmérsékletre.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek