Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

8 tipp a stresszmentes ünnepekhez

Bár a karácsony kétségtelenül az év egyik legszebb és leginkább várt ünnepe, lássuk be gyakran sok nehézséggel jár. Az ajándékok beszerzése, az ünnepi ebéd és vacsora elkészítése, az ezekkel járó extra idő- és anyagi ráfordítás mind megviselik az embert. Arról nem is beszélve, hogy ahol nagy a család, gyakran 3-4 napon keresztül vendégségről vendégségre kell rohanni, hogy végül mindenhova késve érkezzünk.

Hogy ne bántsuk meg szeretteinket, és magunk is élvezhessük az ünnep hangulatát bizony ügyesen kell lavíroznunk a feladatok tengerében. Ehhez adunk most pár tippet.

Vásároljunk online!

Számos dolog lényegesen kényelmesebben beszerezhető az interneten keresztül, mint az áruházakat végigloholva. Ráadásul könnyen lehet, hogy még spórolunk is. Cipőt természetesen nem érdemes felpróbálás nélkül választani, de ha egy rokonunknak veszünk ruhaneműt, aki úgyse jönne velünk a boltba, akkor egészen más a helyzet. Hát még ha könyvről, zenéről, filmekről vagy műszaki cikkekről van szó.

Ügyeljünk a családi kasszára

A nehéz gazdasági helyzetben bizony ügyesen kell bánnunk pénztárcánkkal. Ha gyermekeink drága ajándékot szeretnének, amit nem engedhetünk meg magunknak, ne legyünk restek elmagyarázni nekik, mi a helyzet, biztosan meg fogják érteni. Ha távoli rokonoknak vagy munkatársaknak is szoktunk ajándékot adni süssünk egy tálca finom süteményt, amit egy szép dobozban átadva fejezhetjük ki törődésünket.

Rokontól rokonig

Ha a szokásos karácsonyi menetrend túl stresszesnek bizonyul ne féljünk változtatni rajta. Nem muszáj minden nagyszülőt 24-én este végiglátogatni. Használjuk ki az ünnepnapok második felét is, hogy legyen időnk otthon, a szűk családdal igazán értékes időt eltölteni.

Svédasztalos piknik

Ha komoly vendégsereget várunk otthonunkba ne szégyelljük a vacsorát piknik-rendszerben megrendezni. Koncentráljunk a főfogásra, a vendégeket pedig kérjük meg, hogy a köretekkel, salátákkal és desszertekkel ők készüljenek. Amellett, hogy a tapasztalat szerint így még több finomság kerül az asztalra, a vendégek is inkább magukénak érzik majd az estét.

Irány a szabadba!

Bár már szinte közhelynek hangzik, az ünnepek stresszes hangulatában is nélkülözhetetlen a kellő testmozgás, hogy levezessük a felgyülemlett feszültséget. Használjuk ki, ha fehér karácsonyunk van és családunk társaságában menjünk szánkózni, korcsolyázni, vagy csak építsünk egy hatalmas hóembert és vívjunk hócsatát. Ha vállalkozó szelleműek vagyunk kipróbálhatjuk az itthon is egyre népszerűbb sífutást is.

Relaxáljunk!

Persze ha minden kötél szakad, sem szabad túlságosan kiborulnunk. Ha a nagy rohanásban nincs időnk egy kiadós testmozgásra, érdemes lehet légzési gyakorlatokat vagy a jógát kipróbálni. Ezekre bőven elég 20-30 percet rászánnunk és ha kellőképpen tudunk koncentrálni, ez az idő elég is ahhoz, hogy feltöltődjünk.

Közösen könnyebb

Ne feledjük, hogy bármilyen is az elvégzendő munka, azt közös erővel sokkal könnyebb megcsinálni. Fogjuk hát munkára az egész családot! Iskoláskorú gyerekek már igazán hasznos segítséget nyújthatnak. Levihetik a szemetet, elkotorhatják a havat, vagy ők díszíthetik a fát. Bármilyen feladatot adunk neki, már az is segítség ha a nagy sürgésforgásban nincsenek láb alatt.

Maradjunk szervezettek

A fent felsorolt dolgokat természetesen mind könnyebb véghezvinnünk ha jól szervezettek maradunk. Minden este és reggel szánjunk rá 5-5 percet, hogy átgondoljuk milyen elvégzendő feladataink vannak, és melyikre mikor, hogyan tudunk időt szakítani. Ha ezekről rövid jegyzeteket, emlékeztetőket készítünk magunknak az nagyban megkönnyíti a munkánkat.

0 Tovább

Mikulás-napi városnézés a zsiráfokért!

Lassan de biztosan elérkezik december 6-a, amikor is minden gyermek kitisztítja csizmáját, kiteszi az ablakba cipőjét és izgatottan várja, hogy ebbe rejtse ajándékát a Mikulás. Persze van ahova személyesen érkezik és egy kedves kis dalocskáért cserébe adja át az egész éves jó magaviseletért járó finomságokat. Egy a lényeg, erre a napra mindannyin örömmel emlékszünk vissza és készülünk minden évben – szülőként és gyermekként egyaránt.


De hogy jönnek ide a zsiráfok?

Elsőre mi sem tudtuk, azonban mint kiderült idén a Mikulás nekik is hoz ajándékot. A Magyar Turizmus Zrt. és többnyire piros emeletes buszokon szervezett városnéző túráiról ismert Giraffe Hop on Hop off idei akciója a gyermekeknek és a Fővárosi Állat- és Növénykert hosszú-nyakúinak egyaránt örömet kíván szerezni.

A mikulás érkezését megelőző vasárnap 3 turnusban (december 4-én, 17, 18 és 19 órakor) szerveznek jótékonysági városnézést, melynek teljes bevételét az Állatkert zsiráfjainak jövő évi ellátására ajánlják fel. A gyermek és felnőtt jegyek egyaránt roppant baráti, 300 Ft-os áron vásárolhatóak meg, amihez ráadásként egy 25% kedvezményt biztosító állatkerti kupont kapnak a városnézők. Igazi különlegesség, hogy ezeken a rendhagyó Mikulás-napi járatokon felnőttek részvétele csak gyermekek kíséretével lehetséges.

További Információ

0 Tovább

A legfinomabb kukoricapehely-torta

Már rég láttunk el titeket konyhai praktikákkal, így most egyből egy fenséges recepttel szeretnénk kedveskedni. A fehér csokis málnakrémes torta bár nem egy tipikusan adventi étel, de ha már unnátok az almás-fahájas hangulatot, akkor fagyasztott gyümölcsből is elkészíthető ez a nagyszerű desszert.

Hozzávalók:


Az alaphoz:

  • 15 dkg fehér
  • 25 gramm pirított, durvára vágott mandula
  • 5 dkg vaj
  • 80 gramm Kellogg's kukoricapehely


A krémhez:

  • 15 dkg málna
  • 4 gramm zselatinpor
  • 15 dkg mascarpone
  • 25 dkg ricotta
  • 10 dkg fehér csoki
  • 5 dkg cukor
  • 1 marék friss citromfűlevél




Elkészítés:

A durvára vágott mandulát alacsony lángon zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, majd hozzáolvasztjuk a vajat. Ha az alapanyagok összemelegedtek hozzákeverjük az apróra darabolt csokit, és addig melegítjük, amíg az teljesen el nem olvad. Levesszük a lángról majd finom mozdulatokkal belekeverjük a az enyhén összetört kukoricapelyhet, és sütőpapírral borított tortaformába kenjük.

A krémhez a málnát összeforraljuk a zselatinnal, amíg az teljesen fel nem oldódik. Belekeverjük a cukrot és a csokoládét, és tovább melegítjük, amíg utóbbi bele nem olvad. Ekkor a tűzről levéve hozzáadjuk a mascarponét és ricottát csomómentesre keverjük. Ha ezzel is végeztünk jöhet a finomra vágott friss citromfű. Majd az egész krémet az eddigre megdermedt tortalapra simítjuk.

Hűtőben hagyjuk állni, amíg a krém teljesen meg nem dermed (3-4 óra). Tálaláskor díszíthetjük néhány szem egész citromfűlevéllel vagy málnával, ha pedig igazán édesszájúak vagyunk reszelhetünk a tetejére egy csipet csokoládét is.



via: flat-cat

0 Tovább

5 rendhagyó adventi naptár

A karácsony ma már nem is lehetne karácsony a hosszas adventi készülődés nélkül. Ehhez ugyanúgy hozzá tartozik a gyertyák meggyújtása, az ajándékok beszerzése vagy elkészítése, mint az adventi kalendárium estéről estére történő nyitogatása. Akármilyen hihetetlen, ez a szokás csak a múlt század elején kezdődött. És ki is állhatna a naptár eredetének hátterében, ha nem egy, a karácsonyi ajándékokat türelmetlenül váró kisfiú, akinek anyukája egy papírlapok mögé rejtett édességekkel díszített 24 napos naptárt készített. Ilyenekből ma a boltok polcain is számos érdekes darabot találunk, mi most azonban 5 kiugróan ötletes adventi naptárt gyűjtöttünk össze.

Az első egy igazán hangulatos, rusztikus darab. A fonott keretre feszített csirkehálóból készült naptár talán nem a leginkább gyerekbarát ötlet, azonban a régi fa ruhacsipeszekre aggatott meglepetések garantálják a jó hangulatot.



Ha már gyerekeknél és kisfiúknál tartunk érdemes szemügyre venni a következő példányt, melyben a festett városképre ragasztott házak rejtik a finomságokat. Elkészítésük gyufás-skatulyák és egyéb hétköznapi bevásárlások alkalmával hazakerülő dobozok segítségével gyerekjáték.



Igazan egyszerű de mégis nagyszerű ötlet a közönséges borítékok használata. Gyurmaragasztóval könnyedén feltehetjük ezeket a falra, így létrehozva a képen is látható karácsonyfa-mintát vagy bármi egyebet. Lehet, hogy nem bírnak el komoly csokimennyiséget, de kedves üzeneteket hagyhatunk vele szeretteinknek.



A karácsonyfa cikkcakkos formájában felfüggesztett zoknisor is borzasztó jól tud mutatni. Igaz, csizma helyett zoknit kitenni, csak az angolszász országokban szokás, ha ezzel próbálkozunk érdemes lehet megfontolni a váltást...



A legkülönfélébb színes dobozokat összevissza felragasztva is remek összhatást tudunk elérni. Így akár egy kis fejtörőt is adhatunk gyermekeinknek: mindig meg kell keresniük a soron következő ajándékot.

0 Tovább

Karácsonyi forgatag az utcákon

Most, hogy beköszöntött az igazi hideg, az emberek kezdenek ráhangolódni a télre és ezzel együtt a karácsonyra. Annak ellenére, hogy advent csak most vasárnap kezdődik hivatalosan, a bevásárlóközpontokban és a többi nagy áruházban egyre fokozódik a zsúfoltság, és ez egészen az ünnep beköszöntéig így is marad. Ha valaki nem vágyik a plázák zsúfolt hangulatára, adott a lehetőség, hogy a számos utcai karácsonyi vásár egyikén nézzünk szét ajándékügyben. Ezek az elmúlt években gombamód szaporodtak, ma már szinte nincs is olyan köztér Budapesten és a nagyobb városokban, ahol ne állna néhány faház, bennük a portékájukat árusító kereskedőkkel. Bár ezekben is könnyen lehet találni egy-egy remek ajándékot, az ország egyik legjobb karácsonyi vására a múlt héten nyílt Vörösmarty téri rendezvény, ami nem csak vásárlásra ideális, de igazi téli kikapcsolódást nyújt az egész családnak.

Idén kimondottan erre a célra készült hangulatos faházak várják az érdeklődőket. Szám szerint 66, melyben közel kétszer ennyi árus értékesíti zsűrizett termékeit. A tér közepén kaptak helyet a gasztronómia élményt kínáló bódék, ahol a hagyományos karácsonyi finomságok mellett a vásár idén Belgium ételremekeit látja vendégül. Egyszóval a töltött káposzta, bejgli és forró italok alkotta menüt idén mesés belga csokoládék és sörök egészítik ki.

A jó falat és szép ajándékok mellett valódi szórakozásra is lesz lehetőség. A gyermekeket ingyenes kézműves-foglalkozással várják, a nagyobbakat pedig a mindennap 18 és 20 órakor kezdődő különleges fényjáték szórakoztatja. Mindeközben a színpadon is változatos programokkal készülnek, amit megfejelve, vasárnaponként izgalmas flashmob akciókkal lepik meg a sokadalmat. Ezt persze az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtása követi, amit egy egyelőre rejtelmes de izgalmasnak ígérkező újszerű köztéri attrakció követ.

A szervezők idén külön figyelmet szentelnek a jótékonykodásnak is. A vásár idejére kitelepedik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is, akiknél egy gyufásdoboz megvásárlásával lehet segíteni a rászorulókon.

Természetesen a fenti felsorolás nem lehet teljes, hiszen a leírtakon túl is számos érdekes és izgalmas programmal várják a látogatókat. Ami azonban a legfontosabb, hogy a gyakran stresszes karácsonyi nagy bevásárlás és rohanás közepén ideális kikapcsolódási lehetőséget biztosít Vörösmarty téri vásár. Ha az itt felépült ideiglenes 'kis falu' árai túl borsosak is lennének pénztárcánk számára, egy csésze forralt borral a kezünkben, családunkkal sétálgatva a kis házak közt, vásárlás nélkül is remekül érezhetjük magunkat!

Fotók: MTI Fotó / Mohai Balázs

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek