Fiatalkori életmódunk és számos szokásunknak komoly hatása lehet jövőnkre. Itt persze nem tanulmányi eredményekre gondolunk, melyeknek hála megszerezhetjük álommunkánkat, hanem elsősorban egészségügyi következményekre. Bár az emberi test híres regenerálódó képességéről számos rossz szokás létezik, melyek gyakran csak évtizedekkel később éreztetik negatív mellékhatásaikat.

Dohányzás

Az első és legfontosabb ezek közül természetesen a dohányzás. Hiába teszi le valaki a cigit a 20-as éveiben, ha tinédzserkora óta füstölt, annak bizony évekkel később meglehet az ára. Magyarországon évente csaknem 30000 ember veszti életét a dohányzás okozta betegségekben.

Sok szexuális partner

Ha korábban sok szexuális partnerrel volt viszonyunk, és a nemi betegségeket mégis sikerült elkerülni igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, azonban még nem úsztunk meg mindent. Kimutatták, hogy egy nőnek szexuális partnereinek számával egyenes arányban nő az esélye, hogy HPV vírussal fertőződjön meg, ami később jó eséllyel okozhat méhnyakrákot. Ma már szerencsére létezik HPV elleni védőoltás, így ha életmódunkon nem tudunk vagy akarunk változtatni, ezt még mindig kérhetjük orvosunktól.

Szennyezett levegő

Bizony a szmognak sem csak azonnal érezhető, de hosszú távú hatásai is vannak. Különösen káros ez gyerekkorban, hiszen ilyenkor tüdőnk kitettebb a légszennyezés okozta károknak. Az éveken át tartó káros hatások akár 25 %-kal is növelhetik esélyünket a tüdőrákra és közel olyan káros lehet, mint a közvetett dohányzás.

Túlzott napozás

Természetesen a nyári napon lenni, barnulás vagy egyszerűen játék céljából, roppant kellemes időtöltés, azonban ennek is meg lehet az ára. Különösen ha bőrünk rosszul viseli az UV sugarak bombázását, és gyakran leégünk/leégtünk. Minél többet napoztunk 18 éves korunk előtt, annál valószínűbb, hogy bőrünk idő előtt ráncosodni fog. Arról nem is beszélve, hogy a bőrrákra és melanomára való esélyünk is jelentősen megnő.

Túlzott alkoholfogyasztás

Ez a magyar társadalom dohányzás melletti igazi népbetegsége. Hiába hagyunk fel a rendszeres és jelentős ivászattal egyetemi éveink végén, ennek később is jelentkezhetnek hatásai. Növelheti esélyünket a szívrendszeri és keringési megbetegedésekre, diabéteszre és még a depresszióra is. Ezeknek valószínűségét azonban helyes táplálkozással jelentősen csökkenthetjük.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!