Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Itt a tavaszi méregtelenítés ideje!

A tavasz a megújulás és újrakezdés évszaka, ami a testünkre is igaz kell, hogy legyen. A hosszú téli hónapok tespedtségében rengeteg káros méreganyag rakódik le szervezetünkben. Májunktól kezdve, vesénken keresztül a vérünkig minden porcikánk teli van nem odaillő salakanyagokkal, amiktől bizony érdemes megszabadulni. A tavaszi méregtelenítés évszázadok óta elterjedt szokás, amit azonban régen vallásos tartalommal ruháztak fel. Bizony a húsvéti 40 napos böjtről van szó. Már elődeink is tudták, hogy ha az évnek ebben a szakában egyes dolgoktól megvonják magukat az egyaránt frissíti a testet és ez esetben a lelket is. Legyünk tehát vallásosak, vagy sem, a tavaszi tisztítókúra mindenképp hasznunkra fog válni.

Inni, inni és inni

Már korábban is felhívtuk rá a figyelmet, hogy szervezetünk számára mennyire fontos a kellő folyadékmennyiség bevitele, azonban itt sem lehet ezt elégszer hangsúlyozni. A méreganyagok jelentős része, vesénknek hála a vizeletünkkel tisztul ki a szervezetünkből, így elengedhetetlen, hogy azt jól 'átmossuk'. Általánosságban is ajánlott legalább napi 1,5-2 liter vizet fogyasztani, ilyenkor azonban érdemes 3-4 literre is felvinni az adagot. Ne feledjük, a csapvíz minősége gyakran nem megfelelő a tisztuláshoz, de még az ásványvizek is rengeteg szilárd anyagot tartalmaznak. Ha kifejezetten a tisztulás a célunk vegyünk alacsony ásványi anyag tartalmú forrásvizet, vagy csökkentett szilárd-anyag tartalmú babavizet.

Méregtelenítés gyógyteákkal

Érdemes persze a megemelt folyadékbevitel mellett egyéb tisztító hatású, természetes anyagokat is bevetni. Erre számos gyógynövény alkalmas, mint például a kamilla, nyírfalevél, csalán, vagy az aranyvessző. Persze legtöbbünk nem ért ezekhez kellőképpen, ezért jobb ha szakemberekre bízzuk a keverék összeállítását. A patikákban kapható gyógyteakeverékek tökéletesen megfelelnek a célnak. Ezekből legalább egy litert főzzünk le reggel és azt termoszban vigyük magunkkal így egész nap langyosan fogyaszthatjuk. Nem kell egyszerre lehúznunk belőle több decit, kortyonként ízlelgethetjük, így szervezetünknek folyamatosan biztosíthatjuk a tisztító anyagok utánpótlását.

Fokozatos önmegtartóztatás

A legtöbb tisztítókúra a fokozatosságra épül. Legyenek azok 3-4 napos rövid léböjtök, hosszabb, egyhetes kúrák, vagy egészen extrém, akár egy hónapos programok, a lényeg, hogy fokozatosan szoktassuk át szervezetünket a megváltozott tápanyagbevitelhez. Az első napon elég ha felhagyunk hús fogyasztással, ezután megvonhatunk mindenféle állati eredetű élelmiszert, de még ehetünk gyümölcsöt. Ekkor már nagyon fontos, hogy folyamatosan eleget igyunk: vizet, teát, gyógyteát és gyümölcsleveket. Ez utóbbiakat legjobb ha magunk készítjük, facsarjuk, vagy centrifugáljuk, hiszen a bolti készítmények a '100%' felirat ellenére rengeteg egyéb adalékanyagot tartalmaznak. Ha végeztünk a kúrával fontos, hogy ne térjünk vissza rögtön egy csapásra a megszokott életvitelünkhöz, hanem a fenti fokozatosságot szem előtt tartva, de fordított sorrendben kezdjük csak el újra fogyasztani a szilárd táplálékokat.

A táplálkozáson túl

Persze nem csak a táplálkozásra érdemes figyelni egy méregtelenítés alkalmával. A rendszeres mozgás és izzadás is segít. Járunk heti 1-2 alkalommal szaunázni, ez kitágítja ereinket, növeli a vérnyomásunkat, ami segít, hogy a megnyílt pólusainkon keresztül rengeteg méreganyag elhagyja a szervezetünket. Ha nem vagyunk ijedősek szaunázás után használjuk a hideg merülőmedencét, hiszen ekkor az erek hirtelen összehúzódnak és a véráramba lökik a lerakódott salakanyagot, amit a menet közben megtisztított vese és máj immár könnyebben tud kijuttatni a szervezetünkből.

Csak óvatosan!

Nem szabad azonban megfeledkezni a tisztítókúrák lehetséges kockázatairól sem. Egyes krónikus betegségek estén, többek közt pajzsmirigy-problémában szenvedőknek, cukorbetegeknek, vérképzőszervi betegségekben szenvedőknek, terhes nőknek csak orvosuk beleegyezésével szabad méregtelenítésbe kezdeniük.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

1 Tovább

Ismerjük meg az egzotikus gyümölcsöket! 2. rész

Minisorozatunk nyitórészében bemutattunk nektek pár egészséges és finom egzotikus gyümölcsöt, melyeket egy kis utánajárással a jól ismert hazai gyümölcsök téli áránál nem is sokkal drágábban beszerezhetünk. Ezekkel nem csak eddig ismeretlen új ízeket és különleges recepteket próbálhatunk ki, de egészségünk javára is válhatnak. Folytassuk hát a kutakodást a messzi öldek legfinomabb csemegéi között.

Kaktuszfüge

Bizony, határainkon túl a kaktuszok sem csak szúrós szobanövényként ismertek. Egy mexikói fajtájuknak a termése is jó szolgálatot tesz, mégpedig finom gyümölcsként. Édeskés-savanykás ízük igazán üdítő élményt nyújt, a tüskékkel azonban érdemes vigyázni! Legfinomabb ha jéghidegen gyümölcssalátába szeljük, vagy magában fogyasztjuk.



Physalis, avagy földicseresznye

Ez az apró narancssárgás cseresznyéhez hasonló termés az Andokból származik, azonban Dél-Afrikában háziasították, hogy skorbutos betegeket gyógyítsanak magas C-vitamin tartalmának segítségével. A savanykás gyümölcsöt élénk színe és szerteágazó elszáradt hártyahéja miatt elegáns éttermekben gyakran használják desszertek díszítésére. Azonban önmagában, vagy kompótként elkészítve is kiváló.

Maracuja

A maracuja nevével egyre többet lehet találkozni, azonban többnyire csak gyümölcslevek és egyéb készítmények kiegészítőjeként. Pedig frissen is nagyon finom. A passiógyümölcs közeli rokona a trópusok legnagyobb részén megterem, azonban igazán csak az 1000 méter fölötti magaslatokat kedveli. Erős, jellegzetes íze miatt tortakrémek, joghurtok nagyszerű kiegészítője lehet.

Nashikörte, almakörte

Az Európában termő almák és körték Távol-keleti rokona a nashi. Ahogy nevéből is látszik leginkább az általunk ismert alma és körte keresztezésére hasonlít, pedig eredetileg önálló faj volt. Azóta azonban több száz fajtáját tenyésztették ki, így kerekdedebb, és bő-levű körteformájú típusai is akadnak.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Légy a bevásárlás mestere!

Néhány kivételtől eltekintve, akik természetesen most is csak a szabályt erősítik, a bevásárlás legtöbbünk számára csak az elkerülhetetlen, mindennapi terhek egyike. Listát írni a szükséges dolgokról, majd munka nekiindulni a végtelennek tűnő polcsoroknak, végül rengeteg pénzt a kasszánál hagyni bizony nem épp a legszórakoztatóbb tevékenység. Ráadásul mint mindent, ezt is lehet jól és rosszabbul is csinálni. Az áruházak elrendezése, arra lett kitalálva, hogy minden alkalommal a lehető legtöbb pénzt húzzák ki a zsebünkből, ráadásul úgy, hogy nem is mindig a számunkra legfontosabb termékeket vesszük meg. Mert ki ne eszmélt még volna arra az otthoni kipakolásnál, hogy a nélkülözhetetlen alapanyagok mind kimaradtak, helyettük viszont ügyesen kihelyezett haszontalanságokkal tértünk haza? Mi több, sokak szerint a kevésbé gyakorlott bevásárlók, de a olykor a rutinos figyelmetlenek is több egészségtelen ételt vásárolnak, mint a felkészültek. Alább adunk pár olyan tippet, amivel ezek a kellemetlenségek elkerülhetőek.

Készpénz, KP, Cash, Zseton

Bizonyított, hogy amennyiben étkezési utalvánnyal, bankkártyával, vagy egyéb fizetőeszközzel költekezünk nagyobb összegeket hagyunk a kasszánál. Mivel ezek 'absztrakt' módon képviselnek értéket, könnyebben engedjük kicsúszni a nehezen megkeresett pénzt a kezeink közül.

Nassoljunk vásárlás előtt

Bár ez elsőre furán hangozhat, ha teli hassal érkezünk a boltba kevésbé csábulunk el a polcokon és a kasszáknál kihelyezett finomságokra. Sőt, egyes kutatók szerint az éhség általánosságban is befolyásolja racionális döntéshozó képességeinket. Kutatásukban az éhes szerencsejátékozók bátrabban tettek nagyobb téteket, mint a jóllakottak.

Nem butaság a lista!

Bevásárlólistát nem csak a feledékenyeknek érdemes készítenie. Több haszna is van, ha pontosan előttünk van, és látjuk miket akarunk venni. Egyrészt Időt és energiát spórolhatunk azzal, hogy nem bolyongunk órákat a számunkra nem érdekes sorok közt, másrészt megspórolhatjuk az eközben a kosárba került fölösleges dolgok árát is.

Kerüljük a hétvégéket

Számos család életviteléből adódóan a hétvégéken intézi a nagy bevásárlást. Ennek eredményeképp az üzletek ilyenkor túlzsúfoltak, hosszú sorok kígyóznak a kasszák előtt, mi pedig hajlamosak vagyunk tenni még egy kört, míg párunk a sorban áll, hogy újabb butaságokat vegyünk az utolsó pillanatban. Vásároljunk inkább hétköznap estéken, ezt a legtöbb nagy áruház nyitva tartása megengedi, mi pedig kevésbé lesz kimerültek.

Kocsi vagy kosár?

Kutatók szerint a kézikosárral vásárlók stresszesebbek, így pillanatnyi impulzusok alapján, mérlegelés nélkül pakolják a termékeket a kosárba. Ekkor nem veszik figyelembe sem az árat, sem a minőséget, ami hosszú távon igencsak rossz hatással lehet rénk és pénztárcánkra egyaránt. Ezzel szemben a kocsit tologatók többször veszik a fáradságot, hogy összehasonlítsák az árakat és elolvassák a kis betűs részt is a dobozok hátoldalán. Ugyanakkor igaz, hogy egy hatalmas kocsit hajlamosak vagyunk telepakolni, így dobva ki pénzt a nem szükséges dolgokra.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Ismerjük meg az egzotikus gyümölcsöket!

Bár igaz, hogy rohamosan közeleg a tavasz, a jól ismert, friss és hazai gyümölcsökre még jó pár hónapot várni kell. Sokan azonban, és ez így is van jól, képtelenek vagyunk hónapokon át nélkülözni finom, egészséges, és tápláló gyümölcsöket. Az áruházak és zöldségesek polcain azonban ezekben a hónapokba többnyire csak méregdrága és import termékekkel találkozhatunk, vagy marad a a konzerv. Előbbieknél azonban már nem is sokkal drágábban beszerezhetünk pár igazán különleges egzotikus gyümölcsöt. Tény, hogy ezeket nem lehet minden sarki közértben kapni, de egy kis utánajárással távolról sem elérhetetlenek.

Karambola, azaz csillaggyümölcs

Ez egy roppant nehezen termeszthető, a legkisebb hidegre is károsodó növény, így nem is fogyasztják tömegesen. Népszerűségnek oka nem is ízében, sokkal inkább megjelenésében keresendő. Koktélok, elegáns desszertek gyakori dísze lehet, hisz szeletelve tökéletes ötágú csillagot formáz. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, rostokat és kalciumot, így nem csak szemünket gyönyörködteti, de egészségünknek is javára válhat.



Kumquat vagy koktélnarancs

Ezekkel az apróbb citrusokkal leginkább a kertészetekben szoktunk találkozni, azonban a konyhában is megállják helyüket. Egészen vékony héjukkal együtt fogyasztva egyszerre kesernyés és édeskés ízük egészen különleges. Bár alig 2-3 centi átmérőjűek mégis annyi C-vitamin tartalmaznak mint egy megtermett hagyományos narancs, így fogyasztásuk roppant egészséges. Túrós desszertekbe szelve, vagy önmagában fogyasztva is kiváló!



Papaya

A papaya névről már sokaknak ismerős lehet, azonban fogyasztása idehaza nem túl elterjedt. A gyümölcs brazil eredetű, ott még magját is felhasználják – fűszerként. Fogyasztása azonban mégis inkább húsa miatt ajánlott, ami különlegesen ötvözi a sárgabarack és a dinnye ízvilágát. A papaya fogyasztása savcsökkentő hatása miatt gyomorbántalmakkal küzdőknek és a savas ételekre érzékenyeknek ajánlott. Emellett rengeteg antioxidáns hatású béta-karotint tartalmaz.

Passiógyümölcs

Az egyszerre savanykás és édes passiógyümölcs eredetileg szintén Dél Amerikából származik, legegyszerűbben félbevágva és kanalazva fogyasztható. Sokaknak túlságosan fanyar az íze, de egy kis cukor, vagy még inkább méz hozzáadásával igazán üdítő desszert válhat belőle. Különleges gyümölcssalátákhoz, tortakrémekhez remekül használható.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Tavaszváró mandulás-barackos gyümölcskenyér

Bár még nem tennénk el a szekrény mélyére a télikabátot, megállíthatatlanul közeledik a tavasz. És bár a két címben is említett finomság még csak hónapok múlva fog teremni, virágzásukra már talán nem is kell olyan sokat várni. Csalogassuk, sürgessük hát őket azzal, hogy fenséges gyümölcskenyeret ízesítünk velük!

A recept, ahogy tőlünk talán már megszokhattátok nem túl bonyolult, semmilyen szaktudást és képzett konyhatündérek felügyeletét sem igényli, így nyugodtan nekifoghatunk.


Hozzávalók:

  • 1 3/4 bögre finomliszt
  • ½ bögre apróra vágott aszalt sárgabarack
  • ½ bögre aprított hámozott natúr mandula
  • 1 ½ bögre Kellogg's Optima
  • ½ bögre cukor
  • 1 ¼ bögre tej
  • 1 tojás
  • 1/3 bögre étolaj
  • 1 ek. sütőpor
  • 2 csipet só








Elkészítés:

Keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót és a mandulát majd tegyük félre.

Egy nagyobbacska edényben Keverjük el a gabonapelyhet a tejjel és hagyjuk állni 2-3 percig, hogy megpuhuljon. Adjuk a masszához a tojás és az olajat és verjük fel. Keverjük bele a sárgabarackot és a lisztes keveréket és már csak kicsit keverjük, hogy homogén tésztát kapjunk. Öntsük az egészet egy keskeny, őzgerinc formájú, kikent tepsibe, hogy a tészta az egészet egyenletesen ellepje, és már készen is vagyunk.

A Tepsit 180°C-os sütőbe dugjuk és durván egy órán át sütjük. Persze a szokásos szurkálós ellenőrzést ez esetben is érdemes bevetni. Ha elkészült 15-20 percig hagyjuk a tepsiben hűlni és csak ezután fordítsuk fejre és vegyük ki, hogy szépen egyben maradjon.

Édesszájúak baracklekvárral vagy vaníliafagylalttal is fogyaszthatják a tökéletes tavaszélmény eléréséhez.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek