Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Karácsonyi menü – egészségesebben

Bár a karácsonyi menük első hallásra roppant megterhelőek és egészségtelenek, valójában a hagyományos recepteknél felhasznált alapanyagok többsége igen jótékony szervezetünkre nézve. Mértéktartó fogyasztásuk mellett nem kell rövidebb vagy hosszabb távon jelentkező egészségügyi problémáktól tartani.

Mégis akadnak azonban olyan fogások melyeket kissé megreformálva még egészségesebb, de mégis hagyományos és finom karácsonyi vacsorát tálalhatunk családunk számára. Ezekből adunk most rövid ízelítőt.

Ne rontsuk el a halat!

Ha már a több szempontból is egészséges halvacsora mellett döntünk, ne rontsuk el azzal az egészet, hogy a vízi jószágokat vastagon panírozva és olajban kisütve fogyasszuk. A Rántott ponty helyett kevés vajon párolt halfilét is készíthetünk, melyeket zöld-fűszerekkel mennyei gasztronómiai magasságokba emelhetünk. A hagyományos ponty és harcsa mellett próbálkozhatunk tengeri halakkal, lazaccal, vagy a mostanában egyre népszerűbb pangasius-szal is.

A családi asztalok többségén elengedhetetlen tartármártást is feljavíthatjuk. Hagyjuk ki a bolti majonézt és főt tojássárgáját keverjünk a mustáros, citromleves krémbe. Ha nagyon ügyelni akarunk alakunkra még a tejfölt is kiválthatjuk, részben vagy egészben, lényegesen kevesebb zsírt tartalmazó joghurttal.

A szintén kihagyhatatlan töltött káposzta kalóriaadagját is visszavághatjuk. Használjuk sertés helyett füstölt pulykacombot, így a füstös hús íze megmarad, de jóval soványabb hús kerülhet a fazékba. Ha babonából vagy egyéb okokból a sertésről nem akarnánk lemondani, akkor is levághatjuk elkészítés előtt a túlzottan zsíros darabokat.

Talán a desszerteket a legnehezebb megreformálni, hiszen ha a nagyi titkos bejglireceptjét használjuk, akkor nem szívesen veszünk vissza a cukor mennyiségéből. Azonban ha nem így teszünk jó tudni, hogy a régebbi szakácskönyvekben és recepteken feltüntetett cukormennyiségnek gyakran kétharmada vagy fele is elég lehet ha nem vagyunk túlzottan édesszájúak. De ha nem is merünk kísérletezni, egy valamit biztosan megtehetünk: felejtsük el a tálalás után extra porcukorral megszórt süteményeket!

0 Tovább

Napsütés helyett tabletta? D-vitamin pótlás télen

A szervezetünkben fellelhető D-vitamin szintje számos egészségügyi okból rendkívül fontos. Egyrészt nélkülözhetetlen a kalcium és foszfor felszívódásához, így a csontok egészségéhez járul hozzá. A D-vitamin nélkülk a szervezetbe beépülni nem tudó kalcium már rövid idő alatt is lassíthatja a csontképződést és rontja azok ellenálló képességét. Ráadásul az így sérülékenyebbé vált csontok egy esetleg törés után is lassabban gyógyulnak. De a D-vitamin hiánya nem csak a csontritkulás felgyorsulásához járulhat, hozzá hanem fogazatunk gyengülését és immunrendszerünk ellenálló képességének csökkenését is eredményezheti. Utóbbi tény kevéssé közismert, de a d-vitamin bizonyítottan javítja testünk védekező mechanizmusait a fertőzésekkel szemben.

Itt a tél – jön a baj?

A D-vitamin hiánya az emberek többségénél az év nagy részében csak igen ritkán szokott jelentkezni. Azonban egészen máshogy van ez az októbertől márciusig tartó, téli időszakban. Szervezetünk a szükséges D-vitamin nagy részét maga állítja elő, a bőrünkben a napfényből származó UV-B sugárzásnak köszönhetően a lejátszódó folyamatokon keresztül. Hazánkban az év nagy részében elegendő a napfény, ellenben számos északi országgal, ahol a D-vitamin hiánya sokkal gyakrabban jelentkezik. Nem hiába keresztelték a XX. század eleji orvosok a rendellenességet angolkórnak. Az év fennmaradó, téli részében azonban nálunk is feltétlenül szükséges a kieső D-vitaminmennyiség pótlása.

A bőrünkben a nap hatására képződő Cholecalciferol, azaz D3-vitamin

Mi a teendő?

Természetesen ilyenkor kiemelten fontos a leggazdagabb természetes D-vitaminforrások fogyasztása. Ilyenek a elsősorban a különböző tengeri halak de az egyéb állatok májai is, az előbbiekből készült olajok, a tojás, és számos tej illetve tejtermék. Azonban még ezek is csak olyan kis mértékben tartalmazzák a vitamint, hogy egy étkezéssel nehéz 1-200 mg-nál többet a szervezetbe juttatni, pedig a napi ajánlott mennyiség 800-1000 mg körül mozog.

Így sok esetben szükséges lehet a a D-vitamin táplálékkiegészítőkkel, vitaminkészítményekkel való szervezetbe juttatása. Ezt tehetjük egyrészt multivitaminokkal, melyek közül a legtöbb tartalmaz kellő mennyiségű D-vitamint is. Léteznek azonban kimondottan a D-vitamin pótlására gyártott tabletták és cseppek is, melyeket célzottan alkalmazhatunk ha esetleg más vitaminokkal nem akarnánk túladagolni szervezetünket.

0 Tovább

Miért a reggeli a legfontosabb étkezés?

A finom és egészséges reggeli elengedhetetlen ahhoz, hogy egy dinamikus és eredményes napnak nézzünk elébe. Hiszen napi munkánk és egyéb feladataink elvégzéséhez nem csupán alvásra, kipihentségre, de a kellő energiára is szükségünk van, amit pedig a reggeli biztosíthat számunkra.

Ébred a has

Tévedés azt hinni, hogy az éjjeli alvás közben nem használjuk testünk energiakészleteit. Álmunkban is keményen dolgoznak ugyanis létfenntartó belsőszerveink, ver a szívünk, az emésztés pedig ilyenkor a legintenzívebb. Nem szabad hát a szükséges alvással töltött időn túl mindenféle energiabevitelt megvonni szervezetünktől.

Reggelizz, mint egy tudós!

Vitathatatlan, hogy a 3 fő étkezés közül a reggelinek a legfontosabb a szerepe. A reggelizz mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus alapelve elve igaz, de okosan kell értelmezni a régi közmondást! A reggelinek csak energiaszükségletünk mintegy 20 százalékát kell fedezni, sokkal fontosabb az, hogy ezt milyen élelmiszerekkel juttatjuk szervezetünkbe.

Több kutatás is igazolt, hogy bár minden korosztály számára fontos a reggeli, a gyerekeknél ez szinte elengedhetetlen. A nem megfelelő reggeli, esetleg annak hiánya gyakran jó eséllyel fáradékonysághoz vezet, ami rontja a gyermekek memóriáját, koncentrálóképességét, így végül iskolai teljesítményét. Ami azonban ennél is ijesztőbb, hogy gyakran agresszióhoz vezethet, ami gyerekek emberi kapcsolatait befolyásolja negatívan.

Kiemelten fontos a kellő folyadék bevitele, azonban tartózkodni kell a cukros üdítőktől, hiszen ezek a vércukorszintet hirtelen emelik meg, majd ugyanolyan gyorsan távoznak. Fontos továbbá, hogy a reggeli mindig tartalmazzon állati fehérjét, ami azonban nem csak hús lehet. A tojás és egyes tejtermékek emésztése sokkal könnyebb feladat szervezetünk számára, így érdemesebb ezekkel próbálkozni. A rostokat legegyszerűbben gabonapelyhekkel és zöldségekkel, gyümölcsökkel juttathatjuk szervezetünkbe, amik a korábban említett tejtermékek kiegészítőiként igazán tápláló és finom reggeliül szolgálnak.

0 Tovább

Felturbózott házi praktikákkal a megfázás ellen

Azt mindenki tudja, hogy megfázás vagy influenza esetén sokat kell inni, jót tesznek a különféle gyógyteák, pláne mézzel. Emellett szinte minden családban vannak saját trükkök, receptek, amik csak sokkal kevésbé ismertek, de gyakran legalább ilyen hatásosak. Ami azonban közös ezekben a házi praktikákban, hogy a legtöbben csak a hagyományos gyógyszerek mellett, kiegészítésként alkalmazzák őket. Azonban sokan vannak, akik szerint a vegyszerekkel teli készítmények és esetleges mellékhatásaik hosszútávon árthatnak egészségünknek. Kanadai kutatók szerint ezek gyermekeknél történő alkalmazása sokszor kimondottan káros. De mit lehet ilyenkor tenni?

Gyógyszerek a spejzból!

A jól ismert praktikákat alkalmazva és felturbózva remek házi gyógykészítményeket készíthetünk magunk is. Ezek, mivel csak természetes alapanyagokat tartalmaznak kevésbé veszik igénybe szervezetünket. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy súlyos esetekben igenis szükség lehet a valódi gyógyszerek alkalmazására, ha pedig pár napon belül nem javul állapotunk feltétlenül kérjük orvosunk segítségét!


Mézes-hagymás és tormás torokszirup

Bár elsőre már a mézes-hagymás elnevezés is furcsán hangzik a házi szirup hatása valóban tagadhatatlan. A méz, a vörös- és fokhagyma egyaránt tartalmaznak antibakteriális anyagokat, ráadásul előbbi nem csak fertőtlenít, de köhögés-reflexet csillapítva a tüneteket is enyhíti, kellemes érzést kölcsönöz a toroknak.

Elkészítéséhez fél bögre mézet hígítsunk fel ugyanannyi vízzel, majd keverjük bele az egészen finomra vágott hagymát és a kinyomott fokhagymát. Adjunk hozzá egy csipet zsályát, kakukkfüvet és oregánót, ezek szintén felveszik a harcot a nyálkahártyánkon tenyésző kórokozókkal. Ha a szirupot főzés helyett egy estét szobahőmérsékleten állni hagyjuk, akkor nem veszítünk a egy cseppet sem a benne lévő hatóanyagok erejéből.

Láz ellen a szirup tormás változatát érdemes alkalmazni. A torma elősegíti az izzadást, így a láz leküzdésében komoly segítséget jelenthet. Természetesen ha alkalmunk van rá igyekezzük a friss tormát magunk reszelni, így a maximális mennyiséget kaphatjuk a gyógyító anyagokból.

Ricinusos mellkasbalzsam

Bizony, a ricinus sem csak a székrekedésen segít. Mivel szervezetünkbe bőrön keresztül is könnyen felszívódik remek alapanyaga egy természetes balzsamnak. Fél bögrényi jó minőségi hidegen sajtolt ricinusolajba keverjünk el egy két gerezd kipréselt fokhagymát, frissen reszelt gyömbért pár csepp eukaliptusz eszenciát és egy csipet cayenne borsot. A ricinus, a gyömbér és a bors felgyorsítják a vérkeringést amivel fokozottabb működésre bírják immunrendszerünk is. Emellett a lerakodót váladék feloldásában is segítségünkre vannak. A fokhagyma és eukaliptusz pedig a már korábban említett antibakteriális anyagokat tartalmazzák.

Mikor az híg és csepegős olajat mellkasunkra kenjük ügyeljünk a tisztaságra! Legjobb egy régi törülközőt vagy elhasznált pólót magunk alá tenni.

0 Tovább

4 új kutatási eredmény a megfázásról!

Az egyszerű megfázást legtöbbünk, akár évente többször is saját bőrén tapasztalja. A betegség hétköznapisága azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne borzasztó kellemetlen eldugult orral vagy füllel, zsebkendők százait elpusztítva próbálni helytállni a mindennapokban. Így természetesen, mint legtöbb betegség esetében a náthával is több száz kutató veszi fel a harcot a világ minden pontján. Legújabb eredményeik egy részét saját tapasztalataink is alátámaszthatják, míg mások csak hosszú távon kecsegtetnek eredménnyel.A megfázást okozó rhinovírus

A megfézést okozó rhinovírus



A kipihentség nem segít, de az alvás igen

A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem kutató kimutatták, egészséges felnőttek alvási szokásait elemezték, majd kimutatták miután megfertőzték őket, kimutatták, minél kevesebbet aludt a kísérleti nyúllá avanzsált páciens, annál kisebb hatékonysággal tudta csak felvenni a harcot a vírus ellen. Az eredményekre nem volt hatással, hogy az alanyok mennyire érzik kipihentnek magukat, ha valaki hét óránál kevesebbet aludt, akármilyen frissnek is érezte magát, nagyobb eséllyel betegedett meg.


A jó munkahely egészségesen tart.

Egy Japán munkavállalókon végzett amerikai kutatás kimutatta, hogy a munkájukat legkevésbé kedvelő dolgozók lényegesen több alkalommal betegedtek meg. Koreai kutatók szerint ráadásul nem csak érzelmi faktorok játszhatnak szerepet: eredményeik szerint a nagyobb munkahelyi stressznek kitett alkalmazottak is gyakrabban betegednek meg nyugodt körülmények közt dolgozó társaiknál. Külön érdekes, hogy utóbbi eredmény csak férfiak közt sikerült kimutatni, tehát a nők immunrendszerére nem hatott negatívan a stressz.

Megvan a vírusok géntérképe

Amerikai kutatók egy csoportjának sikerült feltérképezni 99 ismert és a megfázás tüneteiben bűnös vírus génjeit. Bár a vírusok eddig is ismertek voltak géntérképük ismerete hatalmas előrelépést jelent a kutatók számára. Ennek segítségével a jövőben megjósolhatóak lesznek a vírus terjedési tulajdonságai, és így a hatékonyabb védekezésben is komoly segítséget nyújthatnak.



Náthával a rák ellen

A kaliforniai molekuláris biológiával foglalkozó Salk Intézet a megfázást okozó vírusok immunrendszer-elleni küzdelmét vizsgálta. Normál esetben védekező rendszerűnk egy P53 nevű fehérjét termel, ami még a fertőzés szétterjedése előtt elpusztítja a megfertőzött sejteket. A vírusok egy része, a rákhoz hasonlóan, azonban egyszerűen deaktiválja a P53-at, így semmi sem állhat útjába. Kutatók szerint egy genetikailag manipulált vírus, mely nem lenne képes P53-al védett sejteket támadni, csak már rákkal fertőzött sejtekben tudna szaporodni, így elpusztítva a tumoros sejteket.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek