Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Okosan az izomláz ellen!

Már korábban is hangsúlyoztuk, hogy bár a sport, a mozgás elengedhetetlen az egészséges élethez, azt nem szabad ész nélkül csinálni. A leggyakoribb tünet, ami ennek az alapszabálynak a nem betartását jelzi az izomláz. Ezzel a kellemetlen állapottal talán nem túlzás kijelenteni, hogy már mindenkinek volt dolga. Jelentkezhet a végtagokban, hasizmainkban, de szinte a test bármely részén. Ha izomlázunk van biztosak lehetünk benne, hogy nem melegítettünk be kellőképpen, vagy ha igen akkor ennek ellenére túl megerőltető tevékenységet végeztünk. Olyat, amire testünk nem volt felkészülve és ennek kárát izmaink viselik.

Mi az izomláz?

Széles körben elterjedt az elmélet, miszerint az izomlázért az izmokban felhalmozódott tejsav a felelős. Ez a vegyület, az izmok túlerőltetése miatt keletkezik, amikor a nagy igénybevétel miatt oxigénhiány lép fel az izmokban, így azok nem tudják tökéletesen lebontani a tápanyagokat. A tejsav-elmélet azonban megdőlni látszik. A legfőbb érvek ellene, hogy az izomláz többnyire amatőr sportolóknál, kevésbé edzett embereknél jelentkezik, pedig a profi sportolók izmaiban is ugyanannyi tejsav termelődik komoly igénybevétel esetén. Szintén cáfolja ezt az a tény, hogy bár a tejsav akár órák alatt is képes teljesen lebomlani, az izomlázas tünetek többnyire csak másnap jelentkeznek és akár napokig is eltarthatnak.

Az újabb kutatások szerint az izomláz az izomrostokban a megerőltetéstől keletkező mikroszkopikus repedések, szakadások és az ezekben fellépő gyulladás következménye.

Bemelegítés vagy rendszeres nyújtás

A fenti okok miatt sokan mondják, hogy az alkalmi sportolók számára az alapos bemelegítés sem nyújt teljes biztonságot az izomláz elől, hiszen az izmok fizikai túlterhelése ettől függetlenül megtörténhet. Azonban ha hosszabb távon folyamatosan eddzük, nyújtjuk és lazítjuk izmainkat, ahogy a profi sportolók teszik, az végül ellenállóbbá teheti őket.

Ha már megtörtént a baj – fokozzuk a vérbőséget!

Ha nem is sikerült elkerülni az izomlázat a tüneteket és azok időtartalmát még minimalizálhatjuk. Ha fokozzuk a vérbőséget azzal felgyorsul a sejtek, így az izomsejtek anyagcseréje is. Ennek hála pedig regenerálódni is gyorsabban tudnak. Nem rossz ötlet tehát a meleg borogatás de még jobb, ha forróvizes fürdőt veszünk vagy beülünk a szaunába hiszen ezek nem csak az adott terület vérkeringését pezsdítik fel, hanem az egész testre hatással vannak.

Jöhet a magnéziumkúra

A magnéziumnak fontos szerepe van az idegrendszer és az izmok egészséges működésében. Ez utóbbiakban szabályozza az anyagcserét, azok gyorsabb gyógyulását segíti. Az ajánlott nap bevitel 300mg körül mozog, ha izomlázunk van ezt érdemes lehet 500 mg fölé is felvinni. Ebben hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák és halfélék lehetnek segítségünkre.

Kutyaharapást szőrivel?

Ezt a módszert még a korábbi tejsav-elmélet hívei gyakorolták, mondván az újabb edzés segít az izmoknak feldolgozni és kilökni a lerakódott mellékterméket. Azonban ma már beigazolódni látszik, hogy az újabb megerőltetés csak még nagyobb nyomás alá helyezi a gyulladást így azok lassabban gyógyulnak. Ha komoly panaszaink vannak akár 4-5 napra is hagyjunk fel az edzéssel és ezután is csak 'kímélőprogramon' indítsuk újra.

Óvatosan masszázzsal is!

Ez az utóbbi tanács igaz a masszázsra is. Bár általánosságban elmondható, hogy aki rendszeresen és komolyan sportol jól teszi ha legalább heti rendszerességgel ellátogat egy profi sportmasszőrhöz, a gyulladt izmokat nem érdemes azonnal megdolgozni. A lágy, simító mozdulatok jót tesznek, hiszen ezek is növelik vérbőséget de a komolyabb gyúrással várjunk pár napot.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Vacsorát - de gyorsan!

Időnként egészen biztosan mindenkivel előfordul, hogy idejét nem sikerül tökéletesen beosztani. Ami a naptárba vagy a határidőnaplóba vésve még kivitelezhetőnek tűnt gyakran nem is olyan könnyen megvalósítható, aminek káosz rohanás és stressz az eredménye. Nem is csoda, hogy az imént leírt gondok gyakran felütik a fejüket. Mindennapi teendőink, egész napos megerőltető munka után a gyermekek és egyéb családtagok iskolába és hazahordása, a bevásárlás és egyéb házimunkák gyakran minden időnket felemésztik. Nem csoda, hogy minimális szabadidőnket így minél jobban igyekszünk beosztani, és ilyenkor legtöbbször nincs kedvünk, a végeláthatatlannak tűnő nap után további hosszú órákat állni a fazék mellett. Márpedig enni muszáj, a készen kapható mirelit és mikrózható ételek pedig bár pillanatok alatt elkészülnek, azok többsége borzasztó egészségtelen. Azonban egészséges ételek készítése közben is komoly perceket spórolhatunk, hogy azokat inkább önmagunkra és a pihenésre fordítsuk ha kipróbálunk párat az alábbi praktikák közül.

Használjuk a mikrónkat!

No persze nem a fent már kárhoztatott készételek felmelegítésre! Azonban számos fogás, zöldségek, köretek, és mártások sokkal gyorsabban elkészíthetőek a mikrohullámú sütőben, mint ha a sütőbe vagy a tűzre tennénk őket. Ráadásul a végeredmény sok esetben nagyon hasonló lehet. Az újabb készülékek segítségével zöldségeket párolhatunk, de akár hájában sült krumplit is készíthetünk, a szokásos 45-50 perces sütési idő helyett 15-20 perc alatt.

Forró víz gombnyomásra

Bár ma már széles körben elterjedté vált a vízforralók használata praktikusságukat nem lehet eléggé hangsúlyozni. Nem csak teához, kávéhoz használhatjuk ezeket a gyors kis kannákat, de akár egy spagettinyi vizet is forralhatunk bennük, amit a fazékba áttöltve sokkal hatékonyabban főzhetjük meg a vacsorát.

Előkészített zöldségek

Bár, ahogy már többször írtuk a készételek nem egészségesek, az előkészített alapanyagokkal legkomolyabb diétát követőknek sem lehet kifogásuk. Ha elúszott a napunk mégis friss és egészséges vacsorát szeretnénk készíteni, ne szégyelljük a zöldségespultban az előre pucolt és szeletelt gombát, sárgarépát, vagy zacskós salátamixer választani. Ezek bár drágábbak valamelyest ha komoly időhiányban szenvedünk olykor-olykor megengedhetünk magunknak egy kis luxust.

Saláták készen

Persze a saláták és köretek elkészítésén nem csak így spórolhatunk időt. A legtöbb nagy áruházban és közértben már 'svédasztalos' salátás pult is a rendelkezésünkre áll. Itt egyszerű szeletelt uborkától, paradicsomtól és reszelt sárgarépától és egyéb zöldségektől kezdve az összetettebb ecetes, majonézes és kevert salátákig sok mindent megtalálunk. Persze több szempontból sem tanácsos ezeket nap mint nap fogyasztani, alkalmanként azonban komoly perceket spórolhatunk velük magunknak.

Kanyarodjunk a hűtőpult felé!

Sokszor elfelejtjük, hogy a fagyasztott zöldségekben és gyümölcsökben nem csak az a jó, hogy bármikor rendelkezésünkre állnak, de ezek szinte kivétel nélkül, konyhakészek. Tehát ha ilyenekhez nyúlunk nem lesz gondunk a pucolással, magozással, hámozással és a többi macerás időrabló munkával. Ha mélyhűtőkapacitásunk engedi, tárazzunk hát be belőlük bátran, bármikor pillanatok alatt ízletes vacsorát készíthetünk velük.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Diós banán split muffin

Mondjuk végleg búcsút a télnek egy igazán különleges muffin recepttel! Már nem sokat kell várni a friss haza gyümölcsök megjelenésére, hogy azokkal színesítsük-ízesítsük életünket, addig viszont nyúljunk még egyszer egy klasszikus 'téli gyümölcshöz', a banánhoz.

Hozzávalók:



  • 2 bögre Kellogg's Frosties
  • 1 ¼ bögre liszt
  • 1 ek. Sütőpor
  • 3 csipet só
  • ½ kk. faháj
  • ¼ kk. reszelt szerecsendió
  • 1 tojás
  • 1/3 bögre zsírszegény tej
  • 1/3 bögre olaj
  • 2 közepes banán
  • ¼ bögre koktélcseresznye
  • ¼ bögre dió



Elkészítés:

Keverjük össze a gabonapelyhet, a lisztet, sütőport, sót és a fűszereket, majd tegyük félre.

Egy nagy keverőedényben kézi habverővel keverjük össze a tojást, tejet és az olajat. Adjuk hozzá a villával összetört banánt, a koktélcseresznyét – ezeket ízlés szerint félbevághatjuk – és az apróra tört diót.

Keverjük össze a két tál tartalmát, de csak amíg egyenletesen elkeverednek, tovább nem szabad.

Adagoljuk a tésztát kikent muffin-sütő tepsibe, vagy használjunk muffin-papírt 200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig süssük.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Itt a tavaszi méregtelenítés ideje!

A tavasz a megújulás és újrakezdés évszaka, ami a testünkre is igaz kell, hogy legyen. A hosszú téli hónapok tespedtségében rengeteg káros méreganyag rakódik le szervezetünkben. Májunktól kezdve, vesénken keresztül a vérünkig minden porcikánk teli van nem odaillő salakanyagokkal, amiktől bizony érdemes megszabadulni. A tavaszi méregtelenítés évszázadok óta elterjedt szokás, amit azonban régen vallásos tartalommal ruháztak fel. Bizony a húsvéti 40 napos böjtről van szó. Már elődeink is tudták, hogy ha az évnek ebben a szakában egyes dolgoktól megvonják magukat az egyaránt frissíti a testet és ez esetben a lelket is. Legyünk tehát vallásosak, vagy sem, a tavaszi tisztítókúra mindenképp hasznunkra fog válni.

Inni, inni és inni

Már korábban is felhívtuk rá a figyelmet, hogy szervezetünk számára mennyire fontos a kellő folyadékmennyiség bevitele, azonban itt sem lehet ezt elégszer hangsúlyozni. A méreganyagok jelentős része, vesénknek hála a vizeletünkkel tisztul ki a szervezetünkből, így elengedhetetlen, hogy azt jól 'átmossuk'. Általánosságban is ajánlott legalább napi 1,5-2 liter vizet fogyasztani, ilyenkor azonban érdemes 3-4 literre is felvinni az adagot. Ne feledjük, a csapvíz minősége gyakran nem megfelelő a tisztuláshoz, de még az ásványvizek is rengeteg szilárd anyagot tartalmaznak. Ha kifejezetten a tisztulás a célunk vegyünk alacsony ásványi anyag tartalmú forrásvizet, vagy csökkentett szilárd-anyag tartalmú babavizet.

Méregtelenítés gyógyteákkal

Érdemes persze a megemelt folyadékbevitel mellett egyéb tisztító hatású, természetes anyagokat is bevetni. Erre számos gyógynövény alkalmas, mint például a kamilla, nyírfalevél, csalán, vagy az aranyvessző. Persze legtöbbünk nem ért ezekhez kellőképpen, ezért jobb ha szakemberekre bízzuk a keverék összeállítását. A patikákban kapható gyógyteakeverékek tökéletesen megfelelnek a célnak. Ezekből legalább egy litert főzzünk le reggel és azt termoszban vigyük magunkkal így egész nap langyosan fogyaszthatjuk. Nem kell egyszerre lehúznunk belőle több decit, kortyonként ízlelgethetjük, így szervezetünknek folyamatosan biztosíthatjuk a tisztító anyagok utánpótlását.

Fokozatos önmegtartóztatás

A legtöbb tisztítókúra a fokozatosságra épül. Legyenek azok 3-4 napos rövid léböjtök, hosszabb, egyhetes kúrák, vagy egészen extrém, akár egy hónapos programok, a lényeg, hogy fokozatosan szoktassuk át szervezetünket a megváltozott tápanyagbevitelhez. Az első napon elég ha felhagyunk hús fogyasztással, ezután megvonhatunk mindenféle állati eredetű élelmiszert, de még ehetünk gyümölcsöt. Ekkor már nagyon fontos, hogy folyamatosan eleget igyunk: vizet, teát, gyógyteát és gyümölcsleveket. Ez utóbbiakat legjobb ha magunk készítjük, facsarjuk, vagy centrifugáljuk, hiszen a bolti készítmények a '100%' felirat ellenére rengeteg egyéb adalékanyagot tartalmaznak. Ha végeztünk a kúrával fontos, hogy ne térjünk vissza rögtön egy csapásra a megszokott életvitelünkhöz, hanem a fenti fokozatosságot szem előtt tartva, de fordított sorrendben kezdjük csak el újra fogyasztani a szilárd táplálékokat.

A táplálkozáson túl

Persze nem csak a táplálkozásra érdemes figyelni egy méregtelenítés alkalmával. A rendszeres mozgás és izzadás is segít. Járunk heti 1-2 alkalommal szaunázni, ez kitágítja ereinket, növeli a vérnyomásunkat, ami segít, hogy a megnyílt pólusainkon keresztül rengeteg méreganyag elhagyja a szervezetünket. Ha nem vagyunk ijedősek szaunázás után használjuk a hideg merülőmedencét, hiszen ekkor az erek hirtelen összehúzódnak és a véráramba lökik a lerakódott salakanyagot, amit a menet közben megtisztított vese és máj immár könnyebben tud kijuttatni a szervezetünkből.

Csak óvatosan!

Nem szabad azonban megfeledkezni a tisztítókúrák lehetséges kockázatairól sem. Egyes krónikus betegségek estén, többek közt pajzsmirigy-problémában szenvedőknek, cukorbetegeknek, vérképzőszervi betegségekben szenvedőknek, terhes nőknek csak orvosuk beleegyezésével szabad méregtelenítésbe kezdeniük.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

1 Tovább

Ismerjük meg az egzotikus gyümölcsöket! 2. rész

Minisorozatunk nyitórészében bemutattunk nektek pár egészséges és finom egzotikus gyümölcsöt, melyeket egy kis utánajárással a jól ismert hazai gyümölcsök téli áránál nem is sokkal drágábban beszerezhetünk. Ezekkel nem csak eddig ismeretlen új ízeket és különleges recepteket próbálhatunk ki, de egészségünk javára is válhatnak. Folytassuk hát a kutakodást a messzi öldek legfinomabb csemegéi között.

Kaktuszfüge

Bizony, határainkon túl a kaktuszok sem csak szúrós szobanövényként ismertek. Egy mexikói fajtájuknak a termése is jó szolgálatot tesz, mégpedig finom gyümölcsként. Édeskés-savanykás ízük igazán üdítő élményt nyújt, a tüskékkel azonban érdemes vigyázni! Legfinomabb ha jéghidegen gyümölcssalátába szeljük, vagy magában fogyasztjuk.



Physalis, avagy földicseresznye

Ez az apró narancssárgás cseresznyéhez hasonló termés az Andokból származik, azonban Dél-Afrikában háziasították, hogy skorbutos betegeket gyógyítsanak magas C-vitamin tartalmának segítségével. A savanykás gyümölcsöt élénk színe és szerteágazó elszáradt hártyahéja miatt elegáns éttermekben gyakran használják desszertek díszítésére. Azonban önmagában, vagy kompótként elkészítve is kiváló.

Maracuja

A maracuja nevével egyre többet lehet találkozni, azonban többnyire csak gyümölcslevek és egyéb készítmények kiegészítőjeként. Pedig frissen is nagyon finom. A passiógyümölcs közeli rokona a trópusok legnagyobb részén megterem, azonban igazán csak az 1000 méter fölötti magaslatokat kedveli. Erős, jellegzetes íze miatt tortakrémek, joghurtok nagyszerű kiegészítője lehet.

Nashikörte, almakörte

Az Európában termő almák és körték Távol-keleti rokona a nashi. Ahogy nevéből is látszik leginkább az általunk ismert alma és körte keresztezésére hasonlít, pedig eredetileg önálló faj volt. Azóta azonban több száz fajtáját tenyésztették ki, így kerekdedebb, és bő-levű körteformájú típusai is akadnak.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek