Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sportoljunk spórolva!

A legtöbbünk számára, az idő hiánya mellett, a testmozgás anyagi vonzata a leggyakoribb indok annak elmaradására. Vagyis, hogy sportolni drága. Ez persze igaz lehet, ha minden nap drága fitnesztermekbe, és edzésekre járunk, azonban egy kis ügyeskedéssel rengeteget spórolhatunk, anélkül, hogy teljesen eltunyulnánk. Ehhez nyújtunk egy is segítséget.

Derítsük fel a terepet

Mielőtt beiratkoznánk, vagy bérletet vennénk bármilyen fitneszterembe vagy edzésre, órára alaposan nézzük át a lehetőségeinket. Manapság számos terem áll rendelkezésünkre, ezekben pedig rengeteg mozgásformaközül választhatunk. Mielőtt valamelyiknél lehorgonyzunk érdemes lehet az egyébként drágább egyalkalmas bérletekkel körbejárni, mindent kipróbálni, hogy ki derüljön mi a legalkalmasabb számunkra. Ráér bérletet venni akkor is, ha már megbizonyosodtunk róla, hogy azt valóban fel is fogjuk használni.

A bérletek árainak is érdemes egy kicsit utánaszámolni. Ha egy-két alkalmat kihagyva már bukunk az üzleten nem biztos, hogy megéri kockáztatni.

Tornázzunk otthon

Persze nem arra gondolunk, hogy vásároljuk meg az összes tévés műsorban kínált csodagépet, melyek segítségével otthon is edzhetünk. Épp ellenkezőleg. Saját testsúlyunk mozgatásával is kiválóan erősödhetünk gépek segítsége nélkül is. Ehhez csak egy jó matracra, esetleg néhány súlyzóra lesz szükségünk. Kezdetben eljárhatunk fitnesztermekbe vagy igénybe vehetjük személyi edző segítségét is azonban a célunk az legyen, hogy egyedül, otthon is végezhető programot állítsunk össze magunknak. Ha még a fentiekre se szeretnénk költeni vásárolhatunk pár ezer forintos DVD-t vagy ingyen oktatófilmeket kereshetünk az interneten is.

Adjuk fel a csillogást

Ha nem szeretünk otthon egyedül mozogni, sem feltétlenül szükséges a legdrágább csillogóvillogó gépekkel felszerelt modern fitnesztermekbe járnunk. Sok művelődési és ifjúsági ház de gyakran még iskolák is rendelkeznek konditermekkel, melyeket délutánonként roppant kedvező áron látogathatunk.

Irány a szabadba!

Sokak számára butaságnak tűnik, és részben igazuk is lehet, hogy egy zárt teremben futópadon vagy biciklin tekerünk, amikor ugyanezt odakint is megtehetnénk, ráadásul ingyen. A Budapesten elsősorban a margitszigeti futópálya, de számtalan más park és a budai hegyek is ingyen állnak bárki rendelkezésére. Amellett, hogy közel azonos módon edzhetjük testünket a szabadban is lehetünk ezzel kamatoztatva a friss levegő előnyeit.

Csapatban jobb!

Számos sportág rendelkezik amatőr bajnoksággal, melyekhez természetesen amatőr csapatok is kellenek. Ha van kedvenc sportágunk nézzünk utána, akad e olyan csapat, amihez csatlakozhatnánk. Ha igen sokszor pár ezer forintos díj fejében, vagy akár ingyen járhatunk edzésekre, ahol tapasztaltabb csapattársaink értékes tanácsokkal láthatnak el minket, így nem csak gyorsabban fejlődhetünk, de akár új barátokra is tehetünk szert.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Maradjunk mindig fiatalok!

A tudomány mai állása szerint az örök fiatalság még jó ideig nem lesz elérhető. Ez persze nem jelenti azt, hogy fiatalos energiáinkról, szépségünkről és további erényeinkről is feltétel nélkül le kéne mondanunk. Bár az öregedés valóban nem elkerülhető, annak milyenségét és sebességét számos életmódbeli hatás is befolyásolja. Ha ezeken tudunk változtatni, hosszabb távon őrizhetjük meg fiatalos lendületünket.

Az alvás gyógyító ereje

Első tippünk rögtön az álomszuszékoknak és lustáknak kedvez - de nem lesz mind ilyen. Testünk alvás közben regenerálódik. A pattanások, hegek gyógyulásától kezdve méregtelenítő szerveinken keresztül minden fontosabb szervünknek szüksége van az alvásra, hogy az egész napos igénybevételt kipihenhesse. Azt is számos kutatás kimutatta, hogy a kialvatlan szervezet immunrendszere jelentős hátrányba kerül a betegségekkel szembeni küzdelemben. Így annak, hogy eleget aludjunk nem csak rövid, de hosszú távon is kiemelkedő szerepe van egészségünk, fiatalos lendületünk megőrzése szempontjából.

Friss levegő

Ha saját gyermekeinknek mindig azt mondogatjuk, hogy menjenek ki kicsit a friss levegőre, azt igazán jól tesszük. De vajon mi megfogadjuk saját tanácsainkat? Autóból, ki buszra fel, irodába be, és mindeközben folyton a szennyezett városi levegőt szívjuk. Mikor aztán végre leülünk is a zárt légtér állott levegőjét fogyasztjuk. Pedig a szennyezett levegőnek számos ismert negatív hatása mellett a felgyorsult idősödésben is jelentős szerepe van. Így ha tehetjük, töltsünk minél több időt a szabadban, és csatlakozzunk gyermekeinkhez mikor kizavarjuk őket a kertbe vagy a parkba játszani!

Mozogj! - De csak ésszel

Az egészséges testmozgás természetesen borzasztó fontos, de mint minden mást, ezt is csak mértékkel szabad csinálni. Testünk extrém megerőltetésének főleg ha azt gyakran súlyos hatásai lehetnek. Fiatalságunk megőrzése szempontjából sokkal kívánatosabb a rendszeres, de nem túl intenzív testmozgás. Ha pedig időről időre le kívánjuk futni a maratont, azt ne felkészületlenül tegyük és tartsuk be a gyakorlott szakemberek tanácsait.

Inni, inni és inni

A kellő hidratáltság, különösen fontos fiatalságunk megőrzéséhez, és itt nem csak bőrünkre érdemes gondolni. Testünk minden sejtje számára fontos, hogy állandó folyadék-utánpótlásban részesüljön. Ehhez természetesen rengeteget kell innunk és folyadék-dús ételeket fogyasztanunk azonban máshogy is segíthetünk. A legtöbbünk által rendszeresen fogyasztott koffein és alkohol épp az ellenkező hatást váltja ki, így ha ezek bevitelét mérsékeljük azt testünk biztosan meghálálja.

Bűvös antioxidánsok

A testünkben keringő szabad gyökök nagy reakcióképesség kártékony molekulák, amik ép sejtjeinket károsítva jelentős szerepet játszanak az öregedés gyors előrehaladtában. Ezeket antioxidánsokkal tudjuk megkötni, melyek számos zöldségben, gyümölcsben, különösen a magas vastartalmú vöröses, feketés színűekben (fekete áfonya, szilva, szőlő, egyéb bogyósok) megtallhatóak, így ezek fogyasztása kiemelten ajánlott.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Fitnesz trendek 2012-re

Az egészségért folytatott harc nem csak számunkra fontos, de rengeteg ember számára nyújt biztos megélhetést és mára hatalmas üzletággá fejlődött, ami igyekszik figyelni a fogyasztói igényekre és kiszolgálni a legújabb trendeket. Ennek köszönhetően folyamatosan változásban van, azonban néhány dolog megjósolható előre. Erre teszünk most kísérletet.

Erősödik a harc az elhízás ellen

Globálisan is igaz, de hazánkra különösen jellemző, hogy egyre nagyobb gondot okoz a társadalom elhízottsága. 2012-ben az ez elleni küzdelem egyre fontosabbá válását várjuk minden szinten. Ez a teljes fitnesz iparágra nagyobb figyelmet fog irányítani, így az edzőtermek, diétaprogramok, személyi tanácsadók, nagyobb érdeklődésre, bevételekre számíthatnak.

Divatdiéták bukása

Egyre többen ébrednek rá, hogy az évszakonként változó gyors fogyást ígérő divatdiéták hosszútávon nem célravezetőek és inkább életmódjuk lényegi megváltoztatására fognak törekedni. A jövő szlogenje a 'Lassan de biztosan!'

A technológia térnyerése

Ahogy mindennapi életünk bármely egyéb területén, a napi testmozgásunk szervezésében és mikéntjében, illetve az egészséges táplálkozás betartásában is egyre nagyobb szerepet fognak vállalni a digitális megoldások. Okostelefonokra letölthető 'életvezetési' alkalmazások már most is bőven akadnak, azonban a technológia egyre elérhetőbbé válásával ezek is egyre elterjedtebbek, profibbak és használhatóbbak, ezáltal egyre többet használtak lesznek.

High-tech edzőtermek

Bár a gazdasági környezet nem kedvez az edzőtermek komoly befektetéseinek a magyar termekben is egyre elterjedtebbek lesznek a csúcstechnológiás edzőgépek. A tengerentúlon ma már a tévé és zenelejátszó nélküli edzőgépek számítanak ritkaságnak, így mi is ezek megjelenésére és elterjedésére számítunk. Ezzel párhuzamosan a kisebb fitnesztermek könnyen kihullhatnak a versenyből ezzel egyre nagyobb teret engedve a nagy edzőterem-láncok terjedésének.

Személyre szabott programok

Nem csak a gépek, de az azokon végzett munka mikéntjének változását is várjuk. Az általános programok mellett egyre fontosabbá vállnak a személyre szabott önálló edzéstervek, amikben persze az egyre elismertebb személyi edzőknek is hatalmas szerep jut.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

1 Tovább

Testünk nem felejt

Fiatalkori életmódunk és számos szokásunknak komoly hatása lehet jövőnkre. Itt persze nem tanulmányi eredményekre gondolunk, melyeknek hála megszerezhetjük álommunkánkat, hanem elsősorban egészségügyi következményekre. Bár az emberi test híres regenerálódó képességéről számos rossz szokás létezik, melyek gyakran csak évtizedekkel később éreztetik negatív mellékhatásaikat.

Dohányzás

Az első és legfontosabb ezek közül természetesen a dohányzás. Hiába teszi le valaki a cigit a 20-as éveiben, ha tinédzserkora óta füstölt, annak bizony évekkel később meglehet az ára. Magyarországon évente csaknem 30000 ember veszti életét a dohányzás okozta betegségekben.

Sok szexuális partner

Ha korábban sok szexuális partnerrel volt viszonyunk, és a nemi betegségeket mégis sikerült elkerülni igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, azonban még nem úsztunk meg mindent. Kimutatták, hogy egy nőnek szexuális partnereinek számával egyenes arányban nő az esélye, hogy HPV vírussal fertőződjön meg, ami később jó eséllyel okozhat méhnyakrákot. Ma már szerencsére létezik HPV elleni védőoltás, így ha életmódunkon nem tudunk vagy akarunk változtatni, ezt még mindig kérhetjük orvosunktól.

Szennyezett levegő

Bizony a szmognak sem csak azonnal érezhető, de hosszú távú hatásai is vannak. Különösen káros ez gyerekkorban, hiszen ilyenkor tüdőnk kitettebb a légszennyezés okozta károknak. Az éveken át tartó káros hatások akár 25 %-kal is növelhetik esélyünket a tüdőrákra és közel olyan káros lehet, mint a közvetett dohányzás.

Túlzott napozás

Természetesen a nyári napon lenni, barnulás vagy egyszerűen játék céljából, roppant kellemes időtöltés, azonban ennek is meg lehet az ára. Különösen ha bőrünk rosszul viseli az UV sugarak bombázását, és gyakran leégünk/leégtünk. Minél többet napoztunk 18 éves korunk előtt, annál valószínűbb, hogy bőrünk idő előtt ráncosodni fog. Arról nem is beszélve, hogy a bőrrákra és melanomára való esélyünk is jelentősen megnő.

Túlzott alkoholfogyasztás

Ez a magyar társadalom dohányzás melletti igazi népbetegsége. Hiába hagyunk fel a rendszeres és jelentős ivászattal egyetemi éveink végén, ennek később is jelentkezhetnek hatásai. Növelheti esélyünket a szívrendszeri és keringési megbetegedésekre, diabéteszre és még a depresszióra is. Ezeknek valószínűségét azonban helyes táplálkozással jelentősen csökkenthetjük.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

7 tuti diétatrükk!

A legutóbbi bejegyzésünkben megírt leggyakrabban elkövetett diétázó hibák után most lássunk pár olyan tippet, amik valóban segítenek, és még be is lehet tartani őket!

Kezdjük reggelivel a napot!

A reggeli fontosságáról már sokat írtunk, azonban ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ez az étkezés adja meg zsúfolt napunk számára a kellő löketet. Így ha reggel okosan eszünk az napközben számos fölöslegesen bevitt kalóriát spórolhat meg nekünk.

Csaljunk szemmel

Bár elsőre furának tűnik, a kisebb tányérok használata is segíthet leadni pár kilót. Ha egy hatalmas tányér közepére diétás miniadagot tálalunk, vizuálisan is kevesleni fogjuk az étel, esetleg attól függetlenül, hogy már jól laktunk. Arról nem is beszélve, hogy ha többször kell szednünk az ételből még van egy plusz alkalmunk végiggondolni kell-e a repeta.

Többet együnk otthon

Éttermek, kifőzdékben és gyorsbüfékben enni, nem csak drágább, mint otthon főzni, de gyakran egészségtelenebb is. Nem csak, hogy az üzemi konyhákra több olajhasználat a jellemző, de itt könnyeben is csábítanak el a fölös kalóriákat kínáló fogások. Arról nem is beszélve, hogy az éttermi adagok az elmúlt évtizedekben érezhetően megnőttek.

Apró bűn, nem bűn

Ha szigorú diétához kötjük magunkat, gyakran az élettől is elmehet a kedvünk... Ezt megelőzendő érdemes minden nap bűnözni egy egészen picit. Ezt azt jelenti, hogy egy durván 1300 kalóriás étrendbe nyugodtan belecsempészhetünk egy 90-100 kalóriányi bonbont, vagy bármilyen édes kis falatkát, hogy ezzel jutalmazzuk magunkat az egyébként egész nap betartott szigorú követelményekért.

Gyakrabban együnk keveset

Étkezések kihagyásával csak lelassítjuk anyagcserének, ami így a táplálékot zsírként kezdi elraktározni. Arról nem is beszélve, hogy a koplalás során leadott kilók azonnal visszajönnek, ha felhagyunk a diétánkkal, hiszen szervezetünk továbbra is az ínséges időkhöz alkalmazkodik. Ehelyett gyakrabban együnk, akár napi 5-6-szor is kis, de táplálék-dús adagokat.

A 80-20 szabály

Ha az idő 80 %-ában helyesen és jól táplálkozunk marad idő 20 %-nyi étkezési-kihágásra is. Persze ez nem jelenti azt, hogy hétvégente együk magunk teli olajban sült rántott húsokkal, de heti egy 'normál' étkezés vagy korsó sör nyugodtan belefér. Ez erőt fog adni, hogy utána megújult erővel folytassuk a diétát tovább.

Desszert helyett gyümölcsök

És itt persze nem arra gondolunk, hogy együnk egy kis meggykompótot a napi somlói galuska adagunkhoz. Hagyjuk el az édességet és együnk pár szem gyümölcsöt, vagy készítsünk gyümölcssalátát - ebbe akár a reggeli kávéhoz, teához használt édesítőből is tehetünk. Persze az apró bűnök szabálya itt is érvényesül. Ha nagy ritkán eljutunk egy szülinapra, egy szelet tortát nyugodtan megfelezhetünk valakivel.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek