Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nátha VS. Influenza

A télies, hideg hónapok érkeztére nem elég lakásunkat és ruhatárunkat felkészíteni, hiszen ilyenkor több betegség is versenyzik egymással, hogy minket ledönthessen a lábunkról. Ennek elkerülése érdekében érdemes felkészíteni immunrendszerünket a veszélyekre, hiszen ha így nem is előzhetők meg teljes mértékben egyes megbetegedések a kellemetlen tünetek erősségét és időtartamát érdemben lerövidítjük. Ehhez azonban nem elég a házi praktikákat elsajátítanunk, de fontos, hogy ismerjük meg ellenségeinket is!

A nátha és az influenza két alapvetően különböző megbetegedés, mégis sokan összekeverik őket. Ez nem is csoda, hiszen a tüneteik legtöbbször nagyon hasonlítanak egymásra és gyakran csak laboratóriumi körülmények közt állapítható meg, hogy pontosan milyen kórokozó váltotta váltotta ki a megbetegedést.


A nátha

Különösen igaz ez a náthára, ami egy a felső légutak nyálkahártyájában kialakuló vírusos megbetegedés. A nátha legfontosabb jellemzője, hogy nem is beszélhetünk 'A nátháról', hiszen a köznyelv által így emlegetett betegséget valójában több száz különböző vírusféle együtt és külön-külön is okozhatja. Ennek két fontos következménye van. Nagyon nehéz, vagy szinte lehetetlen a nátha ellen biztos védelmet elérni, hiszen mindegyik vírusfajtával szemben nem tudjuk beoltani magunkat. Ettől függetlenül szervezetünk számára nagyon fontosak a különböző vitaminok és az immunrendszert erősítő egyéb vegyületek, hiszen ezek a betegség lefolyását lerövidítik, a tüneteket pedig enyhíthetik. A számos kórokozó együttes támadásának másik következménye, hogy a tünetek meglehetősen változatosak lehetnek, a leggyakoribb azonban egymást követő megjelenésük. Az egész egy kis torokfájással kezdődik, amire válaszul az immunrendszer nagy mennyiségű, a kórokozókkal harcoló fehérvérsejtet termel, aminek 'köszönhetően' állandósul az orrfolyás, orrdugulás és a torok váladékozása. Ezt esetenként, 4-5 nap után követheti a hosszan elhúzódó köhögés. Ez alatt ritkán jelentkezik láz, többnyire csak enyhe hőemelkedés tapasztalható. A betegség leggyakoribb szövődménye a gyerekeknél jelentkező középfülgyulladás, amit már feltétlenül orvos által felírt antibiotikummal kell kezelni. Ezt azonban csak szigorúan akkor alkalmazzuk, ha a szakember diagnosztizálta a bakteriális fertőzést, hiszen az antibiotikumok felelőtlen szedése nem, hogy javít, de kimondottan káros az immunrendszerünk és egészségünk megőrzése szempontjából.


Az influenza

Az influenza a fentiekkel ellentétben egy jól meghatározható víruscsoport okozta megbetegedés. A legfontosabb dolog, ami ebből következik, hogy mint az köztudott, létezik ellene biztonságos védőoltás. Az elmúlt évek felfordulását az okozta, hogy a megbetegedéseket leggyakrabban kiváltó A-típusú influenzatörzsön belül a természetben gyakran előforduló mutáció útján egyre újabb és újabb altípusok alakulnak ki. Ennek ellenére az évente jelentkező nagyobb járványokat mindig egy adott altípus váltja ki, így ez ellen küzdeni, nem lehetetlen.

A betegség tünetegyüttese egyébként meglehetősen hasonlít a nátháéhoz, azonban lefolyása sokkal hosszabb és súlyosabb. Gyakran jelentkezik magas láz illetve a végtagokban izomfájdalom, a kimerültség pedig gyakran akár 10 napra is ágyhoz kötheti a beteget. A legnagyobb veszélyt azonban mégis a komolyabb szövődmények jelentik, elsősorban az időseket megtámadó bakteriális tüdőgyulladás, aminek vérzés típusa nem ritkán halálos is lehet. Ha a járvány kialakulása előtt hetekkel beadandó megelőző oltást nem kaptuk meg is küzdhetünk hatékonyan a fertőzés ellen. Az antivirális gyógyszerek enyhíthetik a tüneteket és felgyorsíthatják a betegség lefolyását, azonban szedésük csak az első tünetek megjelenését követően 1-2 napon belül megkezdve hatásos.

0 Tovább

5 finom és egészséges novemberi zöldség

Az óraátállítás után és a tél közeledtével bizony nem könnyű az egészséges táplálkozásra ügyelni. Sokféle finomság nem, vagy csak nagyon nehezen beszerezhető ilyenkor, másoknak pedig borzasztóan megnő az ára a nyári-őszi szezon végeztével. Van azonban több olyan finom zöldség is, ami szerencsénkre éppen ilyenkor terem, vagy időtállásának köszönhetően ilyenkor is frissen fogyasztható. Ezekből adunk most rövid ízelítőt.

 

Kelbimbó

Sokunk gyermekkori rémálmaiban volt visszatérő szereplő ez a zöldség, pedig néhány konyhai praktika segítségével elképesztően finom ételek készíthetők belőle, így érdemes adni neki még egy esélyt. A köretként is kiváló kis zöld golyócskák ráadásul rendkívül gazdagok C-vitaminban, ami ilyenkor, a megfázás- és náthaszezon kezdetén fontos immunrendszerünk megerősítése érdekében. De máskor is érdemes fogyasztani őket, hiszen antioxidánsaik a rák kialakulásának esélyét is jelentős mértékben csökkenthetik. A zöldségesnél igyekezzünk kiválogatni a legapróbbakat, hiszen ezek még ízletesebbek!

 

Káposzta

A káposzta szintén rendelkezik a fent leírt, miniatűr rokonának jó tulajdonságaival, amit még jelentős K-vitamin tartalommal is megfejel, így segíti a májat a méregtelenítésben és a véralvadásban is nélkülözhetetlen szerepet játszik. Elkészítése a káposztás kockán felül számtalan finom és egészséges módon lehetséges, így érdemes gyakran hazavinni egy-egy fejjel!

 

Sárgarépa

Bár a sárgarépa nem tipikusan őszi zöldség, az utolsó termések hosszú ideig, akár a tél végéig is frissen tárolhatók, így érdemes gondolni rájuk, ha a sötét hónapokban vitamin utánpótlásra van szükségünk. A répa színét adó béta karotin segíti az A-vitamin beépülését, így jótékony hatással van a látásra, erősíti a fogakat, csontokat és egészségesen tartja a bőrt és a fogínyt. Konyhai felhasználásra szintén számos régi recept lehet segítségünkre, de akár friss és egészséges snack-ként is fogyaszthatjuk.

 

Póréhagyma

A hagymák leghatalmasabbra növő rokona is könnyen eltehető, így hosszú ideig lehet társunk a konyhában. Apróra vágva részben vagy egészben a legtöbb ételben helyettesítheti a vöröshagymát, de nyersen fogyasztva, salátákban, öntetekben, pácokban, vagy köretként is remekül alkalmazható.

Sütőtök

A sütőtökről már nálunk is többször volt szó, kifaragva és elfogyasztva is roppant hasznos zöldség. A-, B-, C-vitamintartalma rendkívül magas, így roppant nagy segítséget nyújt az immunrendszer megerősítésében. Nem csak sütve készíthető el, amit egyre többen fedeznek fel, így az interneten böngészve csemegézhetünk a rohamosan szaporodó receptötletek közül.

0 Tovább

3 remek gesztenyés recept

A gesztenye vitathatatlanul az ősz egyik legfinomabb része, olyan, amiért megéri az a sok eső és szürkeség. Annak ellenére, hogy mint már írtuk borzasztó egészséges, legtöbbünk csak püré formájában találkozik vele, pedig igazán hasznos és ízletes társ a konyhában. Lássunk erre most pár bizonyítékot.

Gesztenye-krémleves szarvasgombás olajjal

Ennek a levesnek az elkészítése igazán egyszerű, a végeredmény mégis különleges!

Hozzávalók 2 személyre

  • 30 dkg főtt, pucolt gesztenye
  • 1 ek. vaj
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 7 dl csirkehúsleves
  • 2 dl tejszín
  • só, bors, szerecsendió
  • szarvasgomba ízű olaj

 

  1. A finomra vágott hagymát a vajon megpirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a vékony karikákra vágott répát és a gesztenyét.
  3. Felöntjük meleg húsalaplével és lefedve addig főzzük amíg a répa meg nem puhul (Ehhez használhatunk leveskockát is!)
  4. Ha minden finom puhára főtt az egészet összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt és a fűszereket.
  5. Ha igazán ínyencek vagyunk, ízesíthetjük néhány csepp szarvasgombás olajjal. Ez nem is olyan drága, mint erről a híres gombáról sokan hiszikk, de az eredmény mégis csodás!

 

Gesztenyés-aszalt szilvás pulykamell

Ez az étel roppant finom és különleges, annak ellenére, hogy pár egyszerű lépésben elkészíthető nem gyakran kerül az asztalra, így ünnepi menük része is lehet.

 

Hozzávalók Két személyre

  • 30 dkg pulykamell
  • 1 ek liszt
  • 15 dkg sült gesztenye
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 1 dl vörösbor
  • 1 csomag újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 tk étkezési keményítő
  • kakukkfű
  • fehér bors

 

  1. A pulykamellet csíkokra vágjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, majd meghintjük liszttel, de csak annyira, hogy éppen deres legyen.
  2. A bolti aszalt szilvát egy kis vörösborral összeforraljuk, majd félretesszük hűlni.
  3. Egy serpenyőben vajat és olívaolajat forralunk, majd ebben magas lángon gyorsan átpirítjuk a húst. Utána félretesszük.
  4. A hagymákat a hagymákat a maradék vajon megdinszteljük, majd hozzátesszük a húst, a vörösboros szilvát, a gesztenyét és a kakukkfüvet.
  5. Forrás után visszavesszük a hőfokot és lefedve bő negyed órán át pároljuk.
  6. A tejszínhez keverjük a keményítőt, majd a többihez öntjük. 3 percig együtt rotyogtatunk mindent és már kész is.

 

Házi gesztenyepüré

A már sokat emlegetett gesztenyepüré sem csak a boltban ismert kockákban kapható. Magunknak is elkészíthetjük!

 

Hozzávalók 4 főre

  • 1 kg gesztenye
  • 3 dl tej
  • 4 dl víz
  • 1 vaníliarúd
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1,5 dl habtejszín
  • 5 dkg olvasztott vaj

 

  1. A gesztenyéket a szokásos módon megsütjük: héjukat X alakban bevágjuk, majd egy kis vízzel a tepsiben 120 fokon durván háromnegyed órán át sütjük.
  2. A gesztenyéket a sütés után még melegen megpucoljuk. Ekkor két dologra kell figyelni: ne égessük meg magunkat, és a belső puhább héjat is távolítsuk el.
  3. A gesztenyebeleket a tejjel és a víz nagyobbik felével, valamint a kikapart vaníliarúddal bő negyven perci lassú tűzön főzzük, majd leszűrjük.
  4. A cukorból és a maradék vízből lassú tűzön sűrű szirupot készítünk.
  5. Turmixban összekeverjük a gesztenyét, a vajat, a tejszínt és a friss szirupot.
  6. Az így elkészült masszát szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd tovább 4-5 órára tegyük lefedve a hűtőszekrénybe.
  7. Tálalás előtt a bolti gesztenyepüréhez hasonlóan krumplinyomón keresztül, vagy reszelve adagoljuk.

 

 

1 Tovább

Az alvás tudománya

Ahhoz, hogy egész nap fittek legyünk és a reggeli ébredés után egyből fel tudjunk pörögni a zsúfolt hétköznapokhoz kellő szintre, nem elég jobb lábbal kikelni az ágyból. Talán mindenki sejti, hogy az alvás legalább olyan fontos egészségünk és vitalitásunk megőrzéséhez, mint a rendszeres testmozgás vagy az egészséges táplálkozás. Ugyanakkor az ágyban töltött órák számánál jóval lényegesebb, jól aludjunk. Ehhez adunk pár tippet.

 

Fontos a testmozgás

A napi rendszeres testmozgás nem csak az alkunk megőrzésében de a valóban pihentető alvás elérésében is segít. A napi tevékenységeink közben, különösen ha íróasztalnál, számítógép mellett dolgozunk egyenletlenül fárad el elménk és fizikumunk. Ezért különösen fontos, hogy az utóbbinak is adjunk egy kis feladatot. Ugyanakkor nem érdemes a közvetlenül a lefekvés előtti tornát választani, hiszen ha alvás előtt egy órával mozgatjuk meg izmainkat, az elménket is felélénkíti és megnehezíti a nyugodt pihenést.

 

Le a koffeinnel!

Mindenki tudja, hogy a koffein egy élénkítő anyag, mégsem bánunk vele elég óvatosan. Ne csak a gyerekeinktől, magunktól is vonjuk meg esti koffeinadagunkat. Ha csak nehezen tudunk elaludni érdemes a késő délutáni ebédek alkalmával is lemondani a kávéról. És persze azt se felejtsük el, hogy ezen kívül számos egyéb ital, teák, energiaitalok és üdítők is (nem csak a kóla!) tartalmaznak koffeint.

 

Kerüljük a nagy evéseket

Lefekvés előtt 2-3 órával már nem érdemes nagy evéseket, vacsorát tartani, hiszen ha emésztőrendszerünket komoly munkára fogjuk az nehezíti a pihenést. Ugyanakkor fontos az is, hogy ne farkaséhesen bújjunk ágyba, hiszen ezután újabb órákig nem fogunk enni. Ha az utolsó komoly étkezés után csak 5-6 órával fekszünk le, nem bűn elalvás előtt bedobni pár falatot.

 

Ügyeljünk biológiai óránkra!

Érdemes lefekvés előtti rutint kialakítani. Ilyen lehet az esti tisztálkodás, olvasás rendszerességének bevezetése is. Ha ezeket mindennap ugyanolyan sorrendben és időben hajtjuk végre, az megszoktatja testünkkel, hogy ezeket követően fel kell készülnie az alvásra. Lehetőség szerint ettől hétvégén se térjünk el nagyon. Ilyenkor „lealudni” a hétköznap kimaradt órákat nem praktikus, gyakran frusztrációt okoz.

 

A nyugalom szigete!

Fontos, hogy hálószobánk valóban alkalmas legyen a pihenésre. Igyekezzünk zajmentessé tenni, ha pedig zavarnak a fények érdemes lehet akár a függönyöket vagy sötétítőket is lecserélni. Matracunk párnánk, de még takarónk minősége is roppant fontos. Ezek töltőanyaga az évek során észrevétlenül összetöredezhet, elöregedhet, így kényelmetlenné téve a megszokott tárgyat. Ha úgy érezzük valami nem stimmel legyünk készek változtatni rajta!

 

Tekerjük le a fűtést

Az emberek döntő többsége hűvös szobában, friss levegőn tud a legjobban aludni. Ne legyünk restek elalvás előtt szellőztetni pár percet, és a fűtést is érdemes letekerni. Nincs szükség rá, hogy egész éjjel melegek legyenek a radiátorok, így nem csak álmunknak de pénztárcánknak is kedvezhetünk.

0 Tovább

Barátságos zsírok

A zsírok minden fogyókúrázó vagy csak simán az egészséges táplálkozásra ügyelő ember szemében az első számú főellenségként vannak nyilvántartva. Őket okolják leggyakrabban az elhízásért, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések előidézésért is. Azonban a zsíroknak rengeteg válfaja létezik, és ezek közül sok korántsem olyan ártalmas mint a legtöbben hiszik. Bár az omega 3 és egyéb telítetlen zsírsavak létezése már kezd beszivárogni a köztudatba, még mindig nem esik róluk, és főleg természetes forrásaikról elég szó. Mi most ezen próbálunk segíteni.

 

A telített zsírsavaknak valóban jelentős szerepe van a fent említett betegségek előidézésében, valamint a koleszterinszintünket is rossz irányba mozdítják el. Léteznek azonban telítetlen, és többszörösen telítetlen zsírsavak, melyek a fenti hatásoknak éppen az ellenkezőjét fejtik ki. Ezek ugyanúgy rendkívül magas energiatartalommal bírnak, ugyanakkor javítják a vér koleszterinszintjét, stabilizálják a szívritmust, segítenek a gyulladások leküzdésében, valamint a szervezet számára szükséges ösztrogén, tesztoszteron és D-vitamin elállításában is fontos szerepet játszanak. Legalább ilyen fontos az is, különösen a fogyókúrázók számára, hogy ezek fogyasztásával könnyebben elérhető a jóllakottság érzet, illetve az étkezések közt a vércukor szint stabilizálása miatt az éhség is kevésbé tör ránk.

Ha már tisztáztuk, hogy miért is jó számunkra a telítetlen zsírsavak fogyasztása lássunk pár ízetes példát ezek természetes forrásaira.

Olajos halak

A szardíniák, lazacok és makrélák magas omega 3 tartalmuknak hála nem csak ízletesek de egészségesek is. Jellegzetes ízviláguknak hála csak egy kis citromlé és tengeri sót kel hozzájuk adni, hogy egy igazán finom grillételt készítsünk belőlük.

 

Magok és diófélék

A len, a kender és számos egyéb magféle szintén gazdag omega zsírsavakban. A diófélék, mogyorók és a mandula pedig egyéb telítetlen zsírokat tartalmaznak. Használatuk igen egyszerű, bármilyen salátába remekül illenek, de sült húsok töltelékeként is kiválóak. A reggeli gabonapelyhünket is feldobhatjuk velük, de az interneten számos receptet találunk, ahol részben vagy egészben helyettesítik a süteményekbe, tortákba kerülő lisztet.

Olívaolaj

Sokaknak biztos mondani sem kell, mégsem mehetünk el szó nélkül az olíva mellett. A telítetlen zsírsavakat tartalmazó olívaolaj rengeteg ízesítésben kapható, készíthetünk belőle salátadresszinget sőt süthetünk, piríthatunk is vele. Fontos azonban, hogy ügyeljünk a minőségre és mindig az extra szűz változatát keressük!

Avokádó

Bár itthon elég borsos az ára ennek a különleges gyümölcsnek, és megfelelő minőségűt se mindig találni a boltok polcain, igyekezzünk a konyhánk állandó vendégévé tenni. Lazán összepépesítve, sózva, citromozva, egy kis paradicsommal pillanatok alatt remek guacamolét készíthetünk, de egyszerűen felszelve, salátákhoz tálalva is remek, ráadásul tápláló étek.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek