Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

3 remek gesztenyés recept

A gesztenye vitathatatlanul az ősz egyik legfinomabb része, olyan, amiért megéri az a sok eső és szürkeség. Annak ellenére, hogy mint már írtuk borzasztó egészséges, legtöbbünk csak püré formájában találkozik vele, pedig igazán hasznos és ízletes társ a konyhában. Lássunk erre most pár bizonyítékot.

Gesztenye-krémleves szarvasgombás olajjal

Ennek a levesnek az elkészítése igazán egyszerű, a végeredmény mégis különleges!

Hozzávalók 2 személyre

  • 30 dkg főtt, pucolt gesztenye
  • 1 ek. vaj
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 7 dl csirkehúsleves
  • 2 dl tejszín
  • só, bors, szerecsendió
  • szarvasgomba ízű olaj

 

  1. A finomra vágott hagymát a vajon megpirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a vékony karikákra vágott répát és a gesztenyét.
  3. Felöntjük meleg húsalaplével és lefedve addig főzzük amíg a répa meg nem puhul (Ehhez használhatunk leveskockát is!)
  4. Ha minden finom puhára főtt az egészet összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt és a fűszereket.
  5. Ha igazán ínyencek vagyunk, ízesíthetjük néhány csepp szarvasgombás olajjal. Ez nem is olyan drága, mint erről a híres gombáról sokan hiszikk, de az eredmény mégis csodás!

 

Gesztenyés-aszalt szilvás pulykamell

Ez az étel roppant finom és különleges, annak ellenére, hogy pár egyszerű lépésben elkészíthető nem gyakran kerül az asztalra, így ünnepi menük része is lehet.

 

Hozzávalók Két személyre

  • 30 dkg pulykamell
  • 1 ek liszt
  • 15 dkg sült gesztenye
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 1 dl vörösbor
  • 1 csomag újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 tk étkezési keményítő
  • kakukkfű
  • fehér bors

 

  1. A pulykamellet csíkokra vágjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, majd meghintjük liszttel, de csak annyira, hogy éppen deres legyen.
  2. A bolti aszalt szilvát egy kis vörösborral összeforraljuk, majd félretesszük hűlni.
  3. Egy serpenyőben vajat és olívaolajat forralunk, majd ebben magas lángon gyorsan átpirítjuk a húst. Utána félretesszük.
  4. A hagymákat a hagymákat a maradék vajon megdinszteljük, majd hozzátesszük a húst, a vörösboros szilvát, a gesztenyét és a kakukkfüvet.
  5. Forrás után visszavesszük a hőfokot és lefedve bő negyed órán át pároljuk.
  6. A tejszínhez keverjük a keményítőt, majd a többihez öntjük. 3 percig együtt rotyogtatunk mindent és már kész is.

 

Házi gesztenyepüré

A már sokat emlegetett gesztenyepüré sem csak a boltban ismert kockákban kapható. Magunknak is elkészíthetjük!

 

Hozzávalók 4 főre

  • 1 kg gesztenye
  • 3 dl tej
  • 4 dl víz
  • 1 vaníliarúd
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1,5 dl habtejszín
  • 5 dkg olvasztott vaj

 

  1. A gesztenyéket a szokásos módon megsütjük: héjukat X alakban bevágjuk, majd egy kis vízzel a tepsiben 120 fokon durván háromnegyed órán át sütjük.
  2. A gesztenyéket a sütés után még melegen megpucoljuk. Ekkor két dologra kell figyelni: ne égessük meg magunkat, és a belső puhább héjat is távolítsuk el.
  3. A gesztenyebeleket a tejjel és a víz nagyobbik felével, valamint a kikapart vaníliarúddal bő negyven perci lassú tűzön főzzük, majd leszűrjük.
  4. A cukorból és a maradék vízből lassú tűzön sűrű szirupot készítünk.
  5. Turmixban összekeverjük a gesztenyét, a vajat, a tejszínt és a friss szirupot.
  6. Az így elkészült masszát szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd tovább 4-5 órára tegyük lefedve a hűtőszekrénybe.
  7. Tálalás előtt a bolti gesztenyepüréhez hasonlóan krumplinyomón keresztül, vagy reszelve adagoljuk.

 

 

1 Tovább

Az alvás tudománya

Ahhoz, hogy egész nap fittek legyünk és a reggeli ébredés után egyből fel tudjunk pörögni a zsúfolt hétköznapokhoz kellő szintre, nem elég jobb lábbal kikelni az ágyból. Talán mindenki sejti, hogy az alvás legalább olyan fontos egészségünk és vitalitásunk megőrzéséhez, mint a rendszeres testmozgás vagy az egészséges táplálkozás. Ugyanakkor az ágyban töltött órák számánál jóval lényegesebb, jól aludjunk. Ehhez adunk pár tippet.

 

Fontos a testmozgás

A napi rendszeres testmozgás nem csak az alkunk megőrzésében de a valóban pihentető alvás elérésében is segít. A napi tevékenységeink közben, különösen ha íróasztalnál, számítógép mellett dolgozunk egyenletlenül fárad el elménk és fizikumunk. Ezért különösen fontos, hogy az utóbbinak is adjunk egy kis feladatot. Ugyanakkor nem érdemes a közvetlenül a lefekvés előtti tornát választani, hiszen ha alvás előtt egy órával mozgatjuk meg izmainkat, az elménket is felélénkíti és megnehezíti a nyugodt pihenést.

 

Le a koffeinnel!

Mindenki tudja, hogy a koffein egy élénkítő anyag, mégsem bánunk vele elég óvatosan. Ne csak a gyerekeinktől, magunktól is vonjuk meg esti koffeinadagunkat. Ha csak nehezen tudunk elaludni érdemes a késő délutáni ebédek alkalmával is lemondani a kávéról. És persze azt se felejtsük el, hogy ezen kívül számos egyéb ital, teák, energiaitalok és üdítők is (nem csak a kóla!) tartalmaznak koffeint.

 

Kerüljük a nagy evéseket

Lefekvés előtt 2-3 órával már nem érdemes nagy evéseket, vacsorát tartani, hiszen ha emésztőrendszerünket komoly munkára fogjuk az nehezíti a pihenést. Ugyanakkor fontos az is, hogy ne farkaséhesen bújjunk ágyba, hiszen ezután újabb órákig nem fogunk enni. Ha az utolsó komoly étkezés után csak 5-6 órával fekszünk le, nem bűn elalvás előtt bedobni pár falatot.

 

Ügyeljünk biológiai óránkra!

Érdemes lefekvés előtti rutint kialakítani. Ilyen lehet az esti tisztálkodás, olvasás rendszerességének bevezetése is. Ha ezeket mindennap ugyanolyan sorrendben és időben hajtjuk végre, az megszoktatja testünkkel, hogy ezeket követően fel kell készülnie az alvásra. Lehetőség szerint ettől hétvégén se térjünk el nagyon. Ilyenkor „lealudni” a hétköznap kimaradt órákat nem praktikus, gyakran frusztrációt okoz.

 

A nyugalom szigete!

Fontos, hogy hálószobánk valóban alkalmas legyen a pihenésre. Igyekezzünk zajmentessé tenni, ha pedig zavarnak a fények érdemes lehet akár a függönyöket vagy sötétítőket is lecserélni. Matracunk párnánk, de még takarónk minősége is roppant fontos. Ezek töltőanyaga az évek során észrevétlenül összetöredezhet, elöregedhet, így kényelmetlenné téve a megszokott tárgyat. Ha úgy érezzük valami nem stimmel legyünk készek változtatni rajta!

 

Tekerjük le a fűtést

Az emberek döntő többsége hűvös szobában, friss levegőn tud a legjobban aludni. Ne legyünk restek elalvás előtt szellőztetni pár percet, és a fűtést is érdemes letekerni. Nincs szükség rá, hogy egész éjjel melegek legyenek a radiátorok, így nem csak álmunknak de pénztárcánknak is kedvezhetünk.

0 Tovább

Barátságos zsírok

A zsírok minden fogyókúrázó vagy csak simán az egészséges táplálkozásra ügyelő ember szemében az első számú főellenségként vannak nyilvántartva. Őket okolják leggyakrabban az elhízásért, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések előidézésért is. Azonban a zsíroknak rengeteg válfaja létezik, és ezek közül sok korántsem olyan ártalmas mint a legtöbben hiszik. Bár az omega 3 és egyéb telítetlen zsírsavak létezése már kezd beszivárogni a köztudatba, még mindig nem esik róluk, és főleg természetes forrásaikról elég szó. Mi most ezen próbálunk segíteni.

 

A telített zsírsavaknak valóban jelentős szerepe van a fent említett betegségek előidézésében, valamint a koleszterinszintünket is rossz irányba mozdítják el. Léteznek azonban telítetlen, és többszörösen telítetlen zsírsavak, melyek a fenti hatásoknak éppen az ellenkezőjét fejtik ki. Ezek ugyanúgy rendkívül magas energiatartalommal bírnak, ugyanakkor javítják a vér koleszterinszintjét, stabilizálják a szívritmust, segítenek a gyulladások leküzdésében, valamint a szervezet számára szükséges ösztrogén, tesztoszteron és D-vitamin elállításában is fontos szerepet játszanak. Legalább ilyen fontos az is, különösen a fogyókúrázók számára, hogy ezek fogyasztásával könnyebben elérhető a jóllakottság érzet, illetve az étkezések közt a vércukor szint stabilizálása miatt az éhség is kevésbé tör ránk.

Ha már tisztáztuk, hogy miért is jó számunkra a telítetlen zsírsavak fogyasztása lássunk pár ízetes példát ezek természetes forrásaira.

Olajos halak

A szardíniák, lazacok és makrélák magas omega 3 tartalmuknak hála nem csak ízletesek de egészségesek is. Jellegzetes ízviláguknak hála csak egy kis citromlé és tengeri sót kel hozzájuk adni, hogy egy igazán finom grillételt készítsünk belőlük.

 

Magok és diófélék

A len, a kender és számos egyéb magféle szintén gazdag omega zsírsavakban. A diófélék, mogyorók és a mandula pedig egyéb telítetlen zsírokat tartalmaznak. Használatuk igen egyszerű, bármilyen salátába remekül illenek, de sült húsok töltelékeként is kiválóak. A reggeli gabonapelyhünket is feldobhatjuk velük, de az interneten számos receptet találunk, ahol részben vagy egészben helyettesítik a süteményekbe, tortákba kerülő lisztet.

Olívaolaj

Sokaknak biztos mondani sem kell, mégsem mehetünk el szó nélkül az olíva mellett. A telítetlen zsírsavakat tartalmazó olívaolaj rengeteg ízesítésben kapható, készíthetünk belőle salátadresszinget sőt süthetünk, piríthatunk is vele. Fontos azonban, hogy ügyeljünk a minőségre és mindig az extra szűz változatát keressük!

Avokádó

Bár itthon elég borsos az ára ennek a különleges gyümölcsnek, és megfelelő minőségűt se mindig találni a boltok polcain, igyekezzünk a konyhánk állandó vendégévé tenni. Lazán összepépesítve, sózva, citromozva, egy kis paradicsommal pillanatok alatt remek guacamolét készíthetünk, de egyszerűen felszelve, salátákhoz tálalva is remek, ráadásul tápláló étek.

0 Tovább

5 egészséges snack

Sokan gondolják úgy, hogy az egészséges táplálkozás felé vezető úton az első lépés a cukros nassok elleni tilalmat bevezetése. Ez így rendben is lenne, de nem kevés ember esik abba a hibába, hogy ezeket önkéntelenül is sós snackekkel pótolja, mert lássuk be: egy fárasztó nap után bizony jó érzés a tévé előtt ülve majszolni valami apróságot, még ha már vacsoráztunk is. Pedig a sózott mogyoró, burgonyachips vagy ropi nem sokkal jobbak, mint cukrozott társaik. Mégis mivel helyettesíthetjük akkor a fent említetteket úgy, hogy abból kárunk ne származzon? Erre következik itt most néhány példa.

Olívabogyó

Az olívával sokan úgy vannak, mint a spenóttal: gyerekkorukban egyszer megkóstolják, aztán egy életre eldöntik, hogy ezt bizony nem szeretik. Pedig érdemes, neki adni még egy esélyt, hiszen a különböző fajták ízvilága és ereje igencsak eltérő lehet. Ráadásul az alapvető rostok mellett számtalan vitamint tartalmaznak, aminek hála messze egészségesebbek, mint a szokásos nassok. Igaz bár, hogy ezek roppant sós vízben lettek tartósítva, ha bő vízzel átmossuk őket ennek a nemkívánatos sótartalomnak a jelentős részétől megszabadulhatunk.

 

Zöldségrudacskák

Vágjunk fel uborkát, répát, kaliforniai paprikát hosszában csíkokra és majszoljuk el ezeket. Meg fogunk lepődni milyen jólesnek! Ha ez nem elégítene ki minket, ehetünk hozzájuk valami mártogatni valót. Persze itt is érdemesebb a boltiak helyett valami sajátot készíteni: egy karakteresebb ízű rokfortos kence vagy kőrözött kiválóan passzol a zöldségekhez természetes ízéhez, de készíthetünk egy könnyű paradicsom salsát vagy padlizsánkrémet is.

 

Zöldség- és gyümölcschipsek

Bizony a klasszikus chips nem csak krumpliból készíthető. Nagyon finom a répából, zellerből, cukkiniből vagy akár céklából készült ropogtatni való is. Sőt nem csak zöldségeket, de gyümölcsöket, almát, ananászt is el lehet így készíteni. Ezek számos verziója kapható a boltokban is, de az interneten fellelhető tömérdek recept segítségével magunk is kísérletezhetünk.

 

Popcorn

Bár ez az egyik legalapvetőbb filmnézős ropogtatni való mégsem lehet együtt emlegetni a többiekkel. Egyrészt levegős állagából adódóan, sokkal kevesebbet falunk fel belőle, másrészt a kukorica szemeket egészben fogyasztjuk el, így sokkal több gazdagabb vitaminokban és rostokban. Persze érdemes a túlsózott, extra zsiradékkal pattogtatott bolti kukoricákat elkerülni. A saját készítésű kukoricát sem tart sokkal tovább elkészíteni, mint a zacskózottat betenni a mikróba, ráadásul, ha magunk készítjük úgy ízesítjük, ahogy csak szeretnénk.

 

Magvak

Bár pár sorral feljebb a sózott magvakat kerülendőként emlegettük, ez nem igaz minden fajtájukra. A bolti mogyoró, sózott mandula és társaik a pörkölés során extra zsiradékokat vesznek fel, majd rengeteg sóval ízesítik őket. Pedig önmagukban egyáltalán nem károsak! Saját zsírtartalmuk telítetlen zsírsavakból áll, efelett jelentékeny mennyiségű E-vitamin, magnéziumot, kalciumot és proteint tartalmaznak. Ha a boltok polcain a sótlan magvakat keressük, esetleg magunk őröljük őket nem lőhetünk nagyon mellé!

0 Tovább

Mit együnk futáshoz?

A futás idehaza és az egész világon egyre népszerűbb napi testmozgás. Elég csak a Margitszigetre kimenni és láthatjuk, hogy egyre többen választják a futópályát a konditermek helyett. A futáshoz szükséges felszerelésekről, edzésprogramokról rengeteg információt találni szerte az interneten. Arról már lényegesen kevesebbet, hogy milyen étrend szükséges, ha ezt a sportot űzzük, így ezeket az alapelveket próbáljuk meg röviden összefoglalni.

Minden megerőltető sport esetén szüksége van szervezetünknek a kellő mennyiségű energia bevitelére. Ezt a közhiedelemmel ellentétben nem a fehérjék, hanem a szénhidrátok, teljes kiőrlésű gabonák, egyes zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával érhetjük el leghatékonyabban. Ezzel párhuzamosan csökkenteni kell a zsíros és nehezen fogyasztható ételek arányát.

Futás előtt 1-1,5 órával szükséges szervezetünknek megadni a kellő energiaforrást, így könnyen emészthető, de szénhidrátban gazdag ételt fogyasszunk. Erre tökéletes egy banán, vagy kimondottan sportolóknak készített energiaszelet. Nem gond az sem, ha valami tésztafélét, vagy hüvelyes zöldségeket fogyasztunk, ekkor azonban érdemes nagyjából két órát várni.

Fontos, hogy ha több, mint egy órát futunk akkor menet közben se feledkezzünk meg az energiabevitelről. Az első egy óra futás után, majd ezt követően negyven percenként szükséges legalább 100 kalória bevitele.

 

A legfontosabb azonban mégis az, hogy elég folyadékot fogyasszunk futás előtt, alatt és közben! Kerüljük a szódát és a szénsavas üdítőket, fogyasztásuk futás közben kellemetlenségekkel járhat. Mentes vizet azonban mindig vigyünk magunkkal és azt tudatosan fogyasszuk, még az előtt, hogy ténylegesen megszomjaznánk. Legalább 20 percenként 2 dl folyadékra lesz szükségünk! Ha hosszabb ideig futunk izotóniás sportitalra is szükségünk lehet. Ezek szénhidrát és sótartalma segíti a folyadék felszívódását, és a szervezet folyadékháztartásának helyrebillentését. Futás után figyeljünk testünk jeleire, a sötét színű vizelet a dehidratáltság jele!

Futás után is pótoljuk az elvesztett folyadék és energiamennyiséget. Igyunk egy nagy pohár narancslevet és fogyasszunk ismét magas szénhidráttartalmú ételeket. Az edzést követő 30 percben van izmainknak a legnagyobb szüksége a proteinek bevitelére is, hogy fejlődni és regenerálódni tudjanak. Ezzel elkerülhető az izomláz és izommerevség kialakulása is.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek