Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

6 ok amiért a csokoládé egészséges!

Valentin nap közeledtével egyre többen kezdenek gondolkodni azon, milyen ajándékkal is lepjék meg kedvesüket. Legtöbbször a virág és a csokoládé jön szó, és míg előbbinek nem kell egészségügyi hatásairól beszélnünk (ritkán faljuk fel a csokrot ;)), addig utóbbi körül érdemes eloszlatni azt a tévhitet, miszerint a csokoládé minden körülmények közt az ember, főleg a diétázó legnagyobb ellensége lenne. Mert bizony, a sokak által átkozott és a konyhából száműzött csokoládé, ha jó minőségűt és mértékkel fogyasztjuk kimondottan egészséges is lehet. Persze nem csak diétázóknak és a testükre gondosan ügyelőknek lehetnek hasznosak az alábbi információk, de a fanatikus édesszájúak is új érveket kapnak kezükbe, ha ízlésbeli vitákba kavarodnának valakivel.

Antioxidánsok tömkelege

A Csokoládé, különösen a magas kakaótartalmú fekete csokik, nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat és gyógyhatású flavonoidokat, melyek számos betegség leküzdésében és megelőzésében játszanak komoly szerepet. A legtöbb gyógynövény a bennük található flavonoidoknak köszönheti előnyös hatását.

Óvja a szívet

A 70%, vagy afölötti kakaótartalommal bíró csokoládék enyhe véralvadásgátló hatásukon keresztül segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat, azonban ez nem mondható el a tejcsokoládékról. A tej ugyanis meggátolja a szervezetet, hogy az előbbi leírt hatásban szerepet játszó polifenolokat felszívja.

Kisimítja a bőrt

A csoki nem csak az egyre divatosabb organikus anyagokból készült kozmetikai termékekben, de elfogyasztva is segít megőrizni bőrünk fiatalságát, feszességét.

Fájdalmat csillapít

A csokoládéban lévő anyagok beindítják szervezetünk boldogsághormon termelését. Az így felszabadult endorfin és egyéb hormonoknak többek közt fájdalomcsillapító hatása is van.

Segít leküzdeni a menstruációs panaszokat

Nem véletlenül vágynak a nők bizonyos ételekre a hónap adott szakában. Testük pontosan tudja, hogy mire van szükségük, és ezek közé tartozik a csokoládé is. Ennek magas magnézium tartalma jó hatással van a feszült idegekre. Ráadásul a csokoládé a nyugtató hatású endorfinok termelését is beindítja, így segítve át a nehéz napokon. Persze ezzel is óvatosan kell bánni! A sok cukor, és a kakaóban található koffein ingerülté is tehet.


Koleszterin ellen is hatna?

Egyes kutatások szerint, a fekete csokoládéban található flavonoidok, ha rendszeresen és kis mértékben fogyasztják őket még a koleszterinszint csökkentésében is segíthetnek. Bár a kutatás eredményeit többen is megerősítették, érdemes megemlíteni, hogy azt a Mars csokoládét is gyártó Élelmiszer-óriás finanszírozta.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Így szabotáljuk saját fitneszprogramunk!

Ha hosszú idő után végre rászánjuk magunkat a mozgásra, esetleg valami nagy célt tűzünk magunk elé hajlamosak vagyunk ész nélkül belevetni magunkat az edzésbe. Azonban itt is fontos szem előtt tartani pár dolgot, hogy nehogy rossz irányba forduljanak a dolgok és egészségünk lássa kárát a nagy lelkesedésnek. Alább pár gyakran elkövetett merényletet olvashattok, melyek mind alááshatják terveinket.

Unalmas edzések

Ha minden nap mozgunk már megtettük az első lépést, egészségünk megőrzése vagy visszanyerése felé. Azonban ezt sem szabad ész nélkül csinálni. Minden nap megismételni ugyanazt az edzést, fitneszórát vagy vagy lefutni, leúszni ugyanazt a távot egy idő után borzasztó unalmas lehet. Ez elsősorban pszichésen jelenthet gondot, hiszen ha nem élvezzük a mozgást, az hamar elkedvetleníthet minket és esetleg felhagyhatunk az egésszel. Másrészt fizikailag sem biztos, hogy előnyös a monotonitás, hiszen azáltal, hogy mindig egy adott mozgásformát végzünk ugyanazokat az izmainkat dolgoztatjuk, és persze ugyanazokat is hanyagoljuk el.

Változtassunk a rendszeren mielőtt belesnénk ebbe a csapdába! Próbáljunk ki valami teljesen új sportot, vagy ha ragaszkodunk kedvencünkhöz egyszerűen járjunk másik konditerembe. A legkisebb változás is újra felpörget majd minket.

Energiahiány

Bár elsőre furán hangozhat, ahhoz, hogy kalóriákat égessünk bizony energiára van szükségünk. Agyunk és izmaink megfelelő működtetéséhez folyamatos energia-utánpótlást kell biztosítanunk szervezetünk számára. Különösen igaz sportolás előtt, hiszen ilyenkor izmaink intenzív igénybevételnek vannak kitéve. Ezért ha sportolás előtt feltankolunk könnyen emészthető szénhidrátokkal, akkor sokkal keményebben és tartósabban fogunk tudni mozogni, végeredményképp pedig több kalóriát égethetünk el.

Persze ezt is csak okosan szabad csinálni. Ha a legutóbbi étkezés után több, mint 3 óra telt el érdemes bekapni valamit. Ugyanakkor teli hassal nem jó érzés, és nem is egészséges mozogni, így érdemes emésztőrendszerünknek egy órát adni mielőtt megkezdenénk az edzést.

Elfelejtett nyújtás

Ahogy bemelegítés nélkül is veszélyes rögtön belecsapni a dolgok közepébe, úgy az intenzív mozgás utáni levezető nyújtás is feltétlenül szükséges. Ekkor izmaink megpihennek és ez segíti őket a regenerálódásban, az egészséges izomfejlődésben. A megfeszült izmok ellazítása a balesetek megelőzésében is szerepet játszik.

Túlerőltetés

Könnyen elkaphat minket a hév, különösen ha valami nagy célt tűztünk ki magunk elé. Azonban nem felejtsük el, hogy testünknek pihenésre és regenerációra is szüksége van. Egy megerőltető edzés után lehet 1-2 napot is érdemes lehet pihenni, hiszen a mozgásban is fontosabb a minőség, mint a mennyiség. Ha csak amatőr szinten sportolunk és pusztán fittségünket szeretnénk megőrizni heti 3, max. 4 alkalom erre bőven elég.

A túlerőltetés elsősorban a balesetek esélyének megnövekedése miatt okoz gondot, hiszen szellemileg és fizikailag is elfáradunk, figyelmetlenek leszünk. Azonban diétázóknak sem ajánlott túlságosan belehajszolni magukat az edzésbe, hiszen a túlzott megerőltetés lassíthatja az emésztést is.

0 Tovább

A korcsolyázás öröme

Bár a legtöbbünk bánja, hogy még csak most jönnek az igazán kemény fagyok és a valódi téli időjárás, ennek sem csak árnyoldala van. A hideggel együtt a kisebb tavakon, és a Balatonon is jó eséllyel fagy biztonságos jégréteg a vízfelszínre ami számos szórakozási lehetőséget nyújt számunkra.

Elő a korikkal!

Korcsolyázni nem csak roppant szórakoztató de még egészséges is. Főleg, ha a szabadban tesszük. A friss levegőn tartózkodás pozitív hatásairól már mi is többször írtunk, ezeket csak fokozhatjuk ha mozgást is végzünk odakint. Emellett a korcsolyázás külön előnyökkel is jár. Egyfelől növeli koordinációs képességünket és egyensúlyérzékünket is javítja, hiszen az éles pengéken megállni elsőre nem is olyan könnyű feladat. Másrészt ezt a sportot szinte bárki végezheti, hiszen csak kis mértékben terheli az ízületeinket. Ellentétben mondjuk a futással, ahol sarkunk folyamatosan nagy erővel ütődik a talajhoz, aminek erejét bokánk, térdünk és csípőnk nyeli el, a siklás egy lényegesen lendületesebb, megszakításoktól mentes mozgásforma. Egyensúlyunk megőrzéséhez számtalan olyan parányi izom járul hozzá melyek létezéséről lehet nem is tudunk. Korcsolyázás közben ezek a többnyire, a bokánkon, a combunkban, csípőnk körül és derekunkon lévő izmok folyamatos igénybevételnek vannak kitéve, így természetesen meg is erősödnek. Ezek edzése roppant hasznos, ha jól fejlettek az számos egyéb dologban is segítségünkre lehet. Ilyen a futás, a síelés, de még a jóga is.

Ráadásul korcsolyázás közben több kalóriát égetünk, mint gondolnánk. 65-70 kilós ember lassan csúszkálva átlagosan akár 380-400 kalóriát is elégethet óránként, ami egyáltalán nem mondható rossznak, ha a fent felsorolt előnyöket is figyelembe vesszük.

Készüljünk fel!

Persze a korcsolyázáshoz se mindegy hogyan öltözünk fel, főleg ha a szabadba megyünk. Mint a legtöbb sportnál, itt is érdemes kerülni a vastag gyapjú, vagy pamut anyagokat, hiszen ezek felfogják a testünkből távozó nedvességet. Válasszunk inkább több, vékonyabb rétegből álló viseletet, amit ha mai modern műszálas anyagokból öltünk magunkra biztosan nem fogunk megizzadni. Persze a kesztyűt és a sapkát sem érdemes elspórolni, azonban ha olyan helyre megyünk ahol nagy tömegben kell csúszkálnunk érdemes lehet beszerezni egy bukósisakot is. Zokniból is inkább a síeléshez használt vastag sportzoknit vegyük fel, ez sokkal jobban védi ujjainkat, mint ha két réteg sima zoknit húznánk, ráadásul így a gyűrődésből adódó kényelmetlenség is elkerülhető.

A végére hagytuk a lényeget: a korcsolyát. Ha mesterséges jégpályára megyünk ott biztosan lehet bérelni korit pár órára, ami az alkalmi korcsolyázóknak meg is felelhet. Azonban sose felejtsük, hogy egy sokak által felváltva használt korcsolya sose fogja olyan jól tartani lábunkat, mint a sajátunk. Ha rendszeresen korcsolyázunk érdemes egyet beszerezni, hiszen egy új korcsolya bélése pár használat után felveszi lábfejünk egyedi formáját, hogy aztán hosszú évekig szolgáljon minket. Ez persze nem a nagyitól 20 éve karácsonyra kapott darabokra vonatkozik, hanem a sportszeráruházakban már 15-20 ezer forinttól beszerezhető modern műanyagokból készült példányokra.

Fő az óvatosság

Nem szabad azonban megfeledkezni a korcsolyázás árnyoldalairól sem. Mert mint minden sportnak, ennek is megvannak a maga veszélyei. A leggyakoribb balesetek az esésből eredő csukló- és kézsérülések, amiket egy kis odafigyeléssel el lehet kerülni. Szintén a kezdő korisokat fenyegeti a hátraesés következtében beütött farokcsont esetleg tarkósérülés.

Mégis, a legfontosabb dolog, amit természetes vizeken való korcsolyázáskor mindig szem előtt kell tartani a jég vastagsága. Mondanunk sem kell milyen végzetes következményekkel járhat egy esetleges jégbeszakadás. Mindig maradjunk a kijelölt területen belül, hiszen ezt a szakemberek rendszeresen ellenőrzik.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

1 Tovább

Marokkói csirkeragu kukoricapelyhes kuszkusszal

Most, hogy már bő két hónapja tart a téli szürkeség, ráadásul a hétvégén érkezik az igazán kemény fagy és hóesés azt gondoltuk egy igazán színes és fűszeres marokkói recepttel elrepítünk titeket, ha csak egy vacsora erejéig, is a Földközi tenger partjára. Az élénk színű fűszerek látványa, a fokhagyma és a fahéj illatának egzotikus keveredése, kukoricapelyhes kuszkusz roppanása, az ízek harmóniájáról nem is beszélve, minden érzékszervünket elkényeztetik.

Hozzávalók:

  • 2 bögre hús alaplé
  • 2/3 bögre kuszkusz
  • 6 magozott, félbevágott datolya
  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 6 szál újhagyma
  • 3 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 ek. olaj
  • 1 tk. római kömény
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • ½ tk. kurkuma
  • ¼ tk. fahéj
  • 2 bögre hosszában félbevágott bébirépa
  • bő fél zacskó fagyasztott spenót, felolvasztva, jól lecsöpögtetve
  • 1,25 bögre kukoricapehely

Elkészítés:

Egy közepes méretű edényben forraljuk fel az alaplé felét, majd keverjük bele a kuszkuszt és a datolyát és vegyük le a tűzről. Lefedve hagyjuk állni legalább öt percig, vagy amíg a kuszkusz fel nem szívta az összes folyadékot.

Ezalatt hozzáláthatunk a ragu elkészítéséhez. Pár csepp olajon pároljuk meg a csíkokra vágott csirkét, a hagymát és fokhagymát, amíg a hús meg nem puul. Ekkor adjuk hozzá a fűszereket: a köményt, a paprikát, fahéjat és a kurkumát. Ha ezeket elkevertük jöhet a bébirépa és a maradék leves is. Ezzel együtt, immár lassú tűzön forraljuk az egészet újabb 1 percig és el is készültünk.

A kiolvasztott, alaposan lecsepegtetett és kinyomkodott spenótot (persze ha lakalmunk van rá használhatunk frisset is) valamint a kukoricapelyhet keverjük az eddig állni hagyott kuszkuszhoz és azonnal tálaljuk.

Megjegyzés: A kukoricapelyhes kuszkusz csak frissen finom, ráadásul tényleg 5 perc alatt elkészíthető, így nem érdemes egyszerre túl nagy adagot főzni!

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

6 ropogós snack – diétázóknak is!

A diétázás egyik legidegesítőbb és nehezebb része, hogy otthon a tévé előtt ülve vagy barátokkal beszélgetve nem markolhatunk a többiek által olyan jóízűen ropogtatott pereces, sós mogyorós és kitudja még milyen bűnös finomságokat tartalmazó tálkákba. Bár ez valóban nem tanácsos, nekünk sem kell minden földi élvezettől megfosztani magunkat. Jöjjön pár ropogós finomság, amit nyugodt szívvel fogyaszthatunk, sőt még nem diétázó ismerőseinknek is ízleni fog.

Zöldségchips

Ma már a krumplin kívül számos zöldségből készítenek chipseket, amit ráadásul, lévén diétás finomságokról szó, a legtöbbször nem olajban sütnek ki és utólag sem sózzák. A cékla, a sárgarépa és társaik a krumplihoz hasonlóan, azonban annál lényegesen egészségesebben roppan a szánkban.

Pörkölt csicseriborsó

Ehhez már nem elég feltépni egy zacskót, de a finom végeredmény igazán megér 5 perc munkát. A konzerv csicseriborsót csöpögtessük le, majd a maradék nedvességet is itassuk fel konyharuhával vagy papírötlővel. Az így megszárított bogyócskákat forgassuk meg pár csepp extra szűz olívaolajban, enyhén sózzuk, fűszerezzünk ízlésünk szerint, mondjuk oregánóval, vagy akár egy kis chilivel és citrommal, majd egy tepsibe szórva dugjuk 200 °C-os sütőbe míg finom ropogós nem lesz. Ha ropihabzsoló barátaink eddig csak nevettek rajtunk, most majd szemlesütve nyalják meg mind a tíz ujjukat...

Ropogós cukorborsó

Bizony cukorborsót ropogtatni is roppant finom és remekül passzol a mozizós hangulathoz. Ha igazán ínyencek vagyunk mártogassuk mikróban megolvasztott zsírszegény kecskesajtba. Isteni!

Töltött endívia

Az endívia még itthon kevésbé ismert salátaféle, melynek merev tartású ropogós leveleit mindenféle finomsággal megtölthetjük. Ezt érdemes észben tartani, mert nem csak magányos tévénézős estéken szolgál remek étekül, de akár egy elegáns vendégségben is látványos és ízletes előételeket lehet tálalni, ebben az ehető kis 'tálkában'. Apróra vágott balzsamecetes körtével például igazén különleges ízkombinációt alkot.

Egyszerű salsa

Egy egyszerű de finom salsát gyakorlatilag bármiből készíthetünk, az egyik legfinomabb mégis a paradicsom, uborka, színes kaliforniai paprika és hagyma (ha lehet használjunk vörös helyett édes fehéret) apróra vágott keverékéből készült sűrű, darabos szós. Kétszersülttel, vagy a fentiek bármelyikével tunkolva kiváló párost alkotnak.

Bébirépa joghurtos szósszal

A végére hagytuk a kedvencünket. Ehhez a leturmixolt brokkolit, kaliforniai paprikákat és gyöngyhagymát görög joghurttal kell elkeverni. Az ízletes krém nem csak ízben zseniális, de látványra is gyönyörű, kiválóan harmonizál a bébirépa naranccsával.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

2 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek