Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Húsvéti nyalánkságok a bokor alá

A következő egy ízig vérig amerikai recept, amivel kissé feldobhatjuk az unalmas csokitojások és -nyulak világát. Nem éppen diétás jellegű, de hát mikor vétkezzen az ember, ha nem épp húsvétkor, az ajándékkeresgélő gyermekek kedvéért? Na ugye!

Hozzávalók:

3 ek. vaj vagy margarin

1 zacskó mályvacukor

6 bögre Kellogg's Choco Krispies

Elkészítés:

Egy nagy keverőedényben alacsony hőmérsékleten olvasszuk fel a zsiradékot, majd keverjük bele a mályvacukrot, amíg az teljesen el nem olvad. A legegyszerűbb, ha ezt egy mikrózható műanyagedényben tesszük, de természetesen fazekat is használhatunk.

Ha a massza elkészült keverjük bele a gabonapelyhet és forgassuk át, amíg teljesen be nem vonja.

Az így elkészült keveréket egy vékonyan beolajozott serpenyőn terítsük szét 2-3 centi magasan, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ne legyünk türelmetlenek, a meleg édességet nem fogjuk tudni szépen felvágni. Ha kihűlt, könnyen kezelhető és fogyasztható 3-4 cm oldalú négyzetekre szeleteljük és már mehet is a bokor alá!

Ha elkap minket a kreatív alkotóvágy a keverékből formázhatunk apró, fél-maroknyi tojáskákat, amik tökéletesen illeszkednek a húsvéti hangulatba. Ha azonban ez sem lenne elég, a kiterített keveréket süteményformával is kivághatjuk, hogy nyuszit, tojást vagy csillagot formázzanak. A karácsonyfaformát viszont ha lehet kerüljük! ;)

Ha az utóbbi megoldás mellett döntünk és szakácsmesterségünk mellett kreatív énünk is meg szeretnénk villantani a formázott finomságokat díszítsük cukormázzal. Amellett, hogy ez sokkal egyszerűbb, mint azt sokan elsőre hiszik gyermekeink is egészen biztosan örömmel segítenek majd, hogy a ropogtatni valók az ünnep fénypontját jelentsék.

A boltokban számos előre színezett cukormáz közül választhatunk, amiket pár egyszerű lépésben bekeverve máris egy igazi festő teljes színskálája áll rendelkezésünkre. Ha azonban magunk szeretnénk a cukormázat elkészíteni sincs túlzottan nehéz dolgunk, csupán két alapanyagra egy habverőre és ételfestékre lesz szükségünk:

1 tojásfehérjéhez 12 dkg porcukrot adunk majd alaposan sűrű masszává keverjük, ha ez megvan jöhet bele az ételfesték, amivel azonban jobb ha vigyázunk! Pár csepp is elegendő lehet, hogy élénk színeket kapjunk.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

2 Tovább

Húsvéti menü egészségesen - Mire figyeljünk?

Ahogy egy rendes ünnep idején ’illik’, húsvét előtt is sokan esnek kétségbe, hogy mi is kerüljön az asztalra. Hagyományosan a húsvét jelentette a kora tavaszi böjt végét, ami után megújult erővel vetették bele magukat az emberek a komoly megerőltetést jelentő mezőgazdasági munkákba. Mára azonban a böjtöt sem tekinthetjük elterjedt szokásnak, és a húsvéti utáni kemény fizikai munka is a múlté. Ami maradt az a hétvégi nagy zabálás, családi lakoma, és a locsolkodással kényszerűen járó pálinkázás.

Mi tévők legyünk hát ha a hagyományos menüről sem szeretnénk lemondani, de egészséges életvitelünket az ünnep alatt is fent kívánjuk tartani? Ha az alábbi pár dologra odafigyelünk, és mindenből mértékkel fogyasztunk nem származhat bajunk az ezeréves szokásokból.

A sonka legyen tényleg sonka!

Jó sonkát vásárolni szinte valódi tudomány. Minden háziasszonynak megvannak a maga tuti trükkjei és praktikái, hogyan lehet kiválasztani a tökéletes kötözött sonkát, és bizony nem hiába. Sonka vásárláskor tényleg fontos, hogy figyeljünk, mi kerül a kosárba. Rengeteg 'sonka' valójában  sokkal zsírosabb lapockakörnyéki húsokból van összeállítva, amit túlsózott fecskendezett aromák és gyors páclék ízesítenek. Tán már mondanunk sem kell, hogy minél messzebbről érdemes elkerülni ezeket a mesterséges adalékanyagokat, tény ugyanakkor, hogy a jó minőségű házi-sonka minősége az árán is érződik. Akármilyet is veszünk, csak mértékkel fogyasszuk, hiszen energia-, zsír- és koleszterintartalma is igen magas.

A friss torma minden könnycseppet megér

 

A torma egy roppant egészséges, emésztést serkentő hatású növény. Intenzív ízét és illatát különböző olajoknak köszönheti. A népgyógyászatban vízhajtóként és a meghűlés kezelésére is alkalmazzák. Mindezen jó tulajdonságoknak búcsút inthetünk azonban, ha minimális valódi tormatartalmú majonézes készítményeket választunk. Nem épp hálás feladat magunknak reszelni a gyökeret, de ha egyszer elkészültünk nem fogjuk megbánni!

A tojás – végtelen ötletek tárháza

A tojás mértéktelen fogyasztását magas koleszterintartalma miatt senkinek nem szokták ajánlani, azonban ünnepnapokon kivételt tehetünk. Hiszen az érrendszerünkre káros vegyület mellett roppant gazdag A-, B-, D-, és E-vitaminokban, valamint fontos fehérjékben. Ráadásul a koleszterin a sárgájában koncentrálódik, amit keményre főzve, egy kis fantáziával darált sonkából készült pástétommal, vagy franciasalátával helyettesíthetünk.

Csokinyuszi

Az ünnepek körüli híradások leggyakoribb szereplői a csokoládényulak (illetve télen mikulások), így erre nem is vesztegetnénk sok időt. Ezek kapcsán talán mindennél fontosabb, hogy vegyük a fáradtságot és olvassuk el az apró-betűs részt, hiszen a nyulacskák többsége csak hírből ismeri a valódi kakaót...

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Csökkentsük vízlábnyomunkat a konyhában is!

Bár a víz világnapja a múlt héten volt, bolygónk egészséges ivóvízkészletének megőrzése az év mind a 365 napján fontos kellene, hogy legyen. Ha a vízfogyasztásunkra gondolunk legtöbbünknek a mosdás, WC-öblítés és ezekhez hasonló, közvetlen vízigényű dolgok jutnak először eszünkbe. Azonban vízre minden élőlények, és szinte minden munkafolyamathoz szükség van, így vízigénye nem csak az embernek van de egy pohár almalé előállításának is. Ráadásul rengeteg! Hogy a fenti példánál maradjunk egy pohár almalé előállításához 190, egy darab almához 70 literre van szükség. Ugye megdöbbentő? És akkor még nem is mondtuk, hogy egy pohár tejhez még ennél is több, 200 literre van szükség, ami mellett szinte eltörőül egy szelet kenyér 40 literes vízigénye. Természetesen minél összetettebb dolgokról beszélünk, úgy nő az előállításhoz szükséges víz mennyisége is, egy hamburgerhez már 2400 (!) literre is szükség lehet, hiszen, ennek számos összetevője mind igényli a vizet. Összességében elmondhatjuk, hogy egy ember évente átlagosan 1,24 millió liter édesvizet fogyaszt el, aminek csak töredéke származik közvetlenül a csapból.

Mi a megoldás, ha ennek ellenére mégis tenni szeretnénk valamit környezetünk megóvása érdekében? Világos, hogy nem csak az otthoni közvetlen vízfogyasztásunkat kell csökkentenünk, de vásárlási és étkezési szokásainkon is változtatni kell. Ehhez adunk most pár tippet.

Együnk kevesebb húst

A hús előállításához, megtermeléséhez nem pusztán annyi vízre van szükség, amennyit az állat a vágásig elfogyaszt, de a takarmány megtermeléséhez szükséges vizet is ide kell számolnunk. Így míg egy kiló disznóhús előállításának 4800 literes vízigénye is lehet addig a zöldségek, gabonák, ennek csak kis részét igénylik. Persze állat és állat között is hatalmas különbségek vannak, a csirke már kilónként 3900 literrel is megelégszik, míg a marha hihetetlen mennyiséget, több mint 15000 litert igényel.

Már megint a cukor...

Szegény cukrot manapság sokan támadják, és hát ezen a téren sem áll jól a szénája. Nem csak szervezetünk lesz hálás érte ha visszaveszünk cukorfogyasztásunkból de bolygónk is. Hiszen bár előbb a növényi eredetű táplálékok fogyasztását ajánlottuk a cukornád legtöbbjüknél több vizet pazarol. Így egy kg előállításához 1500 literre is szükség lehet, míg a kukoricához csupán 900 liter kell.

Fogyasszuk a helyit!

Ez egy klasszikus környezetvédelmi igazság, ami most is megállja a helyét. Hiszen ha megspóroljuk a szállítás üzemanyagköltségét, azzal a gázolaj literenként 100-170 literes vízigényét is megmenthetjük. Arról nem is beszélve, hogy a csomagolóanyagok, szállítóeszközök, a raktározás, és megannyi egyéb járulékos feladatnak mind hatalmas vízigénye van. Sőt, így frissebb és egészségesebb táplálékhoz juthatunk

Felejtsük el a készételeket

Az előző tanácsot kiegészítendő, fogyasszunk kevesebb feldolgozott és készételt. Ezek előállításának minden lépcsőfokán rengeteg vizet használnak fel, majd csomagolják és szállítják őket.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Finom és egészséges afrodiziákum – jön a spárgaszezon!

Hamarosan kikerülnek a zöldségesek pultjaira az első spárgasípok! Bár a spárga a hazai háztartások többségében még szezonban sem játszik fontos szerepet, különleges íze és jótékony tulajdonságai miatt a világ számos pontján már évszázadok óta előszeretettel fogyasztják. Az Európa és Ázsiai folyópartjain őshonos növényt már az egyiptomiak is termesztették, első reneszánszát a 16-17. századi francia nemesség körében élte, nagyipari termesztése azonban csak a század elején kezdődött. De mitől is ilyen felkapott ez a különleges aromájú és formájú rügyecske?

Minipatika a hajtásokba zárva

Bár a növénynek több fajtája létezik, melyek elsősorban színükben térnek el egymástól, mindnek a megvastagodott hajtását fogyasztjuk. Ennek szára könnyen emészthető rostokból áll, beltartalma pedig egészen fantasztikus: gazdag A-, C-, E- és B-vitaminok számos fajtájában, és folsavban. Ásványi anyagok közül kiemelkedő mértékben tartalmaz káliumot, kalciumot, vasat és foszfort. Ezek mind a szervezet számára értékes és nélkülözhetetlen anyagok. Gyakorlatilag a szervezet minden részének egészséges működéséhez hozzájárulnak így a pozitív hatások felsorolásába most bele sem merünk kezdeni.

Azonban itt még nincs vége. Hiszen nem csak az fontos, hogy milyen anyagokat tartalmaznak a hajtások, hanem legalább ilyen lényeges, hogy MIT NEM. Két régi ellenségünkről van szó, a zsírról és a koleszterinről. Utóbbiból gyakorlatilag semennyit sem tartalmaz, előbbiből is csak laboratóriumi körülmények közt kimutatható mennyiséget. Így már az sem okozhat nagy meglepetést, hogy a spárga az alakjuk miatt aggódók számára is ritka megváltást nyújthat, 100 grammjába mindössze 20 kalória szorult.

Gyógyhatása

Mint már írtuk a szervezet egészséges működéséhez rengeteg módon járul hozzá azonban, nem csak megőrizni, de visszanyerni is segít egészségünket. Elsősorban vízhajtó hatása ismert, ezáltal hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez is. A vidéki házi praktikák szárított őrölt porának fogfájást csillapító hatásáról is beszámolnak.



Szexuális vágyfokozó hatását tudományosan eddig bár nem bizonyították, kétségtelen, hogy a fenti anyagok a nemzőszervekre és hormonháztartásra is pozitív hatással vannak. Sokak szerint azonban a spárga, a banánhoz hasonlóan, pusztán a férfi nemi szervre emlékeztető formája miatt került a az afrodiziákumok listájára.

Mire figyeljünk?

Ha megjött a kedvünk a spárgafogyasztáshoz, de nincs tapasztalatunk a következő dolgokra figyeljünk vásárláskor.

A legjobb ha világos, friss, lédús és középvastag spárgákat keresünk. Figyeljük meg a vágott alsó részt is, ha ez már beszáradt az azt jelenti, hogy a spárga nem friss, az pedig az ízek rovására mehet. Legjobb ha a frissen vásárolt spárgát azonnal elkészítjük, ne tároljuk napokig még hűtőben sem. A vékonyabb szálakból készítsünk levest, a vastagabbak általában ízesebbek így önálló fogásként, vagy köretként is megállják a helyüket.

Néhány praktika

Az interneten számtalan spárgás recept található, ez is bizonyítva egyre növekvő népszerűségét, így ilyenekkel nem is untatnánk az olvasót, azonban néhány praktikát megosztunk. A spárgát sose főzzük túl mert az egyszerre megy az ízek és az állag rovására. A receptek gyakran 15-20percet írnak de a legtöbbször 10 is bőven elegendő. Ne csak a külső vékony hártyát távolítsuk el, hanem rendesen hámozzuk meg a szárakat, így elkerülhető az egyébként fellépő kesernyés utóíz. A tisztítás alulról felfele végezzük, így könnyebb dolgunk lesz.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

7 egészséges étel, amit nem fogyasztunk eleget

Nem újdonság, hogy egyes ételek komoly mértékben tudnak hozzájárulni egészségünk megőrzéséhez, annak visszaszerzéséhez. Mi is számos ilyenről beszámoltunk már, most azonban azokat szedjük össze melyek bár kimondottan jót tesznek nekünk, mégsem fogyasztjuk őket rendszeresen, vagy teljesen elhanyagoljuk a konyhában.

Passiógyümölcs

Erről az egzotikus kis gyümölcsről nemrég beszámoltunk már, azonban most ismét kiemeljük, hiszen rengeteg az egészséges emésztést elősegítő elemi rostot és antioxidánst tartalmaz. Magas C- és E-vitamintartalma mellett a vér magas koleszterinszintje ellen is nagyszerű segítséget nyújt.

Algák

A tengeri algáknak számos fajtája van, ezek közül egyik a spirulina, mely számos egészséges alapanyagokat tartó bolt polcán megtalálható. A por és tabletta formában is elérhető készítmény erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Szegfűszeg

A szegfűszeget már évszázadokkal ezelőtt is a kellemetlen szájszag elűzésére használták a távol-keleten, azonban ma ennél sokkal többet tehet értünk. Ez az egyik legnagyobb mennyiségben antioxidánst tartalmazó fűszerünk, azonban ha csak pár szemet egészben szórunk az ételbe és azt hosszan főzzük, az értékes anyagok többségét elveszíthetjük.

Zab

A zab és a belőle készült zabkása rendkívül sok rostot tartalmaz, melyeknek többek közt vérnyomás- és koleszterincsökkentő hatása is van. Ha korábban rossz tapasztalataink is voltak az étellel, érdemes újra kipróbálni és reggeli gabonapelyhünket, gyümölcsökkel felturbózva remek reggelit készíthetünk belőle.

Lenmag

Egy teáskanálnyi őrölt lenmagot joghurtunkba keverve komolyan csökkenthetjük egyes daganatok, elsősorban a mellrák kialakulásának veszélyét. Gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Fahéj

A fahéj legfontosabb tulajdonsága, hogy segít stabilizálni a szervezet vércukor szintjét, így nyújtva komoly segítséget a diabéteszben szenvedőknek. Emellett gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van, aminek hála még az oly veszélyes kórokozókkal is eredményesen veszi fel a harcot, mint az e-coli baktérium.

Mángold

Ebben a salátaként is egyszerűen elkészíthető levélzöldségben rengeteg lutein és egyéb a daganatok megelőzésében fontos anyag található. Előbbi antioxidáns hatása mellett az öregkori látásgyengülés ellen is segítséget nyújt


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek